Jump to Navigation

Мероприятия

С тържествено събрание на 9 май 2019 г. в залата на Военен клуб – Ловеч членовете на Съюза на ветераните от войните на България и военно- родолюбивите организации отбелязаха 74 години от победата над фашизма и Денят на Европа. Участниците бяха поздравени от служителя на военния клуб майор /з/ Николай Василев, заместник-председател на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Ловеч. Пред членове на военно-патриотичните съюзи, творци и граждани, слово за войната изнесе председателят на Областния съвет на СВВБ – Ловеч Георги Тотев. За приноса на Българската армия разказаха почетният председател на СВВБ - Ловеч Ганко Бенев и краеведът сержант /з/ Кирил Петров. Спомени за своето участие сподели и 92-годишната доброволка Агния Каблешкова. Поднесени бяха цветя на паметната плоча на ветерана и почетен гражданин на Ловеч, генерал лейтенант /з/ Марко Атанасов - патрон на СОСЗР – Ловеч.


На 4 май 2019 г. в гр. Пловдив се проведе Национален турнир по акробатичен рокендрол за купа „Пловдив – 2019“. Състезателите от клуб „Роксмайл“ при Военен клуб – Ловеч, в чийто редици тече смяна на поколението, бе представен от 5 състезателни двойки и бяха спечелиха два бронзови медала. Клуб „Роксмайл“ ще бъдат домакин на Националния турнир за купата на „Община Ловеч – 2019”, който ще се проведе на 8 юни 2019 г.


Със събрание и концерт, организиран от Военен клуб – Ловеч, на 5 април 2019 г. ветерани от войните, членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, дружество „Военноинвалид” – Ловеч и участници в социалната кухня, отбелязаха „74 години от Мурската настъпателна операция“ на Първа българска армия. Участниците бяха поздравени от служителя на клуба Николай Василев, който заедно с поетесата Милка Накова от клуб „Лик” представи стихове за войната. Изслушани бяха вълнуващите спомени за участието на 97-годишния ветеран сержант /з/ Стойко Велев и 91-годишната доброволка Агния Каблешкова. Писателката от клуб „Култура” Наталия Матвеева прочете свой разказ за войната от последната си книга „Оранжевия абажур”. Събранието завърши с концерт „Фронтови песни”, изнесен от барда майор /з/ Милен Тотев от клуб „Лик” при военния клуб.


На 28 март 2019 г. от 16:30 ч. пред Драматичен театър Ловеч стартира показ на индивидуално въоръжение, снаряжение и бойна техника, част Националната информационно-рекламна кампания „Бъди войник” на Министерство на отбраната.

Представени бяха пистолети, снайперови пушки, гранатомет, СПГ - 9, тактически бронежилетки. В показа на обособените центрове се включиха командосите от 68-ма бригада „Специални сили” – Пловдив, които демонстрираха специална подготовка и умения. Интерес за децата и младежите предизвикаха използваните бойни машини „Хамър”, „Гардиан”, „ЗКУ”, автомобил „Мерцедес” и бойната машина на Военна полиция „Пустинна котка”, представени от военнослужещи от Единния център за специална подготовка – Плевен, с командир полковник Николай Бешев.

Същевременно в драматичния театър се проведе информационна борса за популяризиране на военната професия. Подготвени офицери и сержанти на специални монитори запознаха младите хора от ловешките училища и техните родители с професията „войник”. Представиха бъдещото кариерно развитие за всеки нов военнослужещ и раздаваха рекламни материали.

Информационната борса беше посетена от командира на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов, кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова, заместник областния управител Илиян Тодоров.

При огромен интерес заключителната част на петата поред инициативата завърши с концерт на Гвардейстия представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на въоръжените сили, армейски състави и народни певци, клуб „Роксмайл“ при Военен клуб – Ловеч, ансамбъл „Магия“ и други самодейни състави от града.


На 20 март 2019 г. в кабинета на областния управител на Област Ловеч госпожа Ваня Събчева се проведе работна среща във връзка с Национална информационна кампания „Бъди войник” на Министерство на отбраната.

Началникът на Военно окръжие ІІ степен - Ловеч подполковник Борислав Иванчев разказа за организацията във връзка с Кампанията. Заместник-началникът на Военно окръжие ІІ степен - Ловеч майор Красимир Костов представи реда, условията, възможностите за постъпване във Въоръжените сили и подготовката на информационната борса от 16:00 ч. на 28 март в гр. Ловеч. Николай Василев – служител на Военен клуб - Ловеч представи участниците в концерта, който се организира в Драматичен театър – Ловеч, а именно Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и формации от града.


С панахида за загиналите и поднасяне на венци и цветя на паметника в храм „Света Троица” на 3 март 2019 г. в гр. Ловеч започнаха тържествата, посветени на Националния празник на България. Поднесени бяха цветя на Паметната плоча на героя Цачо Шишков, Черния паметник и Паметника на Васил Гложенеца в парк „Стратеш”. Гражданско поклонение и военния ритуал се състояха на Белия паметник в парка с участието на народния представител Милко Недялков, заместник-кметовете на гр. Ловеч Венцислав Христов и Данаил Колев, военнослужещи, граждани и гости от областта, София и страната. Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова и Негово Високопреосвещенство Ловчнаския митрополит Гавриил изнесоха слово за руското, румънското, финландското и българското участия в освобождението на България и Ловеч преди 141 години пред военнослужещи от военно формирование 22160 - Плевен и военно формирование 24480 - Ловеч, Военно окръжие - Ловеч, Военен клуб – Ловеч, ученици, членове на военно-патриотичните съюзи, граждани и гости.


С гражданско поклонение и военен ритуал пред паметника на Васил Левско в гр. Ловеч на 18 февруари 2019 г. бяха отбелязани 146 години от гибелта на Апостола на свободата. Присъстваха генерал-майор Красимир Кънев – директор на Щаба на отбраната, народни представители от Ловешкия район, областният управител г-жа Ваня Събчева, военнослужещи от Плевен, Ловеч и Троян, ученици, граждани и гости на града. След приветствията на кмета на гр. Ловеч г-жа Карнелия Маринова и Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, присъстващите поднесоха венци и цветя на паметника на Апостола в знак на признателност.


С Василиева Света литургия на 6 януари 2019 година в катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Ловеч, започна църковният празник „Богоявление”. Пред представителната рота от военните формирования 24430 – Троян, 24480 – Ловеч, членове на военно-патриотичните съюзи и клубове „Традиция” от Троян-Априлци, Ловеч и Плевен, ученици и граждани, “Велик водосвет” отслужи Ловчанският митрополит Гавриил. Той освети знамената на военните формирования, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните на България, клубове „Традиция” - Ловеч, Троян - Априлци и Плевен, и поръси за здраве участниците и гражданите. Литийното шествие премина от храма до големия пешеходен мост над замръзналата река Осъм, и завърши с хвърляне на светия кръст. За трета поредна година в ледените води на реката първи достигна 33-годишният Ивайло Енчев-Рони.


На 14 ноември 2018 година в залата на Военен клуб – Ловеч се проведе Ден на отворените врати и комплексно занятие с ученици от 9-те класове на Професионалната гимназия по механоелектротехника – гр. Ловеч.

Събитията бяха посветени на честването на 140 години от създаването на Сухопътни войски и организирани от военния клуб, съвместно с Военно окръжие – Ловеч.

Служителят на Клуба г-н Николай Василев изнесе беседа на тема: „История на Сухопътните войски”, и представи филма „Мисията на Сухопътните войски”.

Експертът Пенка Мортева от Военно окръжие - Ловеч, отговори на въпросите на учениците, водени от заместник-директора на ПГМЕТ инж. Николай Здравков.

Иновативната форма на комплексните занятия, чрез която подрастващите научават повече за събитията от военната история на България, се превърна в очаквано и запомнящо се преживяване.


На 18.09.2018 г. в Драматичен театър – Ловеч се проведе тържествен концерт-спектакъл. Пред военнослужещи, членове на военно-родолюбивите организации, ученици, граждани и гости от Полша със знаменни групи участваха ВВМУ ”Никола Вапцаров” – Варна, Национален военен университет „Васил Левски” – В. Търново, в. ф. 24480 – Ловеч със знамето на „34-ти Троянски пехотен полк”, СОСЗР – Ловеч, СВВБ – Ловеч, носено от 97-годишния ветеран Стойко Велев и дружество ”Военноинвалид”. След словото на кмета Корнелия Маринова и мултимедийна презентация за 9-та пехотна Плевенска дивизия и 34-ти Троянски пехотен полк, Общинския духов оркестър, с диригент капитан /о. з./ Тотко Рогашки, изпълни „военни маршове” от периода на Първата световна война. Участниците бяха поздравени от бригаден генерал Валери Цолов, заместник-командир на Сухопътните войски. За проявено и доказано родолюбие и патриотизъм в професионалната и обществена дейност Николай Василев от Военен клуб Ловеч беше награден с Грамота от кмета на Община Ловеч.


На 09.06.2018 г. в зала „Сиконко“ – гр. София, се проведе Националният турнир по акробатичен рокендрол за купа „София – 2018”. Състезателите от клуб „Роксмайл“ при Военен клуб Ловеч взеха участие в турнира с всички двойки и спечелиха 6 медала, от които 3 златни, 1 сребърен и 2 бронзови. В клас „Юноши” двойките Александър Иванов – Ралица Христова, Никола Кушев - Мария Цанова и Николай Петков – Кристина Христова спечелиха златен, сребърен и бронзов медали.


73 години от победата над фашизма и Ден на Европа бяха отбелязани на 09.05.2018 г. във Военен клуб Ловеч. Участниците бяха поздравени от служителя на Клуба майор /з/ Николай Василев, който е и заместник-председател на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – гр. Ловеч. Пред членове на военно- патриотичните съюзи, творци и граждани, слово за войната изнесе председателят на Областния съвет на СВВБ Ганко Бенев. Спомени разказа 96-годишният ветеран подофицер /з/ Стойко Велев.

Поднесени бяха цветя на паметната плоча на ветерана и почетен гражданин на гр. Ловеч генерал-лейтенант /з/ Марко Атанасов – патрон на СОСЗР – Ловеч.


С тържествено събрание и концерт на творци от клуб „Лик” при Военен клуб Ловеч на 04.05.2018 г. бяха отбелязани Денят на храбростта и празник на Българската армия, както и на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Слово за значението и мястото на Българската армия през годините изнесе заместник-председателят на областния съвет на СОСЗР – гр. Ловеч майор /з/ Николай Василев. Участниците бяха поздравени от 96-годишния ветеран подофицер /з/ Стойко Велев. Концерт изнесоха и творците от клуб „Култура – СОСЗР”, с ръководител майор /з/ Георги Велев.


На 03.05.2018 г. в Клуба на дейците на културата – гр. Ловеч, Николай Василев – служител на военния клуб, представи книгата „Страж на Родината” на сержант /з/ Вихрен Венков, който е бивш военен кореспондент и член на клуб „Лик”. Книгата е посветена на 140 г. от създаването на Българската армия, и е от поредицата събития, включени в плана за отбелязване на „100 г. от края на Първата световна война”.

Пред директорите на културните институти в града, творци, военнослужещи, граждани и гости, авторът беше поздравен от областния управител господин Георги Терзийски, представители от клуб „Традиция” и „34-ти троянски пехотен полк” Троян – Априлци. За активната му родолюбива дейност Вихрен Венков беше награден с Грамоти от кмета на Община Ловеч госпожа Корнелия Маринова, връчена от директора на дирекция „Култура” майор /з/ д-р Димитър Димитров, от председателите на СОСЗР Ловеч полковник /з/ Гриша Генов и бригаден генерал /з/ Христо Тихинов, Николай Василев от военния клуб и подполковник Теодоси Томанов от в. ф. 24480 - Ловеч.


На 20.04.2018 г. в кабинета на кмета на Община Ловеч госпожа Корнелия Маринова, се проведе работна среща с директорите на културни институти и Военен клуб Ловеч. Николай Василев – служител на Клуба, представи изявите на Военен клуб Ловеч и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Ловеч, които бяха приети в културната програма на Община Ловеч, за честване „100 години от края на Първата Световна война”, за времето от месец май до месец септември 2018 година.


На 09.03.2018 г. във Военен клуб Ловеч се проведе Областна отчетна конференция на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – гр. Ловеч, за периода 2017 – 2018 г. Пред делегати от градовете Ловеч, Троян и Тетевен, председателят на Управителния съвет бригаден генерал /з/ Христо Тихинов, отчете успешната работа за организационното укрепване на СОСЗР и издигане авторитета на организацията. В отчетния доклад и изказванията на делегатите и гостите, заместник областният управител господин Бойко Пъдарски, заместник началникът на в. ф. 24430 - Троян подполковник Радослав Църовски, началникът на в. ф. 24480 - Ловеч подполковник Теодоси Томанов, беше отчетено доброто взаимодействие с военните клубове в Ловеч и Троян. Участниците благодариха на служителя от Военен клуб Ловеч майор /з/ Николай Василев, който е и заместник-председател на Областния съвет на СОСЗР и председател на конференцията, за успешната съвместна дейност през отчетния период.


На 19.02.2018 г. в двора на Къкринското ханче се проведе първата зрелищна възстановка „Залавянето на Левски” , организирана от клубовете „Традиция” от градовете Ловеч, Троян и Плевен, за отбелязване на 145 г. от гибелта на Апостола. Участие взеха творците при Военен клуб Ловеч с ръководствата на военните формирования от Ловеч и Троян, членове на ВПС, Военно окръжие, ученици, граждани и гости от гр. Плевен, гр. Троян и страната. Възстановката беше изгледана с голям интерес от малки и големи. Поднесени бяха венци и цветя в знак на признателност към живота и делото на Апостола.


На 18.02.2018 г. в гр. Ловеч, пред най-големия паметник на Васил Левски на хълма „Стратеш”, се проведе гражданско поклонение и тържествена заря-проверка с участието на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, генералния консул на Руската федерация в гр. Русе Н. Впр. Андрей Громов, председателя на Общобългарския комитет „Васил Левски”, Васил Василев, народни представители и представителния духов оркестър на Сухопътните войски. След приветствията на г-жа Цвета Караянчева, кметът на гр. Ловеч Корнелия Маринова и Ловчанският митрополит Гавриил и тържествената заря-проверка, венци и цветя на паметника на Апостола поднесоха военнослужещи от военните формирования в гр. Ловеч, гр. Троян, гр. Плевен, гр. София, Военен клуб Ловеч, членове на СОСЗР, Военно окръжие - Ловеч, ученици, граждани и гости от страната.Article | by Dr. Radut