Jump to Navigation

27.10.2017 г.

В продължение на два дни (19 и 20.10.2017 г.) над 300 ученици от средните и основни училища от гр. Къджали, гр. Крумовград, гр. Ардино, с. Черноочене и с. Кирково, членове на военно-патриотичните съюзи и клуб „Ахридос” към Съюза на ветераните от войните на България, който реализира дейност във Военен клуб – гр. Кърджали, проведоха поход по стъпките на Българската армия, посветен на 105 години от Освобождението на Кърджали и Източните Родопи.

Традиционно походът се провежда за пета поредна година със съдействието на Министерство на отбраната и е организиран от Областен инициативен комитет към Областна администрация Кърджали, Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело”, Военен клуб – гр. Кърджали, Регионално управление на образованието и Туристическо дружество – Кърджали.

Походът стартира пред Дома на културата в гр. Кърджали, като към участниците бяха отправени поздрави от областния управител Никола Чанев, директора на дирекция „Социална политика” в Министерството на отбраната Иво Антонов, коменданта на похода подп. Евгени Енчев – началник на Военното окръжие в гр. Кърджали, и началника на РУО Гроздан Колев.

В началото с венци и цветя беше почетен подвига на героите – освободители на Източните Родопи, пред паметника на освободителя на града генерал Васил Делов. Пътят на похода премина през мемориалните костници на гр. Момчилград и гр. Крумовград и се установи в Националния ученически лагер за военно обучение с. Широко поле, където бяха проведени състезания по стрелба с въздушна пушка, хвърляне на стрела, дартс и палене на лагерен огън. Учениците се запознаха и с видовете оръжия в Българската армия, а част от участниците нощуваха в палатков лагер.

На втория ден се проведоха тържества пред войнишките паметници в с. Пчеларово и с. Шумнатица.

Походът приключи с тържествена церемония пред паметника на Освободителите в гр. Кърджали.

Участниците в похода бяха приветствани от областния управител и получиха грамоти за участие, а от името на министъра на отбраната директорът на дирекция „Социална политика” Иво Антонов връчи грамоти за отлично представяне в похода – акт на преклонение пред светлата памет на загиналите воини.

Заключителната церемония завърши с дефиле на участниците с представителните роти от Националната гвардейска част, които изпълниха спектакъл „Искри”, и тържествена заря–проверка на площад „Освобождение“ – гр. Кърджали.Article | by Dr. Radut