Jump to Navigation

История и актуално състояние

Сградата на Военен клуб – гр. Велико Търново е разположена в административния център на града, на пл. „Майка България“ №1.

Идеята за построяване на сграда за офицерско събрание във Велико Търново се заражда през 1910 - 1911 г. Балканската война, но последвалите я други войни до 1918 г. осуетяват градежа. Изживяната криза след войните дава възможност за по-широко обществено и частно строителство.

Възродител на идеята за построяване на военен дом е полковник Рашко Атанасов – началник на търновския гарнизон през 1926 - 1927 г. Той предлага да се разиграе голяма парична лотария и средствата от нея да се използват за изграждане на военен дом. Действа пред местните общински власти за предоставяне на земя за строеж.

Основният камък се полага на 24 май 1933 г. в деня на светите апостоли Кирил и Методий. На тържествената церемония присъстват министри, военни части, великотърновското гражданство. Със специален влак пристига цар Борис III. На мястото, където се полага основният камък (местността Марино поле), е построена арка, окичена с цветя и знамена. Тържеството започва с молебен, отслужен от митрополит Филип. При полагането на основния камък цар Борис III произнася прочувствена реч, която завършва с думите: “Нека този бъдещ дом бъде също и още една от съединителните връзки между офицерството и доблестното търновско гражданство за общокултурна дейност. Пожелавам, щото духът на великаните от епохата на Асеневци да пребъде във войнство и гражданство, а светлата памет на падналите за Отечеството герои да бъде винаги и у всички ни чувства на дълг и на все по-възвишена и чиста любов към родината.”

Започва строителството на военния дом по проект на архитектите Русев и Папазов. За една година строежът е завършен. На 18 ноември 1934 г. Велико Търново осъмва с нова сграда, която сполучливо се вписва в архитектурния му облик.

През годините военният клуб се превръща в културно средище, отворило вратите си за военнослужещите и гражданите на Велико Търново.

В днешни дни културно-художествената дейност се реализира чрез различни творчески формации в областта на вокалното изкуство, танцови школи, балетна формация, естрадно студио, школи по гейм дизайн и анимация, народни танци.

Към военния клуб функционира социална кухня, предоставяща топъл обяд на пенсионирани военнослужещи, ветерани, военноинвалиди и военнопострадали.

Изградена е самостоятелна хотелска част, състояща се от 2 апартамента и 13 стаи.

Галерия:Article | by Dr. Radut