Jump to Navigation

22.04.2019 г.

Дискусия на тема „Безопасен интернет за деца“, организирана от Софийски форум за сигурност и посолството на Кралство Нидерландия, беше проведена в зала Тържествена на Централния военен клуб.

В работата на форума взеха участие госпожа Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община, госпожа Таня Михайлова – заместник-министър на образованието и науката, Н. Пр. Беа тен Тъшер – посланик на Кралство Нидерландия, госпожа Мери Джо де Лю и господин Ерик Ян Койдек – експерти по стратегически комуникации и киберсигурност от Кралство Нидерландия, госпожа Деница Друмева от фондация „Хестия“, експерти по безопасното използване на социалните мрежи и много граждани.
 

По време на дискусията бяха представени и обсъдени данните от проведени сред учащи се деца на възраст от 11 до 18 години в Нидерландия и България по въпроси свързани с познанията и навиците за безопасно използване на социалните мрежи. Според получените резултати от изседванията, повече от половината деца нямат навик да сменят често паролите си и правят достояние в социалните мрежи на твърде много лични данни. Почти толкова са и тези, които са заявили, че не са преминали обучение по безопасен интернет и са изразили готовност за положителна реакция на фалшиви рекламни банери, известия и информации в социалните мрежи, че ще спечелят някакви награди, стига да изпълнят определени допълнителни условия.

В основните изводи направени по време на дискусията се засегнаха разгръщането с още по-голяма активност и всеобхватност на придобиването от подрастващите на знания и умения как безопасно да използват социалните мрежи, да разпознават фалшивите рекламни предложения за лесни печалби и други подобни покани при обмена на информацията в интернет мрежите.

По всеобщото мнение на участниците в дискусията грижите за безопасността на децата в социалните мрежи изостават сериозно от темпото и обема на фалшивите и опасните за самите деца предложения в интернет пространството.



Article | by Dr. Radut