Jump to Navigation

Мероприятия

150 години от избора на Антим І за Български екзарх бяха отбелязани на 16 февруари 2023 г. във Военен клуб – Лом. На тържеството бяха поканени наградените в конкурса „Ще бъда блажен, ако възкръсне България за нов свободен живот”. От името на областния управител на област Монтана Валери Димитров бяха връчени грамоти за отлично представяне в конкурса на ломските участници, взели първо място в раздел проза и специална втора награда в раздел поезия. На тържеството бяха прожектирани филмите, завоювали втора и трета награди на учениците от училище „Д. Маринов” – Лом и д-р „Иван Панов” – Берковица. Прочетен гости бе и Видинският митрополит Данаил.


Военен клуб – Лом и представители на СОСЗР почетоха на 5 ноември 2022 г. Архангелова (мъжка) задушница в с. Василовци. Слово пред войнишкия паметника произнесоха кметът на селото и председателят на СОСЗР – Лом майор (о. р.) В. Василев. Поднесени бяха цветя и бе отдадена почит на загиналите во̀ини за свободата на България.


На 31 май 2022 г. Военен клуб – Лом представи книгата на Юлий Йорданов „Перлата на перото”, по повод 110 години от рождението на писателката Яна Язова. При изключителен интерес г-н Йорданов разказа за живота и творчеството на родената в Лом авторка. Стихове на писателката бяха прочетени от Жозефина Стаменова. Гостите останаха очаровани от прекрасното изпълнение на любимите песни на Яна, изпълнени от женска формация с ръководител Сияна Борисова. На събитието присъстваха членове на военно-патриотични съюзи, граждани и ученици.


По повод 146 години от слизането на Ботевата чета на козлодуйския бряг, на 27 май 2022 г. Военен клуб – Лом и членове на СОСЗР поднесоха цветя и венец в знак на признателност пред подвига на великия поет и революционер Христо Ботев. Национален съюз „Единение” представи възстановка на слизането на четата, целуването на родната земя и отправянето към Врачанския балкан.


На 2 юни 2021 г. Военен клуб - Лом и СОСЗР почетоха паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Посещавайки лобното място на поета-революционер на историческия връх Околчица, те взеха участие в общонародния митинг по случай 145-годишнината от героичната му гибел.


На 19 февруари 2021 г. Военен клуб – Лом, членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите се поклониха пред паметната плоча на Васил Левски в гр. Лом, по повод 148-годишнината от обесването на Апостола.


На 24 юни 2020 година военно-патриотичните организации, Дружество „Будители” в област Монтана, и Военен клуб – Лом отбелязаха с тържествено честване 75-годишнината от победата над хитлеризма във Втората световна война. При стриктно спазване на противоепидемичните мерки, ломчани отдадоха почит на фронтоваците, както на загиналите, така и на живите.

На площад „Свобода” в гр. Лом се състоя церемония по поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите бойци. Слово за героизма на българските во̀ини произнесе председателят на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва инж. Рачо Илиев.

Юлий Йорданов – председател на Дружество „Будители” в област Монтана, произнесе слово „Приносът на ломчани за победата във Втората световна война”.

В залата бе прожектиран филмът „Моят непознат баща”, заснет от екип на Българската национална телевизия. В него сценаристът Иван Гунчев и режисьорът Нели Петрова разказват за живота и бойния подвиг на фронтовака Митко Александров от село Голинци – Ломско, загинал за победата над хитлеризма.


На 18 февруари 2020 г. Военен клуб – Лом отбеляза 147-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Краеведът Юлий Йорданов изнесе беседа пред членове на военно- патриотичните съюзи, а Лилия Христозова прочете знаменитото стихотворение на Христо Ботев „Обесването на Васил Левски”.


С активното участие на СОСЗР в гр. Лом на 9 май премина честването на Деня на Европа и 74-та годишнината от края на Втората световна война в Европа, завършила с победа над хитлерофашизма. Тържеството се проведе пред паметника на пл. „Свобода“. В словото си председателят на СОЗСР г-н Рачо Илиев обхвана неимоверните страдания, човешки жертви и причинените разрушения в най-големия световен военен конфликт, обединените усилия, съпротивата и проявения героизъм на участниците в антихитлеристката коалиция, приносът на българската армия в разгрома на нацистка Германия, осъществяването на идеята за създаване на обединена Европа, Европа без войни. Венци и цветя в знак на почит и признателност поднесоха Община Лом, СОСЗР и Военeн клуб - Лом, представители на политически и граждански организации, граждани, потомци на българските во̀ини, сражавали се през Втората световна война.


На 28 февруари 2019 г., в навечерието на Националния празник на България 3-ти март, служителят на Военен клуб – Лом и членове на военно-патриотичните организации посетиха експонираната в Историческия музей – Лом документалната изложба „Освобождаването на Монтанска област 1877 -1878 г.”.


На 7 декември 2018 година в гр. Лом бе отбелязана 75-годишнината от героичната гибел на Димитър Списаревски. В първия си боен полет на 20 декември 1943 г., по време на бомбардировките на София, летецът загива, като пръв в авиационната ни история извършва въздушен таран на противников самолет. За прослава на неговия подвиг и почит пред саможертвата му в защита на мирното население Община Лом, Асоциацията на българите по света, Народно читалище „Постоянство 1856“, Военен клуб – Лом и военно-патриотичните организации, историческия музей, Дружеството за българо-швейцарско приятелство „Луи Айер“ и родолюбци ломчани организираха тържествена вечер, която се състоя в читалище „Постоянство 1856“. Във фоайето на читалището бе експонирана изложба макети на бойни самолети, дело на украинския художник Игор Шатохин, сред тях и „Месершмит G-2“, на който е летял Списаревски. Слово за живота и звездния миг на Димитър Списаревски – „живата торпила“, произнесе г-жа Зоя Апостолова. Тя представи и възпоменателния вестник „Роден да лети“, посветен на годишнината от подвига. Вечерта продължи с патриотични, възрожденски и народни песни в изпълнение на формация „Армейска песен“ от Представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България. Гости на събитието бяха кметът на Община Лом г-жа Пенка Пенкова, г-жа Христина Христова - председател на Общински съвет - Лом, подп. доктор Мануш Христов – преподавател в катедра „Тактика, въоръжение и навигационна подготовка“ на факултет „Авиационен” на Национален военен университет „Васил Левски”, майор Дамян Кушев - заместник-началник и началник сектор във Военно окръжие – Монтана, общественици, дарители. Организаторите и участниците в паметната вечер получиха много поздравителни адреси, включително и от президента на Република България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили генерал Румен Радев.


По повод 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, и 140 г. от създаването на БА, във Военен клуб Лом се проведе шахматен турнир. Организатори на събитието бяха военният клуб, клубът по интереси „Шахмат“ с водещ м. с. Герасим Каменов и общинската организация на СОСЗР с председател о. з. подп. Асен Горанов, с подкрепата на Община Лом.

Турнирът се проведе от 2 до 4 май 2018 г. и беше отворен за всички любители на шахматната игра от гр. Лом. На класиралите се до шесто място бяха връчени грамоти.


С тематична беседа на 20 април 2018 г. Военен клуб Лом отбеляза 142-та годишнина от Априлското въстание (1876 година). Лектори бяха Юлий Йорданов и Иван Георгиев – водещи на клубовете по интереси „Литературно творчество“ и „Краезнание“. Акцентирано беше върху въстанието от 1850 г. в Северозапада, като важен момент в националноосвободителните борби и героичния път на Ботевата чета към безсмъртието.


Военният клуб и военнопатриотичните организации в гр. Лом се включиха на 18.02.2018 г. в общоградското поклонение по повод 145 г. от гибелта на Васил Левски. След заупокойната панихида, отслужена в съборния храм „Успение Богородично“, пред паметната плоча на Апостола 6-годишният Николай Емилов рецитира стихотворение, посветено на Дякона. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на великия българин и бяха положени венец и цветя.

Организираното във Военен клуб Лом на 19.02.2018 г. възпоменателното тържество за отбелязване на 145 години от гибелта на Апостола на свободата започна с рецитиране на стихотворението на Христо Ботев „Обесването на Васил Левски“. Иван Георгиев - ръководител на клуб по интереси „Краезнание“, и Юлий Йорданов - ръководител на клуб по интереси „Литературно творчество“, споделиха с присъстващите свои мисли за личността на Левски и направените от тях проучвания за дейността му. След възпоменателното тържество бяха положени цветя пред паметната плоча на Апостола Article | by Dr. Radut