Jump to Navigation

Мероприятия

На 21 декември 2018 г. Ротари клуб – Русе и Интеракт клуб – Русе, с подкрепата на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва в град Русе и Военен клуб – Русе, дариха на социално слаби членове на военно-патриотичните съюзи от града продукти, събрани от благотворителната инициатива „Купи и подари”.

В навечерието на Коледа младите хора поздравиха заслужилите воини и им пожелаха здраве и дълъг живот.


Благотворителен концерт „Деца помагат на деца“ се състоя на 19 декември 2018 г. във Военен клуб Русе.

Инициативата е организирана в подкрепа на децата на загиналите военнослужещи и служители на МВР при изпълнение на служебния си дълг.

Препълнената театрална зала на Клуба изрази своята подкрепа, топлина и съпричастност към сираците, а изпълненията на младите русенци предизвикаха заслужена радост и възторг.

Концертът беше организиран от РСОСЗР - гр. Русе, с подкрепата на кмета на Общината Русе о. з. полк. Пламен Стоилов, Военен клуб – Русе, военни формирования 32420 и 42520, Военно окръжие – Русе, ОД на МВР – гр. Русе, РД на ПБЗН - гр. Русе, РД „Гранична полиция” - гр. Русе, клуб „Родолюбие”, морски клуб „Приста скаут” - гр. Русе, клуб „Мечтание”, Община Русе.

Набраните средста в размер на 2600 лева ще бъдат предоставени на двата специални фонда за набиране на дарения за децата на загиналите служители от Министерство на отбраната и Министерство на вътрешните работи.


Областният ученически конкурс „Снимките разказват – спомени от войните за национално обединение 1885-1918”, иницииран от РСОСЗР – Русе, под патронажа на Областния управител на Област Русе - г-н Галин Григоров, приключи успешно на 19.11.2018 г. – Празника на Сухопътни войски.

Партньори в конкурса бяха Регионалното управление на образованието, Държавен архив – Русе и Военен клуб – Русе.

Представени бяха 21 творби на ученици от Област Русе, като най-добрите бяха отразени в специална изложба, подредена във фоайето на военния клуб. Отличените шест разработки на участници в две възрастови групи – от 5 до 7 клас и от 8 до 12 клас, получиха награди от областния управител на Област Русе г-н Григоров и от председателя на РСОСЗР майор о. р. Димитър Вълков. Отличени бяха и ръководителите на творбите, като беше изтъкната тяхната роля в издирването и коментара на снимките и документите, представени в конкурса.

Много от творбите в конкурса, организиран за четвърти път, имат приносен характер към военната история на русенския край, а учителите и учениците вникват все по-отговорно и мотивирано в темите и участват с ентусиазъм.


Концерт, посветен на диригента Стефан Вачев, който е един от основателите на Русенския духов оркестър и диригент на Военния духов оркестър в града, се проведе на 30 октомври 2018 година във Военен клуб – Русе.

Участие взеха Биг бенд Русе – наследник на Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, цигулковият квартет Мариян Петков, София Димитрова, Преслав Ламбев и Велислава Великова от Националното училище по изкуствата, Академичен хор „Сексагинта Приста” при РУ с диригент Пламен Георгиев и Тамбурашки оркестър при Общински дeтски център за култура и изкуство с диригент Наталия Константинова.

Слово за делото на маестро Стефан Вачев изнесе бившият диригент на Духовия оркестър – Русе господин Петър Терзиев.


Изложба, посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война, свързана с освобождението на Добруджа и бойните действия на българската конница под командването на генерал Иван Колев, беше открита на 22 октомври 2018 година във Военен клуб – Русе, в присъствието на военнослужещи от русенския гарнизон, офицери и сержанти от запаса и резерва и много граждани.

Инициативата се осъществи съвместно от ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ в лицето на Военен клуб – Русе и Регионален исторически музей – Добрич, както и с подкрепата на вицепремиера по обществения ред и сигурност и министър на отбраната г-н Красимир Каракачанов.

Изложбата беше открита от началника на Териториален отдел - Варна към Агенцията г-н Живко Костадинов.

Гости на събитието бяха г-н Галин Григоров - областен управител на Област Русе, и народният представител г-н Искрен Веселинов.

Областният управител поздрави участниците и организаторите и връчи благодарствени адреси. Специално за събитието се включиха и членове на клуб „Традиционер“ с оръжия и униформи на Българската армия от този славен за нейната история период. На подредените 21 пана могат да се видят фотоси, стихове, картини, схеми на боеве, пощенски картички, вестници, ордени, паметници. Част от обектите са от архивните материали на Регионалните музеи в Добрич, Силистра и Тутракан. Всеки от обектите на паната е придружен с подробно обяснение. Експозицията проследява различни етапи от събитията през 1916 г. и 1917 г., като акцентът е поставен върху Освобождението на Добруджа и военните действия, водени на Добруджанския фронт от Трета българска армия.


На 15.09.2018 в Летен театър – Русе се проведе Фестивал на бойните изкуства „Воините на Русе”, с организатори Клуб „Мечтание“ и Военен клуб Русе.

Фестивалът се провежда в този формат за трета поредна година, като организаторите на събитието целят той да се превърне в една нова традиция за града.

Фестивалът има за цел да представи на гражданите и гостите на гр. Русе всички практикувани и развивани в града бойни спортове, формации и изкуства под формата на демонстрации.

Водеща идея на фестивала е представяне пред децата, младежите и русенската общественост на всички структури за сигурност и отбрана в гр. Русе. В него взеха участие: Клуб „Родолюбие“, Клуб „Мечтание“, СК „Айкикен“ – Айкидо, СК „Бушидо“ – Кендо, Боксов клуб „Локомотив Русе“, Спортен клуб „Цунами“ – Кикбокс, Център „Калагия“ – Ушу, Тай чи, Клуб морски скаути „Приста скаут“, БЧК – младежка организация. Всички участници получиха грамоти и плакети за участие.


С тържествен ритуал на 6 август 2018 г. пред паметника на моряка в гр. Русе започнаха честванията на 139-годишнината от създаването на българските Военноморски сили. Почетният караул беше приет от командира на ВМС контраадмирал Митко Петев. Участие взеха представителна рота от ВМС, Военен духов оркестър, заместник-областният управител и кметът на град Русе, директорът на ОД на МВР – Русе, командирите на военните формирования, представители на военно-патриотичните съюзи, служители на военния клуб и много граждани. Венец от името на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” беше положен от началника на Териториален отдел – Варна г-н Живко Костадинов. Тържеството продължи със шествие по улица „Александровска” и завърши с концерт на духовия оркестър на ВМС и празнични илюминации в центъра на града.


По повод 140-годишнината от създаването на Българската армия на 19 юли 2018 г. във Военен клуб Русе беше открита изложбата на Регионалния исторически музей „Войните през погледа на военния кореспондент“, след което беше представен филмът „По стъпките на сухопътните войски“. Кратко слово за създаването и развитието на Българската армия беше изнесено от Началника на гарнизона майор Павлин Илиев. На откриването присъстваха военнослужещите от военните формирования в града, офицери и сержанти от запаса, представители на медиите и граждани. Поздравителни адреси до Командирите на формирования и военният клуб бяха връчени от Областния управител на Област Русе в лицето на неговия заместник г-н Валентин Колев и от г-н Спасимир Димитров от името на кмета на Община Русе. Празненството завърши с импровизиран празничен коктейл за военнослужещите, цивилните служители и гостите. На 20 юли 2018 г. програмата за честването на годишнината продължи с представянето на филми от поредицата „Българско военно документално кино“, а в Регионалния исторически музей беше отворена свободно за посетители Залата на бойната слава. Събитието беше организирано от Военен клуб Русе, съвместно с в. ф. 32420, в. ф.42520, Военно окръжие Русе и РСОСЗР Русе, със съдействието на Областния управител и Кмета на Община Русе.


С връчване на удостоверения за преминато обучение приключиха на 28.06.2018 г. заниманията на Лятна академия „Родолюбие“, Борово - 2018. Проектът се реализира от РСОСЗР – гр. Русе, в партньорство с Военен клуб Русе, военно формирование 32420, РД „Гранична полиция“ – гр. Русе, РУ „Полиция“ – гр. Бяла, РД на ПБЗН - Русе и БЧК - Русе, чрез общинската организация на Съюза в гр. Борово, под потронажа на кмета на Общината г-н Валентин Великов.

Участниците – ученици от ОУ „Св. Климент Охридски“ в гр. Борово имаха възможността да се запознаят със задачите и дейността на военния клуб, структурите за сигурност, отбрана и защита на населението, техника и въоръжение. Получиха първоначална подготовка за оказване на първа помощ от инструктори - доброволци от БЧК, както и практически умения за оцеляване в екстремни условия в непозната среда и стрелба с въздушна пушка. Посетиха места, свързани с историята на родния край, и изгледаха филми от поредицата българско военно-документално кино.


Дружество „Генерал В. Кутинчев“ /с. Щръклево/ към РСОСЗР – Русе, в партньорство с в. ф. 42520 и Военен клуб Русе, проведоха ученически конкурс за стрелба с въздушна пушка. Състезанието се проведе в стрелбищния комплекс на ОУ „Христо Ботев“ в с. Щръклево. Освен участие в конкурса младежите имаха възможност да се запознаят с въоръжение, представено от военнослужещите от формированието, както и с униформа и снаряжение на войник от периода на Балканските и Първата световна войни. Отличилите се на първите три места получиха грамоти и предметни награди, осигурени от общинската организация на РСОСЗР в Община Иваново. След приключването на състезанието се състоя среща с директора на училището, като беше планирано през следващата година проектът „Лятна академия Родолюбие” да се осъществи с ученици от ОУ „Христо Ботев“ – с. Щръклево. Благодарствени адреси бяха връчени на председателя на дружеството зап. с-на Базъров, командира на военното формирование майор Йорданов и на директора на училището г-н Пламен Бананов.


Първият международен фестивал на поетичния театър се проведе във Военен клуб Русе на 19 и 20 май 2018 година. Той бе под патронажа на вицепремиера по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който откри форума. Събитието е част от проекта „Чрез изкуство към патриотизъм”, който се изпълнява от Младежка сцена „Артистисимо” към Военен клуб Русе.

Целта на фестивала бе да събере деца и младежи от страната и чужбина, от българските общности зад граница, провокирайки ги да изучават произведения на български поети, а чрез тях и българската култура.

Първа награда спечели Детско-юношеското студио към Академичен театър „Колесо” – Киев (Украйна), с постановката на Мария Груничева „Изпепеляващата страст по свободата” по стихове на Христо Ботев. Втора награда получиха студентите, специалност „актьорско майсторство” от Пловдивския университет, за постановката на проф. д-р Александър Илиев „Сердарят” от Григор Пърличев. Трета награда отиде при петокласниците от ОУ „Йордан Йовков” - град Тутракан за композицията „Поема за България” по стихове на Никола Фурнаджиев и Евтим Eвтимoв.

Журито удостои с „Награда за най-атрактивен спектакъл” – Драматично студио „Словото” към Драматичен театър Велес (Македония), за постановката „Пранги” по П. Яворов на Весна Димитрова – Бобевски.

„Специалната награда” бе дадена на групата от СУ „Хр. Ботев”, гр. Димитровград (Сърбия), за композицията „Пътища възрожденски” по Христо Ботев, с постановъчен екип Албена Котева, Лилия Соколов и Стоян

„Голямата награда” спечели трупата-домакин „Младежка сцена „Артистисимо” с „Орфеев белег” от Иглика Пеева, постановка на проф. д-р Александър Илиев.

Индивидуални награди спечелиха: Голяма награда за мъжка роля – Кире Ацевски; голямата награда за женска роля – Оксана Худименко от Киев; наградата на ДАБЧ получи Хелена Стоянов от гр. Димитровград; отличителна награда бе дадена на Данаил Александров от Младежка сцена при Военен клуб Русе, а индивидуалната награда на организаторите отиде при Александър Милчев от същата трупа.

При пълен салон с над 200 души зрители наградите бяха връчени от народния представител от ВМРО Русе Искрен Веселинов, от Областния управител на Област Русе Галин Григоров и от председателя на журито Ивайло Диманов.

Във форума се включиха над 100 души между 10 и 25-годишна възраст от Македония, Сърбия, Украйна и България. Прозвучаха любими на поколения българи стихове, а публиката се докосна до яркия талант на младите хора, които създадоха прекрасни приятелства помежду си.


Служители на Военен клуб Русе участваха в честванията на 6 май 2018 г. по повод Деня на храбростта и Българската армия и празника на град Русе. Пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война на площад „Александър I Батенберг“ ветерани, запасни офицери, сержанти и резервисти, действащи военнослужещи и много русенци отдадоха почит на героичната Българска армия. Церемонията започна от Дома на запасното войнство, начело със съюзното знаме на РСОСЗР – гр. Русе. Гости на своите български колеги бяха запасните военни от Гюргево. В ритуала участва почетен караул от в. ф. 32420, а венците бяха положени от военнослужещи от формированието.

Тържествено приветствие беше отправено от областния управител на Област Русе г-н Галин Григоров. Паметникът на загиналите от 5-и пехотен Дунавски полк в Сръбско-българската война беше отрупан с венци и цветя в знак на признателност.


Служителите на Военен клуб Русе, съвместно с членовете на дружество „Генерал Захариев“ при общинската организация на РСОСЗР в гр. Русе почетоха паметта на героя на Република България генерал Захари Захариев, заслужил летец и дългогодишен командващ на ВВС. Събитието се състоя на 25 април 2018 г. пред паметната плоча в родното му село Басарбово, организирано със съдействието на кмета на населеното място. В негова памет беше отслужена заупокойна молитва и бяха положени венци и цветя. По-късно присъстващите почетоха паметта на загиналите басарбовчани във войните за национално обединение, пред паметника, издигнат в тяхна чест в двора на местната църква.


На 2 април 2018 г. в зала „Ген. Драндаревски“ на Военен клуб Русе беше представена книгата „МИСИЯ КАМБОДЖА ОБАГРЕНА В КРЪВ“, с автор Ася Стефанова. Събитието беше свързано с датата 2 април, когато се навършват 25 години от коварното нападение на червените кхмери над българския взвод в кантон 918 Б в Пхум Прек от състава на Първия български пехотен батальон „Сини каски“, участвал в омиротворителната мисия на ООН в Камбоджа 1992 - 1993 година.

В началото всички присъстващи запалиха свещички, за да почетат с едноминутно мълчание паметта на загиналите при нападението р-к Петър Байчев, мл. с-т Цветомир Петков и р-к Атанас Радев, както и на двамата русенци – офицерските кандидати Антон Петров и Валентин Донев, загинали в мисията в Ирак.

На представянето присъстваха роднини на загиналите в Ирак, членове на РСОСЗР - Русе, военнослужещи от русенския гарнизон и участници в мисията в Камбоджа от гр. Русе. Свои спомени разказаха старшините Ламбев, Стефанов, Кертиков и р-к Даскалов. Старшина Кертиков разказа от първо лице за минометния обстрел на БТР-а, управляван от него на 19.04.1993 г., при който загива 24-годишният гранатометчик от втора рота р-к Венцислав Мирчев (повишен посмъртно в звание мл.лейтенант) и са ранени петима военнослужещи, някои от които с тежки поражения. По-късно бяха показани неизвестни за широката аудитория документални кадри от дейността на българските военнослужещи в състава на батальона в камбоджанската мисия.


Служителите на Военен клуб Русе, съвместно с членовете на РСОСЗР – Русе, участваха в тържествата по повод 140-годишнината от освобождението на града от османско владичество. Събитието беше ознаменувано пред храм „Света Троица“ с възстановка от членове на дружество „Традиция“ от различни градове на страната, които пресъздадоха историческите събития от 20 февруари 1878 г. След възстановката присъстващите се отправиха към Пантеона на Възрожденците, където се състоя официалната церемония по отдаването на почит към загиналите за свободата на България.


Първи фестивал на снежните човеци се проведе на 24.01.2018 г. в гр. Русе. Той е организиран от военния клуб със съдействието на Първа частна занималня – гр. Русе.

Целта е да се провокират детското въображение и творческият импулс за сътворяването на оригинални снежни човеци. Две групи деца от 8 до 9- годишна възраст работиха в няколко отбора. Най-атрактивните снежни човеци, които донесоха награди на своите създатели, са: „Фукльото на двора“, „Снежната кралица“, Страшилището на двора“ и „Арт Снежен човек“. Участваха деца от СУ “Хр. Ботев“ и от СУЕЕ “Св. Константин Кирил Философ.“

Амбицията на организаторите е фестивалът да се превърне в ежегоден.


По повод настъпващите светли празници, на 21.12.2017 г. на сцената на Военен клуб Русе се състоя Коледният концерт на квартет „Аморе“. Концертът беше организиран със съдействието на РСОСЗР – гр. Русе и военния клуб, и беше организиран за офицерите и сержантите от запаса и гражданите на град Русе.


За втора поредна година Военен клуб Русе, в партньорство с младежката секция на Ротари клуб – Русе, организира дарителска акция за членовете на военно-патриотичните съюзи, намиращи се в неравностойно положение. Даренията са събрани в рамките на благотворителна кампания „Купи и дари“. Те бяха предоставени на нуждаещите се в зала „Генерал Драндаревски” на 21 декември 2017 г., в навечерието на коледните и новогодишни празници, стопляйки сърцата на ветерани, военноинвалиди и пенсионирани военнослужещи.


На 18 декември 2017 г. служителите на Военен клуб Русе участваха в откриването на паметна плоча в чест на героя от Сръбско-българската война - русенеца капитан Марин Маринов, командир на 3-ти бдински полк. Плочата е изработена и монтирана по инициатива на РСОСЗР - гр. Русе, на стената на блок МНО - 1, улица „Капитан Маринов“. На тази паметна дата „Рицарят на войната“ - капитан Марин Маринов почива от раните си в болница в гр. София. Паметната плоча беше открита от началника на гарнизон Русе майор Илиев и председателя на РСОСЗР майор о. р. Вълков, с почетна стража на военнослужещи от военно формирование 32420. На събитието присъстваха членове на общинската организация на РСОСЗР от гр. Русе, жители на квартал „Възраждане“, представители на военния клуб, Военно окръжие Русе и Община Русе.


Тържество в навечерието на 19 ноември – празник на Сухопътни войски, се състоя в зала „Генерал Драндаревски” на Военен клуб Русе. Специално за празника във фоайето на клуба беше подредена изложба, отразяваща участието на Пети пехотен дунавски полк в Първата световна война. В честването участваха служителите на клуба, военнослужещите от в. ф. 32420, в. ф. 42520, Военно окръжие – гр.Русе, офицери и сержанти от запаса и резерва . Приветствие към присъстващите отправи началникът на гарнизона майор Павлин Илиев, който сподели удовлетвореността си от това, че военнослужещите и запасните заедно посрещат празника в своя „храм” – военния клуб. Поздравителни адреси бяха връчени от командирите на формирования и от Управителния съвет на РСОСЗР - гр. Русе. Тържеството завърши с изпълнения на самодейни таланти, музика и танци.


С полагане на венци и цветя пред Мемориала на загиналите във войните русенци и с празнично шествие по ул. „Александровска“, начело с общинския духов оркестър, на 28 октомври 2017 г. започна тържеството по случай 110-годишнината от създаването на дружеството на запасните офицери в гр. Русе.

Празникът продължи в голямата театрална зала на Доходното здание, с внасянето на съюзните знамена под звуците на „Велик е нашият войник“ и химна на Република България. С доклад за историята на Съюза от създаването му до наши дни тържеството беше открито от председателя на Управителния съвет на Регионалния Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва - гр. Русе, майор от резерва Димитър Вълков. Преди тържествения концерт членовете на Съюза бяха приветствани от кмета на Община Русе г-н Пламен Стоилов, който беше удостоен с юбилеен плакет и членска карта на „Почетен член“ на РСОСЗР. Приветствие към присъстващите отправи и новоизбрания председател на Съюза на национално ниво генерал от резерва Златан Стойков, който връчи юбилейни плакети и грамоти на заслужили деятели на русенската организация.

В празненствата участваха всички служители на Военен клуб Русе, началникът на гарнизона майор Павлин Илиев, командири на военни формирования и военнослужещи. От името на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” поздравителен адрес беше връчен от началника на сектор „Военни клубове” в Териториален отдел Варна г-н Живко Костадинов. Организацията на запасното войнство в гр. Русе беше уважена с над 20 поздравителни адреса по случай годишнината, включително и от министъра на отбраната г-н Красимир Каракачанов.

Гости на събитието бяха началникът на русенския гарнизон майор Павлин Илиев и командири на формирования, председателите на Асоциация „Сигурност“, Съюз на ветераните от войните на България, Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите и Съюз на възпитаниците на Военните на Негово величество училища, депутати от русенски избирателен район, подполоковник от резерва Адриан Драгуц, който е председател на асоциацията на запасните офицери и сержанти от Гюргево - Румъния, представители на държавни и общински институции, училища, партньори, съмишленици и спомоществователи.

Мероприятието завърши с изпълнения на формации от Общински център за култура и изкуство и песента „От векове за векове“.


Деветокласниците от СУ „Христо Ботев” в гр. Русе посетиха на 22.06.2017 г. военния клуб, за да се запознаят с една малка част от историята на Българската армия, а именно – създаването и бойния път на Пети пехотен Дунавски полк. Събитието бе в резултат на съвместната дейност на училището, военния клуб и общинската организация на РСОСЗР – гр. Русе.

Младежите бяха посрещнати в зала „Генерал-майор Христо Драндаревски” и бяха приветствани от служителите на Клуба и председателя на Управителния съвет на РСОСЗР в града. Както беше посочено в беседата и презентацията на о. р. майор Евгени Алексиев – председател на клуб „Родолюбие” към Регионалния съюз, историята на военния клуб и на Пети полк са неразривно свързани. Срещата предизвика интереса на подрастващите, които изявиха желание за повече съвместни инициативи и мероприятия.


На 2 юни 2017 година пред Мемориала на загиналите русенци във войните за национално обединение, служителите от Военен клуб – гр. Русе почетоха паметта на Ботев и на всички български герои, отдали живота си за свободата и независимостта на Отечеството. В събитието участваха членове на РСОСЗР – Русе, военнослужещи от русенския гарнизон, духова музика, кметът на Община Русе, председателят на общинския съвет, представители на политически партии, руският вицеконсул, ветерани от войните, ученици и много граждани. Слово, по случай паметния ден, беше прочетено от областния управител на Област Русе г-н Галин Григоров. В памет на загиналите беше отслужена заупокойна молитва от Русенската митрополия. Официалната церемония завърши с полагането на венци и цветя, а точно в 12:00 часа, под воя на сирените, присъстващите с мълчание почетоха паметта на всички революционери и български воини, загинали в името на България.

Същевременно служителки от военния клуб, заедно с дамския клуб към РСОСЗР в гр. Русе, участваха в пътуване с кораба „Русчук”, посветено на подвига на Ботев. На борда звучаха безсмъртните стихове на поета, както и Вазовия „Тих бял Дунав...”. При преминаването на кораба близо до пристанище Гюргево, дамите хвърлиха венец във водите на р. Дунав, който бяха свили в чест на саможертвата на хилядите българи в името на свободата на Отечеството.


По случай 1 юни - Ден на детето, сцените на Военен клуб – гр. Русе бяха отворени за децата и техните родители. Под ръководството на участници в школите към военния клуб за децата бяха организирани концерт, състезания и забавни игри.


Служителите от Военен клуб – гр. Русе се включиха на 06.05.2017 г. в общоградските тържества по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия. Шествието започна с изнасяне на съюзното знаме на Регионалния Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва пред Дома на запасното войнство, след което продължи до Паметника на 5-и пехотен дунавски полк. Гости на честванията бяха и членовете на Асоциацията на запасните офицери и сержанти от Гюргево.

Церемонията по полагане на венци и цветя започна с приемане на строя на почетния караул от в. ф. 32420. След тържествената церемония областният управител доц. д-р Стефко Бурджиев връчи почетен знак на Министерството на отбраната „Свети Георги” – трета степен на старши лейтенант о. з. Васила Стоилова Илиева - председател на областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България, за нейния принос към отбраната на страната, и във връзка с честването на 90-годишния ѝ юбилей.


На 11.04.2017 г. във Военен клуб – гр. Русе се състоя вълнуваща среща между Дамски клуб „Възраждане” към Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва в гр. Русе и членове на Съюза в неравностойно положение. Дамите бяха подготвили Великденски подаръци – козунаци и яйца за възрастните и самотни мъже, както и пожелания за здраве и дълъг живот. Председателката на клуба Мария Пеева и нейните колежки Красимира Маринова и Янка Костадинова направиха срещата мила и вълнуваща.

Пожелания за здраве и надежда поднесоха и служителите на военния клуб Деница Аспарухова и Димитър Вълков.


На 16.02.2017 г. в камерна зала „Генерал-майор Христо Драндаревски” във Военен клуб – гр. Русе беше представена книгата „Съюзът на офицерите и сержантите от запаса в гр. Русе през годините и днес”. Както отбеляза доц. д-р Любомир Златев от Русенскя университет, монографията на майор о. р. инж. Вълков, сега председател на Управителния съвет на Регионалния Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва - гр. Русе и служител на военния клуб, е задълбочено и пространно изследване на създаването и дейността на този родолюбив съюз в Русе.

Датите и събитията следват своя хронологичен ход, одухотворени от множество илюстрации – факсимилета на документи, снимки на дейци и на различни събития. Но изложението е далеч от една хронология, интересуваща само участниците в нея. Сам в центъра на сегашния живот на Съюза, авторът ни връща с вещина и вълнение към първите стъпки на тази организация, запознава ни с нейните основатели и дейци, дава аргументирани и пространни тълкувания на дейността и по този начин прави повествованието интересно и четивно и за неизкушените от темата читатели. Много биографични справки на председатели и видни дейци, както и многостранната дейност на Съюза, разкриват неговото общественото значение и ролята му в цялостния живот на града и страната.


Сборникът „Дунавски пристан – 2” беше представен на 17.01.2017 г. в камерната зала „Генерал-майор Христо Драндаревски” на Военeн клуб – гр. Русе. Втората книжка на сборника отразява изследователската работа, литературните творби и художествено-творчески факти, сътворени през последните 3 години от членовете на военно-патриотичните съюзи в града. Обединени в Клуб на творците към Регионалния Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – гр. Русе при военния клуб, авторите са поощрявани и организирани от Управителния съвет на Съюза, а ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ им е предоставила помещение , където те се събират, обменят мнения и критика, съветват се и намират трибуна за изразяване на творческите си вдъхновения. Продължаващото издание „Дунавски пристан”, иницииран от Русенската общинска организация на запасното войнство, е една от тези изяви. Представени са 13 книги, 33 автори – изследователи, прозаици и поети, художници и музиканти. Сборникът включва и ученически творби на призьори от конкурси, организирани от РСОСЗР гр. Русе.

Интересен акцент в сборника са спомените на ветерани от Втората световна война Васила Стоилова Илиева, Димитър Стоянов Ненов и Здравко Касабов, както и на капитан далечно плаване Тодор Шеханов и на един от командирите на Дунавската флотилия кап. II ранг Стефан Станчев.

Зала „Драндаревски” бе изпълнена от желаещи да почетат авторите и книгата. Рецензия за сборника прочете проф. Димитрина Цонева. Прочувствени рецитации поднесоха Емил Черноколев и Георги Минчев, свой разказ с първа публикация в сборника прочете Живодар Душков. Книгите си представиха лично Хачик Лебикян и Димитър Вълков. Авторите и съставителят, както и редакторът бяха поздравени с пожелания за нови творчески успехи.


На 29.12.2016 г. вокална група „Еделвайс” от Клуба на творците от военно-патриотичните съюзи към Военен клуб – гр. Русе отпразнуваха поредната си награда, която спечелиха от Коледния международен певчески фестивал, провел се на 22.12.2016 г. в град Гюргево, Румъния.


На 21.12.2016 г. в театралната зала на Военен клуб – гр. Русе се състоя голям коледен спектакъл, посветен на членовете на военно-патриотичните съюзи в града. Представлението бе съвместна изява на вокално студио „Вяра, Надежда, Любов” към военния клуб, вокални формации „Слънчеви усмивки” и „Viva Teen” от гр. Тутракан, както и солисти от вокалните групи на Младежкия дом в гр. Русе. Децата и публиката бяха поздравени от Дядо Коледа, а събитието беше уважено от известния български инструменталист, певец и композитор Хайгашод Агасян.


На 15.12.2016 г. в новооткритата и ремонтирана камерна зала на Военен клуб – гр. Русе, по покана на Управителния съвет на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Русе и ръководството на Клуба, се състоя представянето на двете най-нови книги, свързани с историята на първия военен клуб в България. Изданията са финансирани от Регионалния съюз и са със заглавия: „Военен клуб Русе изследвания и факти за неговото създаване и дейност 1884 – 2015 г.” и „Генерал-майор Христо Драндаревски”, с автори Евгени Алексиев и Красимира Игнатова.

Присъстваха членове на военно-патриотичните съюзи от гр. Русе, младите представители на клуб „Родолюбие”, проф. Елена Георгиева от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” - гр. Велико Търново и много граждани. Специални гости на събитието бяха Иво Балабанов и Владимир Драндаревски, правнуци на генерал Драндаревски. В знак на благодарност към авторите и домакините г-н Балабанов предостави на Клуба портрет на именития русенски генерал, рисуван през 1917 г. от първия галерист в България, художника Недялко Каранешев. Присъстващите предложиха новата камерна зала да носи името на генерал Драндаревски, който като председател на офицерското събрание в Русенския гарнизон е и първият началник на военния клуб.


В рамките на Национален план за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея, Областна администрация на Област Русе, Регионалният съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – гр. Русе, Регионално управление на образованието – гр. Русе и Военен клуб – гр. Русе организираха ученически конкурс на тема „Първата световна война – неосъщественият национален идеал за България, победа или поражение”. На 18.11.2016 г. във военния клуб бяха обявени победителите в конкурса, на които бяха връчени награди. Отбелязан бе и Денят на сухопътни войски (19.11.) с филм и музикална програма.


Честванията на 137-годишнината от създаването на българските Военноморски сили в гр. Русе започнаха на 08.08.2016 г. с тържествен ритуал пред паметника на моряка. Почетният караул беше приет от командира на Военноморски сили контраадмирал Митко Петев. Участие взеха представителна рота от Военноморските сили, Военен духов оркестър, областният управител и кметът на град Русе, представители на военно-патриотичните съюзи, служители на военния клуб и много граждани. Тържеството завърши с концерт на духовия оркестър на ВМС и празнични илюминации в центъра на града.


На 18.07.2016 г. театър-школа „АРТИСТИСИМО” към Военен клуб – гр. Русе се завърна с награди от XI-ия Международен фестивал на изкуствата в гр. Созопол, в който участваха 19 държави от четири континента. Форумът се проведе под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова и кмета на града Панайот Рейзи. В театралната програма участваха 20 спектакъла, а русенската школа представи премиерната си постановка „Вкусът на слънцето” и мюзикъла „Не слизай в Ада”. Постановките са дело на ръководителите на трупата – режисьорът Александър Илиев и авторът Иглика Пеева. „Диплом за отличен спектакъл” получи „Вкусът на слънцето” в изпълнение на детската група на трупата, а младежката постановка „Не слизай в Ада” бе удостоена с „Диплом за отличен спектакъл и работа с деца в посока Съвременен театър”.


Приключи Лятната академия „Родолюбие“, организирана и финансирана от Регионалния Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – гр. Русе, съвместно с Военен клуб - гр. Русе. Академията надгражда реализираните дейности по проект „Мъдрост и младост – една памет, едно Отечество“, осъществен по Национална програма „Родолюбие“ през 2015 г. Лятната академия е продължение и доразвиване на проекта „Лято във военния клуб“, но през тази година нейният обхват беше разширен на територията на Област Русе и се реализира в Община Ценово. В нея участваха 20 деца от 4 до 7 клас от училищата в Общината.

В рамките на една седмица децата получиха първоначални знания и умения за оказване на първа помощ и оцеляване в критични ситуации. Запознаха се с въоръжението и техниката на различните институции, отговарящи за сигурността и опазването живота на гражданите. Посетиха войнишките паметници в Община Ценово и научиха много нови неща, свързани с военната история, целите и задачите на Българската армия, военния клуб и структурите за обществен ред и сигурност. Резултатите от проведените занимания са впечатляващи, тъй като децата изразиха искреното си удовлетворение от чутото, видяното и докоснатото. Лятна академия „Родолюбие“ има за цел да продължи през следващата година и в другите общини от Област Русе.


На 26.05.2016 г. по инициатива на Клуба на творците от военно-патриотичните съюзи към Военен клуб – гр. Русе беше представена книгата на русенския историк и изследовател л-нт о. з. Хачик Лебикян „Русенските хали”. Председателят на клуба л-нт о. з. Огнян Беломорски връчи поздравителен адрес на автора за дългогодишната му изследователска дейност.


Награждаване на дарителите, инициаторите, строителите и всички, които спомогнаха за реализацията на строителството на Мемориала на загиналите русенци във войните, се проведе на 25.05.2016 г. във Военен клуб – гр. Русе.

Областният съвет на Съюза на ветераните от войните на България в гр. Русе връчи благодарствени адреси и юбилейни медали във връзка със 70 години от края на Втората световна война. Присъстващите бяха приветствани от Областния управител г-н Стефко Бурджиев.

Кметът на Община Русе г-н Пламен Стоилов бе удостоен от Управителния съвет на Регионалния Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – гр. Русе със званието „Почетен член“.


В честванията на на площад „Александър I Батенберг“ за 6 май – Ден на храбростта и Българската армия и празник на град Русе участие взеха служители на Военен клуб – гр. Русе. Ветерани, запасни офицери, сержанти и резервисти, както и действащи военнослужещи. Пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война русенци отдадоха почит на героичната Българска армия. Церемонията започна от Дома на запасното войнство, начело със съюзното знаме на Регионалния Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – гр.Русе. Гости на своите български колеги бяха организациите от Гюргево и Крайова, които участваха в празничното шествие с военни униформи и положиха венците, донесени от Румъния, в памет на загиналите във войните български воини.


На 13.04.2016 г. в Община Иваново служители на Военен клуб – гр. Русе и ръководството на Регионалния Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Русе откриха пътуващата изложба по проекта „Мъдрост и младост - една памет, едно Отечество”, реализиран по Национална програма „Родолюбие“. За разпространение в читалищата и училищата бяха връчени на кмета на Общината г-н Георги Миланов изработените по проекта албуми „Военните паметници в област Русе”, както и дискове с презентации за обучение на подрастващите.


По случай Европейския ден на работодателя на 12.04.2016 г. във Военен клуб – гр. Русе се проведе трудова борса за търсещите работа безработни лица от региона. България се включва в инициативата с провеждането на трудови борси в четири градове на страната – София, Пловдив, Бургас и Русе. Събитието беше открито от зам. областния управител на Област Русе г-н Явор Янчев. Своите предложения за работа презентираха над 30 работодатели от сферата на машиностроенето, енергетиката, химическото, мебелното и конфекционното производства, информационните технологии, търговията, хотелиерството и ресторантьорството. Участие в трудовата борса взе и Военно окръжие – гр. Русе.


По случай Европейския ден на работодателя на 12.04.2016 г. във Военен клуб – гр. Русе се проведе трудова борса за търсещите работа безработни лица от региона. България се включва в инициативата с провеждането на трудови борси в четири градове на страната – София, Пловдив, Бургас и Русе. Събитието беше открито от зам. областния управител на Област Русе г-н Явор Янчев. Своите предложения за работа презентираха над 30 работодатели от сферата на машиностроенето, енергетиката, химическото, мебелното и конфекционното производства, информационните технологии, търговията, хотелиерството и ресторантьорството. Участие в трудовата борса взе и Военно окръжие – гр. Русе.


Представлението „СВАТОВНИЦАТА“ на Драматичен театър „Невена Коканова“ – гр. Ямбол беше представено на 08.04.2016 г. във Военен клуб – гр. Русе. Спектакълът очарова публиката с музика и танци с нов и различен прочит.


На 21.03.2016 г. служители от Военен клуб – гр. Русе, представители на военно-патриотичните съюзи и официална делегация, водена от министъра на отбраната Николай Ненчев, почетоха паметта на загиналите българи по време на Първата световна война, погребани във военно гробище в Букурещ. Това е поредната инициатива на Министерство на отбраната във връзка с отбелязването на 100-годишнината от Първата световна война.


По случай националния празник на 3-ти март служители от Военен клуб - гр. Русе участваха съвместно с членовете на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва в тържествата на връх Шипка и пред паметника на свободата в гр. Русе. Върхът изкачиха и младежите от клуб „Родолюбие“, създаден по проект „Мъдрост и младост – една памет, едно Отечество”. В събитието се включиха и румънските гости от асоциацията на запасните военнослужещи ANCMRR - гр. Гюргево. В общоградското тържество участваха представителни части от военните формирования на Русенския гарнизон.


На 01.03.2016 г. в Община Ценово беше открита пътуваща изложба с изработени материали и издирени документи от реализирания проект „Мъдрост и младост - една памет, едно Отечество“ по Национална програма „Родолюбие”. Изложбата беше организирана от Военен клуб - гр. Русе и Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Русе. Паралелно с представянето на изложбата беше създадена секция към клуб „Родолюбие”, заедно с ученици от ОУ „Христо Ботев”, и беше проведена викторина по случай националния празник 3-ти март.

На кмета на Община Ценово д-р Петър Петров бяха предоставени 12 екземпляра на албума „Военните паметници в област Русе”, в комплект с презентации на CD, изработени по проекта. Албумите и презентациите предстои да бъдат разпределени в училищата и читалищата на територията на Община Ценово, а изложбата ще бъде представена поетапно във всички общини от Област Русе.


По случай националния празник на 3-ти март служители от Военен клуб - гр. Русе участваха съвместно с членовете на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва в тържествата на връх Шипка и пред паметника на свободата в гр. Русе. Върхът изкачиха и младежите от клуб „Родолюбие“, създаден по проект „Мъдрост и младост – една памет, едно Отечество”. В събитието се включиха и румънските гости от асоциацията на запасните военнослужещи ANCMRR - гр. Гюргево. В общоградското тържество участваха представителни части от военните формирования на Русенския гарнизон.


На 10.01.2016 г. във Военен клуб – гр. Русе беше представен двутомникът „По следите на една безсмъртна песен”. Книгата е съставена от 400 български войнишки песни от българския офицер д-р Николай Русев и издадена във Франция. На събитието присъстваха представители на школите към клуба и военно-патриотичните съюзи.


На 25.02.2016 г. се състоя тържество по случай патронния празник на ОУ „Олимпи Панов“. На събитието присъстваха сълужители на Военен клуб – гр. Русе и членове на дружество „Майор Олимпи Панов“ към общинската организация на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва в гр. Русе. Празненството беше предшествано от изложбата „Военните паметници в област Русе“, реализирана по проекта „Мъдрост и младост - една памет, едно Отечество“ по Национална програма „Родолюбие“. Специално за празника на училището беше показана презентация за живота и делото на Олимпи Панов, изготвена от клуб „Родолюбие“ под ръководството на м-р о. р. Евгени Алексиев.


Заключителната среща по проект „Мъдрост и младост – Една памет, едно Отечество” по Национална програма „Родолюбие“, на която бяха презентирани постигнатите резултати, се състоя на 15.01.2016 г. в зала 1 на областната администрация в гр. Русе. Връчени бяха грамоти, благодарствени адреси и материали, изработени в хода на изпълнение на планираните дейности. Сред гостите бяха г-н Явор Янчев – заместник областен управител на Област Русе, партньорите по проекта – Военен клуб – гр. Русе, Регионален инспекторат по образованието – Русе, Държавен архив, Регионален исторически музей, Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и ученици от училищата Средно общообразователно училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер” – гр. Русе, Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“ – гр. Русе и Средно общообразователно училище „Васил Левски“ – гр. Ветово.


135-годишнината от основаването на Висшето Военноморско училище беше тържествено отбелязана на 15.01.2016 г. пред паметника на моряка, в близост до Военен клуб – гр. Русе. Събитието беше уважено от зам. областния управител г-н Янчев, кмета на Община Русе г-н Стоилов, Русенския митрополит Наум и служители на военния клуб. След приключване на церемонията почетният караул, под съпровода на духовия оркестър на Военноморските сили, се отправи на шествие по ул. Александровска. В церемонията се включиха членове на Регионалния Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, морски офицери от запаса, завършили Висше военноморско училище, скаутите от Морски скаутски клуб, служители на военния клуб и много граждани.


На 12.01.2016 г. във фоайето на Община Русе беше представена заключителната изложба за проекта „Мъдрост и младост – една памет, едно Отечество” по Национална програма „Родолюбие“.


На освещаването на бойните знамена и ритуала по ваденето на кръста от водите на река Дунав присъстваха членове на военно-патриотичните съюзи от града и служители на Военен клуб – гр. Русе.


На 01.01.2016 г. във Военен клуб – гр. Русе се състоя литературна сбирка, съвместно с клуба на творците на Регионалния Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – секция „Моряци”, с председател капитан І ранг Яким Якимов, на която бяха представени книгите „Контраадмирал Иван Вариклечков и неговото време” и „130 години морска администрация на България”.


Проектът на Регионалния Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Русе „Мъдрост и младост – една памет, едно Отечество“ по Национална програма „Родолюбие“ приключи на 29.12.2015 г. във Военен клуб – гр. Русе с пресконференция и изложба на издирените и изработени документи и материали. Изпълнението на дейностите беше отчетено от ръководния екип и председателя на Управителния съвет пред медиите и русенската общественост.

Присъстващите на откриването на изложбата имаха възможност да се запознаят с издирени архивни документи и с резултатите от работата на работните групи. По-важни от тях са:

• Луксозен албум, презентация и постери на войнишки паметници в област Русе;

• Списъци и презентация за загиналите русенци във войните за национално обединение;

• Студия за историята и дейността на Регионалния Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Русе и Военен клуб – гр. Русе.

Изложбата беше представена в Клуба до 8.01.2016 г., след което от 12.01.2016 г. беше показана в Община Русе, а от 26.01.2016 г. ще бъде представена в Русенската библиотека.


На 17.12.2015 г. в с. Ряхово, община Сливо поле, се състоя тържествено честване на 15-годишнината от основаването на общинската организация на Регионалния Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Поздравителен адрес по случай празника беше връчен от служител на Военен клуб – гр. Русе. След тържествената част беше положен венец пред паметника на загиналите във войните в центъра на с. Ряхово.


На 16.12.2015 г. Военен клуб – гр. Русе организира коледен концерт за членовете на военно-патриотичните съюзи. Автентично облечени представители от Народно читалище „Свети Свети Кирил и Методий“ - квартал „Средна кула”, пресъздадоха традициите на Бъдни вечер и обичая Коледуване.


Иглика Пеева, ръководителят на театър-школа „Артистисимо“ към Военен клуб – гр. Русе, Деница Аспарухова - представител на военния клуб в Русе и изпълнителният директор на Фондация „Русе - град на свободния дух“ Елена Минкова, проведоха пресконференция по повод премиерата на мюзикъла „Не слизай в Ада”, която се проведе на 7 декември 2015 г. на сцената на Клуба. „Не слизай в Ада” е мюзикъл, реализиран по проект „Не на агресията”, с финансовата подкрепа на Фондация „Русе – град на свободния дух”, „Микромакс Трейд” ООД – Русе и със съдействието на Военен клуб – гр. Русе.


Конференция „100 години от Първата световна война – участие и последици”, посветена на 100-годишнината от влизането на България в Първата световна война, се състоя на 24.11.2015 г. във Военен клуб – гр. Русе. Събитието се организира от Областния управител г-н Стефко Бурджиев в партньорството на военния клуб и регионалния Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Русе. Участие взеха представители на Регионален исторически музей – Русе, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Държавен архив – Русе, Регионален академичен център – Русе, военно формирование 32420 и членове на клуб „Родолюбие“ към регионалния Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Участниците имаха възможност да разгледат постери и книги, свързани с участието на България и 5-ти полк в Първата световна война.

 


Честване на празника на Сухопътните войски беше организирано на 19.11.2015 г. в клуба на Съюза на ветераните от войните на България, в което участие взеха и служители на Военен клуб – гр. Русе. По-късно всички участници се включиха в деня на отворените врати във военно формирование 32420, където разгледаха изложената военна техника и въоръжение.


На 27.10.2015 г. представители на библиотечната гилдия в Русе посетиха Военен клуб – гр. Русе и се запознаха с воено-патриотичната възпитателна дейност, реализираща се в клуба. Сред тях са автори на краеведски изследвания, които подариха авторските си книги на клубната библиотека.


В изпълнение на проект „Мъдрост и младост – една памет, едно Отечество” по Национална програма „Родолюбие” на 14.10.2015 г. във Военен клуб – гр. Русе се проведе пресконференция за журналистите от русенските медии.

Пред медиите беше изнесена информация от служител на военния клуб за целите и задачите на Национална програма „Родолюбие”, а ръководният екип на проекта разясни основните цели, дейности, целеви групи и очакваните резултати от неговото изпълнение. Представена беше информация за хода на проектните дейности, които са реализирани до момента.


По повод откриването на новия творчески сезон 2015/2016 г. на 09.10.2015 г. във Военен клуб – гр. Русе театър-школа „Артистисимо” изнесе концерт пред своите почитатели и гости.


Членове на клуб „Родолюбие“ взеха участие в кръгла маса на тема: „Река Дунав и град Русе“, проведена в Средно общообразователно училище с преподаване на немски език "Фридрих Шилер" на 5.10.2015 г. Средношколците показаха резултатите от проведеното от тях проучване на имена на обекти, улици, фирми и сгради, свързани с името на река Дунав, крайдунавските градове и държави, а служител на Военен клуб – гр. Русе представи филм и презентация, спечелили награди на миналогодишния ученически конкурс на тема: „130 г. от формирането на Пети пехотен дунавски полк“.


Концерт на младите таланти от музикална школа „Вяра, Надежда, Любов“ към Военен клуб – гр. Русе, по повод 1 година от дейността й, се състоя на 17.09.2015 г. Поздравителен адрес към ръководителите на школата беше връчен от служител на Клуба.


На 15 септември - първия учебен ден в Основно училище "Олимпи Панов", служители на Военен клуб – гр. Русе връчиха на всеки първокласник изработените от ИА "Военни клубове и военно-почивно дело" в рамките на Национална кампания "Родолюбие" разделители за книги и беше прочетен поздравителен адрес от изпълнителния директор на агенцията г-н Валентин Гагашев.

Кампанията има за цел държавните символи и основните исторически събития да достигнат до всички първокласници в страната, да изградят усещане за национална гордост, патриотизъм и родолюбие. Проектът е осъществен със съдействието на Министерство на отбраната и Министерство на образованието и науката.


В шествие и митинг пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война участие на 06.09.2015 г. взеха служители на Военен клуб – гр. Русе и членове на военно-патриотичните съюзи от града. На събитието беше почетена и 130 годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.


Концерт-спектакълът „Русе – красотата на малката Виена“ се проведе на 03.09.2015 г. в Летния театър на Военен клуб – гр. Русе, като доведе в града един от най-талантливите и атрактивни съвременни актьори – Ненчо Балабанов. В концерта участваха и младите артисти от театър-школа „Артистисимо” на военния клуб, а русенската публика ги възнагради с нестихващи аплодисменти.


С церемония по снемане на националния флаг на Република България и връчване на удостоверения за преминато обучение, на 31.07.2015 г. приключи проектът "Лято във Военния клуб-2015". На събитието присъстваха членове на Управителния съвет на Регионалния Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Русе и техни колеги от гр. Стара Загора, дошли за обмяна на опит и желание за провеждане на подобна инициатива.

Благодарствени адреси бяха изпратени до всички партньори, спомогнали за реализацията на двуседмичната програма на проекта.

Всички присъстващи бяха поканени да се включат в честванията на 136-годишнината от създаването на Военноморските сили на България на 3-ти август 2015 г. от пред паметника на моряка, непосредствено до военния клуб.


На 20.07.2015 г., с официална церемония с издигане на националния флаг под звуците на химна на Република България, беше открит проектът „Лято във военния клуб – 2015“.

Летните занимания за деца в Клуба се организират за четвърта поредна година, под патронажа на областния управител на Област Русе, в партньорство и с финансовата подкрепа на Регионалния Съюз на офицерите и сержантите от резерва и запаса - Русе и Военен клуб – гр. Русе, в унисон със задачите по военно-патриотичното възпитание на младежта.

На събитието присъстваха областният управител г-н Стефко Бурджиев и представители на партниращите институции.

В първия ден от заниманията в проекта за ученици от 5 до 8 клас от русенските училища "Лято във Военния клуб-2015" беше проведено занятие по строева подготовка от военнослужещ от военно формирование 32420, в присъствието на командира на формированието майор Павлин Илиев.По-късно, заедно с военнослужещите от военно формирование 42520, с командира на формированието майор Васил Йорданов децата участваха в разпъваните на офицерска и войнишки палатки.

Занятията завършиха със състезания, като най-интересното беше символичната игра "Вдигане по тревога" и превоз с военен автомобил. Ръководител на проекта е подп. о. р. Веселин Додев, член на Управителния съвет на Регионалния Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, а координатор-педагог е учителката г-жа Тотка Тодорова.

На втория ден участниците в проекта имаха възможността да посетят детския отдел на Регионална библиотека "Любен Каравелов" и да получат знания по издирване на исторически факти и събития. След посещението в библиотеката децата отдадоха почит пред паметника на загиналите в сръбско-българската война офицери и войници от 5-ти пехотен дунавски полк. Връщайки се в клуба децата посетиха символичните кътове на двамата русенци, загинали в мисии в Ирак: офицерските кандидати Антон Петров и Валентин Донев, и изслушаха беседа за задълженията и отговорностите на България и Българската армия, като член на НАТО.

По повод 137-та годишнина от създаването на Българската земска войска, наследник на която са днешните Сухопътни войски на Българската армия, в салона на военния клуб беше представен филмът от поредицата Българско военно-документално кино "По стъпките на Сухопътните войски", който предизвика много и интересни въпроси от страна на подрастващите.

Третият ден от "Лято във Военния клуб" започна с вдигането на националния флаг, като предстои децата да научат химна на Република България и да преминат музикално обучение, след което всеки ден флага ще се вдига в съпровод с пеене на химна от тях. Научиха се да се строяват в редици и колони и постепенно започват да стават все по-дисциплинирани. Атракцията на програмата беше посещението във военното формирование, където имаха възможност да се докоснат до техника и въоръжение на Българската армия, оставяйки много емоции и недоизказани въпроси. Разбраха, че да си военнослужещ е трудна и отговорна професия, а боравенето с истинското оръжие и боеприпаси не е за всеки, така както изглежда на кино.

Краят на заниманията завърши в двора на Клуба със спортни игри.

На 23 юли 2015 г. децата от "Лято във Военния клуб" имаха възможност да се запознаят с дейността на част от структурите на МВР и Органите за обществен ред. Най-напред посетиха Централата за спешни повиквания 112, където разбраха по какъв начин се процедира при позвъняване на спешния номер и им беше демонстрирано как системата прихваща и отчита мястото, откъдето се звъни. Получиха ценни съвети какво трябва да направят, ако се наложи да позвънят на тел. 112. Следващото посещение беше в Областната дирекция на МВР - гр. Русе, като преди влизане в сградата, пред паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг служители на МВР, с едноминутно мълчание беше почетена паметта им.

В началото посетиха химическата лаборатория на ОД на МВР - гр. Русе, където научиха много нови неща, свързани с употребата и разпространението на наркотични вещества, а след това бяха запознати как се извършва балистична експертиза на боеприпаси и оръжие, снемане на отпечатъци и издирване на престъпници в базата данни.

На финала настъпи най-интересната част при запознаването с въоръжението на специализираното звено за борба с тероризма в залите за подготовка на т. нар. барети.


Със спектакъла „Село, село, пусто село“ по Чудомир на 15.07.2015 г. в театралната зала на Военен клуб – гр. Русе гостува Габровския драматичен театър „Рачо Стоянов“. Публиката възторжено аплодира участниците в спектакъла, в който специално участие взе актьора Стефан Рядков.


Представяне на книгата ,,За мене греят тия две очи” на автора д-р Атанас Тодоров бе организирано на 21.05.2015 г., съвместно с Клуба на творците към Военен клуб – гр. Русе, пред членове на Дружеството на писателите. Събитието се състоя в зала на военния клуб.


Kръгла маса „Библиотеката – привлекателен център за учене през целия живот”, с участието на Военен клуб – гр. Русе, се проведе на 13.05.2015 г. в Русенската библиотека „Любен Каравелов”.


Фолклорен мегаконцерт „На теб Българийо свещена”, с участието на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, Фолклорен ансамбъл „Пирин” и Фолклорен ансамбъл „Тракия”, се проведе на 13.05.2015 г. на сцената на Летния театър на Военен клуб – гр. Русе.


Във Фестивал на руската поезия, който се проведе на 12.05.2015 г. в Регионална библиотека „Любен Каравелов” – Русе, като член на журито участва представител на военния клуб в града.


Денят на победата над хитлерофашизма и Денят на Европа бяха почетени от Военен клуб – гр. Русе, съвместно с военно-патриотичните съюзи. В навечерието на празника, в клуба на Областния военен отдел, от Съюза на ветераните от войните на България бяха връчени юбилейни медали „70 години от края на Втората световна война” на членове на съюза. Венци и цветя бяха положени на 09.05.2015 г. пред паметника „Альоша” и на руското военно гробище, в памет на загиналите във войната войници и офицери.


Спектакъл, под надслов „Артистисимо – 2”, представиха младите актьори от Театър-школа „Артистисимо” към Военен клуб – гр. Русе в Концертната зала на Клуба, с чиято премиера на 09.05.2015 г. беше отбелязан Денят на Европа.


Младежка трудова борса по сключено споразумение между Министерство на отбраната и Агенцията по заетостта се проведе на 28.04.2015 г. във Военен клуб – гр. Русе. В борсата участваха 22-ма представители на работодатели от гр. Русе и беше посетена от 181 младежи. Презентирани бяха и обявените места за набиране на резервисти в Българската армия от представителите на Областен военен отдел – Русе.


Тържествен концерт по повод 70-годишнината от края на Втората световна война, организиран от Съюза на ветераните от войните на България, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Военен клуб – гр. Русе, се проведе на 29.04.2015 г. в Пленарна зала на Община Русе. Специален гост бе генералният консул на Русия в гр. Русе, Н. пр. Татяна Грушко.


Юбилейна научна конференция на тема: „Военно – патриотичните съюзи и военният клуб в обществено-културния живот на гр. Русе през годините и днес” се проведе на 25.04.2015 г. във Военен клуб – гр. Русе. Тя бе организирана от Регионалния Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Русе по случай 25-годишнината от възстановяването на съюза и 125-годишнината от полагането на основния камък на първия военен клуб в България. Програмата на конференцията включи общо 16 научни доклада, като в голяма част от тях бяха изнесени известни или за първи път оповестени факти от историята на съюза и военния клуб в гр. Русе.

Поздравителни адреси до участниците в конференцията бяха поднесени от областния управител на Област Русе г-н Стефко Бурджиев, кмета на Община Русе г-н Пламен Стоилов и председателя на Съюза на офицерите от запаса и резерва – София генерал-лейтенат /з/ Стоян Топалов.


Кино-премиера на филма „Дякон Левски” се състоя в концертната зала на Военен клуб – гр. Русе на 18 и 19.04.2015 г. Специално за премиерата пристигна актьорът Веселин Плачков, който се срещна след прожекцията със зрителите, дошли да се насладят на съвременното българско филмово изкуство.


Министърът на отбраната г-н Николай Ненчев и заместник областният управител на област Русе г-н Станимир Станчев посетиха на 09.03.2015 г. Военен клуб – гр. Русе. В края на своята визита министър Ненчев сподели впечатленията и пожеланията си в паметната книга на военния клуб.


Литературна вечер, посветена на 110-годишнината от рождението на изтъкнатия български поет и писател Светлозар Димитров, се проведе на 11.03.2015 г. във Военен клуб – гр. Русе.

Събитието на тема „Змей Горянин - военен писател и военен кореспондент” е част от програмата на честванията и бе организирано по съвместна инициатива на Русенското общество за културно и историческо наследство „Змей Горянин”, военния клуб, клуба на творците от Регионалния Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Русе и музикален квартет „The Strangers” от Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов”.


Тържествени чествания на връх Шипка и тържествена заря в гр. Бяла, по повод 137 годишнината от освобождението на България, се проведоха на 3.03.2015 г. с участието на членове на Регионалния Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – гр. Русе.


Традиционна „Работилница на Баба Марта” бе организирана на 27.02.2015 г. във Военен клуб – гр. Русе, съвместно с децата от детска градина „Парнас”. Изработените мартенички са предназначени за децата от детските отделения на Многопрофилна болница за активно лечение - гр. Русе.


Годишно отчетно събрание на Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България се състоя на 26.02.2015 г. във Военен клуб – гр. Русе.


Тържество и викторина се проведе на 26.02.2015 г. в Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Пеньо Пенев" в гр. Русе, по повод навечерието на Националния празник на Република България - 3 март и 137-годишнината от освобождението на град Русе.


По случай 137 годишнината от Освобождението на град Русе, на 20.02.2015 г. беше отслужен тържествен молебен в катедралната църква „Света Троица” и бяха поднесени цветя и венци в Пантеона на Възрожденците. В мероприятието, организирано от областния управител и кмета на община Русе, в присъствието на председателя на общинския съвет и генералния консул на Руската федерация в гр. Русе, се включиха членове и ръководства на военно-патриотични организации, представители на Военен клуб – гр. Русе, граждани и ученици.


С кратка беседа и поднасяне на цветя на пл. „Батенберг” в гр. Русе беше почетена паметта на Апостола на свободата Васил Левски. Събитието беше организирано на 19.02.2015 г. от общинската организация на Регионалния Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Русе, Военен клуб – гр. Русе и Средно общообразователно училище „Христо Ботев” – Русе.


Представяне на книгата “Светът около нас” на автора Огнян Беломорски, ръководител на „Клуб на творците”, съвместно с Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, се състоя на 28.01.2015 г. във Военен клуб – гр. Русе.


Дискусия на тема „Змей Горянин и Русе” бе организирана като част от събитията, посветени на 110 годишнината от рождението на големия писател, поет и публицист – Цветозар Димитров. Мероприятието се състоя на 20.01.2015 г. в „Немската читалня” на Регионална библиотека „Любен Каравелов”, съвместно с Военен клуб – гр. Русе.


Тържественият водосвет на бойните знамена и ритуалът по хвърлянето на кръста в река Дунав се проведе на 06.01.2015 г. в гр. Русе.В литийното шествие и церемонията по повод Богоявление, организирани от община Русе и Русенската митрополия, участие взеха служителите от Военен клуб – гр. Русе.


Годишно отчетно-изборно събрание на дружество „Военноинвалид” се проведе на 29.12.2014 г. във Военен клуб – гр. Русе. Гост на събранието беше г-жа Кинка Добрева, член на Управителния съвет на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.


Тържествен концерт, посветен на 130-та годишнина от формирането на Пети пехотен Дунавски полк, под патронажа на кмета на община Русе, се състоя на 23.10.2014 г. в залата на Военeн клуб – гр. Русе. Гости на събитието бяха зам. областния управител на област Русе, кмета на община Русе, членове на военно-патриотични съюзи, ветерани, служили под знамето на полка, родственици на видни командири и много граждани. Поздравителен адрес за събитието бе отправен от министъра на отбраната на Република България.


Изложба от документи и книги за Пети пехотен Дунавски полк бе представена на 23 и 24.10.2014 г. във Военен клуб – гр. Русе със съдействието на Регионална библиотека „Любен Каравелов”. Тя е част от програмата по повод честванията на 130-та годишнина на легендарния русенски полк.


Представяне на книгата „Балканските войни през погледа на учениците преди 100 години и днес” се състоя на 25.09.2014 г. в концертната зала на Военен клуб – гр. Русе. Представянето беше организирано съвместно от съиздателите: Държавен архив – Русе, РСОСЗР – Русе и Военен клуб - Русе. На събитието присъстваха ученици, педагози, членове на патриотичните съюзи и граждани.


Тържествена церемония по случай Деня на Независимостта се състоя на 22.09.2014 г. пред паметника на Свободата в гр. Русе, в която участие взеха и служители на военния клуб.


Гост на Военен клуб – Русе на 15.09.2014 г. беше певецът с китара и поет Виктор Харлашкин. Руският бард е автор на 4 сборника лирика. Той дари два концерта с авторски произведения на русенската библиотека и на РСОСЗР.


Деца, участвали в инициативата “Лято във Военния клуб” в гр. Русе посетиха на кораба „Радецки”. Групата беше посрещната и лично водена от капитана на ремонтираната в русенската корабостроителница национална светиня.


Събрание на дружество „Военноинвалид”, на което разяснения направи гл. специалист Димитър Вълков във връзка с изменията и допълненията на Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, публикуван в ДВ бр. 54/01.07.2014 г., се проведе на 20 август 2014 г. във Военен клуб Русе.


Филм за историята на Военноморските сили и Международното учение „БРИЗ” - 2012 от поредицата военно-документално кино бе представена в концертна зала на Военен клуб – гр. Русе на 14.08.2014 г. пред ученици от „Първа частна занималня” и занималня „Парнас”.


Съвместно с участниците в проекта „Лято във Военния клуб” на 25 юли във Военен клуб Русе бяха проведени демонстрации по оказване на помощ от доброволци от БЧК. Във втората част от заниманията за деня беше посетена Първа РСПБЗН и Музея на пожарната.


В рамките на проект „Лято във Военния клуб” на 24 юли в парка на възрожденците беше организирано мини състезание по спортно ориентиране и беше посетена централата на тел. 112 в Русе.


Участниците в рамките на проект „Лято във Военния клуб” гостуваха на 23.07.2014 г. в Регионалната библиотека „Любен Каравелов” и Центъра за ученическо техническо и научно творчество.


В рамките на проект „Лято във Военния клуб” на 22.07.2014г. бяха посетени крепостта „Сексагинта Приста” и Регионалния исторически музей.


Проект „Лято във Военния клуб” беше тържествено открит на 21.07.2014 г. съвместно със СОСЗР – Русе. Гости на събитието бяха: Областният управител на област Русе и представители на партньорски организации.


Представители на Военен клуб – гр. Русе участваха на 14.07.2014 г. в заседанието на комисията за архитектурен конкурс: Изграждане на Мемориал на загиналите във войните за национално обединение – Община Русе.


Военен клуб – гр. Русе организира на 8 юли 2014 г. посещение в Летния театър на деца от Първа частна занималня „Светла Павлова”, където децата играха на „Следотърсачи” и четоха книжки.


Представление на операта на Верди „Трубадур” – част от фестивала „Сцена край реката”, се проведе на 7 юли 2014 г. на сцената на Летния театър към Военен клуб – гр. Русе.


Спортен турнир с участието на офицери и сержанти от запаса от областите Русе и Гюргево се проведе на 28 юни в с. Пиргово и с. Стълпище. Организатор на турнира е РСОСЗР – Русе, в който взеха участие и служители от Военен клуб - Русе.


Учредяване на „Клуб на творците от военно – патриотичните съюзи в Русе” се състоя във ВК - Русе на 04.06.2014 г.


Военен клуб – Русе и Военно – патриотичните съюзи почетоха паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България пред Паметника на свободата на 02.06.2014 г. В програмата взеха участие Общински духов оркестър с диригент Димчо Рубчев и Почетната рота на Русенския гарнизон.


Съвместен годишен концерт на Военен клуб - Русе и СОУ "Васил Левски", по повод 24 - ти май - Ден на Българската просвета и култура, се проведе на сцената на клуба на 29.05.2014 г.


Театрален фестивал „Европа на сцена” се проведе на сцената на ВК - Русе на 11.05.2014г.


Спортно- развлекателно шоу "Живот без дрога" се проведе в летния театър на Военен клуб - Русе на 24 и 25.04.2014г.


Доклад - беседа на тема „България и НАТО, 10 години по - късно” изнесоха служители на ВК - Русе в клуба на РСОСРЗ на 10.04.2014г.


Театралната постановка „Швейк”, бе поставена от театър „Българска армия” във Военен клуб - Русе на 10.02.2014 г..


Празничен коледен концерт с участието на младежка хорова формация "Свети Георги Победоносец" се състоя на 22.12.203 г. във Военен клуб - Русе. Гости на концерта бяха членове на военно-патриотичните съюзи в град Русе.


Презентация на тема „Улици в Русе, които носят имена на дейци свързани с българската армия” по покана на ОУ „Христо Смирненски”, на 26.11.2013г. представиха служители от ВК – Русе.


На 29.07.2013г. група младежи и девойки от Международен спортно - демонстративен център "Дако Даковски" с управител о.з. подполковник Тони Симеонов, посетиха Военен клуб - Русе и се запознаха с неговата история.

Курсантите с удоволствие изгледаха спектакълът "Кармен" от Бизе, на сцената на Летния театър на клуба, включен в Международния фестивал "Сцена край реката – 2013 г.".


На 22 юли 2013 година, служители на Военен клуб - Русе разказаха на децата от клуб „Млад краевед”, към регионалната библиотека, за военните паметници. Децата пожелаха на следващата среща да научат повече за военната история на града от представител на Военния клуб.


На 9.07.2013 г. Военен клуб – Русе, бе посетен от група ученици от Американския колеж, гр. София. Младежите разгледаха военния клуб, запознаха се с историята му и с неговата богата културна и обществена дейност. За тях служителите на военния клуб организираха туристическа обиколка на забележителности в околностите на гр. Русе - Скалните църкви в с. Иваново и Скалният манастир "Св.Димитър Басарбовски".


Специализирана трудова борса, насочена към заетост на младежи в различни области на местната икономика, се проведе на 27 юни 2013 г. във Военния клуб - град Русе. Борсата бе организирана по BG051PO001 - 6.1.05 “Повишаване качеството на предоставяните от Агенция по заетостта услуги за гражданите и бизнеса с фокус върху уязвимите групи на пазара на труда” - проект “Да успеем заедно” на оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”.


На 20.06.2013 г. в Деня на отворените врати, ВК - Русе и военно формирование 32420 – гр. Русе участваха в откриването на паметник на Създателите на Русенския гарнизон. На събитието присъстваха представители на Сухопътни войски – командирът на Центъра за подготовка на специалисти, членове на военно-патриотичните съюзи, деца от “Лято във Военния клуб”, скаутски отряд и деца от групата “Лято в библиотеката”.


На 10.06.2013 г. бяха открити летните занимания с деца “Лято във Военния клуб”. Заниманията включват деца от предучилищна и начална ученическа възраст и се провеждат под патронажа на РСОСРЗ, с активното участие на ВФ 32420. Програмата включва спортни игри, запознаване с бедствия и как да се предпазим от тях, посещения на военно формирование, пожарна служба и БЧК. Предвидени са посещения на културни институти и театрални постановки.


На 13.05.2013 г. по повод откритата Национална библиотечна седмица, в библиотеката на Военния клуб пред членове на военно-патриотични съюзи бе представена трилогията “Храбростта и мъката на България” / Пропелер, 2010/.


На 30 април Военен клуб - Русе и Военно формирование 32420 организираха в ОУ “Отец Паисий” празник, посветен на Деня на Българската армия - 6 май. Началникът на гарнизона - подполковник Петко Димов и ст. сержант Димитър Димитров бяха подготвили презентация за същността и целите на днешната българска армия.


На 17.04.2013г. във ВК - Русе, бе проведена Трудова борса, организирана от Регионална служба по заетостта и дирекция „Бюро по труда”.


На 17.04.2013г. ВК - Русе организира работилничка за рисуване на комикси в детска градина „Пролет”.


На 16.04.2013 г. във ВК - Русе бе открита художествена изложба „Над дъгата”, представяща най-добрите български художници на комикси, от легендарното списание „Дъга”. На представянето на изложбата присъстваха граждани, деца на военнослужещи, деца от различни детски градини и учебни заведения.


На 3 април във Военен клуб - Русе се откри изложба “1150 години от Моравската мисия на Св.св. Кирил и Методий”. Проведе се среща с бесарабски българи и концерт на ансамбъл Българе. На събитието присъстваха членове на патриотичните съюзи и Русенския гарнизон, граждани и много ученици.


На 2 април се откри Национален маратон на четенето. Огнян Жеков от Военен клуб – Русе чете приказки в Детски отдел на Регионална библиотека „Л. Каравелов”, заедно с директора на Кукления театър в Русе, директора на Дирекция "Хуманитарни дейности" в Община Русе , съветници от Общинския съвет и пред русенски деца.


На 14.03.2013 г., военно формирование 32420 – Русе, проведе планово занятие по кормуване на колесен бронетранспортьор, с преодоляване на водна преграда – упражнение 4б от „Курса за кормуване на бойни машини ККБМ-79” за обучение на курсисти за нуждите на Сухопътни войски на гребния канал при село Николово.

С цел показване на възможностите на Българската армия по защита на населението при наводнение, занятието имаше показна част пред ръководните лица от кризисния щаб за защита при бедствия на област Русе, регионални патриотични организации, ученици и служители на Военния клуб, който предостави озвучителната си техника.

Военнослужещите и инструкторите участващи в занятието заедно с показаните машини са участвали в реални, спасителните действия при катастрофалното наводнение в община Цар Калоян преди шест години, за което военно формирование 32420 е наградено с грамота.


Стоянка Мутафова бе удостоена с почетен плакет от областния управител на Русе Стефко Бурджиев. Поводът за поздравлението и признанието за работата на великата българска актриса бе дългогодишната й активна творческа дейност, както и изключителният й принос за развитието на българското театрално изкуство.

Неуморната актриса се превъплъти в ролята на „палава вдовица” по едноименната пиеса на Азис Несин и зарадва многобройните си русенски почитатели със своето вдъхновяващото представление във Военния клуб . На Стоянка Мутафова партнираха Златина Дончева и Николай Атанасов-Шуши, който е и режисьор на постановката. Многобройната публика бурно аплодира великолепната игра на голямата актриса.

След спектакъла Стефко Бурджиев лично поднесе букет и връчи плакет на великата актриса като се поклони пред огромния и талант. Стоянка Мутафова остана видимо развълнувана от жеста.


На 18.02.2013 г. се проведе урок по родолюбие в ЦДГ "Пролет" – гр. Русе, по повод деня на гибелта на Васил Левски - съвместна инициатива на детската градина, военния клуб и група "Традиция".


На 28.11.2012г. новият роман „Войник“ на писателя Калин Терзийски бе представен пред русенска публика. Съорганизатори на събитието бяха Регионална библиотека “Любен Каравелов”, Кафе Библиотека и Военен клуб - Русе. Гости и почитатели на съвременната българска литература имаха възможност да чуят откъси от най-новия му роман, изпълнени от автора, както и да се насладят на философските му откровения, носещи заряда на съвременната пост модернистичната българска проза.


На 6 октомври 2012г. в кв. „Средна кула”, гр. Русе бе открит паметник на загиналите във войните жители на квартала. Служители на Военен клуб - Русе участваха на събитието и бяха отличени за работата си по организиране и финализиране на художествен конкурс, посветен на 100 год. Балкански войни


На 27.07.2012г. приключиха летните занимания "Лято във Военния клуб" организирани от Военен клуб - Русе, Областна администрация – Русе и Регионален съюз на офицерите и сержантите от резерва. На тържествена церемония областния управител г-н Стефко Бурджиев връчи грамоти на участниците. Тържествено бе свален националния флаг от пилона, който отново ще се вее през следващото лято.


На 19 април 2012 г. в библиотеката Военен клуб – Русе, като част от националната кампания „Маратон на четенето”, бяха прочетени страници от записаните през последните месеци мемоари на о.з. полковник д-р Никола Ганчев.


На 16.02.2012 г. Военният клуб - Русе в партньорство с НД "Традиция", Общ.комитет "Васил Левски", общинската организация на РСОСЗР в Русе проведоха урок по родолюбие в детска градина "Пролет", посветен на паметта на Васил Левски и 3-ти март - Ден на освобождението на Р. България от Османско иго.


В събота 26.11.2011 г. във Военен клуб - гр. Русе със спектакъла „Красотата на Индия” бе представена тази екзотична страна от Азия. С фотоси, мултимедия, песни, танци, облекла и различни вкусотии от индийската кухня, присъстващите в залата имаха възможността да се потопят в красотите на далечната страна. Асоциацията Сахаджа Йога – България има за цел да представи красотата на Индия във всичките й аспекти - култура, история, начин на обличане и на живот, тяхното познание и връзката между културата на Индия и на България.


В рамките на Есенния салон на изкуствата и културата на Община Русе на 18, 19 и 20 ноември се проведе ХVI издание на традиционния ежегоден Международен конкурс за млади изпълнители „Северно сияние”. Емблематичното за град Русе музикално събитие бе организирано от Община Русе, Младежки дом – Русе, Сдружение „Северно сияние”, Военeн клуб - Русе и вокално студио за поп и джаз „Икономов”. Младите таланти от България, Румъния и Русия бяха оценявани от авторитетно международно жури с председател популярният български композитор и аранжор Светослав Лобошки. Десетгодишната Пресияна Димитрова от Студио за поп и джаз „Икономов” към Военен клуб – Русе спечели голямата награда „Гран при” на Международния конкурс „Северно сияние”. Статуетката й e връчена тържествено лично от кмета на град Русе г-н Пламен Стоилов.Article | by Dr. Radut