Jump to Navigation

История и актуално състояние

Строителството на Военноморски клуб – гр. Варна започва през 1897 г. Архитект е инженер-майор Тодор Бояджиев, дипломирал се в Торино, Италия. Предприемач е свищовецът Стефан Иванов. Сградата е завършена в края на 1899 г. На 31 декември същата година е открита официално с провеждане на първия офицерски новогодишен бал, с който варненският елит посреща новия ХХ век. Построена е в ренесансов стил и е една от най-забележимите сгради в морския град.

Постепенно баловете стават традиция. Пищна елха, край която свири оркестър, украсява голямата танцувална зала. Елегантни дами и кавалери пристигат с файтони и за първи път показват пред елитното общество блестящите си тоалети, закупени най-често от Париж, Виена, Букурещ.

Военноморският клуб бързо заема своето място в живота на града и се превръща в културно-просветно средище на офицерите от Варненския гарнизон. На първия етаж се помещават канцеларията на Комендантството, столова за офицерите, аптека, сладкарница, магазин. Вторият етаж се състои от библиотека, голям и малък танцувални салони. На третия етаж и тавана се намират хотелските стаи.

След 9 септември 1944 година Клубът е преименуван в Дом на Народната войска с негов пръв началник капитан Димитър Бахнев.

През 1951 година получава името Дом народен флот, поради преобладаващите части от Военноморския флот, и става много популярен. В този период началник е капитан Яко Изидов Яков. От есента на 1980 г. до февруари 1983 година сградата на Военноморския клуб е реконструирана и разширена. Главен проектант е архитект Невена Терзийска, а главен конструктор Христо Христов. Изгражда се нова част към Дома, свързана стилово със старата. Строителството е изпълнено от под. 38540 с командир полк. Андреев. От пролетта на 1992 г. Дом народен флот е преименуван във Военноморски клуб.

Днес Клубът разполага с киносалон, концертна зала, заседателна зала, конферентна зала, лекционни зали, библиотека и хотел.

Организират се мероприятия, програми, форуми, беседи и инициативи по повод значими дати и национални празници, насочени към военнослужещите и цивилни служители от Министерство на отбраната, пенсионирани военнослужещи и членове на техните семейства, както и членове на военно-патриотични съюзи.

През 2016 г е извършена реставрация на фасадата, която включва строително-монтажни работи по фасада, покрив и дограма.

Културно-художествената дейност се реализира чрез различни творчески формации в областта на певческото и вокално изкуство, спортни танци, школа за диджеи, театрална формация, клуб за исторически възстановки, модерен балет, музикално-артистична формация.

Към военния клуб функционира социална кухня, предоставяща топъл обяд на пенсионирани военнослужещи, ветерани, военноинвалиди и военнопострадали.

Намира се на ул. „Владислав Варненчик“ № 2.

Галерия:

 

   

    Article | by Dr. Radut