Jump to Navigation

Мероприятия

115 години от обявяването на българската държава за независима

На 21.09.2023 г., в навечерието на Деня на Независимостта, в големия салон на ВК-Ботевград бе чествана 115-та годишнина от тази бележита дата в българската история. Акцент на събитието бе беседата, богато наситена с исторически данни и факти по темата, която гостите, членове на местните структури на военно-патриотичните съюзи и граждански лица, имаха удоволствието да чуят от мл. експерт във военния клуб Петко Тончев и о.з. полк. Г. Георгиев, заместник-председател на местната структура на СОСЗР. Постигането на независимост на България през 1908 г. е акт, който дълбоко бележи съвременната ни история и е безспорен повод за национална гордост. Постигането на суверенитета на страната ни е преди всичко дело на самите българи, чийто успех ни поставя на картата на Европа и задава добрата перспектива пред развитието ни. Организирането и осъществяването на събития, които популяризират върховете в многовековната ни история и фокусират вниманието на обществеността към значимостта да поддържаме националната ни памет жива е сред най-важните задачи на военните клубове, тяхна мисия и приоритет.


По повод 85 години от построяването на Военен клуб – Ботевград, в периода 15 – 19.05.2023 г. в сградата на военния клуб бе позиционирана изложба, организирана съвместно със Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Водеща роля в мероприятието взе о. з. м-р Володя Казаков – местен художник, който представи част от колекцията си от картини. Темата бе историческите забележителности и емблемата на Ботевград – часовниковата кула.

Експонатите бяха разгледани с интерес от членове на СОСЗР и техните семейства, както и много жители на Ботевград.

     

 


 

На 23.03.2023 г. от 11:00 ч. в големия салон на ВК-Ботевград се проведе среща-беседа по повод 110 години от смъртта на именития български поет и учител, роден в гр. Ботевград – Стамен Панчев. Събитието се организира в рамките на Кампания за развитието на културно-художествената и военно-патриотична дейност във военните клубове през 2023 г. под мотото „Моята България! Моят град – град на…“ и е част от набелязаните идеи на военния клуб за възстановяване на неговата роля и функции като културен, исторически и обществен център. На срещата присъстваха членове на СОСЗР, СВиВП и граждански лица. Беше изнесена беседа от о.з. полк. Георгиев за живота и дейността на съгражданина на ботевградчани, загинал преди 110 години в Междусъюзническата война, защитавайки националната кауза. О.з. м-р Казаков рецитира избрани стихотворения от неговото творчество. Всички присъстващи бяха запознати и с общонационалната инициатива под патронажа на президента на Република България г-н Румен Радев на Фондация “Наследство в бъдещето”, свързана с издигането на българското знаме на връх Рожен. Във връзка с патриотичната идея да се развее българският флаг на най-високия пилон в Европейския съюз със 111 м. височина се проведе дарителска кампания в подкрепа на проекта.


Във Военен клуб – гр. Ботевград с тържествено събрание беше отбелязан 6-и май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Слово за празника изнесе председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в гр. Ботевград. На мероприятието присъстваха членове на военно-патриотичните организации и граждани. Представена бе кратка музикална програма от членовете на съюза и рецитал от Клуба на литературните творци към военния клуб.

На 06.05.2015 г. по традиция община Ботевград организира празничен водосвет и курбан на оброка "Св. Георги” в местността "Зелин". Там бяха поканени и присъстваха и членовете на военно-патриотичните съюзи в града.
Article | by Dr. Radut