Jump to Navigation

Мероприятия

На 29 септември 2018 г. в гр. Видин се проведе петият Национален събор „Граничарите на България“ на Областния Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Видин, клуб „Граничар“ – Видин, Гранични полицейски управления – Видин и Брегово, База гранични полицейски кораби – Видин и Военен клуб Видин.

Форумът беше посветен на 140 години Държавни граници на България, 72-годишнината на Гранични войски, 40 години Дивизион Гранични катери и 20 години Гранична полиция. На събитието присъстваха Огнян Ценков - кмет на Община Видин, комисар Марин Колев - заместник-директор на Регионална дирекция „Гранична полиция” – Драгоман, комисар Николай Неделчев - заместник-директор на Регионална дирекция „Гранична полиция” – Русе, полковник Павел Станев - секретар на Централния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, генерал-майор от запаса Стефан Ангелов - бивш командващ Гранични войски, полковник от запаса Димитър Хрисимов - бивш началник щаб Гранични войски, полковник Петър Витков, полковник Георги Георгиев и полковник Иван Георгиев - бивши командири на първи граничен отряд - Видин.

Националният събор започна с демонстрация – задържане на нарушители на държавна граница в района на първи Граничен отряд - Видин. Присъстващите и участниците в срещата, дошли от цялата страна, имаха възможност да разгледат и изложба на оръжие. Молебен за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Данаил. Пред стената на героите - граничари бяха поднесоха венци и цветя в знак на признателност.

Участниците в събора имаха възможност да наблюдават демонстрация на катери от База гранични полицейски кораби - Видин.


На 13 март 2018 г. във Военен клуб Видин се проведе отчетна конференция на Областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Видин, за 2017 г. На събитието присъстваха генерал-лейтенант от запаса Златан Стойков - председател на Централния съвет на СОСЗР; полковник от запаса Христо Симеонов - заместник-председател на Централния съвет и вицепрезидент на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва на НАТО; полковник от запаса Павел Станев - главен секретар на Централния съвет, кметът на Община Видин Огнян Ценков, подполковник Вангел Николов - началник на Военно окръжие Видин, комисар Силвио Лазаров - началник „Гранично полицейско управление” и много членове на Съюза. Доклад за изминалата година изнесе полковник от запаса Венизел Петков - председател на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – гр. Видин.

Генерал Златан Стойков връчи на почетни грамоти, посветени на 110-та годишнина от основаването на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на кмета Огнян Ценков, на полковник Огнян Петров - секретар на областната организация, и на главния специалист на Военен клуб Видин Росица Еленкова.

Конференцията завърши с новината, че гр. Видин е избран за домакин на петия Национален събор на „Граничарите в България”, който ще се проведе през месец септември 2018 година.
Article | by Dr. Radut