Jump to Navigation

Мероприятия

На 26 април 2024 г. в многофункционалната зала на Военен клуб – Карлово бе представен филмът на Военния телевизионен канал „Разкази за Кербала“, по информационната кампания на Министерство на отбраната „Помним своите герои“. Зрители бяха военнослужещи от в. ф. 34750 и в. ф. 22680 – Карлово. С интерес и много тъга те изгледаха филма и дискутираха по него.


На 16 април 2024 г. в многофункционалната зала на Военен клуб – Карлово се проведе урок по отечестволюбие на тема: „Славните чеда на Розовата долина в борбите за национално освобождение на България“. Мероприятието е организирано съвместно със 61-ва Стрямска механизирана бригада, СОСЗР и клуб „Приятели на армията“. Учениците от средните училища от градовете Карлово, Сопот и Клисура представиха своите презентации и запознаха присъстващите със славните чеда на Розовата долина в борбите за национално освобождение на България, необходимостта от съхраняване на националното самосъзнание и развиване, чрез задълбочено познаване на историческото минало, на чувството за национална гордост у младите хора. Събитието уважиха началникът на Щаба на в. ф. 34750 – полковник Димо Гюдженов, подп. Бойко Грошев, о. з. подп. Веселин Ангелов – председател на Областна организация на СОСЗР – гр. Стара Загора, о. з. полк. Георги Георгиев – председател на Общинска организация „Васил Левски“ СОСЗР – Карлово, членове на военно-патриотични съюзи, учители и граждани. Учениците бяха наградени с почетни грамоти.


На 29 март 2024 година в аудиовизуалната зала на Военен клуб – Карлово се проведе тържествено мероприятие, във връзка с организиран конкурс за написване на есе на тема: „Заедно в името на мира и сигурността“. Събитието е част от инициативата на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ за отбелязване на 20 години от членството на Република България в НАТО и 75 години от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор. Ученици от СУ „Христо Проданов“ – град Карлово и ПГ „Генерал Владимир Заимов“ – град Сопот представиха своите есета, в които бяха акцентирали върху значението на членството ни в НАТО за мира и сигурността на страната ни. Всички участници получиха грамоти, осигурени от ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ и книга „Во̀инската слава на карловския регион – късчета памет“ от Общинска организация „Васил Левски“ – Карлово. За най-добра творба беше отличено есето на Сиана Наскова Стойчева – ученичка от 9 „А“ клас на ПГ „Ген. Владимир Заимов“, която получи плакет с логото на Агенцията.


На 23.02.2024 г. в аудиовизуалната зала на Военен клуб – Карлово се проведе открит урок на тема: „Екологичното мислене на младите хора и връзката му със създаване на изкуство и мода“. Инициативата е част от Кампания 2024 за развитието на културно – художествената и военно – патриотичната дейност във военните клубове под мотото „Знание! Памет! Вдъхновение!“ Участие в урока взеха ученици от средните училища в Община Карлово, които бяха запознати с използването на екосъобразни методи и техники за рециклиране и създаване на мода и изкуство от отпадъчни материали. Модната дизайнерка Лиа Каменова, родом от град Карлово, носител на „Златната игла за най-млад моден дизайнер“, разказа интересни методи за създаване на висша мода с мисъл за планетата Земя и колко е важно всеки един от нас да бъде част от решаването на глобалните екологични проблеми.


На 19 декември 2023 година в препълнената зала на Военен клуб – Карлово се проведе десетият Коледен концерт на Вокална група „Карловойс“. Концертът се превърна в една истинска коледна приказка. Публиката беше впечатлена от богатата музикална програма и децата бяха бурно аплодирани. Гости на тържеството бяха зам.-командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада – полк. Мирослав Костадинов, подп. Димитър Мерудийски – командир на под. 22680, кметът на Община Сопот – Станислав Стоенчев, представители на Община Карлово, културни институции, военослужещи и техните семейства, граждани. Дядо Коледа, който беше гост на мероприятието, раздаде на всички участници пакети с подаръци. Коледните мероприятия продължиха и на 21 декември, когато в социалната кухня в град Карлово децата от ДДГ „Светлина“ към Министерство на отбраната поднесоха музикален поздрав на ползвателите на кухнята по случай настъпващите Коледни и Новогодишни празници, с което зарадваха възрастните хора.


На 25 септември 2023 година, по случай настъпващия 2 октомври – Празник на 61 Стрямска механизирана бригада и 31 години от нейното създаване, в Народно читалище „Васил Левски“ – Карлово се проведе празничен концерт, в който сред самодейците от формированието, участие взеха и децата от музикална школа „Карловойс“ към Военен клуб – Карлово, които разкриха пред възторжената публика красотата на песенното изкуство. Присъстваха командирът на бригадата бригаден генерал Маргарит Михайлов, неговите заместници, кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, директори на образователни институции и военослужещи. На финала на празничния концерт бригаден генерал Михайлов произнесе приветствие по случай празника и награди участниците от музикална школа „Карловойс“ и нейния ръководител г-жа Анита Илиева, ръководителите на танцовите формации от бригадата и самодейците, които превърнаха концерта в един незабравим спектакъл.


На 18 юли 2023 година, по повод 186 години от рождението на великия български революционер – Апостола на българската свобода Васил Левски, граждани, висши военни, политици и гости на града отдадоха почит пред великото му дело. Честванията започнаха в храм „Свети Николай“, където беше отслужена тържествена света литургия в памет на Левски, след което бяха поднесени цветя на гроба на майката на Апостола – Гина Кунчева в родната му къща. Децата от Вокална група „Карловойс“ към военния клуб изпяха песни за Апостола и за България. На площад „Васил Левски“ кметът на града д-р Кабаиванов посрещна участниците в 29-ия Национален туристически поход „По стъпките на Левски“. В многофункционалната зала на Военен клуб – Карлово се събраха членове на СОСЗР от различни общини – Раковски, Стара Загора, Сопот и др. Общинска организация на СОСЗР – Карлово, която носи името на Васил Левски, чества своя патронен празник. По повод годишнината председателят на организацията полк. о. з. Георгиев и на Областна организация Стара Загора подп. о. з. Веселин Ангелов връчиха почетни грамоти за проявено родолюбие и патриотизъм. Удостоен с грамота беше и Военен клуб – Карлово в лицето на главен специалист Димитрина Чикова за ползотворна и съвместна дейност. Вечерта на площад „Васил Левски“ в Карлово се проведе тържествена митинг – заря. Президентът на Република България Румен Радев и кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов произнесоха слова за Левски, като пожелаха да бъдем единни и да следваме примера на Апостола.


На 16 май 2023 година, на площад „20-ти юли” в гр. Карлово, с концерт под надслов „Деца на Европа” вокална група „Карловойс” към военния клуб поздрави жителите на града.

Децата показаха своите певчески умения и заслужиха многобройните аплодисменти на публиката.

   


Децата от музикална школа „Карловойс“ при Военен клуб – Карлово с ръководител г-жа Анита Илиева се завърнаха с 25 награди и заредени с вълнуващи преживявания от участието си в Муждународния конкурс „Звукът на времето“, състоял се на 13 и 14 май 2023 г. в гр. Велико Търново. Жури с председател Иван Лечев отличи: Рая Богданова – два златни медала, Ева Хаджийска – златен и сребърен медал, Мария Кабакова – два златни медала, Сияна Зонева – златен медал, Деница Яева – два сребърни медала, Мария Димитрова – два сребърни медала, Александра Арабаджиева – сребърен медал и специална награда, Вяра Василева – две първи награди.


На 12 април 2023 г. в Социалната кухня към Министерството на отбраната в град Карлово беше организирано скромно тържество по повод големия християнски празник Великден, за членовете на военно-патриотичните съюзи, посещаващи кухнята. Децата от ДДГ „Светлина“ – Карлово изнесоха музикална програма с песни и стихчета, и създадоха предвеликденско настроение на присъстващите в залата.


На 4 април 2023 година в многофункционалната зала на Военен клуб – Карлово се проведе урок по отечестволюбие „Ракетните войски в карловския регион”, съвместно със СОСЗР и клуб „ Приятели на армията”, с цел съхраняване и предаване на историческата българска памет. Учениците от средните училища на градовете Карлово, Сопот и Клисура представиха своите презентации, запознаха присъстващите с историята на 56-тата ракетна бригада – Марино поле, както и дейността ѝ в състава на 11ти отделен ракетен девизион – Карлово. Събитието уважиха кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, зам.-кметът Антон Минев, членове на Общинска организация „Васил Левски”, учители и граждани.


На 21 декември 2022 година в аудиовизуалната зала на Военен клуб – Карлово беше организирана празнична почерпка с новогодишни късмети за хранещите се в Социалната кухня към Министерство на отбраната, по случай Коледните и Новогодишни празници. Ползвателите бяха поздравени с рецитал и изпълнение на гайда от единадесетгодишния Борис Нанков – ученик от СУ „Васил Левски”. Председателят на Общинска организация „Васил Левски” СОСЗР – град Карлово о. з. полк. Георгиев подари на всички присъстващи книгата на Организацията „Бележити българи и во̀ини”. Вечерта продължи в многофункционалната зала с коледен концерт на Вокална група „Карловойс” към военния клуб. Публиката беше впечатлена от музикалната програма и децата бяха бурно аплодирани. Дядо Коледа, който беше гост на мероприятието, раздаде на всички участници пакети с подаръци.


В петия Национален фестивал „Есен по ноти”, който се проведе на 26 ноември 2022 г. във Военен клуб – Сливен, участие взеха и децата от Вокална група „Карловойс” към Военен клуб – Карлово. С награда „Лауреат за ярко сценично присъствие и високо вокално майсторство”, с много емоции от споделената сцена, щастливи, сияйни и окрилени участниците се завърнаха в родния град.


Изложба от рисунки под надслов „Моето християнско семейство” на деца от ДДГ „Светлина” към Министерство на отбраната – гр. Карлово, беше изложена във фоайето на военния клуб от 14 до 25 ноември 2022 година. Със сътворените си творби малките художници показаха как виждат семействата си през своите очи. На 18 ноември, в навечерието на празника, децата с песни и танци поздравиха присъстващите във Военен клуб – Карлово родители и гости, след което бяха почерпени с питка и бонбони.


С церемония на площад „20-ти юли“ в град Карлово на 30 септември 2022 година беше отбелязана 30-годишнината от създаването на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Честването на юбилея събра всички командири на Бригадата от развръщането и базирането ѝ в Карлово до наши дни. Поздрави към военнослужещите и командването на Бригадата отправиха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Сухопътни войски генерал Михайл Попов, кметът на град Карлово Емил Кабаиванов, областният управител Ангел Стоев, десетки ръководители на институции от региона, които си партнират с 61-ва Стрямска бригада. Децата от вокална група „Карловойс“ при Военен клуб – Карлово, съвместно с военния духов оркестър на Бригадата, поднесоха музикален поздрав за военнослужещите и присъстващите на площада граждани. Бригаден генерал Деян Дешков – командир на 61-ва Стрямска бригада, връчи на ръководителя на ВГ „Карловойс“ г- жа Анита Илиева юбилейна грамота за доказан висок професионализъм и принос в изграждането и утвърждаването на авторитета на Бригадата.


На 8 юни 2022 г. във Военен клуб – Карлово, пред ученици от клуб „Млади възрожденци“ – гр. Карлово, ПГ „Владимир Заимов“ – гр. Сопот, подп. о. з. Балтов изнесе лекция на тема: „Героизмът и подвигът на летците от Шести изтребителен авиополк – летище „Марино поле“ - Карлово, бранещи небето на България 1943 – 1944 година“. Проявата е част от инициативата на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ за реализиране на дейности, свързани с развитието на културно-художественото и военно-патриотично направление във военните клубове, под мотото „Моя страна, моя България“. Интерес предизвика трогателната история, която беше предоставена от о. з. Иван Колев, родом от с. Васил Левски – Карловско, за нощта на бомбардиране на летище „Марино поле“, който тогава е бил 15-годишен работник на летището.


На 2 юни 2022 г. в многофункционалната зала на Военен клуб – Карлово децата от ДДГ „Светлина“ при МО в гр. Карлово изнесоха модно ревю от рециклирани материали под надслов: „ Да пазим природата чиста!“. Пред присъстващите в залата родители и гости, превъплътени в различни герои от приказки с костюми от рециклирани материали, децaта демонстрираха как природата става по-красива, ако я пазим и почистваме.


На 29 май 2022 г. от 17.00 часа във Военен клуб – Карлово гостува един от най-изявени интерпретатори на бароковата музика у нас – Йосиф Герджиков. Мероприятието „Песента на розата“ беше част от Празника на розата в град Карлово, съвместно с Община Карлово. Публиката се наслади на деветнадесет арии из опери, изпълнени от Пламена Гиргинова – сопран, Гиргина Гиргинова – сопран, Владимир Попов – баритон, Мари Андонова – флейта.


В Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, пред Военен клуб – Карлово се проведе празничен концерт с родолюбиви български песни, пазещи автентичната българска песен, под надслов „Да пазим българското слово“. Проявата е част от инициативата на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно – почивно дело“ за реализиране на дейности, свързани с развитието на културно-художественото и военно-патриотично направление във военните клубове, под мотото „Моя страна, Моя България“. Талантливите деца от различни възрастови групи пяха и рецитираха български народни песни и стихотворения, и предизвикаха силни емоции у многобройната публика, която заслужено ги аплодира.


С четири златни и два сребърни медала се завърнаха децата от ВГ „Карловойс“ при Военен клуб – Карлово от провелия се на 16 и 17 април 2022 г. XVII Национален фестивал „Родолюбие“ в град Панагюрище. В навечерието на християнския празник – Великден, те зарадваха карловската публика с великолепен концерт. Залата на военния клуб се огласи от звучните детски гласове и донесе незабравима емоция на многобройната публика.


В навечерието на 12 април – Международния ден на авиацията и космонавтиката, във Военен клуб – Карлово, съвместно с клуб „Ракетчик „Джон Ночев“ от СОСЗР – гр. Карлово, беше представена официално изложбата „България и Космосът“, предоставена от Музея на авиацията – гр. Пловдив. Изложбата беше открита от г-н Божидар Скречков и г-н Тодор Енев, които запознаха присъстващите с интересни факти за приносът на българските учени в изследването на космическото пространство, космическите храни и прибори. На откриването присъстваха г–жа Мария Деянова – директор на Исторически музей гр. Карлово, председателят на Общинска организация на СОСЗР „Васил Левски“ – г-н Ненко Чернооков, членове на военно- патриотични съюзи и граждани.


„Кръгла маса“ за насърчаване на местното дарителство в района на Община Карлово се проведе на 5 април 2022 г. във Военен клуб – Карлово. Фондът има за цел да подпомага важни обществени каузи – запазване на културно-историческото наследство, на народните традиции и обичаи, на културни събития. Инициативата е на Сдружение „Млади, активни, креативни“ с председател Катя Стойнова и на Читалище „Христо Ботев“ – село Столетово, в тясно сътрудничество и с подкрепата на военния клуб в гр. Карлово. Дискусията бе част от проект „Активно дарителство за активна промяна“. Във форума участва народният представител от град Карлово госпожа Веска Ненчева, а основните теми, които се разискваха по време на събитието, бяха развитието на дарителството на местно ниво, нуждата от законодателни промени и приемане на Закон за дарителството, местни инициативи, които могат да бъдат подкрепяни чрез дарителски кампании, и начините за фондонабиране.


Във фоайето на Военен клуб – Карлово на 7 март 2022 година се проведе лекция на тема: „Пехотните полкове от Карловския гарнизон във войните за национално освобождение и обединение на България 1912 – 1918 година“. Учениците от клуб „Приятели на армията“ от училищата СОУ „Васил Левски“ и СОУ „Христо Проданов“ – гр. Карлово и СОУ „Владимир Заимов“ – гр. Сопот с интерес слушаха разказите на г-н Стефан Груев за славните походи на 21-ви пехотен Средногорски полк и 28-ми пехотен Стремски полк, който през 1919 г. е разформирован и на негово място в Карлово е дислоцирана 28-ма Стрямска дружина.


По повод Националния празник на България във фоайето на Военен клуб – Карлово от 1 до 4 март 2022 г. беше изложено табло със снимкови материали и биографични данни за Стоян Минчев – участник в Руско-турската война (1877 - 1878 г.), останал в паметта на хората от Карловския край като Стоян - Комитата. Героят е награждаван с множество отличия: орден за участие в Априлското въстание; орден за участие в Опълчението „Ески Зара-Шипка – Шейново; военен орден „За храброст“.


На 1 март 2022 г. в социалната кухня на МО в град Карлово беше отбелязана българската традиция – посрещане на Баба Марта. Хранещите се членове на военно-патриотични съюзи бяха закичени с мартеници от името на военния клуб, с пожелание за здраве и дълголетие. Червенобелите багри донесоха пролетно настроение и много усмивки на възрастните хора. По случай Националния празник на България, на 2 март 2022 г. беше организиран и празничен обяд за ползвателите на социалната кухня.


На 18 и 19 февруари 2022 г. на площад „Васил Левски“ в град Карлово се проведе митинг-поклонение по случай 149-та годишнина от героичната гибел на Апостола на Свободата – Васил Левски. Участие в церемонията на 18 февруари 2022 г. взеха представителни роти от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада и военния духов оркестър. Присъстваха председателят на Народното събрание на Република България г-н Никола Минчев, кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, народни представители от 47-то Народно събрание, кметове на населени места от Общината, представители на институции, военно- патриотични организации и родолюбиви граждани. В знак на признателност към Апостола, на 19 февруари 2022 г. бяха поднесени венци, цветя и гирлянд на славата, на паметника на героя.


Детска изложба на коледни рисунки, изработени от деца от ДДГ „Светлина“ към МО в гр. Карлово, беше подредена на 13 декември 2021 година във фоайето на Военен клуб – Карлово.


В периода от 6 до 10 септември 2021 година във фоайето и залата на Военен клуб – Карлово беше експонирана пътуващата изложба „20 години в полза на армията“, посветена на годишнината от създаването на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“, отбелязана през 2020 г. Фотоизложбата отразява моменти от развитието на Агенцията, която вече 20 години подчинява своята дейност в услуга на армията. Неин автор е Вяра Йовева – фотограф на Министерство на отбраната. При стриктно спазване на противоепидемичните мерки, експозицията беше посетена от представители и членове на военно-патриотични съюзи и граждани.


На 16 юли 2021 година в аудиовизуалната зала на Военен клуб – Карлово, пред членове на военно-патриотични съюзи и ползватели на социалната кухня към Министерство на отбраната в гр. Карлово, беше прожектиран филм по повод 184 години от рождението на Апостола на свободата – Васил Иванов Кунчев (Левски). Филмът запозна зрителите с живота и делото на великия българин, борил се за свободата на Отечеството, национален герой и идеолог за „чиста и свята република“.


На 9 юли 2021 г. във фоайето на Военен клуб – Карлово беше експониран кът с материали по повод 171 години от рождението на великия български поет Иван Вазов, изготвен от служителите на военния клуб. Посетителите с интерес разглеждаха материалите на Патриарха на българската литература, чието творчество е отражение на две исторически епохи – Възраждането и следосвобожденска България.


На 23 юни 2021 г. в лятно кино – гр. Карлово с празничен концерт Вокална група „Карловойс“ при Военен клуб – Карлово отбеляза седмия си рожден ден. Възпитаниците на г-жа Анита Илиева зарадваха публиката с 22 български песни, като особено присъствие в тазгодишния концерт имаха няколко народни песни. Представена беше и новата емблематична за град Карлово песен „Градините на Карлово“. Присъстваха представители на учреждения от Общините Карлово и Сопот, родители, граждани и гости на града.


На 14 март 2021 г. приключи деветото издание на Националния конкурс „Път към славата“ 2021 г., в който участваха и децата от Вокална група „Карловойс“ при Военен клуб – Карлово, с ръководител г-жа Анита Илиева. С първо място в най-малката възрастова група беше отличена Деница Янева. С първо и трето място в две направления беше наградена Сияна Зонева, като една от най-малките във втора група. В трудната трета група първо място завоюва Вяра Василева. Представилата се в голямата втора група Мария Кабакова получи трета награда. Отлично представили се на конкурса и с дипломи са Ана Мери Стоунс и Дани Илиева.


Националният празник на България 3 март беше отбелязан в град Карлово с церемония по издигане на националното знаме на площад „20-ти юли“. Тържествено слово по повод празника произнесе заместник-кметът на град Карлово г-н Антон Минев. На честването присъстваха д-р Емил Кабаиванов – кмет на Община Карлово, народни представители от 44-то Народно събрание, общински съветници и граждани на Общината. В празничната програма взеха участие почетна рота на 61-ва Стрямска механизирана бригада, вокална група „Карловойс“ при Военен клуб – Карлово и детска фолклорна формация „Розова долина“. Честването продължи с откриване на фотодокументална изложба „Опълченците от карловския край, участници в Освободителната руско-турска война 1877-1878 г.“ в многофункционалната зала на военния клуб. В изложбата са представени снимки и документи за славни с подвизите си исторически имена от Карловския край, сред които: Стоян Минчев – Комитата, Марин Савов-Шиков, Петко Генчев Петков и Стефан Мазаков.


На 18 февруари 2021 година на площад „Васил Левски“ в град Карлово се проведе възпомeнателна церемония по повод 148 години от обесването на Васил Левски, с участието на военния духов оркестър и представителни роти от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Присъстваха председателят на Народното събрание на Република България г-жа Цвета Караянчева, кметът на Община Карлово – д-р Емил Кабаиванов, областният управител на Област Пловдив – г-жа Дани Каназирева, народни представители от 44-то Народно събрание, кметове на населени места от общината, представители на институции и родолюбиви граждани. Слово за идеалите, които е следвал Апостола, произнесоха г-жа Цвета Караянчева и д-р Емил Кабаиванов, след което последва минута мълчание. Церемонията приключи с илюминации. Отбелязването на 148-та годишнина от гибелта на Апостола продължи и на 19 февруари 2021 година с отслужване на архиерейска литургия и панихида в памет на Дякона. Пред паметника на Васил Левски бяха поднесени венци и цветя в знак на почит.


На 29 януари 2021 г. 137 военнослужещи от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада тържествено положиха военна клетва на площад „Васил Левски“ в гр. Карлово. Новопостъпилите во̀ини се заклеха във вярност към народ и родина в присъствието на г-н Красимир Каракачанов – министър на отбраната на Република България, доктор Емил Кабаиванов – кмет на Община Карлово, генерал-лейтенант Цанко Стойков – заместник-началник на отбраната, бригаден генерал Валери Цолов – заместник-командир на Сухопътни войски, бригаден генерал Деян Дешков – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, представители на институции, близки и граждани на град Карлово. Министърът на отбраната г-н Красимир Каракачанов поздрави заклелите се военнослужещи за това, че са избрали тази тежка и същевременно благородна служба. Бригаден генерал Деян Дешков в своето приветствие отбеляза, че во̀инската клетва е свещена и с нейното полагане те се вричат във вярност на народ и Родина. Отслужен беше и молебен за здраве. Новозаклетите военнослужещи преминаха в тържествен марш пред погледите на гости, родители и близки.


173 години от рождението на великия български революционер и поет Христо Ботев бяха отбелязани на 6 януари 2021 г. в родния му град Калофер с участието на военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Цветя и венци бяха поднесени пред паметниците на родителите на поета – Иванка Ботева и даскал Ботьо Петков. В знак на почит и признателност, пред величествения паметник на Христо Ботев бяха поднесени „Гирлянд на славата“, венци и цветя. На събитието присъстваха д-р Емил Кабаиванов – кмет на Община Карлово, народни представители от 44-то Народно събрание, бригаден генерал Деян Дешков – командир на 61-ва механизирана бригада, кметове на населени места на територията на Община Карлово, граждани и гости на Калофер.


На 6 януари 2021 г. на площад „Васил Левски“ пред паметника на Апостола на свободата в град Карлово, при спазване на противоепидемичните мерки, беше осветено бойното знаме на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Отслужен беше празничен водосвет, а тържествени думи по случай Богоявленския водосвет произнесе бригаден генерал Деян Дешков. Присъстваха кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, председателят на Общинския съвет г-н Доньо Тодоров, представители на местната власт, родолюбиви граждани и гости на град Карлово.


На 29 декември 2020 г. едновременно с раздаване на обяда в социалната кухня към Министерство на отбраната – гр. Карлово, по случай коледните и новогодишни празници, Военен клуб – Карлово организира празнична почерпка – баница с новогодишни късмети за ползвателите на услугата. Фирма „Преслава“ ЕООД, която приготвя и осигурява храната, раздаде бонбониери за всички ползватели на кухнята.


На 27 декември 2020 г. пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм, в град Карлово се състоя ритуал-панихида по повод навършването на 17 години от деня, в който бе извършен атентат срещу българския контингент в база „Индия“ – Кербала. Отдадени бяха почести на загиналите българските миротворци в Ирак. Слово произнесе командирът на 61-ва бригада бригаден генерал Деян Дешков. Отслужена бе заупокойна молитва и бяха поднесени венци и цветя.


На 19 ноември 2020 г. в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада в гр. Карлово беше отбелязан празникът на Сухопътни войски. Бригаден генерал Деян Дешков изнесе приветствено обръщение към личния състав на бригадата. Прочетен беше поздравителен адрес от командира на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов. Със заповеди на министъра на отбраната бяха наградени военнослужещи и цивилни служители от бригадата, показали високи резултати в бойната подготовка.


Поредни постигнати успехи на децата от Вокална група „Карловойс“ при Военен клуб – Карлово, които станаха членове на клуб „Успелите деца на България“ на Фондация „Димитър Бербатов“. Алманахът е вече у Вяра Василева и Дани Илиева, за да им напомня, че мечтите се сбъдват и целите се постигат, но с много труд и упоритост!


На 2 октомври 2020 г. в Карлово 61-ва Стрямска механизирана бригада тържествено отбеляза 28 години от създаването си. Присъстваха народните представители г-жа Веска Ненчева, о. з. бригаден генерал Кольо Милев, началникът на щаба на Сухопътни войски бригаден генерал Николай Караиванов, кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, бивши командири на 61-ва Стрямска механизирана бригада, командири и началници на формирования от Българската армия. Приветствие към личния състав произнесе командирът на бригадата генерал Деян Дешков. Наградени бяха отличилите се военнослужещи. След преминаването в тържествен марш беше изнесена концертна програма от военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада и младите таланти от вокална група „Карловойс“ при Военен клуб – Карлово.


На 3 август 2020 година в аудиовизуалната зала на Военен клуб – Карлово, при спазване на противоепидемичните мерки, пред членове на военно-патриотичните съюзи и ползвателите на социалната кухня в гр. Карлово беше прожектиран филм по повод 117-та годишнина от избухване на Илинденско-Преображенското въстание.

Прожекцията премина при засилен интерес и много дебати.


В навечерието на 183-годишнината от рождението на Васил Левски, на 16 юли 2020 г. във Военен клуб – Карлово се проведе паметна вечер, посветена на 110-годишнината от създаването на Съюза на запасните подофицери в България и в Карловския регион. Мероприятието беше открито с концертна програма на Военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Присъстваха народните представители г-жа Веска Ненчева и г-жа Данка Люртова, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, бригаден генерал от запаса г-н Янко Янев, подп. о. з. Стефан Пенев – председател на Областна общинска организация на СОСЗР – Стара Загора, зам.-кметове на Община Карлово и гости.

По повод годишнината бяха връчени почетни грамоти за активна служба в Българската армия, проявено родолюбие и патриотизъм на старшини и сержанти от 61-ва механизирана бригада. Удостоени с грамоти бяха и сержанти от запасното войнство.

Събитието приключи с рецитал на тема „Урок по отечестволюбие“.


По повод 6-и май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия, в многофункционалната зала на Военен клуб – гр. Карлово, децата от държавната детска градина към Министерство на отбраната „Светлина“ изнесоха празничен концерт „Гергьовска китка“, с който поздравиха своите родители – военнослужещи.

Празничният концерт е част от планираните мероприятия, чрез които децата се запознават с националните ценности и традиции и спомагат за съхраняване и утвърждаване на националната идентичност.Article | by Dr. Radut