Jump to Navigation

Мероприятия

С голям празничен концерт школите от Военен клуб – Сливен отбелязаха Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На 24 май 2024 г. в дворното пространство на Клуба те поздравиха гражданите и гостите на града със своите изпълнения. По случай празника кметът на гр. Сливен г-н Стефан Радев награди две от ръководителките на формации при Военен клуб – Сливен за големи заслуги в културния живот на града. Златна значка получиха г-жа Елена Пеева – преподавател в школа за поп и рок изпълнители „Ритъм”, и г-жа Силвия Терзиева – преподавател в школа за модерен балет „Danse studio Barbie”.


„Опознай ги и се вдъхнови!”

На 08 май 2024 г., в навечерието на Деня на Европа, в кинозалата на Военен клуб – Сливен се състоя празничен концерт. Под наслов „Опознай ги и се вдъхнови!” концертната програма включваше изпълнения на школите от клуба и художествени състави от града, представящи културните традиции и достижения на различните етноси, и това не е случайно. Етническото многообразие в един от най-колоритните български градове и значим културен център още от епохата на Възраждането е богатство, което неговите граждани високо ценят. Под Сините скали съжителстват в разбирателство българи, роми, турци, арменци, евреи, каракачани и др. и всички те заедно правят живота пъстър, динамичен, различен. В съвремието ни разбирателството е ценност, върху която все повече насочваме вниманието си и търсим неговата роля за настоящето и бъдещето на света, в който живеем. Събитието е част от инициативите на военния клуб по Кампания 2024 г. за развитието на културно-художествената и военно-патриотичната дейност под мотото „Знание! Памет! Вдъхновение!”. Всички състави, участвали в концертната програма, получиха грамота и плакет на Агенцията, а публиката щедро аплодира техния талант, отдаден с вдъхновение на каузата за повече толерантност помежду ни.


На 6 май по традиция църквата и българският народ почитат Свети Георги Победоносец. Този светъл християнски празник е и Ден на Храбростта и празник на Българската армия – ден за възхвала на патриотизма, героизма и самоотвержеността на българските войници, сержанти и офицери, ден за заслужена почит към паметта на всички български во̀ини, дали живота си за свободата и независимостта на Отечеството! С уважение към техния пример, доблест и героизъм школите към Военен клуб – Сливен поднесоха своя празничен поздрав към тях. На 29 април 2024 г. личният състав на Центъра за подготовка на специалисти изпълни залата в клуба, където бяха приветствани от своя командир полк. Вачев и аплодираха изпълненията на формациите.


На 30 април 2024 г. във Военен клуб – Сливен се проведе шахматен турнир между военнослужещите от сливенския гарнизон, посветен на Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май. Организатори бяха военният клуб, Центърът за подготовка на специалисти и шахматен клуб „Интелект“. Участваха общо 17 военнослужещи. На трето място се класира ефрейтор Живко Желязков, на второ място – старши сержант Бейсим Хасанов и на първо място – младши сержант Деян Господинов. Тримата са от 61-ви танков батальон на ЦПС, което е още едно добро отличие за батальона. Участниците в турнира бяха поздравени от главния експерт на военния клуб Атанас Чолаков и заместник-командира на ЦПС полковник Данчо Николов, който връчи медалите и грамотите на тримата най-добри шахматисти.


На 27 април 2024 г. Военен клуб – Сливен бе домакин на Първия национален детски турнир по шах „Стоте войводи”. Тази инициатива на клуба е в рамките на Кампания 2024 г. за развитието на културно-художествената и военно-патриотичната дейност под мотото „Знание! Памет! Вдъхновение!” и има амбицията да се превърне в ежегодно събитие от национален мащаб и значение. Датата за провеждане на турнира в навечерието на годишнината от рождението на Хаджи Димитър не е избрана случайно. Името на турнира и мястото на неговото провеждане са препратка към ценностите на родолюбието и подбуждат размисли сред младите хора за героизма, себеотрицнието и отговорността на житейските ни избори пред настоящето и бъдещето. Домакините осигуриха чудесна организация и условия за състезателите от Сливен, Стара Загора, Казанлък, Бургас, Котел и Раднево да премерят силите си в седем кръговата надпревара. Участниците бяха разделени в две групи: А турнир – до 14 г. и Б турнир – до 8 г. Контролата за игра: 15 минути + 5 секунди добавка на ход. Съдии на проявата бяха Радослав Очков (главен съдия) и Константин Мъцински (помощник-съдия). Главният експерт Атанас Чолаков откри турнира, като поздрави участниците и гостите и им пожела успехи и истинско наслаждение от спортния дух и красотата в играта. ИА ВКВПД осигури наградния фонд с купи, медали, грамоти, настолни игри за участниците и 2 плакета за двамата големи победители в отделните турнири. Събитието бе закрито с обещанието да се превърне в ежегоден.


На 15 февруари 2024 г. във Военен клуб – Сливен бе прожектиран документалният филм „Разкази от Кербала“, който е част от кампанията на Министерство на отбраната „Помним своите герои“. В киносалона присъстваха военнослужещи от Центъра за подготовка на специалисти, членове на родолюбивите съюзи, граждани и ученици. Лентата е повод за припомняне на факти и в голяма степен съпреживяване на трагичното събитие отпреди 20 години – атентатът в българската база „Индия“ в Кербала на 27 декември 2003 г., при който има повече от 20 ранени и петима загинали български военнослужещи. Авторът на филма Николай Чадаров откри събитието и разказа моменти, свързани със създаването на филма, благодари за присъствието на публиката. Командващият сливенски гарнизон полковник Вачев заяви, че филмът е вълнуващ и въздействащ, а събитията продължават да будят болка и трагизъм, достойнство и героизъм.


С голям коледен концерт на 21 декември 2023 г. Военен клуб – Сливен изпрати отминаващата 2023 година. Кинозалата се оказа тясна, за да събере всички желаещи, които искаха да се насладят на танцовите и музикални изпълнения. Всички школи и състави представиха свои изпълнения, които бяха бурно аплодирани от публиката.


В навечерието на Коледните и Новогодишни празници традиционно ученици от ІV ОУ „Д. Петров” – Сливен посещават членовете на дружество „Военноинвалид”. На 11 декември 2023 г. във Военен клуб – Сливен те изнесоха кратка литературно-музикална програма и подариха ръчно изработени от тях коледни картички. От своя страна председателят на Дружеството г-н Деян Динев и членовете бяха приготвили лакомства за всеки ученик. Тези срещи се случват винаги преди големи християнски празници и те изпълват възрастните хора с топлина и надежда, а младите изпълняват своя дълг в духа на доброволчеството и патриотизма.


От 1 до 3 декември 2023 г. на провелата се Балканска танцова спартакиада за купа „Търновска царица“ – 2023 в гр. Велико Търново, школата по класически балет, характерни и модерни танци „Dance Studio Barbie“ при Военен клуб – Сливен завоюва множество награди в отделните категории. Международното жури връчи чек на школата в размер на 200 лв. за достойното представяне.


На 1 и 2 декември 2023 г. в град Велико Търново се проведе деветото издание на Националния конкурс за музикално и танцово изкуство „Звезден сблъсък“. Школата за поп и рок изпълнители „Ритъм“ при Военен клуб – Сливен беше достойно представена от Тиана Иванова. В раздел „поп музика“ тя заслужено беше отличена с трето място и получи Диплома и медал. В раздел „Коледна песен“ също завоюва трета награда и получи Диплома и медал. Преподавателката в школата г-жа Елена Пеева бе удостоена с Диплом за „Високи постижения в творческия и педагогически процес”.


На 16 ноември 2023 г. членове на Съюза на ветераните от войните на България в гр. Сливен и главния експерт на военния клуб оформиха информационно табло, което е ситуирано в центъра на града. Експонирани са фотоси, които показват дейността на Съюза през годините. Гражданите и младите хора с интерес разглеждат и искат да се запознаят с различните моменти от клубния живот на Съюза.


Пореден успех завоюваха момичетата от школа по класически балет, характерни и съвременни танци „Dance Studio Barbiе“ към Военен клуб – Сливен на провелия се конкурс „България танцува” 2023 г. От 10 до 12 ноември 2023 г. в Димитровград малките „барбита”, с дългогодишен преподавател г-жа Силвия Терзиева, се окичиха с всички видове медали в различните категории.


Родолюбива инициатива на военния клуб в града на стоте войводи – Сливен!

Кампанията на ИА „ВКВПД” за развитието на културно-художествената и военно-патриотична дейност във военните клубове през 2023 г., озаглавена „Моята България! Моят град – град на…”, има своите добри практики и в Сливен. Съвместната инициатива на военния клуб в града и ПМГ „Д. Чинтулов” е свързана с дейността на представителната церемониална формация „Чинтулова чета”.

Чрез занятия по строева подготовка и изпълнения на тържествени маршове и церемониално строево шоу Чинтуловите четници придобиват навици за самодисциплина, двигателна култура, самоувереност и градят съвременно автентично чувство на национална принадлежност и гордост.

Техните изяви в рамките на инициативата бяха посещения в гр. Нова Загора и гр. Котел по повод празниците на градовете, съответно на 14 октомври и 1 ноември. Те присъстваха на официалната част по издигане на знамената, поднесоха цветя на централните паметници и лично бяха поздравени от кметовете на двата града. След това четниците посетиха историческите музеи и проведоха неформални срещи с много млади хора. Гостуването им в малките градове е насочено към техните връстници и цели популяризиране на добрата идея да се запали искрата на патриотичното възпитание именно сред младите.


На 24 октомври 2023 г. голямата зала на Военен клуб – Сливен се оказа тясна за гостите, дошли да се насладят на изпълненията на участниците от школите на Клуба. Празничният концерт бе посветен на предстоящия празник на града – Димитровден, и същевременно с това беше даден старт на новия творчески сезон 2023/2024 г. Участваха всички школи и художествени състави към военния клуб, които изпълниха сцената с красота, изящество и талант. За публиката беше истински празник и аплодираше бурно всяко изпълнение на участниците.


Дея Драгоева от най-новата школа по художествена гимнастика „Сините камъни“ към Военен клуб – Сливен, завоюва трето място в Международния турнир „Виктория къп“, провел се на 5 октомври 2023 г. в гр. София. Под ръководството на преподавателя Елизавета Дмитренко школата набира все по-голяма популярност в гр. Сливен и се радва на голяма посещаемост.


Пореден успех завоюваха състезателите от школата по спортни танци към Военен клуб – Сливен с преподавател Цанка Димитрова. На провелото се национално първенство и открит турнир в Стара Загора на 7 октомври 2023 г. двойката Стойко Стойков – Габриела Ибрямова се окичиха със златните медали в своята категория. Другата състезателна двойка Димчо Стоянов – Виктория Димитрова завоюваха първо място в категория „латино” и трето място в категория „стандарт”.


Школите за брейк денс „Борис Панайотов“ и вокално пеене „Ритъм” към Военен клуб – Сливен се включиха в празничните прояви, посветени на Международния ден на младежта. На 12 август 2023 г. в градския парк на Сливен младите хора отбелязаха своя празник с многобройни и различни изяви. Формациите от Клуба обраха овациите на своите връстници и многобройната публика със своите атрактивни изпълнения.


За пореден път Военен клуб – Сливен доказа, че със своите начинания е клубът новатор в цялата страна и институция с авторитет и грижа за младите хора в град Сливен. През месец юни военният клуб отвори широко своите врати, за да приеме най-новата си школа по художествена гимнастика с емблематичното име „Сините камъни”. От дълги години в града не е практикуван този спорт и откриването му предизвика истински фурор сред малки и големи. На тържественото откриване, което се състоя на 3 юни 2023 г., присъстваха служители на военния клуб и представители на Община Сливен. Обучението на бъдещите „златни момичета” на България са поверени на бившата национална състезателка на Украйна Елизавета Дмитренко.


И тази година творческите формации при Военен клуб – Сливен се включиха активно в изявите, посветени на Европейската нощ на музеите. На 13 май 2023 г. пред откритите сцени на Регионалния исторически музей и художествената галерия в гр. Сливен, школа „Ритъм”, балет „Барби” и школа по спортни танци поздравиха и зарадваха всички посетители.


Формациите при Военен клуб – Сливен се включиха активно в празничните програми, съпътстващи ХХV-ия Национален фестивал на детската книга – Сливен 2023 г. В дните от 10 до 12 май 2023 г. гр. Сливен бе царството на четящите деца и тяхната среща с приказните герои и техните автори. Децата от школа „Ритъм”, балетите „Барби” и „Сукнарова” радваха и забавляваха гостите със своите изпълнения.


Празничен концерт по повод Деня на Европа се състоя на 9 май 2023 г. в кинозалата на Военен клуб – Сливен. Творческите формации към клуба поднесоха своя поздрав към жителите и гостите на града. Препълнената зала аплодираше изпълненията на балетите „Барби“ и „Сукнарова“, фолклорните състави „Бисерче“ и „Стоте войводи“, школа за поп и рок изпълнители „Ритъм“.


Военен клуб – Сливен се включи в общонационалната инициатива под патронажа на президента на Рeпублика България за издигане на българското знаме на 1430 м. н. в. на връх Рожен на Фондация „Наследство в бъдещето“. По този повод на 26 март 2023 г. бе организиран и проведен концерт с участието на формации към военния клуб. До входа на залата беше поставена дарителска кутия, където гостите и зрителите оставяха своя малък финансов принос за общобългарската кауза. След отварянето на кутията комисията към Териториална дирекция – Бургас с гордост констатира събрани средства в размер на 356,40 лева за общонационалната кауза.


На 25 март 2023 г. в концертна зала на Военен клуб – Сливен, школата по зумба и брейк танци отбеляза една година, в която се танцува по новата программа „DANCE NATION”, чиито автор е самият ръководител Панайотов. Събитието уважиха колеги на Борис Панайотов от София, Бургас Хасково и Ямбол, които танцуваха пред сливенските членове на школата.


На 10 март 2023 г. пред Паметника на героите от 6-ти артилерийски полк в гр. Сливен запасното войнство от града отбеляза празника на Ракетните войски и артилерия. Присъстваха членове на родолюбивите организации, представители на военно формирование 22220, Областна администрация, Община Сливен, Военен клуб – Сливен и ученици от клуб „Чинтулова чета“ на ППМГ – Сливен. Поднесени бяха цветя в знак на признателност.


Военен клуб – Сливен, съвместно със СОСЗР – Сливен, отбеляза 150- годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски с представяне на книгата „Васил Левски - по спомени на Васил Караиванов, първи братовчед на Апостола“. На 22 февруари 2023 г. г-н Стефан Караиванов - правнук на първия братовчед на Апостола, представи книгата, сподели спомени за своя род и отговори на многобройните въпроси на присъстващите. Срещата премина при голям интерес, а сред гостите бяха зам. областният управител г-н Антоний Андонов, директорът на РИМ – Сливен г-н Николай Сираков, началникът на отдел „Култура“ в Община Сливен г-жа Дора Чанева, началникът на Военно окръжие – Сливен подп. Иван Иванов, ученици и учители от 11 СУ „К. Константинов“ и Хуманитарна гимназия – Сливен, общественици, граждани.


Формациите при Военен клуб – Сливен представиха своя програма в голямата зала на клуба на 22 декември 2022 г. Дядо Коледа пристигна с пълен чувал с подаръци за всички. Многобройната публика горещо аплодира всички изпълнения. Формациите изпратиха 2022 година с постигнати високи резултати и достойно представяне на български и международни сцени.


С достойно представяне клуб „Стоте войводи” от Военен клуб - Сливен отбеляза своето участие от 2 до 4 декември 2022 г. в сръбската столица Белград, на Международния фолклорен фестивал „Blue diamond” . „Войводите” показаха красотата на българския фолклор и получиха висока оценка за това. Спечелиха купа и диплом за участие от поредното си международно участие.


На 26 ноември 2022 г. във Военен клуб – Сливен се проведе V-ия Национален фестивал на музикалните и танцови формации от военните клубове „Есен по ноти” . Фестивалът е под почетното председателство на изпълнителния директор на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”. Участваха вокални и танцови формации към военните клубове от градовете Сливен, Айтос, Велико Търново, Карлово и Казанлък. Поздравителни адреси и цветя организаторите получиха от народните представители г-жа Десислава Танева и г-жа Мария Белова, областния управител г-н Минчо Афузов, кмета на града г-н Стефан Радев и др. Директорът на Териториална дирекция – Бургас г-н Атанас Видев връчи почетния Плакет на Агенцията на главния експерт на военния клуб за организирането и провеждането на петото издание на фестивала „Есен по ноти”.


Концерт, посветен на Димитровден – празник на гр. Сливен, и откриването на новия творчески сезон, се проведе на 24 октомври 2022 г. в голямата зала на Военен клуб – Сливен. Заслужените аплодисменти на публиката получиха участниците от школа за поп и рок изпълнители с преподавател Елена Пеева, школа по класически балет с преподавател Стефка Сукнарова, школа по спортни танци с преподавател Цанка Иванова, детско-юношески танцов състав „Бисерче” с преподавател Магдалена Луканова, „Danse studio Barbie” с преподавател Силвия Терзиева, брейк денс групата „NEW GENERATION SLIVEN'“ с преподавател Борис Панайотов и театрална школа „Хвърчащите хора” с преподавател Вяра Начева.


На 14 септември 2022 г. гр. Сливен тържествено отбеляза 110 години от създаването на Трета българска армия. Пред паметника на славния Сливенски седми конен полк „Орлето“ и паметната плоча на Трета армия бяха поднесени венци и цветя, а по главната улица на Сливен премина шествие в чест на празника. Празничният концерт започна в 18:00 ч. в голямата зала на Военен клуб – Сливен със специалното участие на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. Гости на церемонията бяха представители от Министерство на отбраната и Генералния щаб, на Сухопътни войски, командири и началници на военни формирования от сливенския гарнизон, ветерани и граждани. Кметът Стефан Радев връчи почетен знак – плакет за принос в развитието на обществения живот на Сливен и по повод 110 години Трета българска армия на генерал-полковник Цветан Тотомиров, командир на Трета армия в периода 1991 - 1993 година. Организатори на събитието бяха местните организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюза на ветераните от войните на България, със съдействието на Военен клуб – Сливен и военните формирования в гарнизона.


На 5 май 2022 г. пред Военен клуб – Сливен се проведе тържествен концерт по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия. Участие взеха духов оркестър към Център за подготовка на специалисти и формациите към военния клуб; школите за поп и рок изпълнители „Ритъм”, класически балет „Сукнарова”, спортни танци и модерен балет „Барби”, детски фолклорен състав „Бисерче”. Участниците в концерта поднесоха своя поздрав към храбрите мъже и жени, посветили живота си в служба на Българската Армия, достойно изпълнявайки дълга си към Родината.


На 30 април 2022 г. в град Долни Дъбник се проведе Държавното първенство по възраст и клас на българската федерация по спортни танци. Двойката Димчо Стоянов – Виктория Димитрова от школата при Военен клуб – Сливен с дългогодишен треньор Цанка Димитрова се завърна като шампиони, завоювайки първо място и златен медал в категорията „D - младша възраст”.


На 28 април 2022 г. в киносалона на Военен клуб – Сливен театралната школа към клуба „Хвърчащите хора” представи поредната си премиера. Спектакълът „Комедия от грешки” по Шекспир бе поставен от преподавателя на школата г-жа Вяра Начева.


На 18 април 2022 г. във Военен клуб – Сливен се проведе среща на учениците от ІІІ-то СУ „Д-р Иван Селимински” с композитора Хайгашот Агасян. Поздрав за участниците в срещата поднесе школата по класически балет „Сукнарова” към военния клуб.


На 16 и 17 април 2022 г. децата от школата по модерен балет „Барби” към Военен клуб – Сливен, с дългогодишен преподавател г-жа Силвия Терзиева, взеха участие в 10-то юбилейно издание на Международния конкурс „Пловдив древен и вечен”. В категорията групи, в стиловете акроденс, лирикъл и характерни танци, барбитата завоюваха едно първо и две трети места.


На 14 април 2022 г. във Военен клуб – Сливен тържествено беше отбелязан Празникът на бронетанковите войски. Личният състав от центъра за подготовка на специалисти (в. ф. 22220) изпълниха кинозалата, за да изгледат концерта, посветен на техния професионален празник. Военният духов оркестър към формированието и формациите към военния клуб поздравиха гостите със своите изпълнения.


Малките възпитаници на балет „Барби” при Военен клуб – Сливен с ръководител г-жа Силвия Терзиева се представиха блестящо за пореден път на Националния танцов конкурс „Път към славата” – София 2022. На десетото му юбилейно издание, провело се от 4 до 6 март 2022 г., сред голяма конкуренция, „барбитата“ завоюваха призови места във всички категории и донесоха в Сливен десетки медали и четири купи.


На 24 май 2021 г. от пред Военен клуб – Сливен се проведе празничен концерт, посветен на Деня на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Участие взеха творческите формации към военния клуб – школа за поп и рок изпълнители „Ритъм”, балет „Барби”, детски фолклорен състав „Бисерче”, школа по спортни танци „Ай данс”, школа по класически балет „Сукмарова” и други, които бяха горещо аплодирани от гражданите и гостите на града.


На 21 декември 2020 г. Военен клуб – Сливен, заедно с екипа на фирма „Здраве и красиво тяло”, организира благотворителна инициатива под мотото „ДАРИ КОЛЕДНА ВЕЧЕРЯ НА ХОРА В КРАЙНА НУЖДА”. Целта на кампанията беше крайно нуждаещи се възрастни, семейства и безработни от Община Сливен да получат пакети с хранителни продукти за Коледа. Служители на военния клуб и на фирма „Здраве и красиво тяло“ раздадоха 37 предварително подготвени пакета с дълготрайни хранителни продукти на потребителите на социалната кухня към Министерство на отбраната и членове на военно-патриотичните организации в гр. Сливен.


С юбилеeн медал „75 години от победата над Фашизма” на 26 ноември 2020 г. бе удостоен главният експерт на Военен клуб – Сливен Атанас Чолаков. Почетното звание на Съюза на ветераните от войните на България бе връчено от областния председател на Съюза за град Сливен о. з. полк. Николай Тодоров – доказателство за дългогодишната и ползотворна работа между военния клуб и областната структура на СВВБ.


На 5 октомври 2020 г. военно формирование 22220 – гр. Сливен отбеляза 70 години от връчване на бойното знаме. Множество гости присъстваха на официалната церемония, както и главният експерт на Военен клуб – Сливен, който поднесе поздравителен адрес на командира на формированието полк. Любомир Вачев. Церемонията започна с тържествен строй, посрещане на знамето и награждаване на военнослужещи и цивилни служители. Под звуците на тържествен марш премина личният състав и военна техника - четири танка Т-72 и две бронирани машини САУ 2С-1.


На 24 юни 2020 година, по инициатива на полковника от запаса Николай Тодоров – председател на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България - Сливен, се състоя среща на командването и летателния състав на авиобаза Безмер с ветерана-летец от Втората световна война Трифон Димитров Ковачев от гр. Сливен.

Срещата се проведе по време на планирани тренировъчни полети. Ветеранът бодро прекоси полоси и маршрути от щаба до командно-диспечерския пункт, централизираната стоянка, музея на авиобазата, изкачи без почивка многобройните стъпала до кулата за ръководство на полетите. Увлекателно и искрено разказa за първите си стъпки в авиошколата в Казанлък, за авиоорляка в Карлово, за първата си среща с Писаревски, за старшините, учили го на летателно бойно майсторство, за командирите на авиозвената, спасили живота му при защитата на София, а в последствие и над Драва.

Неповторимата и емоционална среща бе организирана във връзка със 75-годишнината от победата над хитлерофашизма в Европа, като препратка към поколенията, призвани да пазят мира в този бурен и противоречив свят.


По инициатива на Министерство на отбраната на 14 май 2020 г. председателят на областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България – Сливен о. з. полк. Н. Тодоров и главният експерт на Военен клуб – Сливен Атанас Чолаков връчиха юбилейни медали „75 години от Втората световна война“ на десет живи ветерани от сливенска област.

Ветераните бяха поздравени и получиха грамоти с пожелание за здраве, дълголетие и силен дух!


На 31 октомври 2019 г. в с. Градец се проведе тържествено честване на 160-годишнината от рождението на първия командващ на Трета Българска армия генерал-лейтенант Радко Димитриев.

Организатори бяха СОСЗР - Сливен, СВВБ - Сливен, Военен клуб - Сливен и Командването на ф. ф. 22220 - Сливен.

Честването уважиха членовете на Клуб „Трета Българска армия - ген. Радко Димитриев“ - София, генерал-полковник Цветан Тотомиров - бивш НЩ на БА, генерал-майор Йордан Йорданов - бивш зам. началник на отбраната, генерал-майор Стоимен Стоименов, полковник Иван Йорданов - бивш зам. командващ тила на Трета армия.

Специални гости на срещата бяха историците професор Венелин Цачевски - автор на биографичната книга за ген. Радко Димитриев, и професор Трифон Митев.

В знак на признателност към героя от Сръбско-българската, Балканската и Междусъюзническата войни бяха поднесени венци и цветя.


От 28 до 30 юли 2019 г. в Двореца на културата и спорта в град Варна се проведе 4-ия Международен танцов конкурс „Храмът на Кибела“.

Достойно представяне направи балет „Барби“ при Военен клуб – Сливен, завоювайки 17 медала в индивидуалните изпълнения и две купи в груповите.

В оспорвана конкуренция деца и младежи от България, Русия, Беларус, Румъния, Гърция и други премериха танцовите си умения.


За пети пореден път школата по зумба при Военен клуб - Сливен организира и проведе най-големия в България денс-фитнес фестивал „The BLUE ROCKS 2019”.

От 19 до 21 юли в града под сините камъни се събраха над четиристотин участници, за да танцуват Zumba, Salastion, Strong Kangoo Jumps и др.

И тази година гост презентърите бяха от световна величина: Ionut Iordache (Румъния); Tofti Zumba (Белгия); Vladimir Gerónimo (Германия); Vasilena Popova-Radichkova (България - Варна); Marcin Witek (Полша).


От 1 до 4 юли 2019 г. в италианския град Чезенатико се проведе Международен фестивал „Blue Diamond Events” с участието Детски фолклорен състав „Бисерче“ при Военен клуб – Сливен, наред с танцови формации от над 20 държави.

Малките танцьори от гр. Сливен, с художествен ръководител Магдалена Луканова, се представиха достойно и предизвикаха голям интерес.


И тази година клуб „Стоте войводи” при Военен клуб – Сливен взе участие в V-ия национален фолклорен фестивал на клубовете по народни танци „Хоро край лазурния бряг – Бургас 2019”, организиран от ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ и фолклорен клуб „Лазур“ при Военен клуб – Бургас. Събитието се състоя на 1 юни 2019 г. в парк „Минерални бани“ – гр. Бургас. Танцьорите с ръководител г-жа Магдалена Луканова се представиха отлично в индивидуалното си участие и впечатлиха гостите като извиха кръшни хора. Кметът на гр. Бургас г-н Димитър Николов поздрави „сливенските войводи” и опита от „хайдушкото агне” и „сливенската перла”, които бяха наредени от участниците в Клуба на атрактивни маси с гозби.


Жанрово по-обогатени, по-колоритни и по-цветни направиха празничните програми школите „Ритъм”, „Ай данс” и балет „Барби” при Военен клуб – Сливен в селата Пъдарево и Мокрен, при участието си в традиционните събори по покана на кметовете на населените места. Събитията се проведоха на 18 май в с. Пъдарево и на 31 май в с. Мокрен. В края на програмите в двете села децата се включваха масово в общите кръшни хора.


Младите таланти от школата по спортни танци „Ай данс” към Военен клуб – Сливен, с треньор Али Мехмедов, направиха достойно представяне на провелото се в гр. Поморие на 5 май 2019 г. Национално състезание.

Двойката Петър Христов и Мариела Славова заеха 2-ро място при деца до 11 години „латина“, а при момичета соло до 11 години „латина“ Ясмин Станчева зае 3-то място.


На 3 май 2019 г. с празничен концерт формациите на Военен клуб - Сливен отбелязаха Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май.

Много граждани и гости на града се насладиха на прекрасните изпълнения на танцьори и певци.

Дворното пространство пред Клуба се оказа тясно за кръшните хора, които се извиха от участници и зрители в края на празничната програма.


На 13 и 14 април 2019 г. изпълнители от школа „Ритъм“ към Военен клуб – Сливен участваха във II международен конкурс за млади изпълнители „Пазарджик пее”.

Всички възпитаници от формацията на Елена Пеева, които взеха участие в конкурса, се завърнаха с награди, а именно:

Станислав Илиев – първо място

Стеанна Георгиева – диплом за дебют на нова песен

Надя Абдел Хай-али – диплом „Златен бонбон”

Ива Големецова – специалната награда на спонсорите

Дует „Стил” – диплом „Златно момиче и златно момче”


С двадесет медала, купи и дипломи се завърна балет „Барби” при Военен клуб - Сливен от участието си в Международния танцов фестивал „Пловдив Древен и Вечен”, провел се на 5, 6 и 7 април 2019 г.

През трите фестивални дни бяха показани над 6000 хореографии в 16 различни танцови направления. Над 2000 участници бяха оценявани от десетчленно международно жури.

При тази оспорвана конкуренция децата от военния клуб се представиха повече от достойно и показаха висок професионализъм.


Военен клуб – Сливен се включи в благородната инициатива на фондация „Милосърдие” в подкрепа за откриване на „Социално кафе” в града, което има за цел да осигури работа на осем лица с увреждания.

Със своите изпълнения формациите на клуба допринесоха за каузата, провеждайки голям благотворителен концерт под надслов „Мило сърце”, който се състоя на 27 март 2019 г. в голямата зала на военния клуб.

Участие взеха Школа по спортни танци „Ай Данс“ с треньор Али Мехмедов; Школа за поп и рок изпълнители „Ритъм“ с вокален педагог Елена Пеева; Школа за спортни танци „Сливен“ с треньор Цанка Иванова; Школа по класически балет „Сукнарова“ с художествен ръководител Стефка Сукнарова; Детски фолклорен състав „Бисерче“ с художествен ръководител Магдалена Луканова; Детски модерен балет „Барби“ с художествен ръководител Силвия Терзиева и Фолклорен клуб „Стоте войводи“ с художествен ръководител Магдалена Луканова.

Председателят на фондацията г-жа Камелия Грозева връчи благодарствени адреси на всички ръководители и състави и изказа огромната си благодарност за съпричастността и събраната сума от 1200,00 лева.


106 години от Одринската епопея и Деня на Тракия бяха тържествено отбелязани на 26 март 2019 г. във Военен клуб – Сливен.

Формациите на клуба и военният духов оркестър към ЦПС поднесоха своя поздрав към членовете на военно-патриотичните съюзи и гражданите, присъствали на концерта.

Председателят на общинската структура на СОСЗР Сливен о. з. м-р Митко Манев изнесе доклад за подвига на българския войник при превземането на Одрин.

Гости на събитието бяха депутати от сливенски избирателен район, заместник областния управител и общински съветници.


Пролетен шоу-спектакъл под наслов „Събуждане” озари сцената на Военен клуб – Сливен на 22 март 2019 г.

По случай първа пролет формациите на клуба изнесоха бляскав концерт, който беше изпълнен със специални ефекти.

Присъстваха и специални гости - кукери от с. Глушник, които бяха поканени да разгонят „злите сили”.

Шоуто беше грандиозно и запомнящо се, и предизвика възторг в публиката и гостите на събитието.


Танцов клуб „Стоте войводи” към Военен клуб – Сливен показа уникалността и колорита на българския фолклор в столицата на чешката република Прага. От 14 до 17 март 2019 г. сливенските танцьори взеха участие в ХХVІІІ международен фолклорен фестивал, където достойно представиха България и военния клуб. Под ръководството на художествения ръководител Магдалена Луканова, в конкуренцията на формации от двадесет държави, формация „Стоте войводи” се представи блестящо, достойно развявайки родния трибагреник.


Среща-дискусия по повод съдбата на войнишкия паметника на „6-ти артилерийски полк” в гр. Сливен се проведе на 20 март 2019 г. във военния клуб в града. Тя бе инициирана от сливенските военно-патриотични организации и провокирана от застоя около неотложните мерки за спасяването му. В срещата взе участие Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотичното възпитание” в Министерство на отбраната, който пряко отговаря за опазването на военните паметници. Участниците в срещата излязоха с конкретни предложения по възстановяването и откриване на пряк достъп до паметника. Господин Иво Антонов подари книги от името на министъра на отбраната на председателите на ВПС и главния експерт на Военен клуб – Сливен.


В VІІ национален конкурс за забавна песен „С песен да възродим доброто”, провел се в град Казанлък, участие на 9 и 10 март 2019 г. взе школата за поп и рок изпълнители „Ритъм“ към Военен клуб – Сливен. Изпълнителите, с вокален педогог Елена Пеева, заслужено завоюваха пет престижни награди. Гордост за военния клуб и гр. Сливен са талантите Станислав Иванов, Стеанна Георгиева, Кристияна Узунова, Емили Сосерова и Тодор Иванов.


С общо 15 награди се завърнаха участниците при Военен клуб – Сливен от Националния конкурс „Път към славата”, провел се в град София за времето от 8 до 10 февруари 2019 година. Иван Едрев от школа „Ритъм” завоюва Gran Prix в раздел „Вокал” и трето място в дуетните изпълнения. Школата по модерен балет „Барби” завоюва общо 13 отличия - златни, сребърни и бронзов медали в отделните категории.


На 21 декември 2018 г. формациите от Военен клуб - Сливен изнесоха голям коледен концерт пред гражданите и гостите на града.

Киносалонът се оказа тесен за зрителите, които аплодираха младите таланти от балетите „Барби” и „Сукнарова”, школите за спортни танци, пеене и театър, танцовия състав „Бисерче”.

В края на вечерта Дядо Коледа пристигна с куп подаръци, за да зарадва най-малките изпълнители.


На 24 ноември 2018 година във Военен клуб – Сливен се проведе третото издание на Националния фестивал „Есен по ноти” на формациите за поп и рок изпълнители към военните клубове в страната, под почетния патронаж на изпълнителния директор на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” г-н Валери Стоянов. Фестивалът бе открит от началника на отдел „Военни клубове и социални дейности” към Агенцията г-жа Ралица Тодорова, която поднесе поздравителен адрес към участниците от името на изпълнителния директор. Приветствие към организаторите и участниците поднесе г-жа Димитринка Петкова - заместник областен управител на Област Сливен. Поздравителни адреси бяха получени и от кмета на Общината г-н Радев, от директора на регионалната библиотека г-жа Петрова и от председателя на комисията по култура към общински съвет – гр. Сливен г-жа Келеведжиева. На сцената на военния клуб се представиха над 100 участника от Сливен, Бургас, Стара Загора, Карлово и Пазарджик и получиха Диплом за участие и награди от организаторите. Мероприятието беше организирано от Военен клуб – Сливен и вокалния педагог и ръководител на клуба за млади поп и рок изпълнители „Ритъм“ г-жа Елена Пеева, и предизвика огромен интерес сред сливенската общественост.


ХІІІ-то издание на Националния танцов конкурс „България танцува” се проведе от 9 до 11 ноември 2018 година в Димитровград. Заслужени адмирации за изключителното си представяне получиха участниците от балет „Барби“ при Военен клуб – Сливен. В ожесточената надпревара между 47 отбора и над 1000 участници сливенските момичета спечелиха 12 медала, 6 купи и призово първо място за най-трудното изпълнение – продукция от 25 участника. Дългогодишен ръководител на балета е г-жа Сливия Терзиева, която възпитава в малките балерини изящество, грация и красота.


Всяка година по случай празника на гр. Сливен Младежкият дом и Община Сливен организират „Фестивал на талантите” с участието на талантливите деца и младежи от града.

В проявата, организирана на 25 октомври 2018 година на откритата сцена на площада, се представиха балет „Барби”, детски танцов състав „Бисирче” и школата за поп и рок изпълнители „Ритъм” към военния клуб.


Концерт, посветен на празника на гр. Сливен – Димитровден, както и отбелязване началото на новия творчески сезон, беше организиран на 24 октомври 2018 година в голямата зала на Военен клуб Сливен. Изпълнителите от школите „Ритъм” и „Ай данс”, и от художествените състави „Барби” и „Бисерче” към военния клуб, заслужиха многобройните аплодисменти на зрителите за своите изяви.


На ХV-ия международен детски музикален фестивал „Златни ябълки“, провел се от 13 до 14 октомври 2018 година в град Кюстендил, Гран При завоюва възпитаникът на школата за поп и рок изпълнители „Ритъм” към Военен клуб Сливен – Иван Едрев.

Другият участник от школата – Антоан Малинов спечели втора награда на спонсорите.


Част от участниците в балет „Барби”, школите „Ритъм” и „Ай данс” към Военен клуб Сливен се включиха в празничните програми по случай откриването на новата учебна година.

На 17 септември 2018 година в няколко сливенски училища те се изявиха пред своите връстници с наученото във военния клуб.

И тази година талантливите и даровити деца от града ще съчетават учебния процес с репетициите и тренировките в Клуба.


Участници от школа „Ритъм” към Военен клуб Сливен се представиха достойно в ІV-ия международен фестивал-конкурс за вокални изпълнители „Вярвай Искай Можеш”, провел се в гр. Банкя на 16 и 17 юни 2018 година.

Стеанна Николаева зае първо място в своята категория и наградата на детското жури за „БГ песен”, а Иван Едрев зае второ място в категория „Song International“, трето място в категория „БГ песен” и наградата на Детски център за изкуства „Angel Steps“.


На 14 юни 2018 г. във Военен клуб Сливен поетът, журналист, литературен критик и публицист Деньо Денев, който е председател на литературен клуб „Йордан Йовков” към военния клуб от близо тридесет години, представи новата си книга „Съпричастен поглед“ /критически отзиви/.

Срещата бе открита от главния експерт на Клуба Атанас Чолаков, а на нея присъстваха заместник-областният управител на гр. Сливен г-жа Димитринка Петкова, както и много поети, писатели, литературни критици, художник, издател и др.

Гостите на премиерата поднесоха своите отзиви, подаръци и цветя, и всички получиха екземпляр от книгата с автограф от автора.


С празничен концерт формациите на Военен клуб Сливен отбелязаха Деня на славянската писменост и култура.

На 24 май 2018 г. от 12 часа пред военния клуб многобройната публика се наслаждаваше на изпълненията на балет „Барби”, фолклорния състав „Бисерче” и поп и рок изпълнителите от школа „Ритъм”.


И тази година формации от Военен клуб Сливен се включиха в концертните програми в Европейската нощ на музеите.

На 19 май 2018 г. пред Регионалния исторически музей в гр. Сливен свои изпълнения представиха школата по спортни танци „Сливен” и школата за поп и рок изпълнители „Ритъм”.


За двадесет и втори път град Сливен бе домакин на Международния детски фолклорен фестивал „Приятелство без граници”. От 15 до 17 май 2018 г. в града под сините камъни детски формации от седем държави и много български състави огласиха сцените и улиците с народни песни и танци.

Достойно участие взе и детския танцов състав „Бисерче” към Военен клуб Сливен с художествен ръководител г-жа Магдалена Луканова.


Две формации от Военен клуб Сливен взеха участие в ІХ интернационален фолклорен фестивал в град Мармарис – Република Турция, който се проведе от 09 до 13 май 2018 г.

Детският фолклорен състав „Бисерче” и Танцов клуб „Стоте войводи”, под вещото ръководство на г-жа Магдалена Луканова, представиха достойно военния клуб, гр. Сливен и Република България на международния форум.


В истински празник се превърна отбелязването на 4-годишнината от създаването на школа по зумба към Военен клуб Сливен, с ръководител Борис Панайотов. На 26.04.2018 г. пред Клуба членове на школата и много граждани се включиха в горещите ритми на латино музиката.


По случай празника на ПГИ „Проф. Д. Табаков” на 26 април 2018 г. се проведе турнир по шах между сливенските ученици. Първо място с грамота и купа се отличи Божидар Желев от шах клуб „Интелект” към Военен клуб Сливен, с ръководител гросмайстор Бенко Русев.


На провелото се състезание по спортни танци за изгряващи звезди на 22.04.2018 в гр. Стара Загора Ивайло Георгиев и Камелия Николова от школата по спортни танци „Ай данс“ към Военен клуб Сливен, с ръководител Али Мехмедов, заеха две втори места при деца до 9 години и до 11 години, а Ясмин Станчева зае 2-ро място при соло момичета до 11 години.


Феноменален успех постигна балет „Барби” към Военен клуб Сливен на провелия се на 21 и 22 април 2018 г. в гр. София Национален танцов шампионат „Утринна звезда”. Възпитаниците на Силвия Терзиева се завърнаха с девет купи, медали и грамоти във всички категории за съвременни, характерни и класически танци. Парична награда от 500 лева зарадва малките балерини, която ще използват за нови костюми в бъдещите им танци.


ХV-то издание на националния конкурс за млади поп и рок изпълнители „Цветен камертон” се проведе от 30 март до 1 април 2018 г. в гр. Сливен. В оспорваната конкуренция и пред професионалното жури Иван Едрев от школа „Ритъм” към Военен клуб Сливен спечели първо място във своята възрастова група.

Другите две участнички – Яна-Мария Иванова и Християна Узунова от школа „Ритъм” бяха удостоени със специални поощрения.


По повод 105-годишнината от Одринската епопея и Деня на Тракия, на 26.03.2018 г. творческите формации към Военен клуб Сливен изнесоха празничен концерт.

Школите по спортни танци „Ай данс“ и за рок изпълнители „Ритъм“, балет „Барби“ и фолклорен състав „Бисерче“ впечатлиха със своите изпълнения многобройните гости – членове на военно-патриотични съюзи и много граждани.


На 07.02.2018 г. членове на военно-патриотичните съюзи и много граждани почетоха 118-та годишнина от гибелта на видния революционер капитан Петко войвода.

Главният експерт на военния клуб в гр. Сливен, ръководители на общински и държавни учреждения и много граждани поднесоха цветя пред бюст-паметника на великия българин.


От 02 до 04 февруари 2017 г. в гр. София се проведе Националният конкурс за музика, песен и танц „Път към славата”. В него взеха участие и младите таланти от балет „Барби” и школата за поп и рок „Ритъм” към Военен клуб Сливен.

В категория „танци“ малките балерини заеха трето място при дуетите, а Стеянна Николова взе приза „Златен дебют” при вокалните изпълнители.


На 30.01.2018 г. литературния клуб по интереси „Йордан Йовков” към Военен клуб Сливен проведе своето първо мероприятие за новата година. Членовете на клуба поканиха своя съгражданин Димитър Генчев, за да представи новата си стихосбирка „Време за пречистване”. Събитието бе открито от главния експерт на военния клуб, а думи за автора каза ръководителят на литературния клуб акад. Деньо Денев.

Залата се оказа тясна, за да събере многобройните гости, които чуха стиховете на поета и получиха книгата лично с автограф от автора.


На 17.01.2018 г. гр. Сливен отбеляза 140 години от Освобождението на града от османско иго. Служител на военния клуб присъства на заупокойната молитва в памет на загиналите, състояла се в храм „Св. Николай Чудотворец”. От 10:30 ч. на площад „17 януари” се проведоха ритуал-поклонение и поднасяне на цветя в памет на героите, отдали живота си за Освобождението на града.


На 12.01.2018 г. в залата на Военен клуб Сливен се проведе младежка трудова борса. Военно окръжие – гр. Сливен информира за вакантните длъжности за войници във военните формирования от състава на Сухопътни войски и Националната гвардейска част.

Присъстващите бяха запознати със заповедта на министъра на отбраната и изискванията за кандидатстване по отделните позиции.

Срещата премина при голям интерес и младите хора получиха отговор на многобройните си въпроси.


На 08.01.2018 г. в центъра за подготовка на специалисти – в. ф. 22220, беше открита новата учебна година. На официалната церемония присъстваха служител на Военен клуб Сливен и много гости. Командирът на военното формирование полк. Вачев приветства кадровите войници и им пожела успешна учебна и бойна подготовка през новата година.

Военният клуб оказа логистична подкрепа за провеждане на мероприятието.Article | by Dr. Radut