Jump to Navigation

17.10.2017 г.

Форум на тема: „Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска програма“, иницииран от лидерът на Партията на еропейските социалисти (ПЕС) господин Сергей Станишев, се проведе на 16 октомври 2017 г. в зала Концертна на Централния военен клуб. Съорганизатори на събитието бяха Академията за леви европейски политики, Атлантическия клуб в България, Института за дясна политика, ПанЕвропа България, Сдружението „Българска отбранителна индустрия“, Фондация „Фридрих Еберт“ - бюро България, Софийския форум за сигурност, Центъра за изследване на отбраната и сигурността и Центъра за изследване на политиките в отбраната.

Дискусията беше открита от Президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България господин Румен Радев, който със словото си призова за дефиниране на ясни приоритети и прилагане на съобразени с тях програми за индустриално сътрудничество в сферата на националната отбранителна промишленост, които да донесат иновации и траен растеж на производителността в този отрасъл.

Свои изказвания по темата направиха министър-председателят на Република България господин Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на отбраната господин Красимир Каракачанов, лидерът на ПЕС господин Сергей Станишев и председателят на БСП госпожа Корнелия Нинова.

Министърът на отбраната отбеляза, че страната ни е заинтересована от реализирането на идеята за обща европейска отбрана и обща европейска армия. Вицепремиерът заяви, че важни акценти са модернизация на армията, мотивация на личния състав, ремонт и поддръжка на съществуващата бойна техника. Премиерът на Република България господин Бойко Борисов изрази мнение, че следва да се свика КСНС, за да се изяснят какви са заплахите за България по темата отбрана и тогава да се вземе решение накъде да се насочат усилията.

Участие в дискусията взеха председателят на Комисията по отбрана в 44-то Народно събрание на Република България господин Константин Попов, господин Ангел Найденов – Център за изследване на отбраната и сигурността, господин Йордан Божилов – Софийски форум за сигурност и др. Събитието уважиха дипломати, политици от различни политически сили, политолози, анализатори, журналисти и представители на гражданското общество и научните среди.Article | by Dr. Radut