Jump to Navigation

Мероприятия

На 23 юни 2019 г. смесена певческа група „Маргаритките” и театрална група „ТЕМП” при Военен клуб – Враца взеха участие в IV-ти Национален фолклорен събор „Леденика”, който се проведе в развлекателен парк „Леденика” във врачанския балкан.

Хиляди гости от страната и чужбина аплодираха изпълненията на „Маргаритките”, а театрална група „ТЕМП” пресъздаде древни тракийски ритуали.


От 14 до 17 юни 2019 г. в град Враца се проведе ХVIII–то издание на Международния младежки театрален фестивал „Време”, участие в който взе и театрална група „Темп” при Военен клуб – Враца – главен организатор на събитието.

Фестивалът бе открит в парк „Хижата” от кмета на гр. Враца г-н Калин Каменов и беше представен зрелищен спектакъл с концерт на Нина Николина и Калин Вельов. В рамките на три дни последваха 15 спектакъла на любителски групи от 10 държави.

На 16 юни в парка пред военния клуб, пред многобройна публика, бяха представени „Полубожественият Ахил” - младежки театър от Италия и „Господарят” по Йонеско на група „Скепсис” - Румъния.


 По традиция с голям заключителен концерт и при пълен салон Военен клуб – Враца закри на 4 юни 2019 г. творческия сезон. На сцената се изявиха театрална група „ТЕМП“, школа по балет „Меджик”, школа по спортни танци „Харизма тийм”, смесен хор „Маргаритките”, дамска вокална група „Зорница” и школата по китара.

За всички формации това беше един изключително ползотворен сезон, който им донесе много купи, медали, статуетки и грамоти.

Гост на събитието беше г-жа Цветанка Баталова – началник на сектор „Военни клубове” към  Териториален отдел – София при  Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“.


По повод 74-годишнината от края на Втората световна война представители от Военен клуб – Враца и председателят на областния Съюз на ветераните от войните на България о. з. м-р Лъчезар Генов посетиха по домовете им малкото останали живи ветерани фронтоваци. Вниманието, цветята и това, че не са забравени, предизвикаха сълзи в очите на възрастните хора. „Нека потомците пазят спомена за този ден.” - каза развълнуван 94-годишният Кирил Петков, който и до днес не може да забрави тези, които е оставил завинаги на бойното поле. „Предайте истината за тази война на идните поколения!” – каза на раздяла 98-годишният Константин Райчинов. По-късно през същия ден, пред мемориала на жертвите от войната и паметната плоча на военния клуб, бяха положени цветя в знак на преклонение пред паметта и подвига на падналите за свободата во̀ини.


На 30 март 2019 г. за втори път по покана на г-жа Бони Милчева, смесен двугласен хор „Маргаритките” при Военен клуб – Враца гостува на телевизия „СКАТ” в предаването „Ако зажалиш някой ден”.

В продължение на почти два часа телевизионните зрители се наслаждаваха на старите градски песни в изпълнение на хора и солистите. Текста и музиката на част от песните са на Павлинка Георгиева – художествен ръководител на формацията, и бяха изпълнени под съпровод на акордеон.

След края на предаването по желание на водещата авторските права върху тези песни бяха предоставени на телевизията.


На 15 февруари 2019 г. в камерна зала на Военен клуб – Враца членовете на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва проведоха своето годишно-отчетно събрание. Събитието започна с поднасяне на цветя пред паметната плоча на Клуба.

Отчет за дейността изнесе председателят на организацията о. р. з. майор Мирослав Ангелов. Приет беше план за работата на Съюза през 2019 година. Предложени и обсъдени бяха също и конкретни съвместни мероприятия между СОСЗР, ВК Враца и военното формирование.

На събранието присъства командирът на в. ф. 54990 подп. Симеон Цеков и служители от военния клуб.


На 8 и 9 февруари 2019 г. танцьорите от школа по танци „Харизма тийм” при Военен клуб – Враца с треньор Альоша Миладинов взеха участие в XII-ти Международен фестивал на изкуствата „Път към славата”, който се проведе в гр. София. След оспорвана надпревара между клубове от няколко държави, талантливите и чаровни танцьори от „Харизма тийм” заслужено завоюваха поредните купи и дипломи. Професионално жури присъди следните награди: - в категория „Модерен танц” – 2-ро и 3-то място - в категория „Характерен танц” – 3-то място Заслужените отличия осигуриха на школата редица предимства при последващи участия в международни фестивали и конкурси от подобен род. Военният клуб подкрепя дейността на школата и пожела на всички участници и техните треньори нови творчески успехи в танцовото изкуство, а наградите и отличията да стават все по-многобройни!


На 24 януари 2019 г. (75 години от бомбардировките на град Враца) в Регионалния исторически музей – гр. Враца, беше представена книгата на о. р. подполковник Иван Джунов „Войскови живот и командири след освобождението на Враца” В книгата са описани войсковият живот и командирите на военни части в гр. Враца, както и действията на 35-ти пехотен Врачански полк през войните за национално освобождение 1912 - 1918 г. Гости на събитието бяха г-н Красимир Богданов - народен представител и историк, г-н Иво Антонов и г-н Радослав Симеонов – представители на Министерството на отбраната, зам. областният управител г-н Робертино Маринов, командирът на в. ф. 54990 майор Симеон Цеков и др. Сред публиката имаше представители на Община Враца и културните институции, членове на СОСЗР, ученици, журналисти. Директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ на Министерство на отбраната г-н Ива Антонов връчи на членовете на Инициативния комитет, сформиран във връзка с отбелязване на 100-годишнината от края на Първата световна война, чийто член е и авторът на книгата, грамоти и юбилейни медали.


На 6 януари 2019 година служители от Военен клуб – Враца, военнослужещи от в. ф. 54990 и членове на военно-патриотичните съюзи взеха участие в общоградско тържество по повод 171 години от рождението на Христо Ботев. Кметът на града г-н Калин Каменов приветства присъстващите, събрали се да отдадат почит пред делото на поета-революционер. На церемонията присъстваха областният управител Малина Николова, народни представители, общински съветници, представители на културни институции, граждани. В знак на почит, пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя, след което бе извършено освещаване на бойното знаме на военно формирование 54990 от Врачанския митрополит Григорий.


От 28 ноември до 2 декември 2018 година в град Банско се проведе Международен фестивал по изкуствата „Утринна звезда”, с участието на школа по балет „Меджик“ към Военен клуб – Враца. С грацията, изяществото и красотата на своите танци, момичетата от балета покориха журито и публиката, и постигнаха следните резултати:

- Солов танц - II място

- Дуети - II и III място

- Трио - I място

- Малки танцьори - I място

- Формация от 9 до 13 г. - I място

- Малки - 9 до 13 г. – III място

- Формации от 13 до 18 г. – I и II място

В оспорваната конкуренция на представители на няколко държави петчленното професионално жури единодушно присъди и голямата награда на балет „Меджик“ за цялостно представяне.


На 21 ноември 2018 година Военен клуб – Враца отбеляза Въведение богородично и Деня на християнското семейство и младеж. В камерната зала на Клуба се събраха деца и родители, баби и дядовци. За здравите семейни добродетели, за същността и тайнството на празника, разказа отец Николай от Врачанската митрополия. Със своите прекрасни танци малките ангелчета от балет „Меджик” и школата по танци „Харизма тийм” при военния клуб, както и сладурчетата от детска градина „Българче”, спечелиха сърцата на публиката. Етюд от филма „Хлапето” на Чарли Чаплин, изигран от малкия цирков артист Алекс Койчев, предизвика бурни аплодисменти сред присъстващите в залата. Участие взеха и дамска вокална група „Зорница” и смесена певческа група „Маргаритките”, които със своите изпълнения поздравиха деца, внуци и всички присъстващи на мероприятието. Домакини и гости си пожелаха доброта, топлина и семеен уют, любов и разбирателство с най-близките хора.


По случай 110-годишнината от обявяване на Независимостта на България на 22 септември 2018 година в парка на Военен клуб Враца военно формирование 54990 показа образци на оръжие и екипировка. Интерес към въоръжението проявиха предимно младежи, интересуващи се от военна служба.

По същото време на площад „Христо Ботев” с издигането на националния флаг започна тържествената церемония по отбелязването на 110 години от провъзгласяването на Независимостта на България. Исторически преглед на паметния ден представи Мирослава Топалова – уредник в Регионалния исторически музей. Благодарствен молебен и водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство врачанският митрополит Григорий. Приветствие към гражданите на град Враца отправи областният управител Малина Николова.

В знак на признателност и почит членове на военно-патриотичните съюзи и служители от военния клуб поднесоха цветя пред паметника на Христо Ботев. Участие в церемонията взе и представителна рота на военно формирование 54990.


С поднасяне на цветя пред паметната плоча и с празничен концерт Военен клуб Враца отбеляза на 7.05.2018 г. 140 години от създаването на Българската армия.

Концертната зала на военния клуб събра много военнослужещи, членове на военно-патриотичните съюзи, ученици и граждани. Слово по повод годишнината прочете подполковник Цолов - началник на Военно окръжие Враца. На сцената се изявиха творчески формации към военния клуб, танцов състав към в. ф. 54990, както и колективи от читалището и Центъра за работа с деца. Гости на тържеството бяха представители на Общината и Областна управа. Пристигнаха и много поздравителни адреси и цветя.

Благодарности към участниците и публиката поднесе м-р Симеон Цеков – командир на военното формирование.Article | by Dr. Radut