Jump to Navigation

Мероприятия

Военен клуб – Шумен прекрачва отвъд рутината и отбелязва традиционни събития с въображение, иновативност и ентусиазъм. В навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия – 6 май, с военен ритуал бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча на „Спасителите на шуменските бойни знамена". В приемния салон на клуба със съдействието на военните формирования и клуб „Традиция“ бе организирана изложба на документи и образци на оръжия, представящи развитието на Българската армия през годините. Плочата, поставена на стената на военния клуб, е единствена по рода си. Честването ѝ всяка година и подчертаването на нейното значение за родолюбивата общественост са важни, за да не се губят реперите на националната ни идентичност и духът на признателност, особено сред младите хора. Слово, емоционално наситено и богато с интересна информация, произнесе председателят на областната организация на СОСЗР полковник о.р. Радослав Узунов. На събитието присъстваха кметът на община Шумен проф. Христо Христов, зам.-кметът по култура и образование Светослава Хайнова, началникът на Централно военно окръжие полк. Георги Георгиев, председатели на военно-патриотични съюзи, граждани. Тази година събитието е включено в инициативите на клуба като част от Кампания 2024 за развитието на културно-художествената и военно-патриотичната дейност под мотото „ЗНАНИЕ! ПАМЕТ! ВДЪХНОВЕНИЕ!“ и бе повод за привличане вниманието към ролята на военния клуб в родолюбивите инициативи на града и региона и към необходимостта в подкрепата на неговата дейност да се включи цялата местна общност.


Военен клуб – Шумен отбеляза на 26 март 2024 г. 20 години членство на Република България в НАТО, в изпълнение на Националната програма с инициативи. Тържествен доклад на тема „20 години България в НАТО“ представи о. з. полк. доц. д-р Радослав Узунов, доц. в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски и Национален военен университет „Васил Левски“ по въпросите на сигурността и председател на СОСЗР – Шумен. Прожектиран беше филмът на Военния телевизионен канал „Ние сме НАТО“. Хорът на запасното войнство „Хан Аспарух“ към Военен клуб – Шумен с участието на курсанти от Факултет „А, ПВО и КИС“ – Шумен изнесоха празничен концерт.


На 13 март 2024 г. в Приемния салон на Военен клуб – Шумен бяха връчени Грамоти на учениците от Област Шумен, които взеха участие в националния ученически конкурс „Наследник съм на...“, посветен на 110- годишнината от Балканските войни (1912 – 1913 г.). Тържественото награждаване се проведе под патронажа на областния управител проф. Добромир Добрев, в присъствието на представители на общинските администрации Шумен, Смядово и Каспичан. Отличените ученици, участвали в конкурса със свои проекти – исторически есета, свързани с участието на техни предци в Балканските войни, получиха от Министерство на отбраната екземпляри на книга за бойните знамена на Българската армия, на Опълченските дружини и въстаническите чети „За честта и славата на България. Българските бойни знамена”. Областният управител проф. Добрев връчи на всички родолюбци керамичен плакет с изображение на Мадарският конник. Националният ученически конкурс е част от националните чествания по повод 110 години от Балканските войни и се организира от Министерството на отбраната и Централно военно окръжие, съвместно с Министерството на образованието и науката, регионалните управления на образованието и Съюза на ветераните от войните на България. След тържествената част, всички присъстващи гледаха филм, посветен на превземането на Одрин по време на Балканската война.


Тържество по повод Деня на Артилерията и ракетните войски се проведе на 11 март 2024 г. във Военен клуб – Шумен. Събитието се организира съвместно с Факултет „А, ПВО и КИС“ – Шумен, ръководството на СОСЗР – Шумен и военния клуб. Художествените школи към клуба – хор на запасното войнство „Хан Аспарух“ и клуб за народни танци „Задявка“ изнесоха празничен концерт пред гостите.


На 21 февруари 2024 г. във Военен клуб – Шумен бе организирана прожекцията на филма на ВТК „Разкази за Кербала“. За събитието бяха разпратени покани до военните формирования в гарнизон Шумен, военния факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ – Шумен, военно-патриотичните съюзи в града, Военно окръжие – Шумен. Прожекцията се състоя в киносалона на клуба със съдействието на фирма „Грация“ ЕООД. Присъстваха курсанти, военнослужещи и членове на военно-патриотичните съюзи.


С празничен концерт на 15.11.2023 г. Военен клуб – Шумен отпразнува 120 години от построяването на сградата на клуба.

В концерта участваха формации от военния клуб и града, сред които: Хор на запасното войнство „Хан Аспарух“ с диригент Наташа Христова, Танцов клуб „Задявка“ с ръководител Жечко Колев, Градски духов оркестър „Михаил Биков“ с диригент Христо Атанасов и група за спортни танци на Агенция „Фаворит“. Клубът по интереси „Кан Крум Страшний“ и сдружение с нестопанска цел „Жива история“ представиха униформи и въоръжение.

От лятото на 1903 г., когато е открита новопостроената сграда, мястото се превръща в център на всички по-значими представителни мероприятия в гарнизона и града. През годините клубът бележи развитие. Построено е ново, югоизточно крило, с което се създава вътрешен двор. Офицерската столова се реконструира в театрален и киносалон. Оформят се няколко приземни помещения. Увеличават се залите за занятия, театрални представления, увеселения и др. Така военният клуб в Шумен става център на културната дейност на армията подобно на читалищата в града. Сградата е обявена за архитектурен паметник на културата през 1980 г.

Гости на тържеството бяха кметът на града, началникът на гарнизона и началникът на военното окръжие в града, председателите на местните структури на СОСЗР и СВВБ, др. представители на местни институции, представители на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ и много граждани. Цветя, поздравителни адреси, думи на признателност и благодарност превърнаха честването в истински празник!

Събитието по отбелязване на годишнината е част и от Кампанията на ИА ВКВПД за развитието на културно-художествената и военно-патриотичната дейност във военните клубове през 2023 година „Моята България! Моят град, град на…” с мото: „Шуменският военен клуб – паметник на величието на българската армия!“


На 27 април 2023 г. Родолюбив комитет „Кан Крум Страшний“ към Военен клуб – Шумен представи жива картина „Старото школо“ пред ученици от 3-ти клас на III ОУ „Димитър Благоев“ – Шумен. Спектакълът пресъздава „Първото всеобщо годишно училищно испитание“, проведено в град Шумен на 11 юли 1846 година от учителя Стефан Изворски, което се явява и първото в страната.


Във фоайето на Военен клуб – Шумен през м. април 2023 г. ще бъдат представени произведения от конкурса за рисунка или електронна рисунка „Нарисувай ми обич“ на Регионалната здравна инспекция – Шумен и Общинския съвет по наркотични вещества /Превантивно-информационен център – гр. Шумен/. Участниците в конкурса са ученици от I клас до XII клас на училищата в Област Шумен. Отличените рисунки са изложени във фоайето на военния клуб, където могат да бъдат разгледани до края на м. април.


На 13 март 2023 г. във Военен клуб – Шумен се проведе тържествено събрание по повод 11 март – Ден на Артилерията и ракетните войски. Събитието се организира съвместно с Факултет „А, ПВО и КИС“ – Шумен, ръководството на СОСЗР – Шумен и военния клуб. Художествените школи към клуба – Хор на запасното войнство „Хан Аспарух“ и клуб за народни танци „Задявка“ изнесоха празничен концерт пред гостите.


С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски, на 18 юли 2022 г. шуменци отдадоха почит на Апостола на свободата по случай 185 години от неговото рождение. На тази дата Шумен чества и 144 години от освобождението на града. Ритуалът започна в 10.30 часа пред паметника на Васил Левски на площад „Освобождение“ в центъра на Шумен с рецитал за Апостола и военен ритуал, в който взеха участие и членове на СНЦ „Кан Крум Страшний“ при Военен клуб – Шумен. По-късно, във военния клуб се състоя празничен концерт с тържествени маршове в изпълнение на Градския духов оркестър „Михаил Биков“ с диригент Христо Атанасов. На концерта присъстваха областният управител д-р Владимир Йолов, представители на общинска администрация, командири на военни формирования, граждани и гости на град Шумен. Организатори на събитието бяха Община Шумен, Командването на Военен гарнизон – Шумен и Военен клуб – Шумен.


СНЦ „Кан Крум Страшний“ при Военен клуб – Шумен участва на 6 май 2022 г. в тържество по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия. Представена беше възстановка на площада пред Народно читалище “Пробуда 1871“ в гр. Върбица и бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча „Върбичани в Опълчението 1877 – 1878“ и паметника на загиналите във войните.


На 18 юли 2021 г. по повод 184 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски, пред паметника му в гр. Шумен се състоя военен ритуал, организиран от Община Шумен и командването на Военен гарнизон Шумен. Участие взеха служителите на Военен клуб – Шумен, както и членове на СНЦ „Кан Крум Страшний“ към военния клуб.


На 18 юли 2021 г. с историческа възстановка шуменци отбелязяха 143 години от освобождението на града. На площад „Кристал“ бяха пресъздадени моменти от влизането в града на руските войски, начело с генерал Сергей Белокопитов. На специална церемония комендантът на града Фазлъ паша предаде официално властта и ключа на града в ръцете на руския комисар. Историческата възстановка беше организирана от Община Шумен, като в нея се включиха и членовете на СНЦ “Кан Крум Страшний“ към Военен клуб – Шумен, за което получиха и Благодарствена грамота.


По повод 160 г. от рождението на генерал-лейтенант Климент Бояджиев, на 15 юли 2021 г. във Военен клуб – Шумен се проведе среща на тема: „Те опазиха България“. Мероприятието беше организирано със съдействието на Военно окръжие – Шумен, клуб „Естетическо възпитание“ при факултет „А, ПВО и КИС“ и Военен клуб – Шумен. Доклад на тема: „Генерал-майор Климент Бояджиев – командир на 4-та пехотна Преславска дивизия през Балканската война“ изнесе полк. о. з. Мишо Йорданов. Премиерно бе представен документалният филм „Безмълвният свидетел – 1916“, чиято продукция се осъществява със съдействието на Военно окръжие – Шумен, Клуб „Традиция“ – Шумен, Исторически музей – Тутракан, Военно гробище музей – Добрич.


На 6 май 2021 г. СНЦ “Кан Крум Страшний“ при Военен клуб – Шумен представи в с. Мадара в жива картина сценка от „Нещастната фамилия“ по Васил Друмев. Произведението е първата оригинална българска повест, написана от писателя, духовник и политик Васил Друмен и излиза от печат през 1860 г.


На 3 март 2021 г. служителите от Военен клуб – Шумен и членове на СНЦ “Кан Крум Страшний“ се включиха в тържествена заря-проверка по повод Националния празник на Република България, организирана от Военен гарнизон Шумен и Община Шумен. Поднесени бяха венци и цветя в знак на признателност пред паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал“. Присъстваха народни представители, просветни и културни организации и граждани.


На 22 септември 2020 г. Родолюбив комитет „Крум Страшний“ при Военен клуб – Шумен отбелязаха със шествие по главната улица и жива картина, пресъздаваща момента на обявяването на Независимостта на България, големият български празник. Шествието започна от военния клуб до площад „Кристал“, където в жива картина бяха пресъздадени събитията от 1908 г. Прочетен бе Манифеста на княз Фердинанд за обявяване Независимостта на България.


Клуб за народни танци „Задявка“ при Военен клуб – Шумен взе участие на 19 и 20 септември 2020 г. в Международен фолклорен фестивал „Море от ритми“ в гр. Балчик. Танцьорите завоюваха заслужено първо място в раздел „Обработен фолклор за танцови състави“.


Клуб за народни танци „Задявка“ при Военен клуб – Шумен се включи на 3 март 2020 г. в инициативата „Пробуждане с хоро“ на Сдружение „Азбукари“.

Събитието се състоя пред ДКТ „Васил Друмев“ – гр. Шумен, където стотици шуменци се хванаха заедно на кръшно българско хоро.


На 24 февруари 2020 г. Военен клуб – Шумен и Военното окръжие – Шумен организираха среща-разговор в Приемния салон на Клуба с капитан Живко Кръстев – заместник-командир на танкова рота, и мл. сержант Христо Тодоров – командир на танк Т-72. Присъстващите бяха запознати със спецификата на професията, техниката, ученията и мисиите зад граница, които са преминали.


На 2 декември 2019 г. Военен клуб – Шумен и Военното окръжие организираха среща-разговор в Приемния салон на клуба със старши лейтенант Веселин Атанасов и курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – Варна, които представиха професията на военните моряци.

Срещата беше под надслов „Да поговорим за....“.

В залата присъстваха ученици, студенти, жители и гости на гр. Шумен, които имаха възможността да чуят интересни истории, да придобият знания зa връзването на морски възли и как те се ползват при плаванията.


На 22 ноември 2019 г. в Приемния салон на Военен клуб – Шумен вокална формация „Божур“ с участието на градския духов оркестър „Михаил Биков“ и диригент Христо Атанасов, беше изнесен концерт под мотото „Откровенията на маестрото“.


На 14 октомври 2019 г. Военен клуб – Шумен и Военното окръжие организираха среща-разговор в Приемния салон на клуба с майор Стоян Петков, един от най-добрите летци от авиобаза Граф Игнатиево, който представи специалността „летец-пилот“.

Срещата беше организирана под надслов „Да поговорим за....“, като ученици, студенти, жители и гости на Шумен имаха възможността да се запознаят с майор Стоян Петков и да му задават въпроси. Той разказа как се управлява боен самолет и за предизвикателствата, пред които е изправен един летец - пилот.

По време на събитието във фоайето на военния клуб бе подредена изложба от макети на военни изтребители, свързана с миналото, настоящето и бъдещето на българските ВВС, предоставена от о. з. полк. Дишко Иванов 


Вокална формация „Божур“ при Военен клуб – Шумен завоюва първото място и лауреатско звание на 20-ти юбилеен фестивал на градската песен „Мара Врачанка“ – гр. Враца, който се проведе на 12 октомври 2019 г.

С първо място и званието „Лауреат“ бе отличен и дуета Теодора Димитрова и Димитър Вичев. Изпълненията спечелиха любовта и сърцата на публиката в залата.


На 6 януари 2019 година пред сградата на Община Шумен бе отслужен богоявленски водосвет на бойните знамена. Осветени бяха знамената на военно формирование 34200, копие на знамето на 7-ми Преславски полк, знамето на учебна база „Панайот Волов“, знамето на Ботевата чета, клубното знаме на родолюбив комитет „Крум Страшний“, знамето на Борис и Симеон, знамето на Калоян и Шишмановци, клубното знаме на шуменския клуб „Традиция“. Знамената светини бяха носени от представителни част на шуменския факултет към Националния военен университет, на военни формирования 34200 и 54060, на Родолюбив комитет „Крум Страшний“ и на клуб „Традиция“. На церемонията по благославяне на бойните знамена присъстваха граждани, народни представители от гр. Шумен, представители на местната власт, военни.


На 22 септември 2018 година във Военен клуб Шумен се честваха 110 години Независима България. С жива картина членовете на родолюбия комитет „Крум Страшний“ при военния клуб за десети пореден път „изиграха“ част от историята от 1908 година, когато в гр. Шумен е получен манифестът, с който на 22 септември в гр. Велико Търново княз Фердинанд обявява Независима България.


На 01 и 02.09.2018 г. Сдружение “Кан Крум” при Военен клуб Шумен участва във възпоменателно тържество по случай 102 години от Тутраканската епопея. Събитието се проведе в гр. Тутракан.


На 27 и 28.07.2018 г. Родолюбив комитет “Кан Крум” при Военен клуб Шумен участва в традиционните Чакърови празници до гр. Самоков, в местността Чакърови поляни. Участието беше свързано в пресъздаване на битките, които е водил Чакър войвода.


Служителите на Военен клуб Шумен участваха на 18.07.2018 г. в тържества по случай 181 години от рождението на Васил Левски и 140 години от освобождението на града от османско владичество. Мероприятието се проведе пред паметника на Апостола на свободата в гр. Шумен.


На 18.07.2018 г. Родолюбив комитет „Кан Крум” при Военен клуб Шумен участва в спектакъл „140 години свободен Шумен” по случай 140 години от освобождението на града от османско владичество. Мероприятието бе проведено на площад „Освобождение” пред граждани и гости на града.


Родолюбив комитет „Кан Крум” към Военен клуб Шумен, участва на 09 и 10.06.2018 г. в гр. Камено във възстановка „1300 години от победата на Кан Тервел над арабските нашественици и освобождението на Константинопол”.


Клуб за народни танци „Задявка” към Военен клуб Шумен участва във фолклорен фестивал в гр. Катерини, Гърция, който се проведе на 08.06.2018 г.


Вокална формация „Божур” към Военен клуб Шумен участва на 02 и 03.06.2018 г. в VI Национален фолклорен фестивал “Подари ми море” – с. Крапец, където зае първо място.


Родолюбив комитет „Кан Крум” към Военен клуб Шумен участва на 02.06.2018 г. в „Дни на предците” – гр. Плиска.

Военен клуб Шумен получи благодарствена грамота за участие и принос за възстановяване и съхранение на традициите, бита и културата.


Военноморски клуб Варна отвори врати за варненските ценители на изкуството, като част от културната програма, по повод провелия се фестивал „Нощта на музеите” на 19.05.2018 г.

Форматът не спира да търси предизвикателства и иновации, като разширява обхвата си. Освен на традиционните участници, събитието дава поле за изява на множество млади артисти и колективи, като по този начин се превръща в платформа за експерименти и пилотни начинания.

В инициативата взеха участие клубовете по интереси „Дръзки” към Военноморски клуб Варна и „Кан Крум Страшний” към Военен клуб Шумен.


Родолюбив комитет „Кан Крум” към Военен клуб Шумен, участва в Нощ на музеите. Събитието се състоя на 19.05.2018 г. в къща – музей „П. Волов” - гр. Шумен.


Родолюбив комитет „Кан Крум” към Военен клуб Шумен участва на 18.05.2018 г. във Фестивал на средновековните бит и култура в гр. Мездра.


Родолюбив комитет „Кан Крум” към Военен клуб Шумен взе участие на 6 май 2018 г. в отбелязването на Деня на храбростта и празник на Българската армия. Събитието се състоя в с. Васил Друмево.


По случай 142 години от обявяване началото на Априлското въстание, Родолюбив комитет „Кан Крум” към Военен клуб Шумен и ученици от СОУ „П. Волов” – Шумен поднесоха на 20.04.2018 г. венци и участваха в тържествен ритуал пред паметника на Панайот Волов в гр. Шумен.


В ритуал, по случай 145 години от трагичната гибел на Апостола на свободата, на 19.02.2018 г. пред паметника на Васил Левски в гр. Шумен, взеха участие служителите от Военен клуб Шумен и Родолюбив комитет „Крум Страшний”.


Родолюбив комитет “Крум Страшний” към Военен клуб Шумен участва във възстановка „140 години от Освобождението на Търговище”. Събитието се състоя на 28.01.2018 г. в гр.Търговище.Article | by Dr. Radut