Jump to Navigation

Мероприятия

Традиционно от няколко години служителите от Военен клуб – Чирпан посещават учениците от първи клас в ОУ „Васил Левски“ по повод 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. И тази година на 23 май 2024 г. младши експерт Сребрина Дженева от Военен клуб – Чирпан връчи поздравителни адреси на директора на училището г-н Киро Пенев и на учителите на І а и І б клас. Първокласниците бяха приветствани със стихове за празника, получиха свитъци със стихотворения за буквите и „Химн на Св. Св. Кирил и Методий”, комплекти пастели и игри. Децата от своя страна поздравиха гостите с песни за предстоящия празник.


На 15 май 2024 г. на сцената на многофункционална зала във Военен клуб – Чирпан, Музикално драматичен театър „Константин Кисимов“ гр. Велико Търново представи концерта „Дихание“ с участието на Орлин Горанов, солистите Теодора Петрова, Миряна Калушкова, Цветелин Илчев, Гергана Стоянова и оркестъра на театъра. В концертната програма бяха включени популярни песни, увертюри и дуети от известни мюзикъли и оперети. Чирпанската публика преживя незабравими мигове с изпълненията на певците и оркестъра. Присъстваха много граждани, любители на музикалното изкуство. Събитието беше заснето от Кабелна телевизия – Чирпан.


По инициатива на Военен клуб – Чирпан, с любезното съдействие на Община Чирпан, на 24 април 2024 г. на централния площад в град Чирпан се проведе тържествен концерт, посветен на 20-годишнината от присъединяването на Република България в НАТО и 75-годишнината от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор. Тържеството беше открито от младши експерт Сребрина Дженева при Военен клуб – Чирпан. По покана на военния клуб концерт изнесе военният оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада с диригент капитан Цветомир Василев. Изпълнението на марша на НАТО, български военни маршове, както и други популярни мелодии, създадоха неповторима атмосфера за гражданите на града. Концертът завърши с песента „Моя страна“, изпълнена съвместно от военния оркестър и ученичката от ОУ „Васил Левски“ Дилек Йорданова. С посланието „Заедно сме по-силни“ – мотото на Организацията на Северноатлантическия договор, в небето полетяха балони с цвета на българския трикольор и знамето на НАТО. На мероприятието присъстваха зам.-кметовете на Община Чирпан, председателят на Общинския съвет и общински съветници, командирът на в. ф. 24620 – Свобода и военнослужещи, членове на ВПС, директори на училища, учители и ученици, много граждани. Събитието беше заснето от Кабелна телевизия – Чирпан и предстои до бъде отразено във вестник „Българска армия“. Пред концертната сцена бяха разположени 28 фототабла от изложбата „Война vs. живот“ на фотографа Олександр Барон, предоставена от Министерство на отбраната, отразяваща сцени от войната в Украйна.


По повод Международния ден на хумора и шегата и по покана на Военен клуб – Чирпан на 1 април 2024 г. в многофункционална зала гостува Самодеен театър „Иван Димов“ с театралната постановка „Прах в очите“. Пред погледите на зрителите се разиграха весели сцени по пиесата на френския драматург Йожен Лабиш в жанра на т. нар. „добре скроена пиеса“ – лека комедия. „Прах в очите“ е сатира на еснафщината и дребнобуржоазните нрави с предбрачни планове на семействата на двамата влюбени Фредерик и Емелин, които се опитват да изглеждат далеч по-добре материално, отколкото са в действителност. Присъстваха кметът и зам.-кметовете на Община Чирпан, председателят на Общински съвет и общински съветници, председателите и членове на военно-патриотични съюзи, директори на училища, учители и ученици, много граждани. Младши експерт Сребрина Дженева поздрави гостите на военния клуб, а на актьорите пожела нови творчески успехи. Събитието беше отразено във вестник „Чирпански новини“.


На 21 март 2023 г. в многофункционална зала по инициатива на Военен клуб – Чирпан се проведе поетична вечер по повод Световния ден на поезията. В унисон с целите на този празник да се популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света, вече втора година военният клуб кани чирпански поет да представи творчеството си пред публика. Тази година беше поканен поетът Васил Иванов, издал осем стихосбирки и една книжка с къси разкази. Младши експерт във Военен клуб – Чирпан г-жа Сребрина Дженева откри поетичната вечер и представи г-н Иванов с неговия „Опит за автобиография“, след което самият той чете свои нови и все още неиздадени стихове. Почитателите на поезията прекараха една приятна среща със стиховете на своя любим поет, изпълнени с много хумор, критика на недъзите на обществения живот и недостатъците на съвременната личност, безпощадно сатирични и откровено саркастични. Присъстваха г-н Христо Тилев – почетен гражданин на Чирпан, г-жа Нина Маринова – председател на НЧ „Димитър Данаилов - 2013“, г-жа Дора Петрова – главен редактор на в-к „Чирпански новини“, членове на СОСЗР и пенсионерските клубове в града, учители, граждани. Събитието беше заснето от Кабелна телевизия – Чирпан и отразено във вестник „Чирпански новини“.


На 12.01.2024 г. на сцената на киносалона във военно формирование 24620 – с. Свобода, Военен клуб – Чирпан реализира концертна програма за военнослужещите по повод Празника на военното разузнаване и Празник на 1-ви разузнавателен батальон. Инициативата на клуба е част от кампанията за развитието на културно-художествената и военно-патриотичната дейност във военните клубове през 2024 г. под мотото „Знание! Памет! Вдъхновение!“. В програмата взеха участие Кольо Петров – член на СОСЗР, школа за танци „Меджик степ“ към ВК-Чирпан, вокална група „До-ми-сол“ при ОУ „Васил Левски“ – партньор на военния клуб. Победителката в конкурса за рисунка „Героичните победи на Българската армия през детския поглед“ Анабел Стефанова поднесе нарисувания от нея портрет на генерал Вазов на командира на военното формирование подполковник Минчо Минев, който прие подаръка с просълзени очи. Прозвуча стихотворението „Чирпанската кама“, рецитирано от Кольо Петров. Народните и патриотични песни, изпълнени от Вокална група „До-ми-сол“ и танците „Ча-ча“ и „Джайв“ в изпълнение на танцовата двойка Габриела Стоянова и Айдън Али от школа по танци „Меджик степ“ предизвикаха бурни аплодисменти. Заключителната песен „Моя страна, моя България“ вдигна на крака присъстващите. Въодушевлението беше голямо. Децата подариха своето вдъхновение на военнослужещите. Гости на тържеството бяха бригаден генерал Маргарит Михайлов – командир на 61-ва механизирана бригада, полковник Йордан Маринов - директор на регионална служба „Военна полиция” – Пловдив, командири на военни формирования, представители на местната власт и председатели на военно-патриотичните съюзи. Военен клуб – Чирпан получи благодарствен адрес от командира на в.ф. 24620. С голям интерес учениците разпитваха за живота и работата на военнослужещите, бяха толкова развълнувани от топлото посрещане и войсковата атмосфера, че обещаха да се завърнат отново в поделението, но като военнослужещи.


На 9 януари 2024 г. Военен клуб – Чирпан взе участие в награждаването на участниците в Общински конкурс за изработка на сурвачка „Сурва, весела година“ по покана на Община Чирпан. В конкурса участваха индивидуално и групово изработени сурвачки, които получиха наградите на кмета на Община Чирпан, на председателя на общински съвет, на вестник „Чирпански новини“, на Къща-музей „П. К. Яворов“, на НЧ „Димитър Данаилов 2013“ и други. Номинацията на Военен клуб – Чирпан получи сурвачката на ученика Калоян Костов от 4б клас на СУ „П. К. Яворов“. Младши експерт Сребрина Дженева му връчи грамота и награда и пожела здраве и творчески успехи. Кабелна телевизия – Чирпан засне събитието.


На 13 ноември 2023 г. в многофункционална зала на Военен клуб – Чирпан, съвместно с в. ф. 24620 – Свобода, се проведе конкурс за детска рисунка на тема „Героичните победи на Българската армия през детския поглед“, по повод 19 ноември – Празник на сухопътните войски. В конкурса взеха участие ученици от ОУ „Васил Левски“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и СУ „П. К. Яворов“. Рисунките бяха класирани в три възрастови групи и най-добре представилите се участници получиха грамоти от командира на в. ф. 24620 – Свобода подполковник Минчо Минев. След направените многобройни снимки, учениците посетиха постоянната експозиция на военния клуб „История, бит и родова памет на гр. Чирпан“, където младши експерт Сребрина Дженева разказа за историята на града и бяха разгледани изложените снимки и вещи.


На 2 ноември 2023 г. в многофункционална зала на Военен клуб – Чирпан беше изнесена музикално-литературна вечер по повод 1 ноември – Деня на народните будители. Главният редактор на вестник „Чирпански новини“ г-жа Дора Петрова представи по впечатляващ начин втората поетична книга „Очертанията на сърцето“ на поетесата Делиана Начева, уредник в къща-музей „П. К. Яворов“. Авторката на книгата разказа за създаването на двете свои стихосбирки, за въжделенията и творческите си планове, след което прочете любимите си стихове. Присъстваха поети, учители, любители на художественото слово, членове на военно-патриотични организации, граждани. Мъжка певческа група „Орфей“ поздрави присъстващите с няколко свои изпълнения, спечелили конкурсни награди.


На 1 ноември 2023 г. на сцената на многофункционална зала на Военен клуб – Чирпан тържествено беше връчен призът „Будител на 2023 година“ от Община Чирпан. Наградата беше присъдена на г-жа Стоянка Търгова, старши учител от СУ „П. К. Яворов“, носител на много национални и международни награди и режисьор на сценичната постановка „Тренът“ по произведения на Яворов. Тържеството продължи с концертна програма, изнесена от деца от учебните заведения в града – ДГ „Слънце“, ДГ „Здравец“, ДГ „Калина Малина“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ОУ „Васил Левски“, СУ „П. К. Яворов“, ПГСС. Военен клуб – Чирпан взе участие в програмата с дует и групов танц, изпълнени от танцьорите на школа по спортни танци „Меджик степ“ към военния клуб. Гости на тържеството бяха кметът и зам.-кметовете на Община Чирпан, директори на дирекции в Община Чирпан, директори на учебни заведения в града, учители, ученици, членове на военно-патриотични организации и много граждани. Мероприятието беше заснето от кабелна телевизия Чирпан и отразено във вестник „Чирпански новини“.


На 25 и 27 октомври 2023 г. в многофункционална зала на Военен клуб – Чирпан бяха прожектирани няколко серии от анимационния филм „Мики Маус“ за учениците от 1-ви, 2-ри и 3-ти клас на ОУ „Васил Левски“ в гр. Чирпан по повод Световния ден на анимацията, 100 години от създаване на филмовата компания „Уолт Дисни“ и 95 години от създаване на анимационния герой Мики Маус. Филмовата компания „Уолт Дисни“ и анимационния герой Мики Маус са създадени от братята Уолт и Рой Дисни. Любимия на няколко поколения анимационен герой и до днес продължава да е популярен и да радва много деца по света. Анимационните серии „Плуто е най-добрият“ и „Мики спасява дядо Коледа“ от поредицата „Клуб Мики Маус“ завладяха публиката. Децата се забавляваха с приключенията на анимационните герои и весело ги аплодираха.


На 21 септември служителите от Военен клуб – Чирпан посетиха ОУ „Васил Левски“ по повод Световния ден на мира. Младши експерт Сребрина Дженева проведе беседа с учениците от начална степен на образование, като обяви темата на Световния ден на мира за 2023 г.: „Действия в името на мира, като стремеж за постигане на глобални цели“. На децата бяха раздадени картички с изображение на бял гълъб – символ на мирa и тазгодишната тема на Деня на мира. Г-н Пройчо Тенев – член на СОСЗР, донесе три бели гълъба от своята колекция, които бяха пуснати от три деца на свобода под скандиранията на съучениците им „Мир на Земята”. Срещата донесе на учениците не само знания за Международния ден на мира, но и бурни емоции. Учениците, учителките и директора на училището бяха поздравени и по повод 115 години от обявяване на Независимостта на България и получиха от военния клуб картички с Манифеста за обявяване на Независимостта на България.


На 15 септември 2023 г. по повод началото на 2023/24 учебна година и по покана на ОУ „Васил Левски“ – партньор на Военен клуб – Чирпан, г-жа Дженева – мл. експерт във военния клуб посети тържеството на училището. Поднесени бяха поздравителни адреси на директора и учителите, а първокласниците получиха букетчета здравец, игри и свитъци със стихотворенията „Училище“, „Първокласник“ и „Ученик“. Г-жа Дженева приветства учениците, прочете им стихотворението „Първокласник“ и ги покани да посетят експонираните изложби и бъдещите мероприятия на военния клуб.


По повод Празника на град Чирпан, на 6 септември 2023 г. в многофункционална зала на Военен клуб – Чирпан беше открита изложба „Моят град е моят свят”. Експозицията съдържа рисунки и изделия на ученици от ОУ „Васил Левски“, участвали в курсовете по живопис и приложно изкуство по проект „Творческа програма за развитие на любителско изкуство Гранитиада“, с финансовата подкрепа на Национален фонд Култура. Изложбата беше открита от г-жа Сребрина Цветкова – ръководител на проекта. Гости на откриването бяха представители на Община – Чирпан, общински съветници, военнослужещи от в. ф. 24620 – Свобода, членове на СОСЗР, художници, граждани, ученици, гости на града. Посетителите и участниците в изложбата бяха поздравени от техните преподаватели по живопис и приложно изкуство – пловдивските художници Тоню Цанев и Таньо Павлов, с изпълнения на автентични български народни песни от група за автентичен фолклор „Гранитиада“, като музиканти. Експозицията беше приета с голям интерес от чирпанската общественост.


На 5 септември 2023 г. в многофункционална зала на Военен клуб – Чирпан беше открита фотодокументалната изложба „Ний летиме от Балкана мощни шипченски орли”, състояща се от 32 фототипни платна. Вече пета година НПМ „Шипка - Бузлуджа“ предоставя изложба на военния клуб, свързана с героичната шипченска епопея и живота на участниците в нея. Тази година откриването на изложбата е по повод 6 септември – Деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Експозицията включва ценни факсимилиета на документи, свързани с героите, за които разказва изложбата, предоставени от Държавния военноисторически архив – Велико Търново и Исторически музей – Дупница, и е посветена на българските опълченци, които след Освобождението стават кадрови военни и допринасят за военната слава на младата държава. Проследени са биографиите на 22-ма военни дейци, бивши опълченци, 11 от които достигат до генералски чин, и тяхното участие в ключови за Отечеството ни събития – Съединението, Сръбско-българската война, Балканските войни и Първата световна война. Заглавието „Ний летиме от Балкана мощни Шипченски орли” е по текст на един забравен марш на 23-ти пехотен Шипченски полк, който най-добре изразява принадлежността към безсмъртния подвиг на шипченските бранители. Музиката е написана от Иван Скордев, участник в двете Балкански войни. Текстът е създаден от Константин Георгиев, по-известен като автор на текста на най-популярния военен марш „Велик е нашият войник“. Изложбата беше открита от директора на НПМ „Шипа-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов. Той разказа увлекателно и с голям патос за военните подвизи на военните, бивши опълченци по време на Съединението и следващите го войни. Цитира думи на висши военни, прославили Отечеството в победни битки. Гости на откриването бяха общински съветници, представители на Община Чирпан, председатели на читалищата в региона, представители на училищата в града. Присъстваха членове на СОСЗР, учители, ученици, граждани. Кабелна телевизия – Чирпан засне откриването на изложбата, вестник „Чирпански новини“ го отрази със статия. Изложбата ще остане експонирана във Военен клуб – Чирпан до 25 октомври 2023 г., за да бъде посетена от повече граждани и ученици.


На 25 май 2023 г. в многофункционална зала на Военен клуб – Чирпан гостува Драматичен театър „Стефан Киров” – Сливен с постановката „Непоправимо” по повод 24 май.

Най-новото заглавие от репертоара на театъра с автор един от най-поставяните драматурзи в Европа Щефан Фьогел събра многобройна публика в залата на военния клуб. Зрителите се насладиха на актьорската игра на Албена Павлова, Емил Марков, Таня Йоргова и Августин Дерменджиев, разкриващи историята на две приятелски семейства, които откриват има ли цена любовта и каква е тя.


На 22 май 2023 г. служителите от Военен клуб – Чирпан посетиха учениците от І „a“ и ІІ „a“ клас от ОУ „Васил Левски” по повод 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Г-жа Дженева връчи поздравителни адреси на директора на училището г-н Киро Пенев, на учителите на класовете г-жа Генчева и г-н Савов, а на децата – свитъци със стихотворенията „Буквите обичай”, „Химн на Св. Св. Кирил и Методий”, „Празник”, „Кирил и Методий”, моливи и хартиени игри. Децата от своя страна изпълниха стихчета и песни за предстоящия празник.


На 27 април 2023 г. в многофункционална зала на Военен клуб – Чирпан беше прожектиран американският фантастичен филм „Матилда”(1996 г.), по повод Световния ден на книгата и авторското право. Учениците от втори клас на ОУ „Васил Левски” изгледаха филма с голям интерес и обещаха да прочетат едноименния роман на уелския писател - хуманист Роалд Дал, откъс от който изучават в училище.


На 26 април 2023 г. в залата на НЧ „П. К. Яворов – 1928 г.”, в родното село Изворово на ветерана от Втората световна война Гуньо Гунев, беше представена книгата „Фронтовакът Гуньо проговори”, по повод 100 години от рождението му. Г-жа Дженева – младши експерт във Военен клуб – Чирпан разказа за мероприятията, организирани от военния клуб с участието на ветерана, и изрази дълбока почит и уважение към личността и делото му. Авторът на книгата г-н Стефан Даймянов сподели общите си преживявания с г-н Гунев в Унгария и спомените на ветерана за войната. Разказът трогна до сълзи хората, някои от които лично познаваха ветерана. Присъстваха кметският наместник на село Изворово, дъщерята и зетят на ветерана, председателите и членове на НЧ „П. К. Яворов – 1928 г.” – с. Изворово, НЧ „Пробуждане – 1870” – с. Спасово, НЧ „Отец Паисий - 1903” – с. Средно Градище, граждани. След срещата всички присъстващи отдадоха почит и поднесоха цветя пред паметника на загиналите във войните.


На 20 април 2023 г. Военен клуб – Чирпан организира поднасяне на цветя пред паметната плоча на Стоян Заимов, по повод 170 години от рождението му и 147 години от избухването на Априлското въстание. Стоян Заимов е виден възрожденец и революционер – главен апостол на ІІІ-ти Врачански революционен окръг и създател на военноисторическите музеи в България. В знак на признателност и почит към героите от Априлската епопея пред паметната плоча цветя поднесоха представители на Военен клуб – Чирпан, СОСЗР – Чирпан и Дружество „Военноинвалид” – Чирпан.


На 21 март 2023 г. в многофункционална зала на Военен клуб – Чирпан и по инициатива на военния клуб се проведе поетична вечер по повод Световния ден на поезията. Представено беше творчеството на чирпанския поет Иван Троев по един оригинален и завладяващ публиката начин. Стиховете на поета бяха четени от самодейния актьор Кольо Петров – член на СОСЗР, в съпровод на пиано с лични интерпретации на Ангел Петков. Поетът Иван Троев се представи, поздрави публиката с настъпващата първа пролет и също рецитира няколко свои стихотворения. Почитателите на поезията прекараха един незабравим час сред стихове и музика. Присъстваха членове на СОСЗР, творци и граждани. Събитието беше заснето от Кабелна телевизия – Чирпан.


Дните от 19 до 22 декември 2022 г. във Военен клуб – Чирпан преминаха под знака на Коледното настроение – украса, репетиции, концерти. Участниците в Арт ателие „Творя и се забавлявам” украсиха всички помещения, бяха украсени и елхи пред входа и във фоайетата на клуба. Творческите състави от двете читалища от града „Димитър Данаилов 2013” и „П. К. Яворов – 1967” се надпреварваха да репетират и изнесоха два чудесни концерта за широката чирпанска публика. На 20 декември 2022 г. от 18.00 часа вокална група „Петолиние” от НЧ „Димитър Данаилов” зарадва зрителите с едночасов вокално-артистичен рецитал. На 22 декември 2022 г. от 17.30 на сцената на многофункционална зала пяха и танцуваха децата от детска градина „Калина Малина”, певческите състави и танцьорите на народни танци от НЧ „П. К. Яворов – 1967”, младите талантливи певци от СУ „П. К. Яворов”. Кабелна телевизия – Чирпан засне двата концерта. Всички участници бяха поздравени и почерпени с бонбони, и получиха приветствия и картички от Военен клуб – Чирпан. Уважени бяха и членовете на военно-патриотични съюзи – ползватели на социалната кухня към Министерство на отбраната в гр. Чирпан. На 21 декември 2022 г. за тях беше проведена беседа за коледната и новогодишна празнична трапеза, бяха поднесени поздравителни картички и организиран празничен обяд.


На 7 декември 2022 г. в многофункционална зала на Военен клуб – Чирпан беше открита изложбата „Яворов, участник в Балканската война и борбите за освобождение на Македония”, по повод 120 години от митарстването на поета в Македония и 110 години от Балканската война - част от инициативата за реализиране на дейности, свързани с развитието на културно-художественото и военно-патриотично направление във военните клубове, стартирала през 2022 г. По покана на Военен клуб – Чирпан, г-жа Делиана Начева – уредник в Къща-музей „Пейо К. Яворов” и един от създателите на изложбата, представи интересни факти и събития от живота и революционната дейност на Яворов, станали основа за създаване на изложбата. Учениците от 11 клас на СУ „П. К. Яворов” и членовете на СОСЗР изслушаха лекцията, задаваха въпроси и разгледаха с голям интерес 20-те фототипни табла. Младши експерт Сребрина Дженева благодари на г-жа Начева за увлекателния разказ и изрази увереност за бъдеща съвместна дейност с Къща-музей „П. К. Яворов” и СУ „П. К. Яворов”.


На 18 ноември 2022 г. беше организирано посещение във военно формирование 24620 – с. Свобода в Деня на отворените врати, по повод Празника на Сухопътните войски. Военен клуб – Чирпан поднесе поздравителен адрес на зам.-командира на формированието майор Васил Василев. Ученици и членове на военно-патриотични съюзи се запознаха със съвременни образци на щатното въоръжение, снаряжение и техника.


На 14 ноември 2022 г. в многофункционална зала на Военен клуб – Чирпан беше прожектиран игралният филм „Пипи дългото чорапче” (1988 г.) по повод 115 години от рождението на авторката на едноименния роман Астрид Линдгрен. Учениците от четвърти клас на ОУ „Васил Левски” прекараха един забавен час с лудориите на малката Пипи и нейните преятели Том и Аника.


На 1 ноември 2022 г. – Деня на народните будители, пред централния вход на Военен клуб – Чирпан бяха инсталирани три табла с ликовете на народните будители – просветители, книжовници и революционери, и снимки на възрожденски книги, съхранявани в Народната библиотека, Къща-музей „Иван Вазов” и Къща-музей „П. К. Яворов. Открита беше „Есенна читалня” с около 200 книги, предоставени за реализиране на мероприятието от г-жа Светла Ганева – директор на ОУ „Георги Сава Раковски” – с. Партизанин. Първи посетител и читател в есенната читалня беше г-н Вичо Калчев – председател на дружество „Военноинвалид”. Членовете на СОСЗР о. з. майор Добрин Кардашлиев, о. з. майор Стефан Богоев и о. з. майор Красимир Милев също посетиха читалнята и прекараха няколко приятни часа в четене на нови интересни книги.


Празничен концерт „Поклон, Будители народни”, посветен на 1-ви ноември – Ден на народните будители, се състоя на 29 октомври 2022 г. в многофункционална зала на Военен клуб – Чирпан. Участваха самодейни колективи към НЧ „П. К. Яворов 1867”, фолклорен ансамбъл „Розова долина” – гр. Карлово, детска вокална група „Българче” – гр. Чирпан. Военен клуб – Чирпан получи почетна грамота от читалищното настоятелство на НЧ „П. К. Яворов 1867” за успешно партньорство, творческа съпричастност и съществен принос в развитието на читалищната дейност. Присъстваха представители на НЧ „П. К. Яворов 1867”, председателите на СОСЗР, СВВБ и техни членове, много граждани. Кабелна телевизия – Чирпан засне събитието.


Литературна вечер, посветена на 108 години от смъртта на Пейо Крачолов Яворов, се проведе по инициатива на Военен клуб – Чирпан на 28 октомври 2022 г. в многофункционална зала на клуба. Събитието беше реализирано съвместно с НЧ „П. К. Яворов 1867” и СУ „П. К. Яворов“. Изнесен бе тематичен рецитал от литературната група към Читалището под ръководството на г-жа Недка Петрова, с участници Деси Митова, Александра Манева и Мелиса Ерхан. Финалистите от конкурса „Поморийски Яворови дни 2022” Нейко Генов и Мелиса Ерхан рецитираха стихове на Яворов, представени на гала-вечерта на конкурса. Всички участници получиха награди от председателя на НЧ „П. К. Яворов 1867” г-жа Нина Гиргинова. Присъстваха представители на НЧ „П. К. Яворов 1867”, СУ „П. К. Яворов, СОСЗР, СВВБ и техни членове, много граждани. Кабелна телевизия – Чирпан засне събитието.


На 24 октомври 2022 г. в многофункционална зала по инициатива на Военен клуб – Чирпан се проведе концерт на деца-пианисти по повод 140 години от рождението на големия унгарски композитор и пианист Имре Калман - част от инициативата за реализиране на дейности, свързани с развитието на културно-художественото и военно-патриотично направление във военните клубове, стартирала през 2022 г. Младши експерт Сребрина Дженева запозна присъстващите с трудния живот на Имре Калман, който осакатява ръката си от упражнения на пиано и смята, че с мечтата му да стане пианист е свършено завинаги, но въпреки това не се признава за победен и става един от световноизвестните композитори на оперети. Наричат го „царят на оперетата”. Най-известните му оперети са „Царицата на Чардаша”, „Баядерка”, Графиня Марица”, „Феята на карнавала”, „Теменужката от Монмартър” и др. Г-жа Дженева пожела на младите пианисти – участници в концерта да бъдат упорити и всеотдайни в обучението по пиано и да достигнат върхове в музикалното изкуство. Участниците в концерта от НЧ „Димитър Данаилов 2013” – Тодор Георгиев, Деа Драгова, Танко Георгиев, Виктория Вълкова, Благо Петков, Божидара Йовчева, Мария Маркова свириха великолепно и зарадваха публиката с музикални произведения за две и четири ръце. Концертът завърши с три песни в изпълнение на вокална студия „Петолиние”. Присъстваха представители на Община Чирпан, НЧ „Димитър Данаилов 2013”, военнослужещи, членове на ВПС, граждани. Младите музиканти бяха поканени за участие в коледния концерт на Военен клуб – Чирпан. Събитието беше заснето от Кабелна телевизия – Чирпан.


На 14 октомври 2022 г. в многофункционална зала на Военен клуб – Чирпан се проведе годишно отчетно събрание на дружество „Военноинвалид” – Чирпан. Председателят г-н Вичо Калчев запозна членовете с годишния отчет на дружеството. Бяха отправени благодарствени думи към служителите на Военен клуб – Чирпан за отзивчивостта и вниманието към военноинвалидите и организирането на военно-патриотични и културно-художествени мероприятия за тях. Обсъдени бяха въпроси, интересуващи членовете на дружеството.


На 21 септември 2022 г. в многофункционална зала на Военен клуб – Чирпан беше открита фотодокументалната изложба „От оръжието към плуга. Животът на опълченците след Освобождението”, състояща се от 31 фотоплатна. Вече четвърта година НПМ „Шипка-Бузлуджа“ предоставя изложба на военния клуб, свързана с героичната Шипченска епопея и живота на участниците в нея. Тази година откриването на изложбата бе по повод 22 септември – Деня на обявяване на Независимостта на България. Младши експерт Сребрина Дженева прочете резюме на предшестващите и случили се събития на 22.09.1908 г. за обявяване на Независимостта на България, след което изложбата беше открита от директора на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов. Той разказа за живота на много опълченци след Освобождението, повечето от които са взели участие в създаването на българската войска и са участвали дейно в обществения живот на свободна България. Изложбата предизвика голям интерес сред общността. Гости на тържеството бяха общински съветници, представители на Община Чирпан, членове на СОСЗР. Присъстваха учители, ученици, граждани. Кабелна телевизия – Чирпан засне откриването на изложбата, което беше излъчено по местния канал, а присъстващият на събитието главен редактор на вестник „Чирпански новини“ го отрази със статия. Изложбата ще остане експонирана във Военен клуб – Чирпан до 4 ноември 2022 г., за да има възможност да бъде посетена от повече граждани и ученици.


По повод началото на новата учебна година, на 15 септември 2022 г. служителите от Военен клуб – Чирпан посетиха тържествата на ОУ “Васил Левски” и ДГ „Калина Малина”. Бяха поднесени поздравителни адреси на директорите на учебните заведения, първокласниците получиха букетчета здравец, игри, моливи и лакомства, децата от детската градина – играчки. В детска градина „Калина Малина” г-жа Дженева – младши експерт във Военен клуб – Чирпан, подари на децата две луксозни издания на книги с приказки на българския писател Ангел Каралийчев, по повод 120 години от рождението на големия детски писател, и им прочете приказката „Мечката и дърваря”. Децата слушаха с голям интерес и пожелаха да посетят военния клуб за Коледните и Новогодишни празници.


На 14 септември 2022 г. в многофункционална зала на Военен клуб – Чирпан беше представена книгата „Фронтовакът Гуньо проговори” по повод началото и края на ІІ-та световна война. Присъстваха дъщерята, зетят и внучката на ветерана Гуньо Гунев, кметът на с. Зетьово г-н Иван Ганев, председателят на НЧ „Селски будилник 1906” с. Зетьово г-жа Донка Ташева, членове на ВПС, граждани. Г-жа Дженева - младши експерт във Военен клуб – Чирпан, представи автора на книгата г-н Стефан Даймянов, родственик на ботевия четник Димитър Запрянов и автор на 45 книги, последната от които „Победа над хитлеризма”. Благодари на г-н Даймянов за дадената ѝ възможност да напише послеписа на книгата, в който засвидетелства почитта и уважението на служителите на военния клуб към ветерана до последните дни на живота му през 2020 година. Г-н Даймянов подробно разказа съдържанието на книгата – участието на българските войски в хода на Втората световна война, запознанството си с ветерана Гуньо Гунев, общите им преживявания в Унгария и подбудите си за написване на книгата. С благодарност за отделеното време и внимание г-н Даймянов получи от името на Военен клуб – Чирпан книгата „Нашият, чирпанският инженерен полк”, разказваща за инженерния полк, положил началото на Чирпанското поделение.


Военен клуб – Чирпан отбеляза на 6 септември 2022 г. Празника на Съединението на България и Празника на град Чирпан с няколко мероприятия. За ползвателите на социалната кухня към МО беше организиран празничен обяд. Младши експерт Сребрина Дженева взе участие в празничната церемония по поднасяне на цветя пред паметника на Съединението в града. От 11.30 часа военният клуб отвори врати за две изложби – „Ретро Чирпан” и напълно обновената постоянна експозиция „История, бит и родова памет на гр. Чирпан”. Интересът към изложбите беше много голям. Посетени бяха от подполковник Минчо Минев – командир на в. ф. 24620 – Свобода, почетния гражданин на гр. Чирпан г-н Христо Тилев, общинските съветници Росен Иванов и Петьо Вълчев, г-жа Нина Маринова – председател на НЧ „Димитър Данаилов - 2013”, г-жа Нина Гиргинова - председател на НЧ „П. К. Яворов - 1867”, представители на Община – Чирпан, членове на военно-патриотичните съюзи и техни близки, учители, граждани, гости на града. По-възрастните разпознаваха себе си и свои приятели на снимките, а малките деца научиха имената на предмети, които виждат за първи път. Учители изявиха желание да доведат учениците си на посещение през учебната година. Посетителите си тръгваха с чувство на гордост от историята на родния град.


По повод Еньовден арт ателие „Творя и се забавлявам” при Военен клуб – Чирпан взе участие на 24 юни 2022 г. в Осмия национален фестивал на лавандулата, съвместно с представители на всички читалища от региона. Изработена беше красива арт инсталация, а участниците и гостите бяха зарадвани с лавандулови арт подаръци. Военният клуб получи специални благодарности за участието си от организаторите – НЧ „П. К. Яворов – 1897”, НЧ „Стоян Заимов – 2016” и Сдружение „Национален фестивал на лавандулата”.


На 19 юни 2022 г. в многофункционална зала на Военен клуб – Чирпан беше отбелязана паметта на Паисий Хилендарски. Младши експерт Сребрина Дженева проведе беседа с учениците от 7 клас от СУ „П. К. Яворов” на тема „Ползата от историята”, по повод 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска”. Проявата е част от инициативата на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ за реализиране на дейности, свързани с развитието на културно-художественото и военно-патриотично направление във военните клубове, под мотото „Моя страна, моя България”. Учениците участваха с голям интерес в беседата, отговориха и на въпросите, зададени от техния учител по история г-н Манол Желев, и заявиха желанието си да участват в следващите мероприятия на Военен клуб – Чирпан. За старанието си получиха картички с извадки от текста на „История Славянобългарска”.


На 19 май 2022 г. служителите от Военен клуб – Чирпан посетиха първокласниците от ОУ „Васил Левски” по повод 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност и 130-годишнината от написването на текста на химна „Върви, народе възродени!”. Г-жа Дженева от военния клуб прочете на децата материал за създаването на текста и музиката на химна и връчи поздравителен адрес на директора на училището г-н Киро Пенев. Учениците получиха много подаръци – свитък с поздравления, текста на химна „Върви, народе възродени!”, стихотворение за буквите, разноцветни моливи и книжки за оцветяване. На свой ред, под ръководството на своите учителки г-жа Росица Генчева и г-жа Калинка Беличева, първокласниците поздравиха служителите на военния клуб с цяла програма от стихове и песни за буквите и обещаха скоро да посетят Военен клуб – Чирпан.


На 15.04.2022г. от 11.00 часа Военен клуб – Чирпан изнесе концертна програма и представи изложба от дърворезба в Дом за пенсионирани военнослужещи, ветерани и военноинвалиди в с. Орешак по повод 15-годишния юбилей на Дома и по случай предстоящите светли християнски празници Цветница и Великден. Гостуването на клуба в Дома в с. Орешак е част от инициативата за реализиране на дейности, свързани с развитието на културно-художественото и военно-патриотично направление във военните клубове, стартирала през 2022 г., и е под мотото „Моя страна, моя България“. В програмата взеха участие художествените формации към военния клуб – танцов състав „Мераклии” с ръководител Мария Атанасова и арт-ателие „Творя и се забавлявам” с ръководител Светла Ганева, както и партньорите на клуба – Народно читалище „П.К.Яворов” и танцов състав „Чирпанлии”. Българските хора, в изпълнение на усмихнатите танцьорки от танцов състав „Мераклии”, се редуваха с изпълнения на малката певица Десислава Панделиева и на рецитатора Кольо Петров – член на СОСЗР и председател на читалище „П.К.Яворов”. Възрастните хора и гостите на тържеството се насладиха на стиховете на поета от Чирпан Димитър Данаилов /„Чирпанската кама”/, на Пейо Яворов /„На нивата” и „Луди млади”/, на Елин Пелин /„Писмото на Пижо”/, на народните песни „Дене мари” и „Петър Румяна думаше” и естрадните хитове „За тебе бях” и „Ти дойде”. Изящните дърворезби в изложбата са на 83-годишния чирпанлия Иван Сивенов Георгиев. За празничното настроение на присъстващите спомогнаха изделията на арт-ателието – две табла с текстове и рисунки за Великден, авторски картички, ръчно изработени великденски яйца и торбички с лакомства, кутийки с изненади. Военен клуб – Чирпан поднесе поздравителен адрес и кошница с цветя по повод празника на Дома, благодари за гостоприемството и пожела весели Великденски празници на всички присъстващи на тържеството!


На 21 март 2022 г. пред Военен клуб – Чирпан „Съвремнна баба Марта” отстъпи място на „Прекрасна Пролет” – новата арт инсталация, изработена от Арт ателие „Творя и се забавлявам” към военния клуб, с цел популяризиране дейността на клуба. Пролетната украса създаде ведро настроение и предизвика безброй похвали за оригиналните идеи сред общността.


На 10 март 2022 г. в многофункционална зала на Военен клуб – Чирпан пред жените военнослужещи от военно формирование 24620 – Свобода беше представена изложбата „С дъх на любов”, по повод Международния ден на жената 8 март. Младши експерт Сребрина Дженева прочете кратка информация за възникването и честването по света на Международния ден на жената, поздрави военнослужещите по случай празника и представи авторската изложба на младши експерт от Военен клуб – Стара Загора Елена Ангелова, изготвена специално за случая. Изложените творби на художественото и приложно изкуство, носещи полъха на нежната женска любов – моминска, съпружеска и майчинска, предизвикаха голям интерес сред военнослужещите. Беше отделено внимание и на изложбата от детски рисунки „Освобождението на България” и на постоянните експозиции във военния клуб. Естетическата наслада от видяното, подарените цветя и шоколадови бонбони създадоха приятни емоции и добро настроение сред военнослужещите.


На 18 февруари 2022 г. Военен клуб – Чирпан почете паметта на Апостола на свободата Васил Иванов Кунчев (Левски) по повод 149 години от гибелта му с няколко мероприятия и инициативи. Изготвен беше кът „149 години безсмъртие” с интересни материали във фоайето на военния клуб – статии от списание „Наше време” от 1960 г., 1974 г. и 2011 г. за посещенията на Левски в Чирпан, негови портрети с автор Георги Данчов – Зографина, снимка на чирпанския революционен комитет, разкази за живота и смъртта на Апостола. Пред централния вход беше поставено табло със снимки и стихотворения за Левски. В многофункционална зала бяха прожектирани няколко серии от филма „Демонът на империята”. Военен клуб – Чирпан, съвместно с военно-патриотичните организации, участваха във възпоминателна церемония и поднасяне на цветя пред паметника на Васил Левски в града.


На 7 февруари 2022 г. в многофункционална зала на Военен клуб – Чирпан беше прожектиран игралният филм „Алиса в огледалния свят” (2016 г.), по повод 190 години от рождението на британския писател Чарлс Латуидж Доджсън, по-известен с псевдонима си Луис Карол, като автор на детските романи „Алиса в страната на чудесата” и „Алиса в огледалния свят”. Учениците от трети клас на ОУ „Васил Левски” изгледаха с голям интерес приключенията на вече порасналата Алиса в приказния свят зад огледалото и пожелаха да посетят и други прожекции във военния клуб.


Във връзка с инициативата на Военен клуб – Чирпан „Дни на киното през 2022 г. във военния клуб”, на 2 февруари 2022 г. в многофункционалната зала, при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, бяха прожектирани скечове с участието на голямата българска актриса Стоянка Мутафова по повод 100 години от рождението ѝ. Неостаряващите истории развеселиха присъстващите членове на СОСЗР, дружество „Военноинвалид” и техните председатели.


Кът с материали по повод 150 години от рождението на революционера Гоце Делчев – Апостола на свободата на поробените българи от Македония и Тракия, беше подготвен и изложен на 20 януари 2022 г. във фоайето пред многофункционална зала на Военен клуб – Чирпан. Изложбата акцентира върху близките отношения между Гоце Делчев и неговия приятел и съратник Пейо Яворов, като са изложени снимка на подарената от Гоце Делчев на Яворов грузинка кама, Яворовата творба „Хайдушки копнения“ (Спомени от Македония) и Гоце Делчев (Биография), писмото на Гоце до Яворов и др.


На 19 януари 2022 г. стартира инициативата на Военен клуб – Чирпан „Дни на киното през 2022 г. във военния клуб”, при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. В многофункционална зала на военния клуб беше прожектиран биографичният филм „Сбогом Кристофър Робин” по повод 140 години от рождението на автора на приказния роман „Мечо Пух” Алън Милн. Учениците от 7 клас на ОУ „Васил Левски” с голям интерес изгледаха художествено пресъздадената история за живота на автора и неговото семейство, за творческите трудности и успеха на книгата му, станала любима на цели поколения деца.


Табло с материали за чирпанския поет Димитър Данаилов по повод 100 години от рождението му e позиционирано на 3 декември 2021 г. във фоайето пред многофункционална зала на Военен клуб – Чирпан. Със своя поетичен дух и харизма той се превръща в една от емблематичните личности на гр. Чирпан. Възпява града в поезията си и получава уважението на съгражданите си. Дълги години, като уредник на Къща-музей „П. К. Яворов”, посреща световноизвестни творци като Владимир Висоцки с театър „Таганка”, Николас Гален, Пабло Неруда, Ян Кошка, Назъм Хикмет, Константин Паустовски и др.


На 26 ноември 2021 г. в градинката пред централния вход на Военен клуб – Чирпан беше изработена арт инсталация „Златна есен” с природни материали, с цел популяризиране дейността на новия клуб по интереси Арт ателие „Творя и се забавлявам” сред общността. Есенните мотиви създадоха приятно настроение сред присъстващи и минувачи.


Фотоизложба на тема „Модернизация във въоръжението на Българската армия” беше експонирана пред централния вход на Военен клуб – Чирпан на 18 и 19 ноември 2021 г., по повод Празника на сухопътни войски и Деня на оръжейника. На таблата бяха изложени материали от ученията на българските военнослужещи от различните родове войски на „Корен” и „Шабла 2021”. Фотосите и статиите разкриват бойния дух, военната подготовка, предизвикателствата и успехите в условия, близки до реалните.


Беседа на тема: „Миноносецът „Дръзки” торпилира крайцера „Хамидие” беше осъществена на 22 ноември 2021 г. с ползвателите на социалната кухня към МО в гр. Чирпан, по повод 109 години от битката при Варна, смятана за първата победа на българския военен флот. На изложено табло беше публикувана информация за Балканската война, за битката при Варна, позната и като Атаката на Дръзки, и за миноносеца. Младши експерт Сребрина Дженева разказа за хода на битката и решаващата роля на действията на екипажа на миноносец „Дръзки” за победоносния изход. Присъстващите получиха брошури със снимка на миноносеца и кратка справка за битката.


На 1 ноември 2021 г. пред централния вход на Военен клуб – Чирпан беше експонирана изложба на открито по повод Деня на народните будители. На три табла бяха изложени портрети, кратки биографични справки на българските просветители, книжовници и революционери, снимки на първите български печатни книги „Абагар”, „Неделник”, „Рибен буквар”, „История славянобългарска”, както и „Под игото” и др. от фондовете на Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, Къща-музей „Иван Вазов”, Къща-музей „П. К. Яворов”. На старинна масичка и столове посетителите можеха да поседнат и да почетат от оригиналите на „Св. Св. Кирил и Методий (Панонски легенди)”, „Неофит Рилски – патриарх на българските книжовници и педагози”, „Изъ старата българска книжнина”, да сравнят български и старобългарски текстове от Учебник по старобългарска литература. Деца и ученици, както и по-възрастни граждани, приветстваха инициативата за изложба на открито.


На 28 октомври 2021 г. във фоайето на Военен клуб – Чирпан беше експонирана изложба на тема „107 години посмъртен живот”, посветена на 107-годишнината от трагичната смърт на големия български поет и революционер Пейо Тотев Крачолов – Яворов. Представени са материали и снимки, свързани със смъртта на поета – предсмъртните му писма, смъртния акт, скръбната вест, погребението, надгробни слова и др. Акцент в изложбата е едната от двете посмъртни маски на Яворов, предоставена на Военен клуб – Чирпан от Къща-музей „Пейо К. Яворов”. Поради наложените противоепидемични мерки, експозицията ще остане по-дълго време във военния клуб, за да имат възможност повече посетители да отдадат почит на своя велик съгражданин.


Комедията „Наследството” по Пиер Шено бе представена на 19 октомври 2021 г. в многофункционалната зала на Военен клуб – Чирпан пред чирпанската публика. Актьорите от театър „Искри и сезони” Искра Радева, Антон Радичев, Веселин Ранков, Деси Бакърджиева, Милена Атанасова и Стефан Стефанов с неповторимата си актьорска игра по великолепен начин разказаха една трагикомична история за алчните наследници на съживил се мъртвец. В края на представлението голямата българска актриса Искра Радева приветства публиката и изрази надежда и удовлетворение, че в тези подтискащи дни на пандемия са успели да внесат малко радост и да повдигнат духа на зрителите.


На 15.10.2021 г. в многофункционална зала на Военен клуб – Чирпан се проведе годишно отчетно събрание на дружество „Военноинвалид” – Чирпан. Председателят г-н Вичо Калчев запозна членовете с годишния отчет на дружеството. Обсъдени бяха въпроси, свързани с пенсиите на военноинвалидите, картите за пътуване и социалната кухня. По покана на Дружеството на събранието присъства младши експерт Сребрина Дженева от Военен клуб – Чирпан, която благодари на председателя и членовете на „Военноинвалид“ за отзивчивостта да присъстват на всички мероприятия, организирани от военния клуб, и отправи пожелание за продължаване на ползотворното сътрудничество.


На 11 октомври 2021 г. в многофункционална зала на Военен клуб – Чирпан беше подредена тематична изложба по повод 109 години от началото на Балканската война. Освен обща информация за войната, изложени бяха и биографични материали за участвали в нея български офицери, родени в гр. Чирпан: Петър Вачев Манев – генерал-майор от пехотата, Тодор Костов Нейков – генерал-майор от пехотата, Стефан Николов Николов – генерал-майор от кавалерията, Георги Петров Капитанов – подполковник от генералния щаб, Велизар Пеев Пеев – полковник, инженер и предприемач. Изложена е и военна игра за деца и възрастни, даваща възможност да бъде разиграно Лозенградското сражение от 9 - 10 октомври 1912 г. Изложбата е оформена художествено от Арт ателие „Творя и се забавлявам” към военния клуб. По данни от Държавна агенция „Архиви”, град Чирпан е дал 111 загинали през Балканската война, имената на които са изписани на стената на славата във фоайето на Военен клуб – Чирпан.


На 7 октомври 2021 г. в многофункционалната зала на Военен клуб – Чирпан актьорите от театър „АРТЕ” при НЧ „Родолюбие - 1873” – Асеновград представиха сатиричната комедия „Сако от велур”. Постановката беше посветена на 80-годишнината от рождението на българския писател и драматург от близкото минало Станислав Стратиев. Зрителите прекараха почти два часа, изпълнени със смях и забавление от комичните ситуации на героите, актуални и днес.


На 4 октомври 2021 г. Военен клуб – Чирпан, заедно с ползвателите на социалната кухня към МО в гр. Чирпан, почетоха паметта на поета Димчо Дебелянов по повод 105 години от смъртта му. Младши експерт Сребрина Дженева запозна присъстващите с краткия житейски, военен и творчески път на поета. През Първата световна война подпоручик Дебелянов пада убит на бойното поле близо до Горно Караджово едва на 29 години. За отличия и заслуги през втория период на войната посмъртно е награден с военен орден „За храброст” - ІV степен. Прочетени бяха три негови стихотворения – лиричните „Да се завърнеш в бащината къща” и „От фронта”, и сатиричното „Криза”, текстовете на които бяха подарени на ползвателите на социалната кухня към МО .


По повод 113-годишнината от обявяване на Независимостта на България на 21 септември 2021 г. младши експерт Сребрина Дженева от Военен клуб – Чирпан проведе беседа и поздрави ползвателите на социалната кухня към МО в гр. Чирпан. Подарени им бяха свитъци с поздравление и изображение на Манифеста. Поздравителни адреси бяха изпратени и на командира и военнослужещите от в. ф. 24620 – Свобода, председателя на СОСЗР, председателя на дружество „Военноинвалид”, директора на ОУ „Васил Левски”, на ученици и граждани.


С посещение в ОУ „Васил Левски” Военен клуб – Чирпан отбеляза Международния ден на мира – 21 септември. В училищния двор младши експерт Сребрина Дженева поздрави учениците от втори клас с 40-годишния юбилей от учредяването на Международния ден на мира от Генералната асамблея на ООН и им раздаде красиви знаменца с поздравление и изображение на бял гълъб – символ на мира. Във връзка с темата за 2021 година: „Възстановяване на принципа „По-добре от преди” за създаване на справедлив и устойчив свят” г-жа Дженева разказа на децата как пандемията COVID-19 предизвика още по-големи екипни усилия да се помогне на всички „по-добре от преди”, за да се създаде по-равнопоставен, справедлив и устойчив свят. По покана на военния клуб на срещата присъства г-н Пройчо Тенев - член на СОСЗР и колекционер на гълъби, който изненада децата с два бели гълъба. Две от децата пуснаха гълъбите на свобода под скандиранията на съучениците си „Искаме мир”. Срещата донесе на второкласниците не само знания за Международния ден на мира, но и много положителни емоции. Децата и тяхната учителка бяха поздравени и по повод 113-годишнината от обявяване на Независимостта на България. Получиха свитък с поздравление и Манифеста за обявяване на Независимостта.


На 16 септември 2021 г. в многофункционална зала на Военен клуб – Чирпан беше проведена беседа с ученици от СУ „П. К. Яворов” и бяха изложени умалени копия на бойна техника и оръжия, взели участие във Втората световна война, по повод началото и края ѝ, която продължава от 1 септември 1939 г. до 2 септември 1945 г. и се превръща в най-мащабния военен конфликт в историята на човечеството. Ученикът от седми клас Михаил Георгиев Вълев изпълни обещанието си от предишното посещение във военния клуб да преразкаже спомените на прадядо си – участник във Втората световна войната, пред съучениците си. Михаил прочете кратко есе за живота на прадядо си през войната и показа негови снимки от фронта и снимки на медалите му. По покана на Военен клуб – Чирпан г-н Димо Димов представи своята колекция от умалени копия на танкове, самолети и други оръжия, взели участие във Втората световна война, като разказа на децата накратко за всеки модел. С благодарност за отзивчивостта и старанието си Михаил Вълев и Димо Димов получиха от името на военния клуб книгата „Нашият, чирпанският инженерен полк”, разказваща по художествен начин за създаването на 61-ви инженерен полк, положил началото на чирпанската казарма.


По покана на ОУ “Васил Левски” – партньор на Военен клуб – Чирпан, на 15.09.2021 г. младши експерт Сребрина Дженева присъства на тържественото откриване на учебната 2021/22 година за първокласниците в училището. Поднесен беше поздравителен адрес на директора на училището, а на малките първокласници – букетчета здравец, стикер-игри и свитъци с приветствие и стихотворенията на Иван Вазов „Училище” и „Аз съм българче”.


Шести септември – Празник на Съединението на България и Празник на град Чирпан, бяха отбелязани от Военен клуб – Чирпан с няколко мероприятия – организиране на празничен обяд за членовете на ВПО – ползватели на социалната кухня към Министерство на отбраната, участие на служителите в празнична церемония по поднасяне на цветя пред паметника на Съединението в града, откриване на новите раздели „Чирпанлии в Съединението на България” и „Чирпан през епохата на социализма” към постоянната експозиция „История, бит и родова памет на гр. Чирпан в снимки”, и откриване на изложба „Знаци и символи на художника Христо Танев – автор на герба на град Чирпан”. На 06.09.2021 г. от 11.00 часа в залата на Военен клуб – Чирпан беше открита от поета Петко Каневски изложба „Знаци и символи на художника Христо Танев – автор на герба на град Чирпан. По увлекателен начин г-н Каневски представи творческия път на художника, автор на голям брой гербове и знамена на градове, между които на Стара Загора, Ямбол, Приморско, Димитровград, гербове на читалища, клубове, фондации, повече от 500 запазени фирмени лога. 43 табла с изображения на гербове и знаци бяха изложени в залата на военния клуб. Г-жа Васа Русева – един от учредителите на НЧ „Христо Танев” - Стара Загора разказа за задълбочения интерес на художника в областта на хералдиката и символиката в търсене на смисъла на символи, свързани с идентичността на българския народ, за неговата работа по книгата „Азът на българите и националните символи”. Гости на откриването бяха: почетният гражданин на град Чирпан г-н Христо Тилев, г-жа Васа Русева – секретар на НЧ „Христо Танев” - гр. Стара Загора, г-жа Златина Колева – директор на къща-музей „П. К. Яворов”, г-жа Нина Маринова – председател на НЧ „Димитър Данаилов”, г-н Ангел Колев – главен редактор на вестник „Чирпански новини”, представители на Община – Чирпан, общински съветници, членове на СОСЗР, художници, граждани, гости на града. На същия ден от 12.00 часа в голямата и малката зала на Военен клуб – Чирпан младши експерт Сребрина Дженева откри и новите два раздела на постоянната експозиция „История, бит и родова памет на град Чирпан в снимки”. В малката зала беше открит разделът „Чирпанлии в Съединението на България” по повод честването на 136-тата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Дейно участие в съединистките действия взема чирпанската чета „Искра”, която в Пловдив прераства в обединената №6 Конушко-Чирпанска доброволческа чета. По-късно става част от Чепеларския отряд и до края на Сръбско-Българската война охранява границата от евентуално нападение от Турция. Заедно с ръкописа на песента на чирпанската чета тази година беше изложено копие от снимка на ръководителите на чирпанските съединисти Иван П. Андонов и Станьо Филипов от 1886 г. с посвещение на Захари Стоянов. В голямата зала на военния клуб беше открит кът „Чирпан през епохата на социализма” по повод празника на града. Посетителите се потопиха в атмосферата на близкото минало, за което все още съхраняват живи спомени. Възрастни и деца си направиха снимки пред интересните експонати. Експозициите бяха приети с голям интерес от чирпанската общественост и ще бъдат отразена във вестник „Чирпански новини”.


На 17 август 2021 г. в многофункционална зала на Военен клуб – Чирпан последователно бяха открити две изложби. Младши експерт Сребрина Дженева представи накратко социалната дейност на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело”, отразена в пътуващата фотоизложба под наслов „20 години в служба на армията”, посветена на 20-годишния юбилей на Агенцията. Във Военен клуб – Чирпан бяха изложени 19 от 28-те банера със снимки на фотографа от Министерството на отбраната Вяра Йовева, разкриващи по изключително интересен начин част от мероприятията на Агенцията през годините. Д-р Чавдар Ангелов – директор на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа” откри изложбата „Командирите на Българското опълчение”, с което беше поставено началото на честванията по повод 144 години Шипченска епопея. Експозицията, позиционирана във военния клуб, може да бъде посещавана и разглеждана до 7 октомври 2021 г. Официални гости на откриването бяха: подполковник Минчо Минев – командир на в. ф. 24620 – Свобода, зам.-кметът на Община Чирпан г-н Янко Топалов, председателят на фондация „Яворов” г-н Тодор Иванов, д-р Чавдар Ангелов – директор на НПМ „Шипка-Бузлуджа”, директорът на галерия „Георги Данчов – Зографина” г-н Владимир Кондарев, председателят на СОСЗР – Чирпан – г-н Велин Портов, председателят на дружество „Военноинвалид” г-н Вичо Калчев. Присъстваха членове на СОСЗР, на дружество „Военноинвалид” и граждани. Деца в народни носии почерпиха гостите с бонбони и раздадоха значки с изображението на паметника на Свободата Шипка и свитъци с неповторимото стихотворение на Иван Вазов „Опълченците на Шипка”. Откриването на изложбите се превърна в един малък празник за чирпанската общественост, а събитието беше заснето от чирпанската кабелна телевизия.


На 29 юни 2021 г. в многофункционалната зала на Военен клуб – Чирпан бяха прожектирани анимационните филми на Доньо Донев „Умно село” и „Тримата глупаци” по повод рождението на неповторимия български аниматор. Присъстваха членове на СОСЗР и Дружество „Военноинвалид”.


На 25 юни 2021 г. в многофункционалната зала на Военен клуб – Чирпан чирпанската публика се наслади на неповторимия моноспектакъл на актрисата Бойка Велкова „Пътят към Афродита”. Прожектираните многообразни картини, богатството от мисли и чувства развълнуваха зрителите. Актрисата пожела на всички: „Подарявайте си вълшебства всеки ден, а не само на Коледа! Подарете си театър, например”. На мероприятието присъстваха съпругът на актрисата Теодосий Спасов – музикант и виртуозен изпълнител на кавал, собственикът на завод „Бъдещност” и организатор на мероприятието г-н Георги Зъбчев, председателят на СОСЗР г-н Велин Портов, граждани.


На 2 юни 2021 г. Военен клуб – Чирпан, съвместно с военнослужещите от в. ф. 24620 – Свобода, взе участие в организираната от Община Чирпан тържествена церемония в с. Ценово пред паметника на ботевия четник Димитър Батов, по повод 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за национално освобождение. Военният клуб предостави табло със снимките и имената на ботевите четници, което беше експонирано до паметника. След изнесената програма от Народно читалище – с. Ценово присъстващите отдадоха дължимата почит на Ботев, неговите четници и всички загинали за национално освобождение с едноминутно мълчание под воя на сирените и поднасяне на цветя пред паметника. На церемонията присъстваха кметът на Община Чирпан г-н Ивайло Крачолов, зам.-кметът г-жа Кривошапкова, подполковник Минчо Минев – командир на в. ф. 24620 – Свобода, родственици на четника, ученици, читалища от региона, граждани.


На 28 май 2021 г. изготвеното от служителите на Военен клуб – Чирпан табло с материали по повод Световния ден на мироопазващите сили на ООН (29 май) беше изложено във фоайето на ОУ „Васил Левски”. Учениците с голям интерес коментираха активните и приключили мисии на българските военни по целия свят.


На 25 май 2021 г. от 19.00 часа в многофункционалната зала на Военен клуб – Чирпан актьорите от театър „Искри и сезони” – София представиха постановката „Лудории в съботната вечер” от Марсел Митоа, адаптация и режисура Искра Радева, при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.


На 21 май 2021 г. служители на Военен клуб – Чирпан, заедно с членове на Дружество „Военноинвалид“, поднесоха цветя пред паметника на войводата Костадин Нунков по повод 144 години от рождението му. Той е първия четник от Чирпан, заминал за Македония и Одринско, другар на Яворов, загинал за обединението на България.


На 20.05.2021г. от 11.00 часа служителите от Военен клуб – Чирпан посетиха ОУ „Васил Левски” по повод 24 май - Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. По случай празника беше връчен поздравителен адрес на директора на училището г-н Киро Пенев, а най-малките ученици от първи клас и тяхната учителка г-жа Дамянова бяха изненадани с много подаръци – книжка с приказки, книжки за буквите, моливчета, свитъци със стихотворения за буквите и цялото 14-стишие на химна на Светите братя Кирил и Методий. Децата бяха очаровани, поздравиха служителите на военния клуб със две стихотворения, изпълнени от първокласничките Раиса Мехмед и Росица Генова и обещаха в най-скоро време да посетят Военен клуб – Чирпан.


На 11 май 2021 г. в многофункционална зала на Военен клуб – Чирпан беше открита постоянна експозиция „Загинали и ветерани от ІІ световна война от Чирпан” по повод Деня на победата и 76 години от края на Втората световна война. Присъстваха ученици от 6 и 9 клас от ОУ „П. К. Яворов”. Служител от военния клуб прочете на учениците информация за установяването и честването на Деня на победата в ЕС, Русия и България. Децата разгледаха с голям интерес документите, снимките и медалите на ветераните от Втората световна война от Чирпан. Споделено беше, че прадядовци на част от учениците също са участвали във войната и са наградени с ордени. Пожелаха да предоставят снимки и при следващо посещение във военния клуб да преразкажат спомените на роднините си за войната.


На 5 май 2021 г. в многофункционална зала на Военен клуб – Чирпан беше открита постоянна експозиция „Родната казарма”, по случай 6 май – Ден на храбростта и Празник на българската армия. На откриването присъстваха членове на ВПС и дружество „Военноинвалид”. Г-жа Таня Йовчева – бивш военнослужещ от чирпанското поделение 24180 и член на СОСЗР, разказа за създаването на поделението, описано в книгата „Нашият, чирпанският инженерен полк” с автор о. з. полковник-инженер Цветан Спасов. Разказа и спомени за своя житейски път на жена - военнослужещ, майка и съпруга. Г-жа Йовчева завърши с поздрав по случай Деня на храбростта и призив за почит към всички българи, показали храброст в Освободителното движение и войните. На 11 май 2021 г. експозицията беше посетена и от ученици от 6 и 9 клас на СУ „П. К. Яворов”. С голям интерес те разгледаха изложените снимки и пробваха автентичните униформи. Историкът г-н Манол Желев им разказа свои спомени за живота в казармата и препоръча на учениците професията на войника като една от най-достойните и престижни професии.


На 29 април 2021 г. служител на Военен клуб – Чирпан проведе беседа за българските традиционни ритуали в социалната кухня към МО в гр. Чирпан, по повод големия християнски празник Великден. Ползвателите на социалната кухня получиха празничен обяд. За Лазаровден и Великден многофункционална зала и фоайето на военния клуб бяха украсени с рисунки и табла, изработени от ученици от СУ „П. К. Яворов”. По случай празника Военен клуб – Чирпан изпрати поздравителни картички на командира и военнослужещите от в. ф. 24620 – Свобода и на домуващите от Дом за ветерани в с. Орешак.


На 20 април 2021 г. служители на Военен клуб – Чирпан поднесоха цветя пред паметника на майката на Стоян Заимов в с. Рупките, Община Чирпан, по повод 145 години от избухването на Априлското въстание – своеобразен връх на българското националноосвободително движение. Чирпанския край дава на въстанието главния апостол на ІІІ-ти Врачански революционен окръг – Стоян Заимов. В знак на признателност и почит към героите от Априлската епопея цветя поднесоха и представители на СОСЗР – Чирпан, Дружество „Военноинвалид” – Чирпан.


На 14 април 2021 г. в многофункционална зала на Военен клуб – Чирпан беше експониран кът със снимки и материали по повод 200-годишнината от рождението на Георги Сава Раковски – демиургът на организираната националнореволюционна борба за освобождението на България. Посетителите на военния клуб с интерес разгледаха материалите, разкриващи многостранната личност на Раковски – български революционер и възрожденец, революционен демократ, писател и поет, публицист, журналист, историк и етнограф.


По случай Международния ден на жената 8 март Военен клуб – Чирпан поздрави жените - военнослужещи от в. ф. 24620 – Свобода с поздравителен адрес, с пожелания за здраве и успехи в работата. Жените – ползватели и обслужващи социалната кухня към МО в гр. Чирпан получиха цветя и скромни подаръци от военния клуб по случай празника. Картички и скромни подаръци бяха изпратени и на дамите от Дом за ветерани в с. Орешак, откъдето топло приветстваха служителите на военния клуб.


Националният празник на България 3 март беше отбелязан от Военен клуб – Чирпан с няколко мероприятия – участие на служителите в панахида, шествие и възпоминателна церемония, провеждане на беседа с членовете на ВПС – ползватели на социалната кухня към МО в гр. Чирпан и изготвяне на стена на славата за жените - участнички в освободителните борби на българския народ.

На втори март беше проведена беседа на тема „Да отдадем почит на загиналите воини за освобождението на България” от служител на ВК Чирпан с ползвателите на социалната кухня към МО в гр. Чирпан. Стиховете на Вазов „О, Шипка...” бяха колективно рецитирани от присъстващите. Ползвателите получиха празничен обяд.

На трети март – служител на ВК Чирпан връчи поздравителен адрес на командира на в. ф. 24620 – Свобода подполковник Минчо Минев по повод Националния празник и съвместно с военнослужещите взе участие в организираните от Община Чирпан панихида, шествие и поднасяне на цветя пред паметника на воините, участвали в освобождението на града.

В памет на жените - участнички в освободителните борби на българския народ и във връзка с Националния празник – трети март и Международния ден на жената – осми март в многопрофилна зала на военния клуб беше експонирана стена на славата на българките – участнички в освободителните борби. Експозицията се състои от две части. Първата част е посветена на българските жени – хайдути и войводи (ХV-ХІХ в.), изложени са снимки и информация за жените - войводи Сирма, Румена, Гуна, Донка, Бояна, Янка и др. Втората част е посветена на жените – воини в Априлската епопея и войните за национално освобождение – Стояна Драгановска, Мария Сутич, Ирина и Димитрина Кирови, Анка Райкова и Велика Стоянова, Райна Попгеоргиева, Христина Хранова, баба Тонка, Гана Найденова, Евлампия Векилова и др.

Не са малко българките - героини, борили се с оръжие в ръка срещу поробителя, подпомагали бащите, мъжете и братята си по време на Априлското въстание, които са участвали във войните за национално освобождение. Те заслужават нашата признателност и нека да съхраним спомена за делата и подвизите им!


На 1 март 2021 г. по традиция служителите на Военен клуб – Чирпан закичиха с мартеници командира на в. ф. 24620 – Свобода, част от военнослужещите и ползвателите на социалната кухня към МО в гр. Чирпан, с пожелания за здраве и щастие. Красиви ръчно изработени мартеници бяха изпратени от името на военния клуб на домуващите и персонала от Дом за ветерани в с. Орешак. Възрастните хора от дома бяха приятно изненадани от вниманието и сърдечно благодариха.


Военен клуб – Чирпан отбеляза 148 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Иванов Кунчев (Левски) с няколко мероприятия – изготвяне на табло, беседа с членовете на ВПС – ползватели на социалната кухня към МО в гр. Чирпан, и участие във възпоменателна церемония.

Изготвеното на 15.02.2021 г. от служителите на военния клуб табло с материали за живота и делото на Васил Левски беше подарено на училище „Васил Левски” и експонирано във фоайето на училището по повод неговия патронен празник и поради наложените противоепидемични мерки във военния клуб. Училищното ръководство изрази задоволство от жеста на внимание от страна на Клуба, а учениците проявиха голям интерес към изложените материали.

На 18.02.2021 г. служители на ВК Чирпан взеха участие във възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в града и бяха поднесени цветя на паметника в знак на признателност.

На 19.02.2021 г. пред ползвателите на социалната кухня към МО в гр. Чирпан беше проведена беседа на тема: „Идеала на Левски за чиста и свята република”, а поемата „Левски” от Иван Вазов предизвика сълзи в очите на слушателите.


През месец януари 2021 г. във Военен клуб – Чирпан бяха експонирани табло и кът с материали по повод годишнини от рожденията на двамата революционери и колоси на българската поезия – Христо Ботев и Пейо Яворов.

Военен клуб – Чирпан взе участие в организираните по традиция факелно шествие и поднасяне на цветя пред паметника на Яворов в градския парк на 13 януари 2021 г.


На 30 декември 2020 г. ползвателите на социалната кухня към МО в гр. Чирпан бяха поздравени от главния специалист на Военен клуб – Чирпан Сребрина Дженева по случай коледните и новогодишни празници.

Подготвени и раздадени бяха красиви новогодишни картички и дребни подаръци от името на военния клуб.

Възрастните хора бяха развълнувани от жеста на внимание и отправиха най-хубави пожелания за новата 2021 година – да има здраве, мир и сполука!


На 21 септември 2020 г. в многопрофилна зала на Военен клуб – Чирпан, при спазване на противоепидемичните мерки, беше проведена беседа-викторина и представена изложба на рисунки на ученици от СУ „П. К. Яворов” по случай Световния ден на мира. Учениците от ІХ ”б” и Х ”б” клас, придружени от учителя си по история г-н Манол Желев, бяха запознати от главен специалист Сребрина Дженева във ВК Чирпан с темата на Световния ден на мира за 2020 г. - „Формиране на света заедно”, и оцениха предоставените от ученици от тяхното училище рисунки по темата. С голям интерес се включиха в подготвената за тях викторина, свързана с Деня на независимостта на България – 22 септември, от която научиха интересни факти и получиха разделители за книга с изображение на манифеста за независимост. Учениците разгледаха и изложбата „Строителите на Паметника на свободата”, Стената на славата, етнографската изложба, експозицията от автентични документи и снимки на ветерана от ІІ световна война.


На 6 септември 2020 г. в малката зала на Военен клуб – Чирпан, при спазване на противоепидемичните мерки, беше открита експозиция „История, бит и родова памет на гр. Чирпан”, по повод 135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия и празника на града. Военният клуб взе участие в церемонията по тържественото поднасяне на цветя пред паметника на Съединението в гр. Чирпан, след което част от официалните лица посетиха Военен клуб - Чирпан. Експозицията беше открита от главен специалист Сребрина Дженева, като беше обърнато особено внимание на стената на военната слава – със снимки и материали на участници от Чирпан във войните; изложеното издание на първата българска енциклопедия, с автори синовете на чирпанския революционер и съратник на Васил Левски – Георги Данчов – Зографина; ръкописно написания оригинал на текста на песента на чирпанските четници, участвали и загинали при Съединението на България; сбирки от стари книги и вестници, запазени от видни чирпански граждани; дъска за послания към бъдещите поколения на града. Гости на откриването бяха г-жа Кривошапкова – зам.-кмет на Община Чирпан, г-н Иван Станчев – председател на Общински съвет – Чирпан, г-н Христо Тилев – почетен гражданин на гр. Чирпан. Присъстваха граждани, ученици, гости на града. Експозицията „История, бит и родова памет на гр. Чирпан” ще бъде с постоянен характер и ще продължи да се обновява и разширява. Голям интерес предизвика сред посетителите и експозицията от автентични документи и снимки на ветерана от ІІ св. война Петко Видев, подредена на 01.09.2020 г. във фоайето пред многопрофилна зала на ВК Чирпан, по повод годишнини от началото и края на Втората световна война.


На 26 август 2020 г. в многопрофилна зала на Военен клуб – Чирпан, при спазване на противоепидемичните мерки, беше изнесена беседа и открита етнографска изложба „Омая”, посветена на българските обичаи и традиции в модерното общество пред военнослужещите - жени от в. ф. 24620 - Свобода.

Десислава Митова от танцов състав „Чирпанлии“, облечена в българска национална носия, прочете материал за българските народни обичаи и традиции.

Главният специалист във военния клуб г-жа Сребрина Дженева откри етнографската изложба, посветена на българското народно творчество в модерното общество. Военнослужещите бяха впечатлени от експонатите – множество старинни и съвременни ръчни изделия с национални мотиви. В изложбата са включени шест художествени пана, изработени от главен специалист Елена Ангелова от Военен клуб – Стара Загора.

Военнослужещите разгледаха и специално изготвената за тях фотостена „Българки - за слава и почест на Родината” и наскоро откритата фотоизлажба „Строителите на Паметника на свободата”. Прожектиран беше и документалния филм „Стоманен щит 2019”, предоставен от Информационен център на МО.

За здраве и благополучие гостите на Военен клуб – Чирпан бяха почерпени с вкусна сладка пита и щоколадови бонбони. Кабелна телевизия – Чирпан засне събитието.

Етнографската изложба ще остане експонирана в Клуба до края на месец септември.


На 6 август 2020 г. в многопрофилна зала на Военен клуб – Чирпан, при спазване на противоепидемичните мерки, беше открита фотодокументалната изложба „Строителите на Паметника на свободата“, състояща се от 22 фотоплатна, предоставени от НПМ „Шипка-Бузлуджа“. С едноминутно мълчание беше отдадена почит на българските опълченци, руските, румънски, финландски, френски и др. во̞̀ини, загинали за освобождението на българския народ при боевете на връх Шипка. Раиса Георгиева от литературен състав „П. К. Яворов“ към военния клуб впечатли присъстващите с прочувственото изпълнение на стихотворение „Опълченците на Шипка“ от Иван Вазов. Изложбата беше открита от директора на НПМ „Шипа-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов, който с увлекателен разказ разкри трудностите в организацията и строежа на Шипченския монумент. Гости на тържеството бяха подполковник Минчо Минев - командир на в. ф. 24620 – Свобода, г-жа Кривошапкова – зам.-кмет на Община Чирпан, г-жа Пенка Иванова – началник на сектор „Военни клубове“ при ТО – Пловдив, г-жа Златина Иванова – директор на къща-музей „П. К. Яворов“, г-н Тодор Иванов – експерт в отдел „Култура“ в Община Чирпан, г-н Христо Тилев – почетен гражданин на гр. Чирпан, г-жа Нина Маринова – председател на НЧ „Димитър Данаилов“, г-н Вичо Калчев – председател на дружество „Военноинвалид“, представители на СОСЗР, ученици и учители от ОУ „Васил Левски“ и СУ „П. К. Яворов“, граждани. Кабелна телевизия – Чирпан и вестник „Чирпански новини“ също бяха гости и отразиха откриването на изложбата. В репортажите си медиите отделиха внимание и на допълнителните експозиции към изложбата – „Шипка - графики, филателия, нумизматика“, „117 години от Илинденско-Преображенското въстание“, кът със снимки, статии, книги и материали по повод 152 г. от героичните боеве на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, 183 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски и 174 години от рождението на Георги Данчов Зографина – чирпанския съратник на Левски Военен клуб – Чирпан изненада приятно гостите на изложбата с подарък - диск с първата българска рок-опера „Легенда за тракийското съкровище“, коята след 41 години забвение може да бъде чута благодарение на г-н Дженев от гр. Чирпан. Изложбата „Строителите на Паметника на свободата” ще бъде експонирана във Военен клуб – Чирпан до края на месец септември 2020 г.


На 2 юни 2020 г. Военен клуб – Чирпан отбеляза с кратко тържество в градския парк Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Раиса Георгиева от литературния състав при военния клуб рецитира стихотворението „Опълченците на Шипка”.

Гости на тържеството бяха подполковник Минчо Минев – командир на в. ф. 24620 – Свобода, и членове на СОСЗР. Присъстващите поднесоха цветя в памет на загиналите за свободата и независимостта на България.

Военен клуб – Чирпан поднесе поздравителен адрес на военнослужещите от формированието, във връзка с празника.

Поздравен беше и г-н Стефан Велчев по случай 80-годишния му юбилей – член на СОСЗР, бивш радист в радиолокация в Димитровград и Хасково.

Командирът на в. ф. 24620 – Свобода и служителят от Военен клуб – Чирпан поднесоха на юбиляра поздравителни адреси, цветя и подаръци.


На 21 май 2020 г. Военен клуб – Чирпан отдаде почит на двама видни чирпанлии, родени на тази дата – войводата Костадин Нунков и полковник Велизар Пеев.

По инициатива на военния клуб бяха поднесени цветя пред паметника на войводата Костадин Нунков – революционер, взел участие в борбите за обединение на България. На него Яворов посвещава стихотворението „Напред”, а българският народ пее песента „Слушай как шумят шумите”.

По покана на Клуба в събитието взеха участие председателят и членове на дружество „Военноинвалид”, както и родственички на други двама чирпански войводи и участник в І-вата Световна война, които разказаха спомени на присъстващите за техните роднини.

Раздадени бяха брошури с биографиите на войводата Костадин Нунков и полковник Велизар Пеев – военен, инженер и предприемач, участвал в четири войни – Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата, Първата световна война, основател на първата в България и на Балканите фабрика за шоколад в Своге.

Изпратен беше поздравителен адрес до Професионална гимназия „Велизар Пеев” гр. Своге, във връзка с патронния им празник, и 24 май – Ден на българската просвета и култура.


147-години от смъртта на Васил Иванов Кунчев (Левски) бяха отбелязани във Военен клуб – Чирпан с няколко мероприятия – изложба, прожекция на филм и участие във възпомeнателна церемония.

На 10 февруари 2020 г. в многопрофилната зала на военния клуб беше експонирана тематична изложба със снимки и материали за живота и делото на Апостола, която посетиха с дълбока почит много ученици, членове на ВПС и граждани.

На 17 февруари 2020 г. за учениците от ОУ „Васил Левски” бяха прожектирани два документални филма – за Васил Левски и за Христо Проданов – двама българи, загинали в осъществяване на заветна мечта, показали силата на българския дух.

На 18 февруари 2020 г. Военен клуб – Чирпан взе участие във възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в града. От името на Клуба Раиса Георгиева от художествен състав „П. К .Яворов” рецитира стихотворението „Васил Левски” от Христо Ботев. Поднесени бяха цветя в знак на признателност.


На 3 февруари 2020 г. в многопрофилна зала на Военен клуб – Чирпан беше отбелязана 157-годишнината от рождението на Алеко Константинов.

Във връзка с инициативата на военния клуб – февруарски кинодни, беше прожектирана серия от филма „Бай Ганьо” по едноименната книга на Алеко Константинов. Учениците от училище „Васил Левски”, членове на военно-патриотични съюзи и членове на клуб „Краезнание” при НЧ „Димитър Данаилов 2013” се посмяха на комичните ситуации, в които изпада героят, втурнал се да забогатява чрез търговия и политика, пресъздаден от неповторимия български актьор Георги Калоянчев.

Във филма Алеко Константинов засяга болезнени проблеми на националния живот, бит, психология, манталитет, чрез смях и сарказъм.


На 13 януари 2020 г. В гр. Чирпан бяха открити традиционните Яворови януарски дни – 2020 в гр. Чирпан. Тържествена церемония започна с поднасяне на венци и цветя на паметника на Яворов в градския парк, в която взеха участие Военен клуб – Чирпан и членове на военно-патриотичните съюзи. 52-то издание на литературния празник се състоя във военния клуб и започна с премиера на книгата „Непознатият Яворов”, която съдържа 19 новооткрити документа на поета, сред които и три неизвестни досега негови стихотворения, разчетени от доц. д-р Милкана Бошнакова. Ценните документи, публикувани в книгата, са откупени от Фондация „Яворов” със средства, осигурени с помощта на Георги Първанов (президент на Република България от 2002 до 2012 г.), който беше официален гост на тържеството. Сред официалните гости бяха и г-н Емил Христов - зам. председател на Народното събрание, г-жа Микова – областен управител на Област Стара Загора, г-н Червилов – зам. областен управител, г-н Ивайло Крачолов - кмет на Община Чирпан, г-жа Кривощапкова и г-н Тонанов – зам. кметове на Община Чирпан, доц. д-р Милкана Бошнакова, г-н Тодор Иванов – председател на фондация „Яворов”, видни български поети, много гости и граждани на гр. Чирпан. Кметът г-н Крачолов връчи почетни плакети за изключителен принос на г-жа Милкана Бошнакова и г-н Георги Първанов, който в своето слово призова да отворим сърцата си за благотворителност. Свои стихове четоха поетите Ана Цанкова, Мирела Иванова, Костадин Филипов, Михайло Свидерски и Виолета Христова. Празничната вечер завърши с прекрасните изпълнения на Ансамбъл „Гоце Делчев” – гр. София. По рано през деня с любезното съдействие на Фондация „Яворов” в залата на Военен клуб – Чирпан бяха изложени в специална витрина и новооткритите документи на Яворов, предизвикали голям интерес сред обществеността. На 14 януари 2020 г. празникът продължи с прожекция на документалния филм „Яворов – разкази от вчера и днес”, във връзка с инициативата на ВК Чирпан „Кинодни във военния клуб“, за ученици от ОУ „Васил Левски” и членове на военно-патриотичните съюзи.


На 23 декември 2019 г. от 10:00 часа преди празничния обяд по случай Коледните и Новогодишни празници в социалната кухня към МО в гр. Чирпан, Военен клуб – Чирпан организира празнична почерпка с новогодишни късмети за ползвателите на социалната кухня.


На 12 декември 2019 г. стартираха коледните чествания и концерти във Военен клуб – Чирпан с представление на деца от НУ „Св. Климент Охридски”.

Децата изпълниха коледарски ритуал за домакина – Военен клуб – Чирпан, и получиха приветствие и подаръците си от служителя на Клуба - г-жа Сребрина Дженева.

Коледните тържества продължиха на 17 и 18 декември в многопрофилната зала на ВК Чирпан с представления, организирани от Община Чирпан и НЧ „П. К. Яворов 1867”.

На 19 декември 2019 г. военният клуб организира своето празнично тържество с участието на художествените формации - Школа по народни танци „Мераклии” и Литературен състав за художествено рецитиране „П. К. Яворов”. Участие взеха приятели и партньори на Клуба - Вокална група „До-Ми-Сол“, Танцов състав „Чирпанлии“, Певческа група за автентичен фолклор „Тракийка”, младият китарист Райно Мишов, Клуб за спортни танци „Меджик степ”.

Официални гости на тържеството бяха г-жа Кривошапкова – зам. кмет на Община Чирпан, г-н Станчев – председател на Общински съвет – Чирпан, почетният гражданин на гр. Чирпан г-н Тилев, председателите на ВПС. Присъстваха военнослужещи и техните семейства от в. ф. 24620 - Свобода, членовете на ВПС, граждани.

Гостите и публиката бяха впечатлени от коледната програма и участниците бяха бурно аплодирани. Тържеството завърши с общобългарско хоро на всички участници и гости. Събитието беше заснето от Кабелна телевизия – Чирпан.


На 10 декември 2019 г. в многопрофилна зала на Военен клуб – Чирпан беше прожектирана театралната постановка “Криворазбраната цивилизация”, във връзка с инициативата на военния клуб - декемврийски кинодни.

Присъстващите членове на военно-патриотични съюзи и членове на клуб „Краезнание” от НЧ „Димитър Данаилов - 2013” с голям интерес изгледаха актуалната и в наши дни българска комедия на големия български възрожденски учител, драматург, общественик, журналист, музикален и театрален деец Добри Войников.


Поздравителен адрес и подаръци за първокласниците – букетчета здравец, тетрадки, цветни моливи и книжки с комикси, бяха поднесени на 16 септември 2019 г. от служителя във Военен клуб – Чирпан Сребрина Дженева в ОУ „Васил Левски“, по повод откриване на учебната година.

С учениците от І, ІІ, ІІІ и ІV клас на 20 септември 2019 г. по инициатива на военния клуб беше организиран конкурс за рисунка на асфалт по случай Световния ден на мира. Кабелна телевизия Чирпан засне интервю с г-жа Дженева за инициативата и тазгодишната тема на световния ден на мира – борбата с климатичните промени. В двора на училището децата пуснаха 4 балона в небето с послания за мир. Под мотото: „Да спасим планетата от климатичните промени” учениците рисуваха групови рисунки на асфалта, за което получиха групови награди от Военен клуб – Чирпан.

Педагогическият персонал и всички класове получиха и поздравителни картички за Деня на независимостта на България, изработени от арт ателие „Сръчни български ръце” при клуба.


На 10 септември 2019 г. в многопрофилна зала на Военен клуб – Чирпан беше прожектиран българският игрален филм „Изпит” по разказ на Николай Хайтов, за членове на военно-патриотичните съюзи, Клуб по краезнание „Орфей” към Народно читалище „Димитър Данаилов - 2013” и граждани.

С излъчването на филма бяха отбелязани 100 години от рождението на Николай Хайтов – авторът, по чийто литературни произведения са създадени едни от най-известните български филми, пресъздаващи бита и борбите на българския народ за национално освобождение.

Филмът „Изпит”, създаден през 1972 г. с участието на актьора Филип Трифонов в главната роля, е по-малко известен на българската публика.


На 6 септември 2019 г. в зала на Военен клуб – Чирпан беше открита изложба „История, бит и родова памет на гр. Чирпан в снимки” от гл. специалист г-жа Сребрина Дженева, по повод Съединението на България и Празника на гр. Чирпан.

Благодарности бяха отправени към г-н Стефан Шицов, г-н Христо Тилев – почетен гражданин на гр. Чирпан, г-жа Росица Генова и г-жа Росица Радева за тяхната отзивчивост да предоставят снимки и материали от личните си архиви.

Експозицията съдържа голям брой документи и снимки на бележити личности от града, взели участие във важни за българската държава събития - Освободителното движение, Съединението на България, Балканската, Първата и Втората световни войни, на общественици и видни граждани, на известни родове от града. Чрез снимки са разкрити интересни и малко известни факти от историята и бита на града.

Изложбата беше посетена от много граждани и гости на града и предизвика голям интерес. По-възрастните посетители се върнаха в спомените от детството си и разпознаха старите сгради на града, а по-младите се потопиха в атмосферата от миналото на своя роден град.


На 6 септември 2019 г. Военен клуб - Чирпан и членове на военно-патриотичните съюзи взеха участие в празничната церемония по поднасяне на венци и цветя на паметника на Съединението в града.

След церемонията пред присъстващите гости и граждани г-жа Сребрина Дженева – гл. специалист от ВК Чирпан, поднесе приветствие и връчи медал от името на Министерството на отбраната на единствения останал жив ветеран от Втората световна война г-н Гуньо Гунев, по повод 75 години от края на войната. Просълзеният от вниманието ветеран беше приветстван и получи цветя от кмета на Община Чирпан г-жа Кичка Петкова и депутати от Народното събрание – гости на града.


На 20 август 2019 г. в многопрофилна зала на Военен клуб – Чирпан беше представена експозиция на изделия с дърворезба, изработени от г-н Васил Желязков - член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, и ползвател на социалната кухня към военния клуб.

Авторът разказа за специфичните особености при изработка на всяко изделие, за търпението и труда на дърворезбаря.

Присъстваха ученици, членове на СОСЗР и ползватели на социалната кухня.


На 9 август 2019 г. в многопрофилна зала на Военен клуб – Чирпан директорът на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа” д-р Чавдар Ангелов откри изложба „Шипченската епопея през погледа на участника в българското опълчение Стефан Кисов”, в чест на кулминационните боеве на връх Шипка, състояли се на 9, 10 и 11 август преди 142 години.

Експозицията е предоставена от НПМ „Шипка-Бузлуджа” и съдържа 32 табла с текст, снимки и рисунки, въз основа на книгата на участника в българското опълчение Стефан Кисов „Българското опълчение в Освободителната руско-турска война 1877/1878”, които през погледа на „…войник, който се е решил да изложи своите бележки с езика на един прост смъртен” разкриват събитията от Освободителната руско-турска война и епичните събития от Шипченската епопея.

Г-жа Станислава Стойчева – ръководител на художествения състав „П. К. Яворов” при военния клуб прочете стихотворението „Опълченците на Шипка” от Иван Вазов, а ученичката Александра Руменова раздаде значки с изображение на паметника Шипка и миниатюри на българското знаме.

На откриването присъства г-жа Пенка Иванова – началник сектор „Военни клубове” в Териториален отдел - Пловдив, председатели и членове на военно-патриотичните съюзи в гр. Чирпан, представители на партньори на ВК - Чирпан, ученици и граждани.

Събитието беше заснето от кабелна телевизия Чирпан.

Изложбата гостува на военния клуб до края на месец септември, за да има възможност повече посетители да станат съпричастни с героичния подвиг на българските опълченци, на които техния главнокомандващ ген. Столетов казва: „…За това ви юначество ще ви хвали целия свят, а България ще ви бъде благодарна и ще се гордее с вас”.


На 11 юли 2019 г. в многопрофилна зала на Военен клуб – Чирпан се състоя поредната прожекция от инициативата на военния клуб за юлски кинодни.

Прожектиран беше руският документален филм „Надежда”, представен от богослова Йордан Петков.

Присъстваха учасниците в неделното училище при православен храм „Св. Архангели”, членове на военно-патриотичните съюзи и граждани.


На 21 юни 2019 г. в социалната кухня към Военен клуб – Чирпан беше отбелязана 1206-годишнината от победата на хан Крум при крепостта Версиникия. Божидара Вълчева от литературен клуб „П. К. Яворов” при военния клуб рецитира стихотворението „Поклон” от Иван Вазов, след което бяха прочетени откъси от книгите „Хан Крум” и „Българските ханове и царе VІІ-ХІV век”. Сбирката завърши с раздаване на копия от статията „Поредица от родолюбиви прояви в страната” от бр. 10/7120 на вестник „Българско войнство”, част от която е посветена на мероприятията с членовете на военно-патриотичните съюзи и ползвателите на социалната кухня.


На 11 юни 2019 г. в многопрофилна зала на Военен клуб – Чирпан се състоя поредната прожекция от инициативата на военния клуб – юнски кинодни. Прожектиран беше нашумелият наскоро и получил голямата награда „Гранд при” на Международния кино и телевизионен фестивал „Славянска приказка” документален филм “Светителят хирург” на журналиста Ангел Бончев. Посветен е на лекаря-хирург и духовник Свети Лука Кримски. Предисловие към филма направи богословът и автор на многобройни статии г-н Йордан Петков. Присъстваха архиерейският наместник иконом Иван Иванов от храма „Свети Архангели”, граждани, членове на военно-патриотични съюзи.


На 21 май 2019 г. Военен клуб – Чирпан отдаде почит на двама видни чирпанлии, във връзка с рождения им ден. От 10.30 часа в социалната кухня към МО в гр. Чирпан ползвателите на социалната услуга – членове на военно-патриотичните съюзи, бяха почерпени с шоколадови бонбони и изслушаха с голям интерес беседа за чирпанлията Велизар Пеев – български военен, инженер и предприемач, основател на първата в България шоколадова фабрика, участвал в Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни и произведен в чин полковник. По-късно през деня от името на военния клуб, зам. областния управител на Област Стара Загора г-н Красимир Червилов, зам.-кмета на Община Чирпан г-жа Блага Димитрова, автора на паметника чирпанския художник Владимир Кондарев, общински съветници и граждани, бяха поднесени цветя пред паметника на чирпанския войвода Костадин Нунков, дал живота си за обединението на България.


На 15 май 2019 г. в многопрофилна зала на Военен клуб – Чирпан се проведе Фестивал на художествената самодейност, организиран от Община Чирпан. Участваха 21 народни читалища и клубове от Община Чирпан, сред които и военният клуб. От жури, с председател академик Крум Георгиев, бяха оценявани близо 100 изпълнения. Военен клуб – Чирпан беше представен от две участнички – Ралица Колева от клуб по интереси „Родолюбци”, дъщеря на военнослужеща от в. ф. 24620 – Свобода, и Божидара Вълчева от литературен клуб “П. К. Яворов”, внучка на член от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. За изпълнението на песните „Дене мари” и „Залюбила малка мома голям ерген” Ралица Колева беше бурно аплодирана от публиката и отличена с грамота за най-артистичен изпълнител, а Божидара Вълчева – за рецитация на стихотворението „Само ти, солдатино чудесни” от Иван Вазов получи грамота за участие. Наградите връчи г-жа Блага Димитрова – зам.-кмет на Община Чирпан. Присъстваха г-жа Мария Илиева – началник отдел „Образование, култура, социални дейности и екология” при Община Чирпан, председатели на НЧ, членове на патриотичните съюзи и техните семейства, граждани.


По повод 9 май - Ден на победата и 74 години от края на Втората световна война, на 9 май 2019 г. Военен клуб - Чирпан организира среща на членове на военно-патриотичните съюзи с ветерана от ІІ св. война г-н Гуньо Гунев, пред паметник-костница на загиналите във войните за България в центъра на града.

Присъстващите поднесоха цветя на паметника в знак на признателност. Особена почит беше засвидетелствана на г-н Гунев – последния останал жив участник във войната от гр. Чирпан, който беше поздравен и получи цветя от военния клуб.


По случай Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май, на 2 май 2019 г. Военен клуб - Чирпан изпрати поздравителен адрес и 200 поздравителни картички с най-сърдечни пожелания за здраве и професионални успехи на военнослужещите от в. ф. 24620 – Свобода.


На 25 април 2019 г. в социалната кухня към Министерство на отбраната в гр. Чирпан беше организирано малко тържество по повод големия християнски празник Великден за членовете на военно-патриотичните съюзи, посещаващи социалната кухня.

Изнесена беше беседа за българските традиционни ритуали, а присъстващите бяха почерпени с козунак и получиха картички и сувенири, изработени от арт ателие „Сръчни български ръце” при Военен клуб - Чирпан.

През същия ден, по традиция, създадена през 2018 година от военния клуб, крайно нуждаещи се военноинвалиди и военнопострадали членове на дружество „Военноинвалид” гр. Чирпан получиха шест пакета „Paket zum leben” с хранителни продукти, безвъзмездно предоставени от FeG Auslandshilfe (Германия) по случай Великденските празници.

От 18.00 часа същия ден вокално студио и танцов състав при Народно читалище „П. К. Яворов 1867 г.” изнесоха великденски концерт в многопрофилна зала на Военен клуб - Чирпан и поздравиха членовете на военно-патриотичните съюзи и гражданите на Чирпан.


На 12 и 22 април 2019 г. в многопрофилна зала на Военен клуб - Чирпан бяха прожектирани игралният филм „Гагарин. Първия в космоса.”, по повод Световния ден на авиацията и космонавтиката – 12 април, и научно-популярният филм „Пласмасовата планета”, във връзка с Деня на земята.

Събитията са свързани с инициативата на военния клуб – Дни на киното през месеците април, май и юни.

Присъстващите ученици от ОУ “Васил Левски” гр. Чирпан и членовете на военно-патриотичните съюзи с голям интерес изгледаха художествено пресъздадената история за живота, трудностите и въжделенията на екипа, осъществил първия полет на човек в космоса. Запознаха се и с изложените на табло материали по повод 40 години от полета на първия български космонавт ген. Георги Иванов. Научно-популярният филм вдъхнови учениците да пазят родната планета.


На 10 и 23 април 2019 г. в залата на Народно читалище „Пробуждане 1870” с. Спасово бяха организирани мобилни мероприятия – беседи и прожекции на серии от филмите „Капитан Петко войвода”, във връзка със 141 г. от Освобождението на България, и „Записки по българските въстания” по повод 143 г. от избухването на Априлското въстание.

Присъстваха членове на читалището и на военно-патриотичните съюзи, живеещи в близките села, а патриотичният дух на филмите развълнува до сълзи зрителите.


На 27 март 2019 г. Военен клуб – Чирпан поднесе поздравителен адрес по повод деня на военноинвалидите и военнопострадалите (29.03.) на членовете на Дружество „Военноинвалид” – гр. Чирпан с пожелания за здраве, топлина в сърцата, щастие и спокоен живот.

Г-н Вичо Калчев – председател на Дружеството, прие с благодарност благопожеланията от името на всички.


На 21 март 2019 г. в социалната кухня към Министерство на отбраната в гр. Чирпан беше отпразнуван 96-ия рожден ден на ветерана от ІІ-та световна война Гуньо Георгиев Гунев, заедно с членове на военно-патриотичните съюзи.

Военен клуб – Чирпан поднесе приветствие и подаръци – книга с весели разкази, картина и цветя на г-н Гунев. Направени бяха снимки за спомен с ветерана.


На 8 март 2019 г. жените-военнослужещи от военно формирование 24620 - Свобода получиха поздравителен адрес от Военен клуб – Чирпан по случай Деня на жената, с пожелание да бъдат за пример в мъжката професия.

В социалната кухня към Министерство на отбраната членовете на военно-патриотичните съюзи също бяха почерпени с бисквити и слушаха стихове за жената и майката, прочетени от г-жа Станислава Господинова – ръководител на литературен клуб „П. К. Яворов” към военния клуб.

В знак на уважение членовете на военно-патриотичните съюзи подариха цветя на служителя от Военен клуб - Чирпан Сребрина Дженева, на ръководителя на литературния клуб Станислава Господинова, на главния готвач Златка Илиева и на жените от обслужващия персонал на кухнята.

От името на военния клуб беше изпратен букет на единствената жена -ползвател на социалната кухня в гр. Чирпан г-жа Таня Йовчева.


На 3 март 2019 г. по случай Националния празник на България 3 март служителят от Военен клуб - Чирпан Сребрина Дженева присъства на националните тържествата на връх Шипка и поднесе цветя на паметника в знак на признателност към героите, участвали в Освобождението на България.

Поднесени бяха цветя от Военен клуб - Чирпан и военно-патриотичните съюзи и на тържествената церемония в градския парк на гр. Чирпан.

По инициатива на Община Чирпан гражданите на града бяха поздравени с концертна програма от фолклорен ансамбъл „Тунджа”, която беше представена във военния клуб.

Мероприятието беше уважено и от кмета на Община Чирпан г-жа Кичка Петкова.


На 1 март 2019 г. военнослужещите от военно формирование 24620 – Свобода получиха поздравителен адрес от Военен клуб – Чирпан по случай Националния празник на България – 3 март. Подарени им бяха 180 мартеници, изработени специално за тях от арт-ателие „Сръчни български ръце“ към Клуба.

Членовете на военно-патриотичните съюзи, посещаващи социалната кухня към Министерство на отбраната в гр. Чирпан също бяха поздравени и получиха мартеници за здраве.


На 28 февруари 2019 г. Военен клуб - Чирпан организира концертна програма по случай Деня на самодейността (1 март) с участието на рецитаторски клуб „П. К. Яворов” към Клуба.

Внучката на член от СОСЗР Божидара Вълчева рецитира стихотворенията „Само ти солдатино чудесни” и „Лист обрулен”. Самодейци от шест народни читалища и самодейни състави от Чирпанска община представиха стихове, народни и градски песни, свирене на гайда и хора.

Тържеството завърши с кръшно тракийско хоро, на което се хванаха млади и стари.

Присъстваха военнослужещи от военно формирование 24620 - Свобода и членовете на военно-патриотичните съюзи.

Всички участници в концертната програма получиха мартеници, изработени от арт-ателие „Сръчни български ръце” към ВК - Чирпан.


На 22 февруари 2019 г. в многопрофилна зала на Военен клуб – Чирпан се проведе патронен празник на СУ „П. К. Яворов”.

Приветствие по случай празника произнесе зам.-кметът на Община Чирпан.

Представена бе театрална постановка за живота на Яворов с участие на внуци на членове на военно-патриотичните съюзи.


На 20 февруари 2019 г. във Военен клуб – Чирпан беше прожектиран филмът „Дякон Левски” пред членовете на военно-патриотичните съюзи и на Народно читалище „Пробуждане - 1870” от с. Спасово и с. Рупки, Община Чирпан.


По покана на Основно училище „Васил Левски“ на 19 февруари 2019 г. Военен клуб – Чирпан и членове на военно-патриотичните съюзи взеха участие във възпоменателна церемония с поднасяне на цветя пред паметника на Апостола на свободата Васил Левски – гр. Чирпан.


На 18 февруари 2019 г. в социалната кухня към Министерство на отбраната в гр. Чирпан беше прожектиран документалният филм „Черна легенда”.

Прочетени бяха откъси от тефтерчето на Левски и два разказа от книгата на Камен Калчев „Васил Левски” пред посещаващите социалната кухня членове на военно-патриотичните съюзи, по повод 146 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски.


На 17 февруари 2019 г. в многопрофилна зала на Военен клуб – Чирпан се състоя планетарно шоу за деца, организирано от „Интересна наука 2” ЕООД – гр. Бургас.

Чрез забавни химични опити, прожекция за космическите тела, снимки с „космонавт”, децата неусетно придобиха знания за науката химия и космоса.

Присъстваха деца на военнослужещи и участници в художествените състави към военния клуб, за които бяха осигурени безплатни билети.


На 15 февруари 2019 г. в многопрофилна зала на Военен клуб – Чирпан бяха прожектирани две серии от филма „Демонът на Империята” пред ученици от Основно училище „Васил Левски” – гр. Чирпан, по повод 146 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски.

Учениците изгледаха филма с голям интерес, а учителите изявиха желание прожекцията на филми с патриотично съдържание да продължи и да се превърне в традиция.


На 24 януари 2019 г. в многопрофилна зала на Военен клуб – Чирпан Драматичен театър „Рачо Стоянов” – Габрово представи постановката „Михал Мишкоед” на Сава Доброплодни.

Присъстваха военнослужещи от военно формирование 24620 - Свобода, председатели и членове на военно-патриотичните съюзи, участници в клубовете по интереси към военния клуб, за които бяха осигурени билети с преференциални цени.

Сред зрителите бяха зам.-кметът на Община Чирпан г-жа Блага Димитрова и началник „Образование и култура” г-жа Мария Илиева, както и много граждани.


На 23.01.2019 г. в социалната кухня в гр. Чирпан се проведе литературно четене на стихове по повод 141 години от рождението на великия поет и революционер Пейо К. Яворов, от литературен клуб „П.К. Яворов”.

Мероприятието е организирано при за членовете от военно-патриотичните съюзи, ползващи социалната кухня.

Водещата на клуба по интереси г-жа Станислава Господинова прочете избрани от нея и по желание на присъстващите стихове на Яворов от стихосбирката „Подир сенките на облаците”.

На всички присъстващи бяха раздадени картички с образа на Пейо Яворов, изработени от клуб по интереси „Сръчни български ръце”.


На 15 януари 2019 г. в многопрофилна зала на Военен клуб – Чирпан ДТ „Гео Милев” - Стара Загора представи премиерната постановката “Снаха” на Г. Караславов.

Мероприятието е част от културната програма на гр. Чирпан, посветена на Яворови януарски дни 2019 г.

Спектакълът беше посетен от военнослужещи във военно формирование 24620 - Свобода, членовете на военно-патриотичните съюзи, участници в клубовете по интереси към военния клуб, зам.-кметът на Община Чирпан г-жа Блага Димитрова, началник „Образование и култура” г-жа Мария Илиева и много граждани.


На 14 януари 2019 г. в многопрофилна зала на Военен клуб – Чирпан беше подредена тематична изложба със снимки и книги на великия български поет-революционер Пейо К. Яворов, по повод 141 години от рождението му.

Изложбата беше посетена от членове на военно-патриотичните съюзи и граждани, като предизвика най-голям интерес сред децата и учениците от гр. Чирпан.


На 13 януари 2019 г. Военен клуб – Чирпан взе участие в откриване на Яворовите януарски дни 2019 г.

Пред бюст-паметника на Пейо К. Яворов в къщата-музей беше запален огънят на Яворовата поезия и пренесен до паметника в градския парк, където се състоя откриването на събитието.

Поднесени бяха цветя от военния клуб, военно-патриотичните съюзи и литературен състав за художествено рецитиране „П. К. Яворов”.


Поздравителен адрес от Военен клуб – Чирпан към военно формирование 24620 – Свобода, по случай празника на формированието, беше поднесен на 11 януари 2019 г.

По този повод, във фоайето на многопрофилна зала на Клуба беше изработена и представена фотостена със снимки от живота на военнослужещите, отбелязвайки 111 години Българско военно разузнаване и празник на 1-ви Разузнавателен батальон.


На 17 декември 2018 г. в многопрофилна зала на Военен клуб – Чирпан се проведе коледно тържество за военнослужещите от военно формирование 24620 - Свобода, членове на военно-патриотичните съюзи и техните семейства, граждани.

В програмата взеха участие художествените формации към военния клуб, Основно училище „Васил Левски” и читалищни формации, с участието на деца и внуци на военнослужещи.

Във фоайето на ВК Чирпан беше разположен коледен базар с ръчно изработени коледни сувенири. Присъстващите деца получиха коледни звънчета, а тържеството завърши с кръшно българско хоро, на което се хванаха деца и възрастни, участници и публика.


На 10 декември 2018 г. се проведе коледно парти за ползвателите на социалната кухня от ВПС към Военен клуб – Чирпан, в закусвалнята на ул. „Братя Даскалови” №50.

Литераторът Станислава Господинова прочете разказ от Чудомир и коледни стихове от Иван Вазов и Дора Габе. Изслушани бяха песни от албума на Стефка Оникян „Коледна приказка”.

Всички получиха коледни картички, изработени от Арт ателие „Сръчни български ръце” към военния клуб.

В края на празненството присъстващите се почерпиха с коледни курабии, плодове и торта.


На 3 декември 2018 г. бяха поднесени цветя от Военен клуб – Чирпан пред паметника на чирпанския поет и дългогодишен уредник на къща-музей „Пейо К. Яворов” Димитър Данаилов, по повод 97 години от рождението му.

По покана на Община Чирпан и НЧ „Димитър Данаилов - 2013”, служителят на Военен клуб - Чирпан г-жа Сребрина Дженева и членове на военно-патриотичните съюзи присъстваха на тържественото честване в къща-музей „Пейо К. Яворов”.


Военен клуб Чирпан отбеляза на 21.09.2018 г. Световния ден на мира, чрез беседа с членове на военно-патриотични съюзи по тазгодишната тема: „Право на мир. 70 години всеобща декларация за правата на човека”. Разпространени бяха картички и брошури – „Правата на човека”; „Бежанците и ние. Уроци за толерантност без граници”; „Един свят, нашия свят, нашите права”; „Чанта на мира”, предоставени безвъзмездно от Дружеството на Обединените нации в България, сред членове на Съюзите и началния и прогимназиален курс ученици от ОУ „Васил Левски”.

От картичките предстои децата да изработят символ на мира – художествена инсталация с форма на гълъб.


Среща на ученици от ОУ „Васил Левски” с ветерана от II-та световна война Гуньо Гунев и прожекция на филма „Битката за Севастопол”, по повод началото и края на войната, беше организирана на 18.09.2018 г. от 11.00 часа в многопрофилната зала на Военен клуб Чирпан.

Учениците от V и VІІ клас поднесоха цветя и поздравителен адрес, снимаха се с г-н Гунев и изпратиха поздравителен адрес по родственица и до ветерана Георги Стоилов. Изгледаха с интерес филма, заедно с други членове на военно-патриотични съюзи.


На 17.09.2018 г. по покана на ОУ “Васил Левски” – гр. Чирпан, служител на Военен клуб Чирпан присъства на тържеството на училището по случай началото на учебната година и поднесе поздравителен адрес. Сред гостите бяха кметът на Община Чирпан, зам.-командира на в. ф. 24620 - Свобода и др.


Документален филм за Съединението на Княжество България и Източна Румелия и лекция – „Героичното участие на чирпанлии в Съединението”, изнесена от уредника на Исторически музей – гр. Чирпан г-жа Нанси Маринова, бяха организирани на 07.09.2018 г. във Военен клуб Чирпан. Присъстваха членове на военно-патриотичните съюзи и граждани, а събитието беше заснето от кабелна телевизия – гр. Чирпан.


На 06.09.2018 г. Военен клуб Чирпан взе участие в тържествен ритуал и поднасяне на цветя пред паметника на Съединението в градския парк, по случай 133 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

По повод празника беше изработена поздравителна картичка с подареното на военния клуб стихотворение от чирпанския поет Ангел Кроснев „Пред паметника на Съединението”, в памет на чирпанските участници в Съединението, и подарена на членовете на военно-патриотични съюзи, военнослужещи от в. ф. 24620 – Свобода, ученици и граждани на тържествения ритуал пред паметника на Съединението.


От 03.09.2018 г. до 14.09.2018 г. в многопрофилна зала на Военен клуб Чирпан беше представена изложбата „Съединението в Чирпан”, включваща снимки на участниците - чирпанлии в Съединението на Княжество България и Източна Румелия, снимки на двете им знамена, както и текста на песента на чирпанската дружина. Материалите бяха предоставени от Исторически музей – гр. Чирпан.


На 30.08.2018 г. в многопрофилна зала на Военен клуб Чирпан се проведе празничен концерт по случай 141 г. Шипченска епопея. Гост на тържеството беше директорът на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа” г-н Чавдар Ангелов, на когото беше връчен албум с произведенията на участниците в конкурсите за рисунка и литературно произведение на тема: „141 години Шипченска епопея”, за да бъде запазен във фондохранилището на музея. Г-н Ангелов поздрави участниците в конкурсите и подари на всички присъстващи ръчно изработени значки с изображение на паметника Шипка. Детски танцов състав „Чирпанлии” и фолклорна група „Тракийски бисери” изнесоха фолклорна програма. На тържеството присъстваха членове на ВПС, ученици и граждани.


Конкурс за литературно произведение на тема: „141г. Шипченска епопея”, организира на 16.08.2018 г. Военен клуб Чирпан. Литераторката Станислава Стойчева откри сбирката със свое есе, посветено на епичните боеве на връх Шипка. Прочетени бяха съчинение на Габриела Маркова (8 години) – внучка на о. з. подполковник Добрин Кардашлиев – член на СОСЗР, стихотворение на Цонка Тенева – военнослужеща във военно формирование 24620 – Свобода, стихотвoрение на Любка Стефанова - поетеса. Чирпанският поет Ангел Кроснев раздаде на участниците грамоти, стихотворението „Шипка” от Иван Вазов и папки с работни тетрадки.


Конкурс-изложба на рисунка на тема: „141 г. Шипченска епопея”, организира Военен клуб Чирпан на 09.08.2018 г. в многопрофилната зала на Клуба. В конкурса взеха участие младите художници - внуци на членове на ВПС – Габриела Маркова, Маргарита Петрова, Божидара Вълчева, както и деца на военнослужещи – Силвия Дичева и др. Чирпанският художник Владимир Кондарев раздаде на участниците грамоти, стихотворението „Шипка” от Иван Вазов и папки с цветни моливи.


На 06.08.2018 г. Военен клуб Чирпан организира честване на 115 години от Илинденско-Преображенското въстание. В църквата „Въведение Богородично” в гр. Чирпан беше отслужена заупокойна литургия за участниците и жертвите на въстанието и бяха поднесени цветя на паметната плоча на участниците от Чирпан в борбите на българския народ за Обединението на България. Присъстваха представители на военно-патриотичните съюзи.


На 18.07.2018 г. бяха поднесени цветя от Военен клуб Чирпан и военно-патриотичните съюзи на паметника на Васил Левски, във връзка с организирано честване на 181-годишнината от рождението на Апостола. Присъстваха представители на Община Чирпан и ОУ “Васил Левски” - гр. Чирпан.


Във връзка с тържествено честване на 150 г. от героичните боеве на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, проведено под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната г-н Красимир Каракачанов и организирано от община Казанлък и Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа”, на 14.07.2018 г. бяха поднесени цветя пред паметника на Хаджи Димитър на връх Бузлуджа. Отслужена беше заупокойна молитва за загиналите. По случай годишнината беше валидирана юбилейна пощенска карта, издадена от Министерство на транспорта. Проведена беше мащабна историческа възстановка на гибелната битка на войводата и неговата чета, в която участваха близо 150 активисти на Националното дружество „Традиция“. Присъстваха министъра на отбраната г-н Красимир Каракачанов, висши военни, депутати, кметове на общини и много граждани.


На 31.05.2018 г. в многопрофилна зала на Военен клуб Чирпан деца на военнослужещи от театрална работилница „Бъбривко” при НУ „Св. Климент Охридски” представиха театралната постановка „Ламята от улица Войтешка” по Карел Чепек. Гост на събитието беше командирът на в. ф. 24620 – Свобода подполковник Минчо Минев, който поздрави децата. Присъстваха и председателят на Общинския съвет в гр. Чирпан, директори на училища, военнослужещи – родители на децата-актьори, членове на ВПС и техните семейства, и много граждани.


На честване, по повод рождения ден на чирпанския войвода Константин Нунков, на 21.05.2018 г. бяха поднесени цветя от Военен клуб Чирпан на паметната плоча на дейците от чирпанския край, участвали в борбите за Обединение на България. Паметта на загиналите почетоха представители на Община Чирпан, председателят на Общински съвет – Чирпан, общински съветници от Общините Чирпан и Братя Даскалови, родственицата на двама от загиналите г-жа Мария Бахчеванова и граждани.


От 02 до 11.05.2018 г. Военен клуб Чирпан организира изложба „Талантливите воини на България” по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май, и във връзка с честването на 140 години Българска армия.

Автори на художествените произведения – картини, рисунки върху стъкло и дърворезба, са военнослужещите от военно формирование 24620 – Свобода младши сержант Георги Калъпсъзов, редник Нели Динева и редник Силвия Вълева.

Посетителите на изложбата – граждани, членове на военно-патриотичните съюзи и ученици бяха удивени от художествените способности на авторите. Между посетителите бяха и майстори-дърворезбари, които се впечатлиха от майсторството на сержант Георги Калъпсъзов.

Командирът на военно формирование 24620 – Свобода подполковник Минчо Минев специално посети изложбата и изрази своето възхищение от таланта на своите подчинени.


От 11 до 25.04.2018 г. в многопрофилна зала на Военен клуб Чирпан беше подредена експозиция на безвъзмездно предоставена фотоизложба „Спасението - 10 март1943 г. ” на Регионален исторически музей – Шумен и Регионален исторически музей – Стара Загора, и допълнена с материали от военния клуб. Изложбата беше посветена на 75-годишнината от спасението на българските евреи.

Обществеността на гр. Чирпан – граждани, членове на военно-патриотичните съюзи и учащи, се запознаха със събитията, свързани със самото спасение на българските евреи и положението им в годините на Холокоста. Интерес предизвикаха факсимилета от документи - статия, публикувана през 1938 г. в немско списание, насочена срещу бележития композитор Панчо Владигеров и забрана за изнасяне на концерти в Германия; с изказванията в защита на евреите и против приемането на ЗЗН  на известни личности-общественици, депутати и мн. др. български граждани, оказвали морална и материална подкрепа на евреите в годините на Холокоста.

 Article | by Dr. Radut