Jump to Navigation

Мероприятия

В навечерието на 110 годишнината на българските Военновъздушни сили, Военен клуб – Плевен, съвместно със Сдружение „Генерал Владимир Вазов” и ВВВУ „Георги Бенковски”, организираха урок по история на българската бойна авиация. На 12 октомври 2022 г. във военния клуб полковник професор д-р Мануш Христов запозна ученици от девет плевенски училища с „Дейности на аеропланните отделения по разузнаване и нанасяне на бомбени удари по войски и обекти на театъра на военните действия и Източна Тракия”, преди 110 години. От славното минало на бойната ни авиация към мотивацията на съвременните младежи да посветят живота си на нея разказаха курсанти от ВВВУ„Георги Бенковски”.


На 6 януари 2022 г. служители от Военен клуб – Плевен, съвместно с военнослужещи и цивилни служители от гарнизон Плевен, ръководствата и членове на военно-патриотични съюзи, участваха в церемония по освещаване на бойните знамена и знамената - светини на Българската армия, по повод Богоявление. По традиция заедно със знамената на военните формирования от Плевенския гарнизон бяха осветени знамената на СОСЗР – Плевен, Дружество „Военноинвалид“ – Плевен, Асоциацията на Сухопътните войски, Младежкия гвардейски отряд към ОУ „Д-р Петър Берон“ и знамето на НУ „Христо Ботев“. След ритуала бяха поднесени цветя пред паметника на Христо Ботев по повод 174-годишнината от рождението на поета, а по-късно се състоя Богоявленският ритуал по хвърлянето на кръста, който се осъществи до историческия мост на р. Вит до с. Ясен.


През месец август 2020 г. Военен клуб – Плевен беше домакин на фотоизложбата „20 години в полза на армията!” Фотоизложбата се състои от 28 авторски пана на Вяра Йовева – фотограф на Министерство на отбраната, и отразява една малка част от дейностите и събитията, които са организирани през годините от ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”.


На 19 февруари 2020 г. Военен клуб – Плевен участва в отбелязване на 147 години от гибелта на Васил Левски. Ритуалът започна с почетен караул с участието на военнослужещи от Единния център за начална военна подготовка и панихида, отслужена от свещеници от плевенски храмове. Поднесени бяха цветя на паметника на Апостола на свободата.

Във военния клуб се проведе беседа с председатели и членове на военно-патриотични съюзи на тема: „Васил Левски – създател на вътрешно- революционната организация”.


По повод празника на гарнизон Плевен – на 16 март 2019 г. се проведоха тържествени ритуали – поднасяне на венци на паметната плоча на 9-та пехотна Плевенска дивизия и тържествен строй с молебен за здравето и благополучието на българската войска, които се състояха на площад „Възраждане” пред параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец”.

Гости на тържеството бяха кметът на гр. Плевен г-н Георг Спартански, председателят на общинския съвет г-н Мартин Митев, бригаден генерал Костадин Кузмов – командир на 2-ра механизирана бригада и командири на военните формирования от гарнизон Плевен.

Подполковник доцент доктор Мануш Христов от катедра „Тактика, въоръжение и навигационна подготовка” на факултет „Авиационен” прочете лекция за героичните събития около 16 март 1913 г.

В словото си началникът на гарнизон Плевен полковник Николай Бешев поздрави военнослужещите с празника и благодари за постигнатите високи резултати при изпълнение на служебните задължения и доказани професионални качества.

Във войсковите ритуали участваха представителни роти от военни формирования 22160, 42800, 38220, 52090 и Факултет „Авиационен” към НВУ „Васил Левски”.

Празникът завърши с концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на БА в театралния салон на Военен клуб – Плевен.


По традиция на 11 март 2019 г., когато се чества Денят на ракетните войски и артилерията, във Военен клуб - Плевен се проведе церемонията по връчване на годишните награди на плевенското Сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов”.

Макет на черешовото топче получи носителят за тази година на приза „Лидер” по специалност „Полева артилерия” в НВУ „Васил Левски” – ст. Станимир Караджов. С приз „Доблест“ - първа, втори и трета степени, бяха удостоени ученици от плевенски училища, извършили достойни дела през годината.

Прозвучаха песни и стихотворения, посветени на родината, изпълнени от децата от ДГ „Звънче“, възпитаници на НУ „Христо Ботев“ – Плевен и ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Пордим.

Сред гостите бяха Илия Милушев - съветник на президента Румен Радев, Иво Антонов - директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание”, зам.-областният управител Татяна Божинова, кметът на Община Троян Донка Михайлова, началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Пламен Богданов, директори на училища.


На 5 март 2019 г. във Военен клуб – Плевен се проведе годишното събрание на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Отчет за дейността представи председателят на Областния съюз - о. з. генерал Валентин Буров. Приет беше план за дейността през 2019 година. Обсъдени бяха съвместните мероприятия на СОСЗР, военния клуб и военните формирования от Гарнизон Плевен. Направена беше презентация за дейността на Дома за пенсионирани военнослужещи, ветерани и военноинвалиди в село Орешак.


На 1 март 2019 г. Военен клуб – Плевен организира тържество по повод празника Баба Марта, за деца на военнослужещи и пенсионирани военнослужещи.

Поетесата Любка Ванкова разказа историята за възникване на мартеницата, а деца от ЦДГ „Слънце” рецитираха стихове за България, Баба Марта и Панорамата в гр. Плевен.

Гостите бяха поздравени с музикална програма от Хор „Кайлъшко ехо” при военния клуб.Article | by Dr. Radut