Jump to Navigation

Мероприятия

Изложба на наградените творби от Третия национален конкурс за рисунка „Уханието на розата“ бе открита във фоайето на Военен клуб – Казанлък на 28 юни 2024 г. Събитието е част от кампанията на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ за развитие на военно-патриотичната и културно-художествената дейност, която се осъществява под мотото „Знание, памет, вдъхновение“. След кратка културно-художествена програма в голямата зала на военния клуб бяха наградени най-добрите 55 творби от общо 210 рисунки на деца от 5 до 18-годишна възраст. В конкурса участваха деца и младежи от школи по рисуване и училища от цялата страна – Казанлък, Варна, София, Попово, Плевен, Русе, Бургас, Ямбол, Хасково, Елена, Кърджали, Ловеч. Творбите на младите художници бяха оценени от жури в състав: г- н Никола Вълчев – преподавател в Национално училище за пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“, г-жа Теодора Георгиева – директор на Общинска библиотека „Искра“ гр. Казанлък, г-жа Милена Ненова – младши експерт във Военен клуб – Казанлък. Нов елемент в Третото издание на конкурса бе сформираната нова група участници за деца със специфични образователни потребности, като в тази група специална награда бе присъдена на възпитаниците на Дневен център за деца с увреждания – Казанлък и тяхната арт-школа „Работилница за мечти“. По традиция специални предметни награди за най-добрите рисунки бяха осигурени от регионалния вестник „Долина“, Общинска библиотека „Искра“, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Казанлък, Областен съвет на Съюза на ветераните от войните на България – гр. Стара Загора и Фондация „Чудомир“ – гр. Казанлък.


На 30 май 2024 г. във Военен клуб – Казанлък съвместно с „Клуб приятели на армията“ беше организиран празничен концерт, посветен на юбилейната 2024 г., в която отбелязваме 75 години от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор, а Република България – 20 години от присъединяването към най-големия политически и военен съюз в света. В концерта се включиха съставите при военния клуб и гост- изпълнители – школа по китара и група за обработен фолклор при Народно читалище „Звезда“ с. Хаджи Димитрово.


В навечерието на Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, на 22 май 2024 г. в гр. Казанлък се състоя концерт, организиран от Община Казанлък. На открита сцена в центъра на града се представиха млади казанлъшки таланти. Участие в концертната програма взеха и възпитаниците на Студия за млади поп и рок изпълнители при Военен клуб – Казанлък, а водещ на събитието бе Преслав Желев от Театрална школа „Нашенци“.


XXV-ият юбилеен песенен празник на туристическата и патриотична песен „Прекрасна си мила, Родино!“ се проведе на 13 април 2024 г. във Военен клуб – Казанлък. Празникът се организира ежегодно по идея на Вокална група за туристически и патриотични песни „Ехо“ към военния клуб, и с любезното съдействие на Община Казанлък и Туристическо дружество „Орлово гнездо“. Участие взеха 17 хорови и певчески състави от цялата страна, съхранили любовта към родолюбивата и патриотична песен.


Памет, творчество, родолюбие!

85 години Военен клуб – Казанлък

С празничен концерт на 20 декември 2023 г. Военен клуб – Казанлък отпразнува 85 години от откриването на сградата на клуба. Както повелява българската народна традиция, гостите на празника бяха посрещнати с хляб и сол, а емоционалното и цветно настроение бе подсилено от изложбата „Коледни вълшебства“, дело на възпитаниците на Детска Арт школа „Живопис“ към военния клуб. Гости на тържеството бяха кметът на общината г-жа Галина Стоянова, командирът на гарнизона подп. Георги Димитров, директори на културни институции от града, представители на неправителствени организации, председателите на местните структури на военно- патриотичните съюзи, с които военният клуб си сътрудничи активно през годините, много военнослужещи и граждани. Тържеството уважиха и представители на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“. След официалната част концерт изнесоха културно-художествените състави към клуба: Вокална група за туристически и патриотични песни „Ехо“ с ръководител Васил Узунов, Школа за хип-хоп танци с ръководител Алла Костадинова, Театрална школа „Нашенци“ с преподавател Георги Атанасов, Музикална школа „Студия за млади поп и рок изпълнители“ с преподавател Надя Тончева и военнослужещите от Фоклорна танцова формация „Роза“ с ръководител старшина Георги Георгиев. Поздрави за годишнината поднесоха гост-изпълнителите на концерта: децата от Държавна детска градина „Детелина“, Хип-хоп формация „Елс денс“ гр. Велико Търново и Клуб по спортни танци „Роза“ гр. Казанлък. Днешният Военен клуб в гр. Казанлък е наследник на Дом на офицера, намиращ се в сградата на полковия щаб в казармата, разположена в западната част на града. Около 1930 г. назрява идеята за строежа на нова сграда за военен клуб, през 1936 г. строежът започва под ръководството на арх. Видьо Беров и е завършен през 1938 г. За пръв път в новата сграда с офицерски бал пищно и подобаващо тържествено е посрещната новата 1939 г. Събитието по отбелязване на годишнината е част от Кампанията на ИА ВКВПД за развитието на културно-художествената и военно-патриотичната дейност във военните клубове през 2023 година „Моята България! Моят град, град на традиции и творчество“ с мото „Памет, творчество, родолюбие!“


Заобиколен от роднини и приятели, ветеранът от Втората световна война Христо Енев Стоилов отпразнува 100-годишния си юбилей на 14 септември 2023 г. Поздравления към столетника поднесе бригаден генерал Маргарит Михайлов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, който поднесе плакет и грамота от името на министъра на отбраната. Поздравителни адреси и подаръци бяха поднесени и от Централния и Областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България, съответно от г-н Галинтин Караславов и г-н Захари Даскалов – членове на управителния съвет на Съюза. Подаръци и приветствия юбилярът получи и от Община Казанлък и Военен клуб – Казанлък.


Памет, творчество, родолюбие.

На 30.06.2023 г. във фоайето на Военен клуб-Казанлък се проведе заключителната част от Второто издание на конкурса „Уханието на розата“ – гр. Казанлък 2023 г. Събитието е част от Кампанията за развитието на културно-художествената и военно-патриотична дейност във военните клубове през 2023 „Моята България! Моят град-град на…” под индивидуалното мото „Памет, творчество, родолюбие“.

Тазгодишното издание на конкурса е посветено на 85 години от откриването на сградата на военния клуб. Участие взеха над 120 творби на деца и младежи от школи по рисуване и училища от цялата страна – Казанлък, Варна, София, Бургас, Попово, Плевен, Русе, Ямбол, Стара Загора, Кърджали. Те се състезаваха в три възрастови групи, а талантливите рисунки бяха класирани от жури в състав: Никола Вълчев – преподавател в Национално училище за пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“, Теодора Георгиева – директор на Общинска библиотека „Искра“, Галина Иванова – преподавател по рисуване в детската арт школа „Живопис“, Милена Ненова – мл. експерт във военния клуб. Журито единодушно отбеляза любовта, с която са създадени рисунките, изключителното майсторство в ползваните разнообразни техники и красивите резултати, от които струи светлина и живот.

Поради увеличения брой участници тази година бяха учредени няколко допълнителни специални награди: на регионалния вестник „Долина“, на Общинска библиотека „Искра“ и на местната структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Малките танцьори от Клуб по спортни танци „Роза“ към ВК - Казанлък добавиха много настроение с изпълненията си и бяха бурно аплодирани. Верните приятели от Дневен център за лица с увреждания, ръководен от Веска Мараджиева, бяха приготвили с много обич специално за малките художници сладки кексчета. И за да запечатат този миг, изпълнен с много цвят, изящен рисунък и усмивки, присъстващите си направиха обща снимка за спомен.


На 1 юни 2023 г. в Парк „Розариум“ в гр. Казанлък възпитаниците на Детска Арт школа „Живопис“ при военния клуб се включиха в осъществяването на проекта на Община Казанлък и Галерия „Ателието“, за създаване на най-дългата рисунка. Инициативата се осъщесвява в рамките на юбилейния 120-ти „Празник на розата“ - Казанлък 2023 г.

Темата на дъглото 120 метра платно е „Да рисуваме заедно“ и изобразява емблематични за града символи. Казанлъшкият художник Росен Дончев връчи на участниците в проекта грамоти за участие.

Най-дългата рисунка на Казанлък е включена и в празничното шествие на 4 юни 2023 г.


На 13 април 2023 г., в навечерието на Великденските празници, инициативата „Кутия пълна с щастие“ зарадва членовете на военно- патриотичните съюзи, ползващи услугата на Социалната кухня към МО. Специално за предстоящите светли дни, заедно с празничното меню, възрастните хора получиха козунак и кофичка кисело мляко. Инициативата е реализирана от Военен клуб – Казанлък, съвместно с Младежки център „Взаимопомощ“ – Казанлък.


В Детски отдел на Общинска библиотека „Искра“ в гр. Казанлък за пета поредна година в рамките на „Чудомирови празници“, през периода 1 – 30 април 2023 г., е позиционирана изложбата „Шарен свят“. Рисунките са изготвени от възпитаниците на Детска Арт Школа „Живопис“ при Военен клуб – Казанлък. Изложбата съдържа 28 рисунки, които потапят зрителя във вълшебния и шарен свят на детската фантазия. На откриването казанлъшкият художник Росен Дончев, член на управителния съвет на фондация „Чудомир”, връчи на малките живописци грамоти и медали.


На 13 януари 2023 г. Общинска библиотека „Искра“ – гр. Казанлък и Военен клуб – Казанлък организираха литературно четене в чест на 145-та годишнина от рождението на видния български поет Пейо Яворов. В събитието участваха ученици от ППМГ „Никола Обрешков“. Изнесена бе кратка беседа за творчеството и драматичния житейски път на поета. Възпитаниците на Театрална школа „Нашенци“ при военния клуб Моника Николова и Преслав Желев изпълниха стихотворенията „Родина“ и „Стон“ („На Лора“). Четенето завърши с произволно избрани стихотворения на поета, изпълнени от присъстващите ученици.


На 18 ноември 2022 г. във Военен клуб – Казанлък се състоя благотворителен концерт, част от инициативата на Агенцията „Моят град, град на розите и тракийските царе“. В концерта взеха участитие съставите при военния клуб „Мюзик лаб“, „Елс денс“, „Роза - 2022 г.“, „Нашенци“, гости от ОУ „Кулата“ и ДЮССИ „Алегра“ - Стара Загора. Събраните средства ще бъдат използвани за дооборудване на единствената репетиционна танцова зала във военния клуб с огледала и станки, за усъвършенстване на двигателните умения на младите танцьори.


Детска АРТ школа „Живопис“ при Военен клуб – Казанлък участва в 15-то юбилейно издание на Националния празник на детското изкуство „Вълшебният свят на Родопите”. Събитието се състоя на 5 ноември 2022 г. в Общински детски комплекс - гр. Кърджали. Изявата включва два конкурса: Национален конкурс за детска рисунка „Вълшебният свят на Родопите” и Национален конкурс по фотография „Фотоприказки”. Школата с ръководител Галина Иванова има отличени възпитаници и в двете направления на конкурса – Софиа Матеова (трето място за рисунка) и Анна Буковска (първо място за фотография).


На 13 октомври 2022 г. в сградата на Националния дворец на децата в гр. Казанлък се проведе награждаване на победителите от заключителния етап на конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата 2022“. Сред наградените са Жени Иванова – трето място и Раян Купенов – поощрителна награда, от Детска АРТ школа „Живопис“ при Военен клуб – Казанлък с преподавател Галина Иванова Наградите връчиха министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и директорът на ГДПБЗН – МВР главен комисар Николай Николов.


На 6 октомври 2022 г. в с. Ново село, Община Стара Загора, се проведе тържествено честване по повод годишнините на ветераните от Втората световна война: Иван Иванов Пощаджиев – 100-годишен юбилей, и 99-та годишнина на Христо Енев Стоилов от гр. Казанлък, Никола Йорданов Стоянов от с. Черна гора, Веселин Димитров Ненов /посмъртно/ от гр. Стара Загора. Столетникът Иван Пощаджиев бе награден с Плакет на Министерство на отбраната и Грамота от министъра на отбраната Димитър Стоянов. Отличието бе поднесено от началника на Централно военно окръжие полк. Георги Петков. Всички ветерани получиха поздравителни адреси и награди. На тържеството присъстваха началникът на ВО – Стара Загора, заместник-председателят на Съюза на ветераните от войните на България Петър Пандурски, председателят на ЦРК на Съюза Ели Кощтрова, кметове на населени места и др.


Традиционната изложба на морска тематика на Детска АРТ школа „Живопис“ бе открита на 3 октомври 2022 г. във фоайето на Военен клуб – Казанлък. Настоящата изложбата е под наслов „Ах, морето“ и съдържа 15 картини, сътворени от малките художници на тазгодишния пленер в гр. Равда. Сред картините се открояват няколко, използващи сюрреалистични похвати, характеризиращи се с нестандартен поглед върху света, който ни заобикаля, и върху събитията, случващи се в него. Красиви, вълнуващи и вдъхновяващи, картините на възпитаниците на школата по изобразително изкуство при военния клуб не оставят никого равнодушен.


На 10 юли 2022 г. в голямата зала на Военен клуб – Казанлък се проведе годишен концерт-продукция на съставите при военния клуб, на който децата от творческите формации показаха своите постижения от новия репертоар. В концерта участваха Музикална школа „Мюзик лаб“, Школа по хип- хоп танци „Елс денс“, Театрална школа „Нашенци“, гост-изпълнители от ОУ „Кулата“ – гр. Казанлък и „Елс денс“ - гр. Велико Търново. Във фоайето бе представена изложба с творби на Детска Арт школа „Живопис“.


На 30.06.2022 г. във фоайето на Военен клуб – Казанлък бе открита изложба на отличените рисунки от Първото издание на националния конкурс „Уханието на розата“. Конкурсът е организиран и проведен като част от стартиралата през 2022 г. инициатива на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно- почивно дело“ за реализиране на дейности, свързани с развитието на културно-художественото и военно-патриотично направление във военните клубове под мотото „Моя страна, моя България“. Участие взеха 47 деца и младежи от школи по рисуване и училища от цялата страна – Казанлък, Варна, Попово, Ловеч, Русе, Ямбол, Стара Загора, София. Те се състезаваха в три възрастови групи, а талантливите рисунки бяха класирани от жури в състав: Никола Вълчев – преподавател в Национално училище за пластични изкуства и дизайн „Дечко Узунов“, Теодора Георгиева – директор на Общинска библиотека „Искра“, Галина Иванова – преподавател по рисуване в школа „Живопис“ и Милена Ненова – младши експерт във военния клуб. На церемонията по откриването бяха наградени лауреатите от конкурса, на чиито талантливи творения в неподражаемия колорит и лъчезарност на детското въображение ще се наслаждават в следващите дни всички посетители на военния клуб.


На 12 май 2022 г. с тържествен концерт беше отбелязана 120-та годишнина на Туристическото дружество „Орлово гнездо“ – гр. Казанлък. Събитието се състоя в Народното читалище „Искра 1860“. Музикални поздрави към дружеството отправиха Вокална група за туристически и патриотични песни „Ехо“ при Военен клуб – Казанлък, състави от читалището и др. Цялата юбилейна за ТД „Орлово гнездо“ 2022 г. е изпъстрена с различни инициативи, които ще преминат под мотото на тази забележителна годишнина. На 14 май 2022 г. се състоя и голямо празненство на хижа „Бузлуджа“, отново с участието на ВГТПП „Ехо“, чийто творчески път неразривно е свързан и с живота на туристическото дружество в града.


В навечерието на светлия християнски празник Великден, на 21 април 2022 г. Военен клуб – Казанлък бе домакин на финалния етап на инициативата „Кутия пълна с щастие за Великден“, организирана от доброволците на Сдружение „Младежки център за развитие – Взаимопомощ” по проект „Зелена Европа” на програма „Европейски корпус за солидарност”. Доброволците от младежкия център бяха подготвили над 40 празнични торбички с основни хранителни продукти и сладки лакомства. Продуктите бяха предоставени на най-нуждаещите се членове на Дружество „Военноинвалиди и воннопострадали“ – гр. Казанлък Формациите при военния клуб – вокална школа „Мюзик лаб“ и школата по хип-хоп танци „Елс денс“, представиха кратка музикална програма, специален поздрав към членовете на дружеството.


На 8 април 2022 г. в рамките на поредица от културни събития под надслов „Дни на Куба в Община Казанлък“, градът на розите бе посетен от Нейно Превъзходителство Каридад Ямира Куето Милиан – посланик на Куба в България Във фоайето на военния клуб бе подредена изложба, посветена на слънчевата страна зад океана, включваща творби на кубинския художник Алексис Саказар, плакати на държавната опера и балет, пластики, документални фотоси и др. Част от изложбата станаха и наградените рисунки на казанлъшки деца, участници в конкурса „Куба – далечна и близка“. Лауреатите от конкурса получиха своите грамоти и награди на официалното откриване на изложбата лично от Нейно Превъзходителство г-жа Милиан. Възпитаниците на Детска Арт школа ,,Живопис“ при Военен клуб – Казанлък добавиха към отличията си две първи места за Женя Иванова и Раян Купенов, две поощрителни награди и две трети места.


На 8 април 2022 г. в залата на Военен клуб – Казанлък се състоя поздравителен концерт като част от прогрмата „Дни на Куба в Община Казанлък“. Специални гости бяха Нейно Превъзходителство Каридад Ямира Куето Милиан – посланик на Куба в България, и кубинския художник Алексис Саказар. Инициативата се осъществи от Сдружение „Младежки център за развитие „Взаимопомощ“, с партньори Военен клуб – Казанлък, Община Казанлък, НЧ „Пробуда - 1920” – с. Копринка, НЧ „Възродена Искра - 2000” – гр. Казанлък, Национално училище за приложни изкуства и дизайн „Акад. Д. Узунов“. Концертът включваше популярни латино-песни, изпълнени от възпитаниците на Надя Тончева и Димитър Вакарелов при Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова” - Стара Загора, микс от танци на Zumba kids & junior с Гери, Вокална школа „Мюзик лаб” при Военен клуб – Казанлък с ръководител Ганка Добрева.


На 13 октомври 2021 г. в района на РСПБЗН – гр. Казанлък бяха наградени участниците от Област Стара Загора, лауреати в Международния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата“. Конкурсът се провежда за 19-ти път по инициатива на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Възпитаниците на Детска Арт школа „Живопис“ при Военен клуб – Казанлък, с ръководител Галина Иванова, извоюваха 3 първи места в различните възрастови групи и бяха лично поздравени от директора на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ г-н Стоян Колев. Конкурсът се провежда на няколко етапа – общински, областен и национален, и с международно участие. Тази година Военен клуб – Казанлък бе домакин на журиращата комисия при осъществяване селекцията на участващите творби на общинския етап, която се проведе в седмицата на пожарната безопасност.


Традиционното партньорство между Военен клуб – Казанлък и Дневен център за деца и възрастни със специални потребности, чрез тяхната „Работилница за мечти“, доведе до още една цветна и впечатляваща изложба, посветена на Великденските празници. Изложбата е подредена във фоайето на военния клуб за периода 23 април – 15 май 2021 г. и съдържа картички, апликации, декопажи, пана, рисунки върху стъкло и творби с други смесени техники. Тази година наред с ръчно изработените сувенири, изложбата предложи и един вкусен акцент – домашно приготвени мъфини от Дани - едно от децата, потребители на социалната услуга към Дневния център.


Във връзка с Националния празник на България 3 март Национален парк-музей Шипка – Бузлуджа гостува на Военен клуб – Казанлък с фотодокументалната изложба „Пътят на свободата“. Изложбата е подредена във фоайето на военния клуб от 22 февруари до 23 март 2021 г. и съдържа 21 фототабла, представящи героичните събития при защитата на Шипченския проход до подписването на Санстефанския мирен договор. Фотосите са от фонда на НПМ и представят познатите ни исторически личности и събития по достъпен и заинтригуващ начин.


За девета поредна година на 1 март 2021 г. хранещите се в Социалната кухня към Министерството на отбраната бяха закичени с мартенички за здраве и късмет, собственоръчно изработени от служителите на Военен клуб – Казанлък. Червено- белите багри донесоха пролетно настроение и много усмивки на възрастните хора. По случай Националния празник 3 март на 2.03.2021 г. беше организиран и празничен обяд за ползвателите на Социалната кухня.


По случай коледните и новогодишни празници Арт школа „Живопис“ при Военен клуб – Казанлък осъществи поредица от изложби на тема „Коледни вълшебства“.

Първата бе подредена на стъклената витрина на Общински Инфоцентър – гр. Казанлък, на 7 декември 2020 г. Последователно изложбата бе експонирана в Общинска библиотека „Искра“, МБАЛ „Д-р Стамболски“ и военния клуб.


Възпитаниците на новосъздадената детска АРТ школа „Живопис“ при Военен клуб – Казанлък с преподавател Галя Иванова вече завоюваха първите си отличия и награди от национални конкурси: От обявените от Фондация „Устойчиво развитие за България“ - гр. София бяха спечелени следните награди:

- Поощрение за Иванина Колева от Национален конкурс с международно участие „Заедно в 21 век“, с тема, посветена на 75 г. от края на Втората световна война;

- Първо място за Селин Муса, второ място за Десислава Димова и за Константина Мочева от Национален конкурс „Куба – далечна и близка“;

- Първо място за Преслава Иванова и трето място за Женя Иванова от Национален конкурс с международно участие „Зелената планета през погледа на децата“;

- Три отличия от международната детска изложба-конкурс „Децата рисуват цветята, морето, света …“, организирана от Община Поморие, Общински детски комплекс, Фондация за екологично образование в Европа и Българското движение „Син флаг“. Най-високото отличие на конкурса - Наградата на Община Поморие, извоюва Преслава Иванова, първо място спечели Женя Иванова, а второ място – Виктория Говедарова;

- Трето място спечели Виктория Говедарова от Национален конкурс „Морето не е за една ваканция“, организиран от Национален дворец на децата.


Национален парк-музей Шипка – Бузлуджа гостува на Военен клуб – Казанлък с фотодокументалната изложба „Строителите на Паметника на свободата“, посветена на 85 години от откриването на монумента. От 19 октомври до 10 ноември 2020 г. гражданите и гостите на Казанлък имаха възможността да разгледат фотосите, разказващи историята на построяването на паметника, етапите и препятствията по време на строежа, оригиналните скици и чертежи, инструментите на майстор Пеньо Бомбето, пощенски картички и откриването на Паметника. Изложбата съдържа 22 табла, от които седем са посветени на архитектите Атанас Донков, Генчо Скордев и Иван Данчов, на скулпторите Александър Андреев и Кирил Шиваров.


По повод Международния ден на възрастните хора 1-ви октомври, в периода 28 септември – 6 октомври 2020 г. във Военен клуб – Казанлък беше позициирана изложба, организирана съвместно от Дневен център за лица със специални потребности и военния клуб. Станалото традиционно изложение на изработените от потребителите на дневния център произведения - картички, апликации, декупажи, пана, рисунки върху стъкло и творби с други смесени техники, за пореден път предизвика голям интерес сред гражданите на Казанлък.


На 30 септември 2020 г. на УЦ „Тюлбе” в гр. Казанлък, по повод честването на 28-годишнината от основаването на 61-ва Стрямска механизирана бригада, бяха организирани демонстрационни стрелби. В събитието взеха участие членове на военно-патриотичните съюзи, местни организации, институции, медии. Присъстващите имаха възможност да се запознаят и да проверят точността на мерника си с различни видове стрелково оръжие, намиращо се на въоръжение в бригадата. Заместник-командирът на 61-ва бригада полк. Костадинов прие поздравителни адреси от името на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Военен клуб – Казанлък.


Град Казанлък е известен като „градът на художниците“ и съвсем естествено, в условията на епидемична обстановка в страната, основните събития във Военен клуб - Казанлък за лято 2020 г. бяха поредицата от изложби, подредени във фоайето на Клуба.

За казанлъчани месец юни е „Празник на розата“, но тази година планираните събития бяха отменени и празникът бе отбелязан доста по-скромно и семпло. Военният клуб се включи в празничния календар за месеца с тематичната изложба „Магията на розата“ на художника Румен Велев, член на СОСЗР - гр. Казанлък. Посетителите на изложбата можеха да се насладят на маслените картини на рози и розоберачи през целия месец юни.

Месец юли премина под мотото „Мoe лято“ - традиционната изложба, която се осъществява в сътрудничество между Военен клуб - Казанлък и Школа по изобразително изкуство „Живопис“ с ръководител Галя Иванова. Във фоайето на военния клуб бяха подредени 20 рисунки на деца между 7 и 18-годишна възраст, представящи лятото през цветния и нестандартен детски поглед.

През месец август бяха отбелязани 143 години от отбраната на Шипченския проход - една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската Освободителна война през 1877 - 1878 г. Боевете, които се водят от 21 до 26 август 1877 г. между защитниците на прохода и турската армия, влизат в българската история под името Шипченска епопея. За отбелязване на това историческо събитие бе открита и фотографска документална изложба “Спомен за героите“, подредена във военния клуб в сърудничество с Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ и ИМ „Искра“ - Казанлък.


Военен клуб – Казанлък отбеляза Националния празник на България 3 март с две изложби, подредени във фоайето на Военен клуб – Казанлък.

Първата изложба представи умалени модели на бойни кораби, изработени от старшина II степен Динко Костадинов от СОСЗР – Казанлък.

Като най-интересни експонати се откроиха гвардейският ракетен крайцер „Слава“, платноходът „Виктори”, линейният кораб „Мисури“.

Изложени бяха и рисунки и апликации на децата от ДДГ „Детелина“ към МО в град Казанлък, представящи Паметника на свободата на връх „Шипка“, както и сцени от живота на най-изтъкнатите ни национални герои Васил Левски и Христо Ботев.


На 2 март 2020 г. ползвателите на Социалната кухня към Министерството на отбраната в гр. Казанлък бяха закичени с мартенички за здраве и късмет, собственоръчно изработени от служителите на Военен клуб – Казанлък. Червено-белите багри донесоха пролетно настроение и много усмивки на възрастните хора.


На 5 февруари 2020 г. във фоайето на Военен клуб – Казанлък бе открита изложба, посветена на 100 години от рождението на обичаната от всички, малки и вече пораснали деца, българска писателка Леда Милева. Изложбата съдържа книги от фонда на библиотеката при военния клуб.

Леда Гео Милева (1920–2013) е автор и преводач, обществен деец и дипломат, автор на произведения за деца и дъщеря на поета Гео Милев.

Изложбата предостави възможност на гостите на военния клуб да се върнат в детството с любимата писателка и да погледнат в бъдещето с нейната мъдрост: „С културата си все още има защо да се гордеем, но дано сме достатъчно умни, та да се развиваме самобитно, а не да копираме всичко чуждо.“


На 17 декември 2019 година в препълнената зала на Военен клуб – Казанлък се проведе Коледен концерт на съставите при военния клуб - Школа за хип-хоп танци „Елс денс“ и Театрална школа „Нашенци“, с участието на приятели от Хип-хоп танцова школа - град Велико Търново, Школа за поп пеене „Орфей“ при Народно читалище „Възродена искра - 2000“, възпитаници на ОУ „Кулата“ гр. Казанлък - оркестър „Веселата тарамбука“, Магдалена Кунева - вокал и мажоретен състав.

Пищната коледна програма стартира и завърши с изпълнения на участници от Школата по хип-хоп танци „Елс денс“, които екзалтираха публиката с майсторските си изпълнения.

Водещите от Театрална школа „Нашенци“ пожелаха на участници и зрители здраве, много любов, творческо вдъхновение и успешна 2020 година.


Традиционният Коледен концерт „Ехо“ и приятели“ се състоя на 13 декември 2019 г. във Военен клуб – Казанлък.

И тази година много приятели на ВГТПП „Ехо“ уважиха и участваха в събитието: Хор „Средногорски звуци“ – град Стара Загора, ВГ „Възраждане“ – град Шипка, ВГ „Бели орхидеи“ – с. Шейново, ВГ „Бодър дух“ – с. Ясеново, ВГ „Шипка“ – гр. Пловдив и малките славейчета от Детска градина „Славейче“ – гр. Казанлък.


Детска изложба на коледни рисунки и сурвакници бе подредена на 9 декември 2019 г. във Военен клуб - Казанлък. Рисунките и сурвакниците са изработени от децата от IVА и IVБ клас на ОУ „Паисий Хилендарски“ гр. Казанлък, с класни ръководители Костадинка Тодорова и Катерина Маринова.

Всички гости на Военен клуб – Казанлък бяха посрещнати с празничния поздрав и мото на изложбата:

Сурва, весела година догодина до амина.

По Йордановден да има люта снеговита зима!

По Гергьовден из нивята дъжд да напои житата!

По Петровден благо слънце да погали всяко зрънце!

Та Кръстовден да ни свари със препълнени хамбари!

Сурва, весела година догодина до амина!


Празникът на Сухопътни войски в гарнизон Казанлък бе честван с поредица от събития: демонстративни стрелби на ГУЦ „Тюлбето“, Ден на отворени врати в района на военните формирования в Казанлък, а за културния отдих на военнослужещите се погрижи Военен клуб – Казанлък.

На 15 ноември 2019 г. военният клуб подари на военнослужещите от гарнизона два часа смях и добро настроение с най-новата комедия на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ със заглавие „Том, Дик и Хари“.


На 11 ноември 2019 г. Военен клуб – Казанлък бе домакин на брифинг за организиране и провеждане на имитационни действия по време на ротни тактико-специални учения.

Брифингът бе проведен от подп. Росен Канатлиев, с участието на военнослужещи от военно формирование 54880 – гр. Казанлък и военно формирование 24620 – с. Свобода, като част от учебния план по тактическа подготовка на военнослужещите.


Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Военен клуб - Казанлък отбелязаха с изложба Международния ден на възрастните хора - 1- ви октомври 2019 г. Експозицията, подредена във фоайето на военния клуб, съдържаше картички, апликации, декопажи, пана, рисунки върху стъкло и творби с други смесени техники, изработени с много въображение от потребителите на социалната услуга в Дневния център. На откриването присъстваха заместник-кметът на Община Казанлък Лилия Цонкова, омбудсманът на Община Казанлък - Гинка Щерева, представители на военно-патриотични организации и деца от Дневен център за деца с увреждания.


Заобиколен от роднини и приятели, ветеранът от Втората световна война Христо Чукурлиев отпразнува 100-годишния си юбилей навръх Националния празник 22.09.2019 г.

Христо Чукурлиев бе дългогодишен председател на Съюза на ветераните от войните на България - Община Казанлък, забележителен общественик и родолюбец.

Председателят на Областния съвет на ветераните - гр. Стара Загора Янаки Драгов връчи на юбиляра плакет и грамота от Министерството на отбраната. Поздравителни адреси и подаръци бяха поднесени и от Община Казанлък, Съюза на ветераните от войните на България – Казанлък и Военен клуб - Казанлък.


На 3 септември 2019 г. във Военен клуб – Казанлък се проведе годишна среща на Клуб „Приятели на армията“. В срещата взеха участие командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада – бригаден генерал Деян Дешков, кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, представители на училища и ръководители на клубове от Общините Карлово и Казанлък, ангажираните в дейността на клубовете военнослужещи и представители на СОСЗР от двата гарнизона. Обсъдени бяха още плюсовете и минусите на клубната работа от изминалата година и беше начертан план за действие за новата учебна 2019 - 2020 година.


На 18 януари 2019 г. в град Казанлък се проведоха поредица от мероприятия за отбелязване на 130-та годишнина от създаването на 23-ти пехотен Шипченски полк, известен още като „лудия полк“, участвал в превземането на Одрин. В честването взеха участие министърът на отбраната г-н Красимир Каракачанов, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада - бригаден генерал Пламен Йорданов, Иво Антонов - директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ към МО, кметът на гр. Казанлък г-жа Галина Стоянова, областният управител на Стара Загора г-жа Гергана Микова, членове на военно-патриотични организации, почетни граждани на града, общественици, ученици и др. Честванията започнаха с възпоменателна церемония пред паметника на падналите за родината герои в парк “Розариум“, последвана от шествие до военно формирование 22180 – Казанлък, и поднасяне на цветя пред паметната плоча на авторите на текста и музиката на бойния марш и химн на БА „Велик е нашият войник“ - казанлъчанина подпоручик Константин Георгиев и запасни редник Михаил Шекерджиев. Цветя бяха поднесени и пред паметника на 23-ти ПШП, а в района на военното формирование бе открита „Стая на воинската слава и летопис в Казанлък“. Вечерта в залата на военния клуб се състоя тържествено събрание- концерт с участието на Представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България. Доклад за бойният път на 23-ти ПШП изнесе Красимир Узунов - автор на историческия разказ „Каймакъ – Чаланъ“. Министърът на отбраната г-н Красимир Каракачанов награди с юбилеен медал „100 години Първа световна война“ кметът на гр. Казанлък г-жа Галина Стоянова, областният управител на гр. Стара Загора г-жа Гергана Микова, старозагорският митрополит Киприян, бригаден генерал Пламен Йорданов - командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, проф. Генчо Начев - автор на книгата „Историята на 23-ти ПШП“, и почетни граждани на гр. Казанлък. Честването на 130-годишнината от създаването на 23-ти пехотен Шипченски полк се осъществи под патронажа на кмета на Община Казанлък г-жа Галина Стоянова, по идея на СОСЗР - Казанлък. В Инициативния комитет участваха 61-ва Стрямска механизирана бригада, местните организации на Съюза на подофицерите, Съюза на ветераните от войните на България, Тракийско дружество „Капитан Петко войвода“, ИМ „Искра“, НПМ „Шипка- Бузлуджа“ и Военен клуб - Казанлък.


По случай Празника на Сухопътни войски на 15 ноември 2018 година Военен клуб – Казанлък, с подкрепата на Общински театър „Любомир Кабакчиев“, поднесоха един нестандартен поздрав за военнослужещите от гарнизон Казанлък.

Представен бе магическия спектакъл „Самодива“ - една приказка за любовта, всеотдайността и истинската смелост.

Представлението предизвика истински възторг сред военнослужещите, разкривайки им дълбоките дебри на българската душевност.Article | by Dr. Radut