Jump to Navigation

Мероприятия

Детска изложба на коледни рисунки, изработени от деца от ДДГ „Светлина“ към МО в гр. Карлово, беше подредена на 13 декември 2021 година във фоайето на Военен клуб – Карлово.


В периода от 6 до 10 септември 2021 година във фоайето и залата на Военен клуб – Карлово беше експонирана пътуващата изложба „20 години в полза на армията“, посветена на годишнината от създаването на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“, отбелязана през 2020 г. Фотоизложбата отразява моменти от развитието на Агенцията, която вече 20 години подчинява своята дейност в услуга на армията. Неин автор е Вяра Йовева – фотограф на Министерство на отбраната. При стриктно спазване на противоепидемичните мерки, експозицията беше посетена от представители и членове на военно-патриотични съюзи и граждани.


На 16 юли 2021 година в аудиовизуалната зала на Военен клуб – Карлово, пред членове на военно-патриотични съюзи и ползватели на социалната кухня към Министерство на отбраната в гр. Карлово, беше прожектиран филм по повод 184 години от рождението на Апостола на свободата – Васил Иванов Кунчев (Левски). Филмът запозна зрителите с живота и делото на великия българин, борил се за свободата на Отечеството, национален герой и идеолог за „чиста и свята република“.


На 9 юли 2021 г. във фоайето на Военен клуб – Карлово беше експониран кът с материали по повод 171 години от рождението на великия български поет Иван Вазов, изготвен от служителите на военния клуб. Посетителите с интерес разглеждаха материалите на Патриарха на българската литература, чието творчество е отражение на две исторически епохи – Възраждането и следосвобожденска България.


На 23 юни 2021 г. в лятно кино – гр. Карлово с празничен концерт Вокална група „Карловойс“ при Военен клуб – Карлово отбеляза седмия си рожден ден. Възпитаниците на г-жа Анита Илиева зарадваха публиката с 22 български песни, като особено присъствие в тазгодишния концерт имаха няколко народни песни. Представена беше и новата емблематична за град Карлово песен „Градините на Карлово“. Присъстваха представители на учреждения от Общините Карлово и Сопот, родители, граждани и гости на града.


На 14 март 2021 г. приключи деветото издание на Националния конкурс „Път към славата“ 2021 г., в който участваха и децата от Вокална група „Карловойс“ при Военен клуб – Карлово, с ръководител г-жа Анита Илиева. С първо място в най-малката възрастова група беше отличена Деница Янева. С първо и трето място в две направления беше наградена Сияна Зонева, като една от най-малките във втора група. В трудната трета група първо място завоюва Вяра Василева. Представилата се в голямата втора група Мария Кабакова получи трета награда. Отлично представили се на конкурса и с дипломи са Ана Мери Стоунс и Дани Илиева.


Националният празник на България 3 март беше отбелязан в град Карлово с церемония по издигане на националното знаме на площад „20-ти юли“. Тържествено слово по повод празника произнесе заместник-кметът на град Карлово г-н Антон Минев. На честването присъстваха д-р Емил Кабаиванов – кмет на Община Карлово, народни представители от 44-то Народно събрание, общински съветници и граждани на Общината. В празничната програма взеха участие почетна рота на 61-ва Стрямска механизирана бригада, вокална група „Карловойс“ при Военен клуб – Карлово и детска фолклорна формация „Розова долина“. Честването продължи с откриване на фотодокументална изложба „Опълченците от карловския край, участници в Освободителната руско-турска война 1877-1878 г.“ в многофункционалната зала на военния клуб. В изложбата са представени снимки и документи за славни с подвизите си исторически имена от Карловския край, сред които: Стоян Минчев – Комитата, Марин Савов-Шиков, Петко Генчев Петков и Стефан Мазаков.


На 18 февруари 2021 година на площад „Васил Левски“ в град Карлово се проведе възпомeнателна церемония по повод 148 години от обесването на Васил Левски, с участието на военния духов оркестър и представителни роти от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Присъстваха председателят на Народното събрание на Република България г-жа Цвета Караянчева, кметът на Община Карлово – д-р Емил Кабаиванов, областният управител на Област Пловдив – г-жа Дани Каназирева, народни представители от 44-то Народно събрание, кметове на населени места от общината, представители на институции и родолюбиви граждани. Слово за идеалите, които е следвал Апостола, произнесоха г-жа Цвета Караянчева и д-р Емил Кабаиванов, след което последва минута мълчание. Церемонията приключи с илюминации. Отбелязването на 148-та годишнина от гибелта на Апостола продължи и на 19 февруари 2021 година с отслужване на архиерейска литургия и панихида в памет на Дякона. Пред паметника на Васил Левски бяха поднесени венци и цветя в знак на почит.


На 29 януари 2021 г. 137 военнослужещи от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада тържествено положиха военна клетва на площад „Васил Левски“ в гр. Карлово. Новопостъпилите во̀ини се заклеха във вярност към народ и родина в присъствието на г-н Красимир Каракачанов – министър на отбраната на Република България, доктор Емил Кабаиванов – кмет на Община Карлово, генерал-лейтенант Цанко Стойков – заместник-началник на отбраната, бригаден генерал Валери Цолов – заместник-командир на Сухопътни войски, бригаден генерал Деян Дешков – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, представители на институции, близки и граждани на град Карлово. Министърът на отбраната г-н Красимир Каракачанов поздрави заклелите се военнослужещи за това, че са избрали тази тежка и същевременно благородна служба. Бригаден генерал Деян Дешков в своето приветствие отбеляза, че во̀инската клетва е свещена и с нейното полагане те се вричат във вярност на народ и Родина. Отслужен беше и молебен за здраве. Новозаклетите военнослужещи преминаха в тържествен марш пред погледите на гости, родители и близки.


173 години от рождението на великия български революционер и поет Христо Ботев бяха отбелязани на 6 януари 2021 г. в родния му град Калофер с участието на военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Цветя и венци бяха поднесени пред паметниците на родителите на поета – Иванка Ботева и даскал Ботьо Петков. В знак на почит и признателност, пред величествения паметник на Христо Ботев бяха поднесени „Гирлянд на славата“, венци и цветя. На събитието присъстваха д-р Емил Кабаиванов – кмет на Община Карлово, народни представители от 44-то Народно събрание, бригаден генерал Деян Дешков – командир на 61-ва механизирана бригада, кметове на населени места на територията на Община Карлово, граждани и гости на Калофер.


На 6 януари 2021 г. на площад „Васил Левски“ пред паметника на Апостола на свободата в град Карлово, при спазване на противоепидемичните мерки, беше осветено бойното знаме на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Отслужен беше празничен водосвет, а тържествени думи по случай Богоявленския водосвет произнесе бригаден генерал Деян Дешков. Присъстваха кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, председателят на Общинския съвет г-н Доньо Тодоров, представители на местната власт, родолюбиви граждани и гости на град Карлово.


На 29 декември 2020 г. едновременно с раздаване на обяда в социалната кухня към Министерство на отбраната – гр. Карлово, по случай коледните и новогодишни празници, Военен клуб – Карлово организира празнична почерпка – баница с новогодишни късмети за ползвателите на услугата. Фирма „Преслава“ ЕООД, която приготвя и осигурява храната, раздаде бонбониери за всички ползватели на кухнята.


На 27 декември 2020 г. пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм, в град Карлово се състоя ритуал-панихида по повод навършването на 17 години от деня, в който бе извършен атентат срещу българския контингент в база „Индия“ – Кербала. Отдадени бяха почести на загиналите българските миротворци в Ирак. Слово произнесе командирът на 61-ва бригада бригаден генерал Деян Дешков. Отслужена бе заупокойна молитва и бяха поднесени венци и цветя.


На 19 ноември 2020 г. в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада в гр. Карлово беше отбелязан празникът на Сухопътни войски. Бригаден генерал Деян Дешков изнесе приветствено обръщение към личния състав на бригадата. Прочетен беше поздравителен адрес от командира на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов. Със заповеди на министъра на отбраната бяха наградени военнослужещи и цивилни служители от бригадата, показали високи резултати в бойната подготовка.


Поредни постигнати успехи на децата от Вокална група „Карловойс“ при Военен клуб – Карлово, които станаха членове на клуб „Успелите деца на България“ на Фондация „Димитър Бербатов“. Алманахът е вече у Вяра Василева и Дани Илиева, за да им напомня, че мечтите се сбъдват и целите се постигат, но с много труд и упоритост!


На 2 октомври 2020 г. в Карлово 61-ва Стрямска механизирана бригада тържествено отбеляза 28 години от създаването си. Присъстваха народните представители г-жа Веска Ненчева, о. з. бригаден генерал Кольо Милев, началникът на щаба на Сухопътни войски бригаден генерал Николай Караиванов, кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, бивши командири на 61-ва Стрямска механизирана бригада, командири и началници на формирования от Българската армия. Приветствие към личния състав произнесе командирът на бригадата генерал Деян Дешков. Наградени бяха отличилите се военнослужещи. След преминаването в тържествен марш беше изнесена концертна програма от военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада и младите таланти от вокална група „Карловойс“ при Военен клуб – Карлово.


На 3 август 2020 година в аудиовизуалната зала на Военен клуб – Карлово, при спазване на противоепидемичните мерки, пред членове на военно-патриотичните съюзи и ползвателите на социалната кухня в гр. Карлово беше прожектиран филм по повод 117-та годишнина от избухване на Илинденско-Преображенското въстание.

Прожекцията премина при засилен интерес и много дебати.


В навечерието на 183-годишнината от рождението на Васил Левски, на 16 юли 2020 г. във Военен клуб – Карлово се проведе паметна вечер, посветена на 110-годишнината от създаването на Съюза на запасните подофицери в България и в Карловския регион. Мероприятието беше открито с концертна програма на Военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Присъстваха народните представители г-жа Веска Ненчева и г-жа Данка Люртова, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, бригаден генерал от запаса г-н Янко Янев, подп. о. з. Стефан Пенев – председател на Областна общинска организация на СОСЗР – Стара Загора, зам.-кметове на Община Карлово и гости.

По повод годишнината бяха връчени почетни грамоти за активна служба в Българската армия, проявено родолюбие и патриотизъм на старшини и сержанти от 61-ва механизирана бригада. Удостоени с грамоти бяха и сержанти от запасното войнство.

Събитието приключи с рецитал на тема „Урок по отечестволюбие“.


По повод 6-и май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия, в многофункционалната зала на Военен клуб – гр. Карлово, децата от държавната детска градина към Министерство на отбраната „Светлина“ изнесоха празничен концерт „Гергьовска китка“, с който поздравиха своите родители – военнослужещи.

Празничният концерт е част от планираните мероприятия, чрез които децата се запознават с националните ценности и традиции и спомагат за съхраняване и утвърждаване на националната идентичност.Article | by Dr. Radut