Jump to Navigation

11.07.2017 г.

Атлантическият клуб в България, с подкрепата на Министерството на отбраната, организира изнасянето на две публични лекции в зала Концертна на Централния военен клуб.

Министърът на отбраната господин Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, министри, заместник-министри, депутати, посланици и много граждани уважиха събитието с присъствието си.

Председателят на Министерския съвет господин Бойко Борисов изнесе първата лекция на тема: „Трансатлантическото партньорство от перспективата на българското председателство на Европейския съюз“. Основните акценти засегнаха влизането ни в еврозоната, климатичните промени и екологията, превъоръжаването на Българската армия, отношенията Европейски съюз – САЩ – НАТО и идеята ЕС да стане колективен член на НАТО, срещата на лидерите на страните от Югоизточна Европа в Дубровник, отношенията ни с Македония и подкрепата на България за приемането на съседната ни страна в НАТО и Европейския съюз, за еврофондовете и новия тип мислене за пътната ни инфраструктура. След лекцията лекторът отговори на зададените от публиката въпроси.

Посланикът на САЩ в България Н. Пр. Ерик Рубин изнесе втората лекция на тема: „Американско-българското партньорство: пътят напред“. Изтъкната беше ясната подкрепа на правителството на САЩ към усилията на България да разшири енергийните си доставки, като изгради интерконектора с Румъния, газопреносната връзка с Гърция и включването ни в проектите за Трансадриатическия и Трансанадолския газопроводи. Подобряването на бизнес средата в условията на прозрачност и върховенство на законите, бяха посочени като особено важни направления за бъдещето ни. Лекторът отговори на зададените въпроси и подчерта, че и занапред отношенията между двете страни ще се градят върху основата на взаимно споделените демократични ценности.Article | by Dr. Radut