Jump to Navigation

Мероприятия

На 3 март 2021 г. служителите от Военен клуб – Шумен и членове на СНЦ “Кан Крум Страшний“ се включиха в тържествена заря-проверка по повод Националния празник на Република България, организирана от Военен гарнизон Шумен и Община Шумен. Поднесени бяха венци и цветя в знак на признателност пред паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал“. Присъстваха народни представители, просветни и културни организации и граждани.


На 22 септември 2020 г. Родолюбив комитет „Крум Страшний“ при Военен клуб – Шумен отбелязаха със шествие по главната улица и жива картина, пресъздаваща момента на обявяването на Независимостта на България, големият български празник. Шествието започна от военния клуб до площад „Кристал“, където в жива картина бяха пресъздадени събитията от 1908 г. Прочетен бе Манифеста на княз Фердинанд за обявяване Независимостта на България.


Клуб за народни танци „Задявка“ при Военен клуб – Шумен взе участие на 19 и 20 септември 2020 г. в Международен фолклорен фестивал „Море от ритми“ в гр. Балчик. Танцьорите завоюваха заслужено първо място в раздел „Обработен фолклор за танцови състави“.


Клуб за народни танци „Задявка“ при Военен клуб – Шумен се включи на 3 март 2020 г. в инициативата „Пробуждане с хоро“ на Сдружение „Азбукари“.

Събитието се състоя пред ДКТ „Васил Друмев“ – гр. Шумен, където стотици шуменци се хванаха заедно на кръшно българско хоро.


На 24 февруари 2020 г. Военен клуб – Шумен и Военното окръжие – Шумен организираха среща-разговор в Приемния салон на Клуба с капитан Живко Кръстев – заместник-командир на танкова рота, и мл. сержант Христо Тодоров – командир на танк Т-72. Присъстващите бяха запознати със спецификата на професията, техниката, ученията и мисиите зад граница, които са преминали.


На 2 декември 2019 г. Военен клуб – Шумен и Военното окръжие организираха среща-разговор в Приемния салон на клуба със старши лейтенант Веселин Атанасов и курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – Варна, които представиха професията на военните моряци.

Срещата беше под надслов „Да поговорим за....“.

В залата присъстваха ученици, студенти, жители и гости на гр. Шумен, които имаха възможността да чуят интересни истории, да придобият знания зa връзването на морски възли и как те се ползват при плаванията.


На 22 ноември 2019 г. в Приемния салон на Военен клуб – Шумен вокална формация „Божур“ с участието на градския духов оркестър „Михаил Биков“ и диригент Христо Атанасов, беше изнесен концерт под мотото „Откровенията на маестрото“.


На 14 октомври 2019 г. Военен клуб – Шумен и Военното окръжие организираха среща-разговор в Приемния салон на клуба с майор Стоян Петков, един от най-добрите летци от авиобаза Граф Игнатиево, който представи специалността „летец-пилот“.

Срещата беше организирана под надслов „Да поговорим за....“, като ученици, студенти, жители и гости на Шумен имаха възможността да се запознаят с майор Стоян Петков и да му задават въпроси. Той разказа как се управлява боен самолет и за предизвикателствата, пред които е изправен един летец - пилот.

По време на събитието във фоайето на военния клуб бе подредена изложба от макети на военни изтребители, свързана с миналото, настоящето и бъдещето на българските ВВС, предоставена от о. з. полк. Дишко Иванов.


Вокална формация „Божур“ при Военен клуб – Шумен завоюва първото място и лауреатско звание на 20-ти юбилеен фестивал на градската песен „Мара Врачанка“ – гр. Враца, който се проведе на 12 октомври 2019 г.

С първо място и званието „Лауреат“ бе отличен и дуета Теодора Димитрова и Димитър Вичев. Изпълненията спечелиха любовта и сърцата на публиката в залата.


На 6 януари 2019 година пред сградата на Община Шумен бе отслужен богоявленски водосвет на бойните знамена. Осветени бяха знамената на военно формирование 34200, копие на знамето на 7-ми Преславски полк, знамето на учебна база „Панайот Волов“, знамето на Ботевата чета, клубното знаме на родолюбив комитет „Крум Страшний“, знамето на Борис и Симеон, знамето на Калоян и Шишмановци, клубното знаме на шуменския клуб „Традиция“. Знамената светини бяха носени от представителни част на шуменския факултет към Националния военен университет, на военни формирования 34200 и 54060, на Родолюбив комитет „Крум Страшний“ и на клуб „Традиция“. На церемонията по благославяне на бойните знамена присъстваха граждани, народни представители от гр. Шумен, представители на местната власт, военни.


На 22 септември 2018 година във Военен клуб Шумен се честваха 110 години Независима България. С жива картина членовете на родолюбия комитет „Крум Страшний“ при военния клуб за десети пореден път „изиграха“ част от историята от 1908 година, когато в гр. Шумен е получен манифестът, с който на 22 септември в гр. Велико Търново княз Фердинанд обявява Независима България.


На 01 и 02.09.2018 г. Сдружение “Кан Крум” при Военен клуб Шумен участва във възпоменателно тържество по случай 102 години от Тутраканската епопея. Събитието се проведе в гр. Тутракан.


На 27 и 28.07.2018 г. Родолюбив комитет “Кан Крум” при Военен клуб Шумен участва в традиционните Чакърови празници до гр. Самоков, в местността Чакърови поляни. Участието беше свързано в пресъздаване на битките, които е водил Чакър войвода.


Служителите на Военен клуб Шумен участваха на 18.07.2018 г. в тържества по случай 181 години от рождението на Васил Левски и 140 години от освобождението на града от османско владичество. Мероприятието се проведе пред паметника на Апостола на свободата в гр. Шумен.


На 18.07.2018 г. Родолюбив комитет „Кан Крум” при Военен клуб Шумен участва в спектакъл „140 години свободен Шумен” по случай 140 години от освобождението на града от османско владичество. Мероприятието бе проведено на площад „Освобождение” пред граждани и гости на града.


Родолюбив комитет „Кан Крум” към Военен клуб Шумен, участва на 09 и 10.06.2018 г. в гр. Камено във възстановка „1300 години от победата на Кан Тервел над арабските нашественици и освобождението на Константинопол”.


Клуб за народни танци „Задявка” към Военен клуб Шумен участва във фолклорен фестивал в гр. Катерини, Гърция, който се проведе на 08.06.2018 г.


Вокална формация „Божур” към Военен клуб Шумен участва на 02 и 03.06.2018 г. в VI Национален фолклорен фестивал “Подари ми море” – с. Крапец, където зае първо място.


Родолюбив комитет „Кан Крум” към Военен клуб Шумен участва на 02.06.2018 г. в „Дни на предците” – гр. Плиска.

Военен клуб Шумен получи благодарствена грамота за участие и принос за възстановяване и съхранение на традициите, бита и културата.


Военноморски клуб Варна отвори врати за варненските ценители на изкуството, като част от културната програма, по повод провелия се фестивал „Нощта на музеите” на 19.05.2018 г.

Форматът не спира да търси предизвикателства и иновации, като разширява обхвата си. Освен на традиционните участници, събитието дава поле за изява на множество млади артисти и колективи, като по този начин се превръща в платформа за експерименти и пилотни начинания.

В инициативата взеха участие клубовете по интереси „Дръзки” към Военноморски клуб Варна и „Кан Крум Страшний” към Военен клуб Шумен.


Родолюбив комитет „Кан Крум” към Военен клуб Шумен, участва в Нощ на музеите. Събитието се състоя на 19.05.2018 г. в къща – музей „П. Волов” - гр. Шумен.


Родолюбив комитет „Кан Крум” към Военен клуб Шумен участва на 18.05.2018 г. във Фестивал на средновековните бит и култура в гр. Мездра.


Родолюбив комитет „Кан Крум” към Военен клуб Шумен взе участие на 6 май 2018 г. в отбелязването на Деня на храбростта и празник на Българската армия. Събитието се състоя в с. Васил Друмево.


По случай 142 години от обявяване началото на Априлското въстание, Родолюбив комитет „Кан Крум” към Военен клуб Шумен и ученици от СОУ „П. Волов” – Шумен поднесоха на 20.04.2018 г. венци и участваха в тържествен ритуал пред паметника на Панайот Волов в гр. Шумен.


В ритуал, по случай 145 години от трагичната гибел на Апостола на свободата, на 19.02.2018 г. пред паметника на Васил Левски в гр. Шумен, взеха участие служителите от Военен клуб Шумен и Родолюбив комитет „Крум Страшний”.


Родолюбив комитет “Крум Страшний” към Военен клуб Шумен участва във възстановка „140 години от Освобождението на Търговище”. Събитието се състоя на 28.01.2018 г. в гр.Търговище.Article | by Dr. Radut