Jump to Navigation

Мероприятия

По повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България и 148 години от гибелта на поета-революционер, Военен клуб – Свищов взе участие на 2 юни 2024 г. в общоградско поклонение. Възпоменателното честване се организира от Община Свищов и 55-ти Инженерен полк – Белене на Паметника на Свободата в крайдунавския град. С военен ритуал, венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от командира на 55-ти Инженерен полк – Белене, представители на общинското ръководство, представители на военния клуб и граждани. Почетното събитие приключи с минута мълчание и вой на сирени точно в 12.00 часа в памет на героите.


На 24 май 2024 г. – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Военен клуб – Свищов взе участие общоградските тържества. По традиция програмата започна с поклонение пред гроба на министъра на Просвещението в първия кабинет на България д-р Георги Атанасович в двора на църквата „Света Троица“ в Свищов, след което с празнично шествие от площад „Свобода“ до центъра на града бе подчертана значимостта на светлия празник за българския народ. В тържествения парад се включиха представители на общинското ръководство, представители на военния клуб, училища, детски градини и граждани.


По повод 20 години България в НАТО – инициатива залегнала в плана на мероприятията на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“, на 6 май 2024 г. в конферентна зала на Военен клуб – Свищов беше изнесен концерт на Вокално-инструментална група „Щастливеца“. Пред публиката това бе първата официална изява на новосформираната школа при военния клуб.


На 10 април 2024 г. в конферентната зала на Военен клуб – Свищов беше прожектиран документалният филм „Разкази от Кербала“, посветен на 20-годишнината от атентата срещу българската база „Индия“ в Кербала, Ирак. Сценарист и режисьор на документалния разказ е Николай Чадаров, а оператор – Петър Георгиев. В него се припомнят факти за атентата на 27 декември 2003 г., при който загиват петима български военнослужещи – майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, офицерски кандидат Иван Инджов, офицерски кандидат Антон Петров и офицерски кандидат Свилен Киров, а десетки други са ранени. На прожекцията беше поканен Христо Евтимов, военнослужещ във военно формирование 28880 – гр. Белене, участник в мисията в Кербала и един от ранените в инцидента. Той разказа на присъстващите своите спомени за мисията и инцидента.


На 7 април 2024 г. г-н Валери Николов връчи награда от името на Военен клуб – Свищов на Миглена Тодорова по повод провеждането на XVII-ти Национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Звездици за Лора“ – гр. Свищов (05 - 07.04.2024 г.) в Първо българско читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“. Роден в памет на един от признатите млади свищовски музикални таланти – чаровната Лора Николова, всяка година конкурсът оживява споменът за нея и останалите 11 свищовски деца, трагично загинали в ледените води на река Лим. Всяка година конкурсът привлича млади музикални таланти от цяла България, и макар поводът да е тъжен, благодарение на прекрасните деца, които събира, това събитие се превръща в празник за града, празник на младостта и талантите. За седемнадесета поредна година бащата на Лора Илиян Николов, със съдействието на Общината, фондация „Ангели от Лим“ и ПБЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови“, организира национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Звездици за Лора“.


На 01.03.2024 г. Военен клуб – Свищов организира тържeство „Баба Марта – традиции и легенда!“ за децата от група „Слънчице“ на ДГ „Чиполино“. Празникът започна с разказ на старши експерт Валери Николов за легендата, свързана с мартеницата и символиката на белия и червения цвят. Децата научиха за стария български обичай и разбраха, че мартеничките не са просто украшения, а пълни с мъдрост и послания древни символи, които се предават през вековете от поколение на поколение. Те не само отбелязват пролетния преход, но и ни напомнят за връзката ни с природата, традициите и митологията, които формират нашата култура и национална идентичност. След като изслушаха с интерес разказа, децата бяха закичени с ръчно изработени от служителите на военния клуб мартенички с пожелание да са здрави, румени, засмени. Малчуганите с голямо вълнение изразиха своята благодарност, рецитираха стихове, пяха песнички, свързани с темата на празника, и също от своя страна поднесоха на гостите безценни подаръчета – мартенички, изработени от тях самите. Инициативата на клуба е част от Кампания 2024 за развитието на културно-художествената и военно-патриотичната дейност във военните клубове под мотото „ЗНАНИЕ! ПАМЕТ! ВДЪХНОВЕНИЕ!“. Денят беше зареден с много веселие, емоции и не на последно място децата обогатиха своите знания. Така празникът се изпълни с колорита и красотата на своя автентичен смисъл.


На 12 януари 2024 г. служител на Военен клуб – Свищов организира посещение в къщата-музей на писателя-сатирик Алеко Константинов по повод 161 години от рождението му. Присъстващите членове на СОСЗР разгледаха къщата и взеха участие във факелното шествие от родната къща на Алеко Константинов до неговия паметник в Градската градина на Свищов. Под звуците на градския духов оркестър ученици, учители, културни деятели, представители на различни институции и граждани извървяха заедно пътя до бюста на Алеко, където бяха поднесени цветя и венци, за да отдадат почит за достойно изживения живот и безценното наследство, оставил след себе си, големият български писател и майстор на фейлетона, наричан Щастливеца.


По повод 138 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, на 6 септември 2023 г. Военен клуб – Свищов взе участие в церемонията по полагане на венци и цветя пред паметника на 33-ти Свищовски полк, където жители и гости на града отбелязаха една от най-паметните дати в българската история. Тържествената програма откриха деца от ДГ „Чиполино”. Слово произнесе директорът на дирекция „Култура и културно наследство” при Община Свищов. Той припомни, че на 6 септември 1885 г. – дата, превърнала се в символ на единството, българският народ се възпротивява на несправедливостта, наложена с клаузите на Берлинския договор, и прави крачка към национално обединение. С едноминутно мълчание присъстващите пред паметника отдадоха почит към паметта на загиналите за националното обединение. Венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението на Свищов бяха поднесени от Валери Николов, представител на Военен клуб – Свищов, командира на военно формирование 28880 – гр. Белене, местната власт, учебни и културни институции.


По повод 146 години от освобождението на град Свищов, на 27 юни 2023 г. Военен клуб – Свищов взе участие в церемонията по полагане на венци и цветя на Братската могила в местността „Паметниците“ край града. По традиция в храм „Света Троица“ бе отслужен молебен за здравето на военнослужещите и благополучието на България. В местността „Паметниците“ се състоя общоградско поклонение и панахида в памет на загиналите 802-ма во̀ини за освобождението на Свищов. С военен ритуал с участието на 55-ти Инженерен полк – Белене бе почетен подвигът и саможертвата на хилядите български революционери, хайдути, опълченци и духовници на руските, украинските, беларуските, румънските, финландските и полските во̀ини. Венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението на Свищов бяха поднесени от Валери Николов, представител на Военен клуб – Свищов, командира на военно формирование 28880 – гр. Белене, представители на местната власт, учебни и културни институции. По този повод във фоаето на военния клуб бе представена изложба, посветена на Руско-Турската освободителна война и форсирането на река Дунав.


По повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, Военен клуб – Свищов взе участие на 2 юни 2023 г. в общоградското поклонение, с което бе отбелязана 147-годишнината от гибелта на гениалния поет-революционер.

В знак на признателност към паметта на героите ритуалът по полагане на венци и цветя се състоя пред паметника на Свободата в град Свищов.

Точно в 12:00 часа, по традиция от 1948 година, двуминутен вой на сирени оповести отдаването на всенародна почит към паметта на Ботев и на загиналите за свободата на България.

За достойното отбелязване на паметния ден допринесоха военнослужещите и духовият оркестър от Военно формирование 28880 – гр. Белене.


По повод Деня на храбростта и празник на Българската армия служител на Военен клуб – Свищов взе участие на 6 май 2023 г. в тържествено честване пред паметника на „33-ти Свищовски полк“ в гр. Свищов. Програмата започна с общоградско шествие на 55-ти инженерен полк - Белене от площад „Алеко“ до площад „Велешана“. Пред паметника на 33-ти Свищовски полк се състоя церемония по полагане на венци и цветя в знак на признателност към паметта на героите, загинали във войните. Панихида в памет на българските герои отслужи отец Михаил. Венци и цветя пред паметника поднесоха кметът на Община Свищов, командирът на 55-ти Инженерен полк – Белене, Военен клуб – Свищов, образователни и културни институции, политически партии, граждани и общественици. Празничната церемония продължи с поклон и едноминутно мълчание, последвано от българския химн. Събитието завърши с празничен поздрав на Духовия оркестър към 55-ти Инженерен полк – Белене към граждани и гости на крайдунавския град.


По повод провеждането на XVI-ти Национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Звездици за Лора“ – гр. Свищов (07 - 09.04.2023 г.) в Първо българско читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“, г-н Валери Николов връчи две награда от името на Военен клуб – Свищов на Никол Верони Маринова на 5 години и Симона Красимирова Стефанова на 17 години. Деца от четири възрастови групи показаха своя певчески талант и се състезаваха за призовите места в националния конкурс за популярна песен, посветен на Лора – едно от децата, злополучно загинали във водите на река Лим.


На 3 март 2023 г. с поредица от празнични събития в Свищов бе отбелязан Националният празник на Република България. Тържественият ден започна с благодарствен молебен за Освобождението на страната, който бе отслужен в храм „Света Троица“. След него, на централния площад „Алеко“ се проведе военен ритуал за издигане на националното знаме на България, изпълнен от Военно формирование 28880 гр. Белене и духовия оркестър към него. Празникът продължи с празнично шествие под звуците на духовата музика до паметника на Свободата, където Валери Николов поднесе цветя от името на Военен клуб – Свищов. Венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението на България бяха поднесени и от представители на местната власт, на учебните и културни институции, на бизнеса и неправителствените организации, деца и граждани.


По повод 150-годишнината от гибелта на Васил Левски на 17 февруари 2023 г. в гр. Свищов беше почетена паметта на революционера с кратка програма и поднасяне на цветя на паметната му плоча, намираща се в детската градина, носеща името на Апостола. Деца, учители, граждани, представители на общинското ръководство и военния клуб се поклониха пред подвига и саможертвата на революционера.


На 30 януари 2023 г. в гр. Свищов служител на Военен клуб – Свищов поднесе цветя пред паметната плоча на Начовата къща, където е основано Първото българско читалище по инициатива на Димитър Начович, Христаки Филчов, Емануил Васкидович и Георги Владикин. Поводът бе 167 години от основаването на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови 1856”. С възпоменателно слово събралите се свищовлии почетоха паметта на будителите, поставили основите на читалищното дело у нас, и се поклониха пред епохалното им дело.


На 13 януари 2023 г. старши експертът на Военен клуб – Свищов взе участие във факелното шествие от родната къща на Алеко Константинов до неговия паметник в центъра на Свищов, където бяха поднесени венци и цветя по повод 160-та годишнина от рождението на големия български писател и майстор на фейлетона, наричан Щастливеца. За поредна година факелно шествие огря пътя от родната му къща до неговия паметник в центъра на града. Ученици, учители, културни деятели, представители на различни институции и граждани извървяха заедно пътя до бюста на Алеко, за да му отдадат почит за достойно изживения живот и безценното наследство, което е оставил след себе си. Гост на тържеството беше вицепрезидентът Илияна Йотова. Тържествената вечер, посветена на Алеко Константинов, завърши в салона на Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ с празничен концерт.


На 6 януари 2023 г. в местността „Паметниците“ край Свищов се проведе традиционното скачане в река Дунав за богоявленския кръст по повод празника Йордановден. Старши експертът на Военен клуб – Свищов присъства на общоградските тържества, както и много граждани. Отец Димитър направи молебен за здраве и хвърли кръста във водите на река Дунав.


На 22 септември 2022 г. по повод 114 години от обявяването на Независимостта на България Военен клуб – Свищов почете паметта на националните герои. Представители на културни, образователни и обществени институции, военно формирование 28880 – Белене, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Община Свищов и десетки граждани поднесоха цветя на паметника – символ на българската Свобода. Програмата продължи с изпълнения на деца от детските градини на град Свищов.


На 6 септември 2022 г. в гр. Свищов тържествено бяха отбелязани 137 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България. Денят на Съединението е една от най-паметните дати в българската история. С този акт и успешната му защита българите постигат първия етап от националното си обединение. Поклонението започна в 11.00 часа пред паметника на Свободата. На тържественото честване присъстваха десетки граждани и представители на културни, образователни и обществени институции, военнослужещи от военно формирование 28880 – гр. Белене, които поднесоха цветя на паметника – символ на българската Свобода. Цветя бяха поднесени и от служител на Военен клуб – Свищов.


По повод 145-годишнината от освобождението на град Свищов – първия свободен град, представител на Военен клуб – Свищов взе участие на 26 юни 2022 г. в общоградското поклонение. Празничното честване започна в църквата „Света Троица“ с молебен за здравето на военнослужещите и благополучието на България. По-късно на Братската могила в местността „Паметниците“ се състоя общоградско поклонение в памет на загиналите в Руско-турската освободителна война (1877 - 1878 г.) и за освобождението на Свищов. Събитието започна с песните „Тих бял Дунав“ и „Из кръв и дим“, в изпълнение на Първи български хор „Янко Мустаков“. Панихида в памет на загиналите за свободата на отечеството български, руски, украински, белоруски, румънски и финландски во̀ини отслужи отец Михаил. Военно формирование 28880 – гр. Белене и Духовия оркестър към 55-ти инженерен полк проведоха военен ритуал по полагане на венци и цветя на Братската могила. Венци и цветя в знак на признателност поднесоха и кметът на Свищов, председателят на ОбС – Свищов, Военно формирование 28880 – гр. Белене, представител на Военен клуб – Свищов, ветерани от войните, образователни, културни и други институции, неправителствени организации и граждани.


По повод Деня на Ботев и загиналите за свободата на България четници от Свищовско, дали живота си по бойните полета – П. Ванков, Атанас Алексиев, Георги Матев, Георги и Коста Алексиеви, Прокопий Дянков, Христо Ламбев и Иван Николов, и отбелязване 146 години от гибелта на поета-революционер Христо Ботев, на 2 юни 2022 г. представител на Военен клуб – Свищов взе участие в общоградското поклонение. Пред паметника на Свободата в градската градина на площад „Свобода“ в гр. Свищов се събраха родолюбиви българи да отдадат заслужена почит пред саможертвата на Ботев и четниците му. Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от Военно формирование 28880 – гр. Белене, Общинското ръководство на гр. Свищов, г-н Валери Николов – представител на Военен клуб – Свищов и граждани.


По повод 149 години от гибелта на Васил Левски служител на Военен клуб – Свищов почете паметта му с полагане на цветя на паметната плоча, намираща се в детската градина, носеща името на Апостола. Децата от детската градина почетоха своя патрон с кратка програма от стихове и песни, посветени на Васил Левски.


На 30 януари 2022 г. в гр. Свищов служител на военния клуб поднесе цветя пред паметната плоча на Начовата къща, където е основано Първото българско читалище от Димитър Начович, Христаки Филчов, Емануил Васкидович и Георги Владикин, по повод 166 години от основаването на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови 1856”.


Общоградско поклонение с ритуал по полагане на цветя и венци пред паметника на Щастливеца, по повод 159-годишнината от рождението на Алеко Константинов, се състоя на 13 януари 2022 г. в гр. Свищов. По традиция в паметния ден пред бюста на Алеко в Градския парк се събраха десетки граждани и ученици, които отдадоха своята почит към достойния българин и съгражданин. Цветя бяха поднесени и от служители на Военен клуб – Свищов.


На 24 май 2021 г. – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Военен клуб – Свищов взе участие в общоградските тържества. Поднесени бяха цветя на гроба на първия български министър на просвещението д-р Георги Атанасович в двора на църквата „Света Троица“ в Свищов от Общинското ръководство на града, Военен клуб – Свищов, представители на различни институции, жители на града, учители, ученици и много граждани. За финал на празничното тържество, на фона на песента „Една българска роза“, в небето полетяха балони с цветовете на българския трибагреник.


На 11 май 2021 г. по повод годишнината от убийството на Алеко Константинов – безсмъртния автор, основоположник на туризма, юрист, писател и човек с голямо сърце, Военен клуб – Свищов взе участие във възпоменателния ден в паметта на писателя. Навършват се 124 години от злощастния 11 май 1897 година, когато по погрешка е убит един от най-видните наши писатели. Животът му е твърде кратък, но достатъчен, за да се издигне като един от великаните на българското художествено слово. Общинското ръководство на гр. Свищов, г-н Валери Николов – представител на Военен клуб – Свищов и много граждани отдадоха почит и поднесоха венци и цветя пред паметника на Щастливеца в гр. Свищов.


По повод Деня на храбростта и празник на Българската армия г-н Валери Николов – служител на Военен клуб – Свищов, взе участие в общоградското тържество на 6 май 2021 г. На площад „Велешана“, пред Паметника на 33-ти Свищовски полк, бе отслужена панихида, след което с военен ритуал на военно формирование 28880 - Белене бяха поднесени цветя и венци в знак на признателност пред паметта на загиналите български во̀ини. Програмата продължи с музикален поздрав от Духовия оркестър към 55-и Инженерен полк – Белене. Присъстваха общинското ръководство на гр. Свищов, военнослужещи от военно формирование 28880 – гр. Белене, членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и гости на града.


На 3 март 2021 г. в гр. Свищов тържествено бе отбелязан Денят на българската свобода с ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност към героите, пожертвали се за Освобождението на България от турско иго. Честването започна с благодарствен молебен в църквата „Света Троица“ и продължи с панихида за загиналите. Валери Николов поднесе цветя от името на Военен клуб – Свищов на паметника на Свободата. Венци и цветя бяха поднесени и от представители на местната власт, на учебните и културни институции, на бизнеса и неправителствените организации, деца и граждани.


По повод 158-годишнината от рождението на бележития писател и общественик Алеко Константинов, представител на Военен клуб – Свищов за поредна година сведе глава в знак на признателност и почит към живота и делото на Щастливеца, и поднесе цветя пред бюст-паметника му в центъра на гр. Свищов. Събитието се състоя на 13 януари 2021 г. – денят, в който през 1863 г. е роден създателят на незабравимия шедьовър „Бай Ганьо“.


На 22 септември 2020 г. по повод 112 години от обявяването на Независимостта на България Военен клуб – Свищов почете паметта на националните герои. За тържественото честване се бяха събрали десетки граждани и представители на културни, образователни и обществени институции, които поднесоха цветя на паметника – символ на българската Свобода. Цветя бяха поднесени и от Военен клуб – Свищов, ветерани от войните, Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса, кмета на Свищов, председателя на ОбС – Свищов, заместник-ректора на СА „Д. А. Ценов“, началника на РСПБЗН – Свищов, председателя на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“, общински съветници и граждани.


На 6 юли 2020 г., по повод 152 години от премиването на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на паметника на устието на река Янтра и река Дунав, Военен клуб – Свищов почете паметта на националните герои – българските четници, започнали своя поход за освобождение на свищовския бряг.

Поднесени бяха цветя пред паметната плоча, увековечаваща делото на войводите, от представители на Военен клуб – Свищов, ветерани от войните, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, както и много граждани.


На 27 юни 2020 г. по повод 143 години от освобождението на Свищов, Военен клуб – Свищов участва в общоградско поклонение, с което бе почетена паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.

Тържественият ден продължи на Братската могила в местността „Паметниците“, където бе отслужена заупокойна панихида за загиналите в Руско-турската война (1877-1878) и бяха поднесени венци и цветя в памет на загиналите во̀ини при Свищов.

Празнични слова произнесоха кметът на Свищов Генчо Генчев, както и народните представители Станислава Стоянова и Милен Михов.

Венци и цветя поднесоха кметът на Свищов, председателят на ОС – Свищов, Военен клуб – Свищов, заместник-ректорът на СА „Д. А. Ценов“, ветерани от войните, образователни, културни и други институции, общественици, политически партии, неправителствени организации и граждани. От името на военния клуб цветя в знак на признателност бяха поднесени от г-н Валери Николов.


На 2 юни 2020 г. служители на Военен клуб – Свищов участва в общоградско поклонение, с което бе почетена паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Честването на Деня на Ботев по традиция се състоя пред паметника на Свободата.

Директорът на дирекция „Култура и културно наследство” рецитира стихотворението „Моята молитва“ и подчерта значимостта на живота и делото на видния революционер, блестящ поет и публицист Христо Ботев.

Общоградското поклонение приключи с тържествен ритуал по полагане на венци и цветя и едноминутно мълчание в памет на загиналите.

От името на военния клуб цветя в знак на признателност бяха поднесени от г-н Валери Николов.

Точно в 12:00 часа с вой на сирени Свищов отбеляза навършването на 144 години от гибелта на Ботев, а в знак на признателност пред светлото му дело десетки граждани сведоха глави.


На 3 март 2020 г. Военен клуб – Свищов участва в общоградско поклонение, по повод Националния празник на Република България и 142 години от Освобождението от турско иго.

Честванията в първия освободен град започнаха с благодарствен молебен в храм „Света Троица“. По-късно, на централния площад „Алеко“, се проведе военен ритуал по издигане на националното знаме на Република България, който се изпълни тържествено от военнослужещи от 55-ти инженерен полк - гр. Белене и духовия оркестър на военното формирование.

След като българският трибагреник се развя гордо в центъра на Свищов, военните се строиха с тържествен марш и поведоха всички присъстващи с празнично шествие към площад „Свобода“. Пред паметника на Свободата, след кратка програма в изпълнение на ученици от СУ „Николай Катранов“, бе отслужена панихида в памет на всички знайни и незнайни во̀ини, загинали за Свободата на България.

Общоградското поклонение приключи с тържествен ритуал по полагане на венци и цветя, и едноминутно мълчание в памет на загиналите. Заместник-командирът по логистиката на 55-ти инженерен полк подполковник Атанас Демирков поднесе с почести първия венец, а след него, венци и цветя поднесоха кметът на Свищов, народни представители, председателят на ОбС – Свищов, ректорът на СА „Д. А. Ценов“, Военен клуб – Свищов, ветерани от войните, образователни, културни и други институции, общественици, политически партии, неправителствени организации и граждани.


На 16 май 2019 г. в гр. Свищов по план се проведе Национална комуникационно-информационна кампания „Бъди войник“ на Министерство на отбраната. Мероприятието бе посетено от свищовската общественост, ученици, студенти и гости от съседни общини. Голям интерес сред младежите предизвикаха щандовете, които представиха различните видове войски в Република България, видовете оръжия и техника. Българската армия успя и в гр. Свищов да привлече и задържи вниманието и интереса на младите хора. Денят завърши с празничен концерт в Първо българско читалище под непрестанните аплодисменти на свищовската публика.


По повод провеждането на XV-ти Национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Звездици за Лора“ – гр. Свищов (05-08.04.2019 г.) в Първо българско читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“, г-н Валери Николов връчи награда от името на Военен клуб – Свищов. Конкурсът е посветен на децата, загинали при автобусната катастрофа в река Лим в Сърбия на 04.04.2004 г. Един от участниците в конкурса, определен от журито Маргарита Хранова и Етиен Леви, получи грамота, История на България и Българския трибагреник. Мероприятието беше организирано от Община Свищов, Фондация „Ангели от Лим“ и Илиян Николов - баща на Лора.


На 11 януари 2019 г. в гр. Свищов с традиционното факелно шествие от родната къща на Щастливеца до паметника му в градската градина започнаха традиционните Алекови дни по повод 156-годишнината от рождението му. Бележитият писател и общественик, нарекъл себе си „Щастливец”, е роден на 13 януари (1 януари по стар стил) 1863 г.

В присъствието на зам.-министъра на туризма г-жа Ирена Георгиева в града на Алеко беше открит и Туристически информационен център.

Кметът на гр. Свищов и председател на МФ „Алеко Константинов“ – г-н Генчо Генчев произнесе слово по повод годишнината от рождението на Яворов.

Представители на общинското ръководство, Военен клуб – Свищов, членове на родолюбивите съюзи, ученици, граждани и гости на града участваха в честването, като за поредна година в знак на признателност към живота и делото на видния свищовец и родолюбив българин – Алеко Константинов, бяха поднесени цветя пред бюст-паметника му в центъра на града.


На 6 януари 2019 година в местността „Паметниците“ край гр. Свищов се проведе традиционното скачане в река Дунав за богоявленския кръст. Отец Михаил отслужи молебен за здраве и хвърли кръста в студените води на река Дунав. Под звуците на родопски гайди се изви празнично хоро, в чест на един от най-големите християнски празници - Йордановден.


По повод 1 ноември – Ден на народните будители, на 1 ноември 2018 година г-н Валери Николов – служител на Военен клуб Свищов, взе участие във факелно шествие, организирано от Община Свищов. Мероприятието завърши с поднасяне на цветя пред „Паметника на Дарителите” в центъра на града.


По повод Регионален фестивал на руската песен, на 13.10.2018 г. г-н Валери Николов – служител на Военен клуб Свищов, поднесе цветя пред главната квартира на руската дунавска армия в Горна Студена. Присъстваха общинското ръководство на гр. Свищов, членове на родолюбивите съюзи и граждани.


По повод 151-годишнината от смъртта на Георги Ст. Раковски - основоположник на национално-революционна борба за освобождаването на България, на 09.10.2018 г. г-н Валери Николов – служител на Военен клуб Свищов, проведе разговор – беседа с членове на родолюбивите съюзи и граждани.


По повод 110 годишнината от обявяването на Независимостта на България г-н Валери Николов – служител във Военен клуб Свищов, взе участие на 22.09.2018 г. в тържественото честване на празника. Бяха поднесени цветя пред Паметника на Свободата в града. В следобедните часове главният специалист на Клуба взе участие и в тържествата в гр. Велико Търново, където на 22 септември 1908 година княз Фердинанд, управляващ дотогава васалното на Османската империя Княжество България, прочита подписания от него и от правителството на Александър Малинов манифест. Това става в църквата „Св. Четиридесет мъченици“. Поднесени бяха цветя от името на Военен клуб Свищов, заедно с евродепутата Ангел Джамбазки.


По повод 84-годишнината от смъртта на българския генерал Георги Вазов, на 13.08.2018 г. във Военен клуб Свищов беше изнесена лекция. На мероприятието присъстваха членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и служители на Клуба.


По повод 181 годишнината от рождението на Васил Левски, на 18.07.2018 г. г-н Валери Николов – служител на Военен клуб Свищов, поднесе цветя пред паметната плоча на Апостола на свободата в двора на ДГ „Васил Левски“.


По повод 150 години от преминаването на българските войводи Хаджи Димитър, Стефан Каражда и техните четници в близост до гр. Свищов (с. Вардим – местността Янково гърло), на 07.07.2018 г. г-н Валери Николов – служител на Военен клуб Свищов, поднесе цветя от името на Клуба.


По повод 141 г. от Освобождението на Свищов – първия свободен град, на 27.06.2018 г. г-н Валери Николов – служител на Военен клуб Свищов, взе участие в общоградските тържества. Мероприятията започнаха в църквата „Света Троица“, където бе отслужен молебен за здравето на военнослужещите и благополучието на България. На Братската могила в местността „Паметниците“ бяха поднесени цветя от името на военния клуб за загиналите в Руско-турската война.


По повод 2 юни – Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, г-н Валери Николов – служител на Военен клуб Свищов, взе участие в общоградското тържество. Точно в 12.00 часа в гр. Свищов бе почетена паметта на Ботев с вой на сирени, поклон и едноминутно мълчание. В знак на признателност бяха поднесени цветя пред паметника на Свободата в градската градинка на площад „Свобода“ в памет на загиналите за свободата и независимостта на България. Присъстваха общинското ръководство на гр. Свищов, военнослужещи от военно формирование 28880 – гр. Белене, граждани и гости на града.


По повод 1 юни – Международния ден на детето и Ден на отворените врати в Сухопътни войски, служител на Военен клуб Свищов организира посещение във в. ф. 28880 – Белене за учениците от ІХ –ти клас на СУ „Николай Катранов”. На 31.05.2018 година военнослужещите от формированието демонстрираха пред децата въоръжението, бойната техника и бойното снаряжение на Българската армия. Присъстваха главният специалист на Военен клуб Свищов Валери Николов, военнослужещи от в. ф. 28880 – Белене, ученици от СУ „Николай Катранов” и директорът на училището г-н Генади Иванов. Групата бе посрещната в поделението от служителя на Военен клуб Белене и мероприятието премина при голям интерес от страна на децата.


По повод 24 май – Деня на славянската писменост и култура, на 24.05.2018 г. г-н Валери Николов – служител на Военен клуб Свищов, взе участие в общоградското факелно шествие и поднесе цветя в знак на признателност пред Паметника на дарителите в центъра на града. Присъстваха общинското ръководство, ученици и гости на гр. Свищов.


По повод 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, на 06.05.2018 г. г-н Валери Николов – служител на Военен клуб Свищов, взе участие в общоградското тържество и поднесе цветя в знак на признателност пред Паметника на загиналите от 33-ти пехотен полк на площад „Велешана”. Присъстваха общинското ръководство на гр. Свищов, военнослужещи от в.ф. 28880 – гр. Белене, членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и гости на града.


По повод 121 години от убийството на Алеко Константинов, на 11.05.2018 г. г-н Валери Николов – служител на Военен клуб Свищов, взе участие във възпоменателен ден за Щастливеца. Бяха поднесени цветя в знак на признателност пред барелефа му в градската градина. Присъстваха граждани и гости на града.


По повод 142-годишнината от избухването на Априлското въстание, на 20.04.2018 г. г-н Валери Николов – служител на военния клуб, проведе лекция. На мероприятието присъстваха членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.


По повод провеждането на XIV Национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Звездици за Лора“ – гр. Свищов (13 -15.04.2018 г.), в Първо българско читалище „Еленка и Кирил Аврамови“, който е в културния календар на Община Свищов, г-н Валери Николов връчи награда от името на Военен клуб Свищов. Конкурсът е посветен на децата, загинали при автобусната катастрофа в река Лим в Сърбия на 04.04.2004 г. За първа година от името на Клуба беше връчена такава награда. Подарено бе на един от участниците в конкурса, определен от журито с председател Маргарита Хранова, грамота, енциклопедия за историята на България и българския трибагреник. Мероприятието е организирано от Община Свищов, Фондация „Ангели от Лим“ и Илиян Николов - баща на Лора.


По повод 197-годишнината от рождението на Георги Ст. Раковски – революционер, книжовник и идеолог на българското националноосвободително движение, на 02.04.2018 г. г-н Валери Николов, служител на Военен клуб Свищов, проведе разговор-беседа за живота и дейността му. На мероприятието присъстваха членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.


По повод 73-годишнината от Дравската епопея – една от най-успешните отбранителни операции на Българската армия през Втората световна война срещу войските на Третия райх, на 21.03.2018 г. г-н Валери Николов – служител на военния клуб, проведе разговор-беседа, на която присъстваха членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.


По повод Деня на Освобождението на България от османско иго, на 03.03.2018 г. г-н Валери Николов – служител на Военен клуб Свищов, взе участие в общоградското тържество. В знак на признателност бяха поднесени цветя в памет на загиналите за Освобождението на България пред Паметника на Свободата в гр. Свищов.


По повод 1-ви март – деня на баба Марта, на 01.03.2018 г. г-н Валери Николов посети Детска градина „Васил Левски”. От името на Военен клуб Свищов бяха раздадени мартенички на всяко дете, като символ на здраве, радост и късмет, за известяване края на зимата и настъпването на пролетта. Децата от своя страна поздравиха със стихотворения, песни и танци.


По повод 145 години от обесването на Васил Левски, на 19.02.2018 г. г-н Валери Николов – служител на Военен клуб Свищов, посети детска градина „Васил Левски“, където в знак на признателност пред светлата памет на Апостола бяха поднесени цветя на паметната плоча в двора на детското заведение.


По повод 136 години от рождението на изтъкнатия български художник Владимир Димитров – Майстора, на 01.02.2018 г. във Военен клуб Свищов и СУ „Димитър Благоев“ беше изнесена лекция за живота и творчеството му от г-н Валери Николов. Присъстваха членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и ученици от класа по изобразителни изкуства. Мероприятието беше организирано от Военен клуб Свищов и е отразено в местния вестник „Дунавско дело“.


По повод 155 годишнината от рождението на писателя-сатирик Алеко Константинов, на 12.01.2018 г. представител на Военен клуб Свищов взе участие във факелно шествие от родната къща на Щастливеца до паметника му в центъра на града. Цветя поднесоха г-н Валери Николов и г-н доц. д-р Милен Михов, народен представител от Велико Търново, който присъства на мероприятието по покана на Военен клуб Свищов.


По повод Йордановден (Богоявление), на 06.01.2018 г. представител на Военен клуб Свищов присъства на тържествата в местността „Паметниците”. На брега на р. Дунав беше отслужен молебен за здраве, след което беше запален огън, около който бе организирана богата фолклорна програма.Article | by Dr. Radut