Jump to Navigation

07.11.2019 г.

Международна конференция на тема: „Европейската отбрана – една цел, много предизвикателства“ организирана от Софийски форум за сигурност, Фондация „Конрад Аденауер“ и Център за европейски изследвания „Вилфрид Мартенс“, беше проведена в зала Концертна на Централния военен клуб.

В своите доклади и дискусионни изказвания, известни български и чуждестранни анализатори, военни експерти, дипломати и учени в сферата на сигурността и отбраната дебатираха рисковете и заплахите за сигурността на Европа, какви политики и действия следва да бъдат предприети за тяхното неутрализиране.

В работата на конференцията взеха участие гости от чужбина: госпожа Мариеке Монру от Министерство на външните работи на Холандия, посланик Ханну Киролайнен от Министерство на външните работи на Финландия, Елена Лазару от Гърция, Матю Роудс от САЩ, Никлъс Новаки от Център за европейски изследвания „Вилфрид Мартенс“, госпожа Моника Хенли от Стратегическото командване на центъра за върхови постижения към НАТО, бригаден генерал Георгиос Бикакис от военния секретариат на Европейския съюз, Гегели Варга от Унгария, Мелхиор Зшепаник от Полша, Мариян Гюровски от Северна Македония и Панайотис Цаконас от Гърция. От българска страна: господин Константин Попов – председател на парламентарната Комисията по отбрана, вицеадмирал Емил Ефтимов – заместник-началник на отбраната, генерали, офицери и представители на държавни и научни институции, имащи отношение по темата на конференцията.

В четирите панела бяха дискутирани много от предизвикателствата към европейската сигурност и отбрана, оценка на рисковете и факторите за общото бъдеще на европейската сигурност, ролята на НАТО, въздействието на Брекзит и участието на САЩ в европейката сигурност и отбрана, както и пътя към изграждането на по-гъвкава и сигурна Европа.

По всеобщото мнение на участниците дискусиите на конференцията са допринесли за дефинирането на основните заплахи за европейската сигурност и отбрана, както и стратегията за тяхното неутрализиране.Article | by Dr. Radut