Jump to Navigation

Мероприятия

На 04.10.2018 г. по повод своя половинвековен юбилей Историческия музей в гр. Харманли проведе научна конференция с международно участие на тема: „Музейно дело, проучвания и иновации”.

На нея бяха изнесени доклади за музейното дело в гр. Харманли, последните проучвания в региона и иновативно управление на историческите ценности. Със свои доклади по темата участие взеха видни историци, учени и изследователи от БАН.

Г-жа Кичка Чакърова – служител на Военен клуб Харманли, взе участие в научната конференция с доклад на тема: „Паметта е по-силна от смъртта”, като запозна присъстващите с историята на поделение 24160 от създаването до преустановяване на съществуването му на 02.06.2003 г. Особен интерес за присъстващите в залата предизвика докладът на тема: „Ролята на военните клубове за възпитанието на подрастващите в патриотизъм и родолюбие”, като иновативна форма на обучение и устойчиво развитие на ценностната система у подрастващите.


По инициатива на Военен клуб Харманли, учениците от ОУ „Иван Вазов” гр. Харманли взеха активно участие в Националния конкурс за написване на есе и разказ, организиран от Централния съвет на Тракийските дружества, на тема „Завръщане към корените”.

Учениците от НУ „Алеко Константинов” и НУ „Отец Пайсий” гр. Харманли взеха участие със свои рисунки в Пленера, организиран в деня на Националната среща – 28 април в гр. Несебър.

Носител на „Голямата награда” от конкурса е ученикът Георги Красимиров Панчев. Наградата бе връчена лично от вицепрезидента на Република България – г-жа Илиана Йотова.

Носители на „Специалната награда” са Преслав Димитров и Михаил Делчев. Наградите бяха връчени от г-н Красимир Премянов – председател на Съюза на Тракийските дружества в България и г-н Гено Пухов – заместник председател на Върховния комисариат на Тракийските дружества.

Всички останали участници в Конкурса и Пленера бяха отличени с почетни грамоти.


Необикновен „Час по родолюбие“ имаха учениците от СУ „Д-р Петър Берон“ в Свиленград по инициатива на Военен клуб Харманли и Фондация „Българска памет“. Той бе посветен на 200-годишнината от рождението на хаджи Станьо Врабевски, съратник на Апостола на свободата и председател на Тетевенския революционен комитет. Учениците имаха възможност да посрещнат един от наследниците му – д-р Милен Врабевски, учредител и председател на Фондация „Българска памет“, чиято родолюбива дейност е пример за най-младите.

По покана на д-р Врабевски в свиленградското училище пристигнаха и проф. Пламен Павлов, преподавател във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, публицист и водещ на предаването „Час по България“, и проф. Пламен Митев, преподавател в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и член на Управителния съвет на Общобългарски комитет „Васил Левски“.

Присъстващите младежи с интерес слушаха увлекателните слова на историците за дейността на Апостола в Тетевенския край, както и за приноса в освободителното дело на хаджи Станьо Врабевски, човек с неизмеримо за времето си богатство, избрал „страшния, но славен“ път на борбата за свобода.

Всеки от участниците в срещата получи екземпляр от книгата „Хаджи Станьо Врабевски и Тетевенският революционен комитет“, автори на която са проф. Пламен Павлов и проф. Пламен Митев.

Учениците от СУ „Д-р Петър Берон“ представиха дейността на клуб „Млади възрожденци“. Те изразиха благодарност към своите гости за тяхната последователна родолюбива дейност и вълнуващия разговор.

Часът завърши с възрожденска песен, общи снимки, автографи и обещание за нови срещи. Рисунки на петокласничката Жени Култукова и осмокласника Георги Костадинов бяха поднесени от директора на училището като символичен дар на радетелите на българския дух.


Служителите на Военен клуб – гр. Харманли взеха участие в тържествата, организирани от Общинската администрация в града, посветени на 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свобода, и поднесоха цветя пред паметната плоча на Христо Ботев.


По случай 1 юни – Международен ден на детето, Военен клуб – гр. Харманли, с пълната подкрепа на директора на Регистрационно-приемателен център към Държавната агенция на бежанците – г-н Славчо Янев, Светлана Карагьозова – главен експерт в РПЦ, Галина Христозова – директор на НУ „Отец Паисий”, Кичка Чакърова – служител на военния клуб, организираха празник под надслов „Приятели без граници”. Децата от РПЦ – Харманли представиха спектакли, песни и танци, отразяващи традициите и бита на Родината им. Приятелски поздрав към децата-бежанци беше отправен чрез богата културно-художествена програма от учениците от НУ „Отец Паисий” с ръководител Саша Демирева. С радост децата приеха поздравителни картички и рисунки от своите приятели, отразяващи послания за мир и дружба на децата от целия свят. Поздрав отправи и г-жа КичкаЧакърова и покани всички деца на сцената, откъдето полетяха разноцветни балони и бели гълъби, като символ на мира, на фона на песента „Детска планета”.

   


Участие в 13-то издание „Нощта на музеите”, организирано от Историческия музей в гр. Харманли, на 20.05.2017 г. взеха служители на Военен клуб – гр. Харманли и ученици от клуб „Родолюбие” и „Краезнание”. По неповторим и занимателен начин служителите от музея предложиха на децата занимателни и увлекателни игри, свързани с историята, бита и културата на града и региона. С особен интерес учениците се включиха в игрите: „Да си направим накит от мъниста”, „Да потъчем на керемида”, „Надхитри ме” и „С игрите на баба и дядо”. Професор Ц. Каснакова – директор на музея, благодари на всички участници и връчи награди и грамоти на победителите.

     


В навечерието на светлите Коледни и Новогодишни празници гости на Военен клуб – гр. Харманли бяха американски и български военнослужещи от ротата за „Гражданско-военно сътрудничество“ (CIMIC).

По стара българска традиция гостите бяха посрещнати на 15.12.2016 г. с хляб и мед. Деца от НУ „Отец Паисий”, облечени в народни носии, представиха на гостите българските народни обичаи Коледуване и Сурвакане и ги запознаха с богатия и разнообразен български фолклор - песни, наричания, пословици и гатанки, характерни за празниците. Американските военнослужещи получиха от децата автентични сурвачки, изработени от тях, с пожелания за здраве и благоденствие.


В чест на 1-ви ноември – Ден на народните будители, по инициативата на Военен клуб – гр. Харманли „От Първопрестолна Плиска до съвременните будители”, в Начално училище „Алеко Константинов” се проведе урок по родолюбие.

Урокът беше открит с представяне на мултимедийна презентация на тема „Български будители” .

Група ученици бяха извършили проучвателска дейност на улици и училища в града, носещи имена на български будители, и представиха биографични данни и кратки разкази за техните родолюбиви дела.

Друга група ученици изнесоха рецитал от стихове, посветен на народните будители.

Всички ученици засвидетелстваха своята почит и уважение към народните будители, като нарисуваха и подредиха изложба от рисунки с цитати и патриотични мисли от български народни будители.


На 3.04.2016 г. служителите на Военен клуб - град Харманли взеха участие във възпоминателно тържество, посветено на 68 годишнината от смъртта на загиналите граничари мл. сержант Иван Миладинов Иванов, редник Кирил Христов Богданов, редник Иван Петров Иванов и редник Михаил Георгиев Михайлов, при защита на държавната граница.

Тържеството беше организирано от интернет-форум „Граничарите на България” и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Свиленград.

С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналите граничари, а на паметника, построен в тяхна чест в село Генералово – Община Свиленград, бяха поднесени венци и цветя от техни потомци, интернет – форум „Граничарите на България”, настоящи и бивши служители на Гранична полиция, Община Свиленград и жители на село Генералово.


Служителите на Военен клуб – гр. Харманли организираха на 21.03.2016 г. среща на зрелостниците от СОУ „Неофит Рилски”, по случай техния патронен празник - сто и шест години от създаването на училището. Гости на мероприятието бяха полковник Петър Хаджипетров – от Командването на Военновъздушните сили на Република България, майор Хинко Хинков от НВУ „Васил Левски” - град Велико Търново, асистент Слав Митев и курсант сержант Денков от факултет „Авиационен” - Долна Митрополия към НВУ „Васил Левски” - град Велико Търново.

Гостите запознаха учениците с условията и възможността за кандидатстване на военна служба и за дейността на Висшите военни училища, факултети и институти към тях.

От името на Командването на Военновъздушните сили на Република България полковник Петър Хаджипетров връчи на зам.-директора на СОУ „Неофит Рилски” г-жа Румяна Русева поздравителен адрес, по случай празника на училището.


По случай традиционния български празник Баба Марта и 1 март, обявен за Световен ден на нулева дискриминация, служителите на Военен клуб – гр. Харманли, учениците от детска музикална формация от Основно училище „Иван Вазов” и ученическият парламент посетиха Регистрационно-приемателен център - Харманли към Държавна агенция за бежанците при Министерски съвет.

Служител на военния клуб запозна децата от центъра с легендата за мартеницата, която води началото си от времето на създаването на българската държава. Учениците от детската музикална формация поздравиха своите връстници с музикална програма и им подариха с много обич красиви български мартеници.


В честването на 130 години от рождението на летеца Христо Топракчиев – първия геройски загинал пилот в световната бойна авиация, организирано на 11.12.2015 г. от Сдружение „Летище Узунджово” и Община Свиленград, участие взеха служителите на Военен клуб – гр. Харманли. Тържествената церемония се проведе пред паметника на героя в града.

Бележитата за бойната ни авиация дата беше уважена от генерал-майор Румен Радев – командир на Военновъздушни сили на Република България. Сред официалните гости на церемонията бяха още бригаден генерал Иван Лалов – командир на авиационна база „Граф Игнатиево”, бригаден генерал Петьо Марчев – командир на авиобаза „Крумово”, полк. Димитър Стоянов – началник на щаба на Военновъздушните сили, о. з. полк. Ангел Георгиев – председател на Българската авиационна асоциация, о. р. подп. Недялко Тянков – председател на Сдружение „Летище Узунджово”, о. з. полк. Атанас Атанасов – председател на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, представители на Музея на авиацията в гр. Пловдив и др. Пред паметника на летеца бяха поднесени много венци и цветя. Генерал-майор Румен Радев благодари с поклон на организаторите и участниците в тържеството, които пазят паметта за героизма на българските смели мъже и по-специално на българските летци. 


Майор Валентина Денчева, курсант Надежда Владимирова от Висшето военноморско училище “Никола Вапцаров” – Варна и подполковник Слави Колев от Областен военен отдел – Хасково посетиха Средно общообразователно училище “Неофит Рилски” в дните на честване на 105 годишнината от създаването на училището. Майор Валентина Денчева запозна учениците със 133 годишната история на най-старото техническо учебно заведение в България, утвърдено като авторитетен център за подготовка на морски кадри. Курсант Надежда Владимирова представи на учениците редът и условията за кандидатстване във Висшето военноморско училище, както и с различните специалности за обучение на курсанти и студенти. Подполковник Слави Колев от Областен военен отдел – Хасково запозна учениците с реда и условията за кандидатстване в Националния военен университет “Васил Левски” – гр. Велико Търново. Поздравителен адрес от името на Академичния съвет на Висше военноморско училище “Никола Вапцаров” – гр. Варна, по случай празника на Средно общообразователно училище “Неофит Рилски” – гр. Харманли, връчи Майор Валентина Денчева.


С цел да се съхранят българските традиции, бит и култура, по инициатива на служителите на Военен клуб – гр. Харманли, учениците от Средно общообразователно училище “Неофит Риски”, Основно училище “Иван Вазов”, Начално училище “Отец Паисий” и Начално училище “Алеко Константинов” взеха участие в инициативата “Дари дете с усмивка”, като изработиха красиви мартенички. Те бяха изпратени на децата от Детските клиники по хематология и онкология в градовете София, Варна и Пловдив с пожелания за вяра в успешното преодоляване на тяхното заболяване.


Военен клуб – гр. Харманли организира на 12.11.2014 г. тематична вечер под надслов “Хиляда причини да се гордеем, че сме българи”. На срещата присъстваха г-н Петър Желязков, г-жа Николина Горова и Светлана Вълчева от Национална фондация “Българска гордост”, които представиха своя алманах “Хиляда причини да се гордеем, че сме българи”. Гости на вечерта бяха областният управител на област Хасково, г-н Аврам Ниего от областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България, г-н Станю Гогов – председател на областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, подполковник Слави Колев от Областен военен отдел гр. Хасково и г-н Ивелин Николов – заместник изпълнителен директор на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”. След провелия се конкурс на тема “Хиляда причини да се гордеем, че сме българи”, класиралите се участници с есе и рисунка получиха награди от Съюза на ветераните от войните на България, от Национална фондация “Българска гордост” и от общинската администрация на града.


По повод празника на Военновъздушните сили на Република България по инициатива на Военен клуб – гр. Харманли бе проведена среща на ученици от Професионална гимназия по електротехника и текстил “Захари Стоянов” с майор Найден Василев, капитан Анна Куденова от военно формирование на ВВС и д-р Теодосий Андровски от Сдружение “Нашето Летище Узунджово”. С особен интерес учениците слушаха разказа на майор Василев за историята на ВВС, за героизма на българските летци, загинали във войните и при изпълнение на служебния си дълг в мирно време.


Международна делегация с участието на ученици и учители от Франция, Унгария, Ирландия, Исландия и Мартеники, водена от Директора на НУ “Отец Паисий” град Харманли г-жа Христозова, посети Военен клуб град Харманли на 26.05.2014 г. Гостите бяха запознати със съвместната дейност на училището и военния клуб по патриотично възпитание, родолюбие и зачитане на българските ценности и култура. По инициатива на служителите на клуба на гостите бе организирано посещение на най – голямата Тракийска куполна гробница, датираща от 4 – 3 век преди Христа и една от най – добре запазените големи български крепости от Средновековието от края на 11 век намиращи се в района на село Мезек.


Тържество пред Паметника на загиналите в Отечествената война в навечерието на 9 май – Ден на Победата и Ден на Европа, организира ВК Харманли съвместно с военно-патриотичните съюзи. По повод тази бележита дата служителите на военния клуб изпратиха поздравителни адреси до ветераните от войните в община Харманли и посетиха дома за стари хора, където лично връчиха поздравителен адрес на 93 годишния ветеран Марко Маликов.


“Дни на отворени врати” по повод 10 годишнината от присъединяването на България към НАТО се проведоха от първи до шести април във Военен клуб Харманли. Бе експонирана изложба на тема “Ролята и мястото на България в НАТО в условията на променящия се свят”. Пред учениците на СОУ “Неофит Рилски” бе изнесена презентация на тема “Мисии и отговорности на Българската армия”.


Среща – разговор по инициатива на Военен клуб Харманли се проведе с ученици от СОУ “Неофит Рилски” на тема: “Животът е безценен – не го заменяй с наркотици” на 24 март 2014 г. Гост на срещата бе д-р Иван Добринов – консултант по наркозависимост и алкохолизъм. Д-р Добринов изнесе лекция за вредата от употребата на различни видове наркотици, както и за заплахата от употреба на психоактивни вещества.


Традиция във Военен клуб Харманли е ежегодното организиране на среща под надслов: “Имената ви в забрава не ще потънат” - с ветераните от войните в община Харманли. Тази година на 17. 02. гост на срещата бе д-р Виолета Костова от Регионален исторически музей гр. Хасково, а присъстващите бяха поздравени с музикална програма от учениците на НУ “Отец Паисий” гр. Харманли.


Вечер под надслов “За честта и славата на България” се проведе в „Културен център” гр. Харманли на 28.01.2014г. Мероприятието бе организирано от Военен клуб – Харманли, а тема на разговор с подрастващите и обществеността беше любовта и зачитането на българската история и култура и национални ценности.

Гост на мероприятието беше д-р Милен Врабевски - учредител на Фондация „Българска Памет” и носител на наградата на Европейския парламент “Гражданин на Европа”.


Тържество под надслов “Тракийска памет”, посветено на 100 годишнината от разорението на Тракийските българи се проведе във Военен клуб - Харманли на 28 октомври 2013 година. Представена бе изложба отразяваща трагичните събития от разорението и прогонването на тракийските българи от родните им места. Изнесен бе и доклад на тема “Настаняването на тракийските българи в Хасковски и Ивайловградски регион и за обективното отразяване на събитията в българските учебници по история”. Актьорът Стефан Цирков от Драматичен театър “Иван Димов” град Хасково, изнесе рецитал по стихове на Ивайло Балабанов, написани за страданието на тракийските българи в началото на миналия век. Тържеството приключи с богата фолклорна програма.


За учениците от гр. Харманли на 25.06.2013 г., Военен клуб – Харманли организира и проведе среща-разговор под наслов “Злото е нетрайно, доброто – господар на човешкото сърце”.

Презентация на тема “Превенция на агресивното поведение сред подрастващите” представи г-жа Женя Тенчева, инспектор от Детска педагогическа стая към Районно полицейско управление гр. Харманли.

Гост на срещата бе Марио Тихомиров, номиниран за класацията “Достойни българи” и отличен с наградата “Момче за годината” за своята доблестна постъпка. С риск за собствения си живот, през 2012 г., Марио спаси дете, паднало в дълбока пропаст в скалите около Белоградчик.


На 25 февруари 2013 г., служителите на Военен клуб град Харманли, съвместно с Военен отдел гр. Харманли и Целодневна детска градина „Детски свят”, организираха тематична вечер под надслов „За героизъм, доблест и чест – граници няма”.

Гости на мероприятието бяха военнослужещи от 23-я български контингент, приключил успешно участие в операцията на международните сили за сигурност в Кабул, служители от системата на МВР – Харманли, участвали в спасителните операции при наводнението в с. Бисер през 2012г. и служители на противопожарната служба в гр. Харманли.

Поздрав към отличилите се рейнджъри, полицаи и пожарникари отправи кметът на Община Харманли Михаил Лисков. Той подари на всеки от тях книгата „500 години Харманли“ и ги увери, че те също ще станат част от най-новата история на града.


На 21.02.2013г. служителите от Военен клуб гр. Харманли и военнослужещи от 23-я български контингент, приключил успешно участие в операцията на международните сили за сигурност ISAF в Кабул, Афганистан посетиха Целодневна детска градина „Детски свят”, Начално училище „Алеко Константинов”, Начално училище „Отец Паисий” в град Харманли и Основно училище „Христо Ботев” в село Бисер.

Военнослужещите благодариха на децата за подаръците, които получиха от тях за Коледните и Новогодишни празници, по време на мисията им в Афганистан.

Разказът на подполковник Данчо Николов, за трудния живот и условията, при които се обучават техните връстници в Кабул, предизвика интерес сред децата.


Вечер под надслов „Живо наследство”

На 27.10.2012г., по инициатива и организация на служители от Военен клуб – Харманли и местната организация на СОСРЗ, се проведе тържествена вечер под надслов „Живо наследство”, посветена на 100 години от Балканската война.

Гости на вечерта бяха офицери и сержанти от бившия военен гарнизон в гр.Харманли.

Поздравителен адрес от името на министъра на отбраната, г-н Аню Ангелов поднесе, полковник Шишманов от Военно окръжие гр. Стара Загора.


Военен клуб – Харманли, съвместно с военно формирование 52740 Хасково взе участие в честванията на 100 годишнината от Балканската война и церемония по поднасяне на венци на връх Шейновец.

На 5 октомври 1912 година от връх Шейновец е започнала първата битка от Балканската война. Тогава Българската войска побеждава турския аскер. Същия ден Свиленград е освободен от робство и става първият български град, освободен в тази война.

Възстановка на събитията от преди 100 години представиха ученици от Свиленград и Любимец.


Военен клуб – Харманли и Военен клуб – Хасково взеха участие в тържествения ритуал по изпращане на Седма рота за участие в операцията на международните сили за сигурност ISAF в Кабул

На 03.07.2012 г., Военен клуб - Харманли и Военен клуб – Хасково взеха участие в тържествения ритуал по изпращане на Седма рота за участие в операцията на международните сили за сигурност ISAF в Кабул, Афганистан. Ротата е част от последния 23 контингент за действие в зоната на отбрана в Кабул, сформирана от военнослужещи от военно формирование 52740 Хасково с командир Капитан Христо Василев и ще закрие българската мисия в афганистанската столица.

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов връчи сертификат за готовност за участие на националния командир на контингента полковник Пламен Атанасов. На ритуала присъстваха заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Валентин Гагашев, командирът на Сухопътните войски генерал–майор Стефан Василев, командирът на Втора механизирана бригада бригаден генерал Петър Петров, областният управител на област Хасково Ирена Узунова, заместник кметовете на Хасково и Димитровград, близки и граждани.

За пръв път освен националния флаг в базата на международните сили в Кабул ще се веят и знамената на общините Хасково, Димитровград и Харманли подарени от общинските администрации. С пожелание да се завърнат всички живи и здрави от името на отдел „Централен” и Военните клубове в Хасково и Харманли на заместник националния командир на контингента подполковник Данчо Николов – командир на гарнизон Хасково бяха връчени икона на „Свети Цар Борис Български”, плакет с подкова и детелина за закрила и късмет.


Концерт на Сдружение за таланти „Да съхраним Българското” във Военен клуб - Харманли

На 29.05.2012г., във Военен клуб – Харманли се състоя концерт на Сдружение за таланти „Да съхраним Българското” към военния клуб. Концерта бе открит от председателя на сдружението и ръководител на школата по народно пеене, г-жа Гергана Георгиева.

На концерта присъстваха членове на военно-патриотичните съюзи, подрастващи и граждани.

С бурни аплодисменти, публиката засвидетелства активната творческа дейност на децата, обучаващи се в школите по народно пеене, народни танци, гайда и акордеон.


Тематична вечер „Истината за наркотиците”

 

На 18.11.2011г. от 17.30 ч., в Културен център гр. Харманли се проведе тематична вечер „Истината за наркотиците”. Мероприятието бе организирано от Военен клуб – Харманли, с подкрепата и съдействието на Детска педагогическа стая и Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

По този повод в училищата на гр. Харманли бе обявен конкурс за детска рисунка на тема „Нарисувай злото, наречено наркотик”. В конкурса се включиха 45 деца от четири училища на гр. Харманли.

В мероприятието се включиха представители на Национално сдружение „Майки срещу дрогата”, които запознаха присъстващите ученици, учители и родители с видовете наркотици и начините им за разпознаване и предпазване.Article | by Dr. Radut