Jump to Navigation

Мероприятия

На 18.04.2024 г. Военен клуб – Плевен проведе регионален пролетен фолклорен фестивал на ученическото танцово изкуство. Инициативата е част от Кампания 2024 на ИА „ВК ВПД“ за развитие на културно-художествената и военно-патриотичната дейност, под мотото „Знание! Памет! Вдъхновение!“. Участваха 13 училища от Плевен и областта. Откриването се състоя пред централния вход на клуба с традиционното Дунавско хоро, след което в театралния салон се състоя надиграването. Всеки състав получи грамота за участие и благодарност за положените усилия и за обичта към българските народни танци. Гости на събитието бяха кметът на града, водещи хореографи в региона, директори на училища, председатели и членове на военно-патриотичните съюзи.


На 12 март 2024 г. в театралния салон на Военен клуб – Плевен се състоя прожекция на документалния филм на Военния телевизионен канал „Разкази от Кербала – Атентатът“. Филмът е посветен на 20-годишнината от атаката срещу българската база „Индия“ в Ирак, при която загиват петима български военнослужещи. Присъстваха военнослужещи от 12 авиационна база, 5-то бригадно командване и в. ф. 38220, както и председатели и членове на военно-патриотични съюзи. Създателите на филма – сценарист и режисьор Николай Чадаров и оператор – Петър Георгиев, проведоха дискусия с присъстващите.


На 27.02.2024 г. във Военен клуб – Плевен се проведе поетично-музикален спектакъл „Левски и Свободата“. Инициативата е част от Кампания 2024 на ИА „ВКВПД“ за развитие на културно-художествената и военно-патриотичната дейност под мотото „Знание! Памет! Вдъхновение!“. На фона на подходяща музика и мултимедийна презентация свои авторски произведения рецитираха офицери от запаса и писателите Боби Горанов, Люлин Занов и Витка Витанова. Някой от гостите представиха стихове на поета-революционер Христо Ботев. Поради големия интерес и желание за изява се прие решението за организиране на втора част на поетично-музикалния спектакъл, който ще се проведе на 31.05.2024 г. и ще бъде посветен на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.


За трета поредна година на Игнажден – 20 декември 2023 г., по инициатива на Военен клуб – Плевен и формированията в гарнизона, съвместно с патриотичните и родолюбиви организации, се проведе дарителска кампания под наслов „НЕ СТЕ ЗАБРАВЕНИ“, насочена към социално слабите военноинвалиди, ветерани и военнослужещи от запаса в Плевенския гарнизон. Пакети с хранителни продукти бяха раздадени на 52 души.


На 10 май 2023 г. Военен клуб-Плевен участва в съвместна инициатива с клубовете в Ловеч и Троян, като се включи в честването на празника на Дома за пенсионирани военнослужещи, ветерани и военноинвалиди в с. Орешак. Съвместната инициатива на трите военни клуба е част от Кампанията за развитието на културно-художествената и военно-патриотична дейност във военните клубове през 2023 г. под мотото „Моята България! Моят град – град на…“ под индивидуалното мото „Домът като място, което свързва и обединява поколенията”. От ВК-Плевен участие в празничния концерт взеха талантливите танцьори от Клуб за спортни танци „Дъга” с ръководител Жени Бончева и Школата за народни танци „Веселяци” с ръководител Цветан Димитров. И двата състава развиват от дълги години своята благородна дейност – да възпитават децата на града чрез красивото и непреходното в изкуството, под покрива на военния клуб, работят основно с деца на военнослужещи и цивилни в системата на отбраната и чрез многобройните си изяви представят достойно резултатите от работата на клуба в областта на любителското творчество. От ВК-Ловеч с прекрасните си изпълнения програмата обогатиха Вокална група „Чучулиги” и акробатичното дуо Христо Николов – Йонислава Блажева от Клуб по акробатичен рокендрол „Роксмайл”. Ученици от Националното училище по приложни изкуства „Проф. Венко Колев”, гр. Троян, единственото училище по традиционна и модерна керамика в България, нарусиваха и подариха портрети на домуващите, с което допринесоха по неповторим начин мотото на инициативата да се изпълни със съдържание и смисъл. Празникът на Дома имаше и искреността и топлотата, с каквато се озарява всеки истински дом, когато в него си дадат среща различни поколения.


На 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия, Военен клуб – Плевен организира изложение на униформи и въоръжение на българите от тракийско време, от Първото и Второто българско царство, на опълчението през Руско-турската война и от Първата световна война. Събитието се проведе в рамките на Кампанията „Моята България! Моят град – град на…“ за развитието на културно-художествената и военно-патриотична дейност във военните клубове през 2023 г. и е под индивидуалното мото „Българската армия през вековете и днес! Да знаем и помним!“ Музеят на открито привлече многобройна публика пред военния клуб. Членове на регионалния клон на Дружество "Традиция" – "Васил Ганчев-Плевналията", представиха хладно и огнестрелно оръжие, въоръжение, снаряжение и униформи на войници от различни периоди на българската история пред плевенчани и гостите на града. Посетителите видяха как е изглеждал тракийски войн, какъв е бил неговият шлем, с какво оръжие се е сражавал. Можеха да разгледат отблизо облеклото на войн от времето на Второто българско царство, униформата на четник от периода на национално-освободителните борби и на български войник от Първата световна война. Сред най-интересните експонати бе кремъчна нарезна пушка – шишане, която е уникална с възможността за онова време да възпроизвежда точни изстрели. Представени бяха и барутници от кравешки рог, фишеклък, харбия, два вида ятагани и други видове оръжия. Така поднесена, националната ни история се пренася в паметта на поколенията с целия ѝ колорит и остава там задълго.


В навечерието на 110 годишнината на българските Военновъздушни сили, Военен клуб – Плевен, съвместно със Сдружение „Генерал Владимир Вазов” и ВВВУ „Георги Бенковски”, организираха урок по история на българската бойна авиация. На 12 октомври 2022 г. във военния клуб полковник професор д-р Мануш Христов запозна ученици от девет плевенски училища с „Дейности на аеропланните отделения по разузнаване и нанасяне на бомбени удари по войски и обекти на театъра на военните действия и Източна Тракия”, преди 110 години. От славното минало на бойната ни авиация към мотивацията на съвременните младежи да посветят живота си на нея разказаха курсанти от ВВВУ„Георги Бенковски”.


На 6 януари 2022 г. служители от Военен клуб – Плевен, съвместно с военнослужещи и цивилни служители от гарнизон Плевен, ръководствата и членове на военно-патриотични съюзи, участваха в церемония по освещаване на бойните знамена и знамената - светини на Българската армия, по повод Богоявление. По традиция заедно със знамената на военните формирования от Плевенския гарнизон бяха осветени знамената на СОСЗР – Плевен, Дружество „Военноинвалид“ – Плевен, Асоциацията на Сухопътните войски, Младежкия гвардейски отряд към ОУ „Д-р Петър Берон“ и знамето на НУ „Христо Ботев“. След ритуала бяха поднесени цветя пред паметника на Христо Ботев по повод 174-годишнината от рождението на поета, а по-късно се състоя Богоявленският ритуал по хвърлянето на кръста, който се осъществи до историческия мост на р. Вит до с. Ясен.


През месец август 2020 г. Военен клуб – Плевен беше домакин на фотоизложбата „20 години в полза на армията!” Фотоизложбата се състои от 28 авторски пана на Вяра Йовева – фотограф на Министерство на отбраната, и отразява една малка част от дейностите и събитията, които са организирани през годините от ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”.


На 19 февруари 2020 г. Военен клуб – Плевен участва в отбелязване на 147 години от гибелта на Васил Левски. Ритуалът започна с почетен караул с участието на военнослужещи от Единния център за начална военна подготовка и панихида, отслужена от свещеници от плевенски храмове. Поднесени бяха цветя на паметника на Апостола на свободата.

Във военния клуб се проведе беседа с председатели и членове на военно-патриотични съюзи на тема: „Васил Левски – създател на вътрешно- революционната организация”.


По повод празника на гарнизон Плевен – на 16 март 2019 г. се проведоха тържествени ритуали – поднасяне на венци на паметната плоча на 9-та пехотна Плевенска дивизия и тържествен строй с молебен за здравето и благополучието на българската войска, които се състояха на площад „Възраждане” пред параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец”.

Гости на тържеството бяха кметът на гр. Плевен г-н Георг Спартански, председателят на общинския съвет г-н Мартин Митев, бригаден генерал Костадин Кузмов – командир на 2-ра механизирана бригада и командири на военните формирования от гарнизон Плевен.

Подполковник доцент доктор Мануш Христов от катедра „Тактика, въоръжение и навигационна подготовка” на факултет „Авиационен” прочете лекция за героичните събития около 16 март 1913 г.

В словото си началникът на гарнизон Плевен полковник Николай Бешев поздрави военнослужещите с празника и благодари за постигнатите високи резултати при изпълнение на служебните задължения и доказани професионални качества.

Във войсковите ритуали участваха представителни роти от военни формирования 22160, 42800, 38220, 52090 и Факултет „Авиационен” към НВУ „Васил Левски”.

Празникът завърши с концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на БА в театралния салон на Военен клуб – Плевен.


По традиция на 11 март 2019 г., когато се чества Денят на ракетните войски и артилерията, във Военен клуб - Плевен се проведе церемонията по връчване на годишните награди на плевенското Сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов”.

Макет на черешовото топче получи носителят за тази година на приза „Лидер” по специалност „Полева артилерия” в НВУ „Васил Левски” – ст. Станимир Караджов. С приз „Доблест“ - първа, втори и трета степени, бяха удостоени ученици от плевенски училища, извършили достойни дела през годината.

Прозвучаха песни и стихотворения, посветени на родината, изпълнени от децата от ДГ „Звънче“, възпитаници на НУ „Христо Ботев“ – Плевен и ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Пордим.

Сред гостите бяха Илия Милушев - съветник на президента Румен Радев, Иво Антонов - директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание”, зам.-областният управител Татяна Божинова, кметът на Община Троян Донка Михайлова, началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Пламен Богданов, директори на училища.


На 5 март 2019 г. във Военен клуб – Плевен се проведе годишното събрание на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Отчет за дейността представи председателят на Областния съюз - о. з. генерал Валентин Буров. Приет беше план за дейността през 2019 година. Обсъдени бяха съвместните мероприятия на СОСЗР, военния клуб и военните формирования от Гарнизон Плевен. Направена беше презентация за дейността на Дома за пенсионирани военнослужещи, ветерани и военноинвалиди в село Орешак.


На 1 март 2019 г. Военен клуб – Плевен организира тържество по повод празника Баба Марта, за деца на военнослужещи и пенсионирани военнослужещи.

Поетесата Любка Ванкова разказа историята за възникване на мартеницата, а деца от ЦДГ „Слънце” рецитираха стихове за България, Баба Марта и Панорамата в гр. Плевен.

Гостите бяха поздравени с музикална програма от Хор „Кайлъшко ехо” при военния клуб.Article | by Dr. Radut