Jump to Navigation

Мероприятия

На 10 декември 2018 година във Военен клуб – Стара Загора тържествено бе отбелязана 100-годишнината от края на Първата световна война. Инициативата се проведе под патронажа на директора на дирекция „Социална политика“ на Министерство на отбраната г-н Иво Антонов. Връчени бяха юбилейни медали „100 години от края на Първата световна война“. Под звуците на химна „Велик е нашият войник“, в изпълнение на военния духов оркестър към 2ТМБР, дефилираха деца от Държавна детска градина „Калина“ към МО, облечени във военни униформи. Николай Гичев, председател на СНЦ „Приятели на Регионален исторически музей - Стара Загора“ и член на дружество „Традиция“ - Стара Загора, показа своята богата колекция от реликви, снимки, награди и почетни знаци, които датират от времето на Първата световна война. В проявата взеха участие и членове на дружество „Традиция“, демонстрирайки военни униформи от времето на Първата световна война. Съюзът на ветераните от войните на България се представи с участието на г-жа Момка Христова, потомка на трима участника в трите войни на България за национално обединение, и г-жа Николина Танева, която развълнува присъстващите с вдъхновеното си изпълнение на балада за войната и мира. На проявата присъстваха полковник Ников – заместник-командир на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, полковник Мишев – началник на Военно окръжие - Стара Загора, Петър Калчев – директор на Регионален исторически музей - Стара Загора, членове на военно-патриотичните съюзи и военнослужещи от бригадата.


По случай Деня на Народните будители Военен клуб – Стара Загора, съвместно с Държавен архив Стара Загора, организираха на 1 ноември 2018 година тържествено честване на празника с прожекцията на документалния филм „Метрополитът будител”. Пред участващите в събитието офицери, сержанти и войници от 2-ра Тунджанска механизирана бригада, за дейността на видния народен будител – Старозагорския Митрополит Методий Кусев, разказа Калина Маджарова от Държавен архив Стара Загора.

Филмът за дейността и делото на именития старозагорец, подготвен от екип на Национална телевизия СКАТ, с активното съдействие на областния управител г-жа Гергана Микова, беше презентиран от ръководителя на Държавния архив Галинтин Караславов.

В продукцията участват родственици на митрополита, професорите от ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” Иван Тютюнджиев и Петко Ст. Петков, директорът на РИМ Стара Загора Петър Калчев, началникът на ДА Стара Загора Галинтин Караславов и уредникът на РИМ Райна Антонова.

Водещ на събитието бе главният експерт на военния клуб Виолета Прокопиева.


В два поредни дни във Военен клуб Стара Загора бяха проведени мероприятия от Националната седмица по четене, организирана от МОН. Кампанията се състоя в гр. Стара Загора от 11.12. до 15.12.2017 г. В Брифинг залата на клуба децата от подготвителна група на ДДГ «Калина» към МО активно участваха в драматизацията на приказките, които бяха прочетени от по-големите момчета и момичета на театрална школа «Училище по драма» към Военен клуб Стара Загора.

В кампанията се включиха и жените от женското дружество «Българка» към СОСЗР, които четоха на децата «Коледни легенди». Музикалният съпровод на флейта бе на Марина Нонева – музикант от ВДО към 2ТМБР и майка на едно от децата.

На събитието присъстваха и трима ветерани от войните, които се зарадваха на изпълненията на всички деца, участвали в мероприятието.


Школата по спортни танци „ДЕНС ЮНИК” към Военен клуб Стара Загора организира на 15.10.2017 г. Държавен шампионат по спортни танци към състезанията за КУПА БЪЛГАРИЯ. Престижният форум бе открит в спортна зала „Иван Вазов” от заместник-кмета на Община Стара Загора г-жа Иванка Сотирова в присъствието на много гости и спонсори на събитието.

Над 400 участника показаха талант и техника по време на оспорваната борба за престижните места. Музиката на живо за различните стилове спортни танци бе осигурена от група „Овър граунд”, съставена от професионалните музиканти на Военен духов оркестър към 2ТМБР.

Най-добрите – спортната двойка на „Денс Юник” - Катерина Митева и Мартин Кючуков, ще представят България на Световното първенство по спортни танци тази година в Сеул, Южна Корея.


По повод 24-ти май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, Военен клуб – гр. Стара Загора, съвместно с женско дружество «Българка» към СОСЗР и пенсионираните жени -учителки от Съюза на пенсионираните учителки - гр. Стара Загора, организираха тържество с празнична програма на децата от ДДГ «Калина» към Министерство на отбраната. Сълзи на радост предизвикаха малките възпитаници на детската градина с техния музикален поздрав, а жените от своя страна ги зарадваха с подаръци – книжки за предстоящия Празник.


Коледно тържество за децата на военнослужещите от Втора Тунджанска механизирана бригада се проведе на 17.12.2015 г. във Военен клуб – гр. Стара Загора. Буйна радост предизвика появата на Дядо Коледа в градината на военния клуб.

Дългоочакваният гост пристигна с много подаръци, съпроводен от Снежанка. Децата и гостите бяха поздравени с прекрасните изпълнения на детските школи към клуба. Празничната еуфория обхвана всички – и малки и големи, които си тръгнаха заредени с много настроение към дома и със снимка за спомен.


По повод 24-ти май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, във Военен клуб – гр. Стара Загора се проведе състезание - викторина по теоретични въпроси и практически умения с ученици от 10-и клас от осем училища в град Стара Загора, изучаващи начална военна подготовка.

Мероприятията се реализираха от 2-ра Тунджанска механизирана бригада с подкрепата на Община Стара Загора и Военно окръжие – Стара Загора.

  


Военен клуб – гр. Стара Загора бе домакин на тържественото честване на 20 години от възстановяването на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. Под звуците на официалния химн на Българската армия „Велик е нашият войник”, изпълнен от Военен духов оркесър на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, бе посрещнато знамето на Съюза.

Гости на тържеството бяха председателят на СВВП мл. лейт. инж. Петър Велчев, командирът на Втора механизирана бригада бриг. ген. Димитър Илиев, председателят на общинския съвет Емил Христов и членове на Съюза.

Поздравително слово за членовете на СВВП поднесе председателят на Съюза и бяха връчени грамоти и подаръци на отличилите се членове.

Председателят на Дружество „Военноинвалид” Стара Загора, Минчо Василев, представи дейността на Дружеството и благодари на всички, които със своята дейност го подпомагат.

Военен клуб – гр. Стара Загора поздрави гостите с празнична фолклорна програма.


По повод празника на 2-ра Тунджанска механизирана бригада във Военен клуб Стара Загора се проведоха финалите на турнирите по тенис на маса и шахмат. Отличилите се военнослужещи бяха наградени с медали от командира на бригадата, бригаден генерал Димитър Илиев. Военен клуб Стара Загора поздрави на 28.08.2014 г. военнослужещите по случай празника с концерт.


По повод 10 годишнината от присъединаването на Република България към НАТО, на 04 април 2014 г., в Концертната зала на Военен клуб –Стара Загора се проведе презентация пред военнослужещи на тема: „Приносът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада към североатлантическата интеграция на Република България”.


Концерт по повод Празника на любовта 14-ти февруари, организира Военен клуб – Стара Загора, за възпитаниците от Дом за деца лишени от родителски грижи „Мария Терезия”. На децата бяха подарени валентинки, изработени с много любов от персонала на ДОДЗ „Калина” към Министерството на отбраната.


По повод Празника на Сухопътните войски – 19-ти ноември, Гарнизонен военен клуб гр. Стара Загора организира и представи празничен концерт за военнослужещите от 2-ра Тунджанска механизирана бригада.

В концерта взеха участие школите и съставите към военният клуб и Военен духов оркестър към 2-ра Тунджанска механизирана бригада.


На 20 април град Стара Загора бе домакин на Републиканско първенство по ММА. Митко Георгиев Георгиев от Спортен клуб „Будокай” към военен клуб Сливен спечели престижното трето място и бронзов медал в категория до 60 кг. Участваха отбори от цялата страна.


На 16 март 2013 г., във Военен клуб гр. Стара Загора се проведе шахматен турнир, посветен на 100 годишнината от Балканската война. Инициативата бе осъществена със съдействието на община Стара Загора и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в партньорство с Шахматен клуб ЛЕВСКИ гр. София, със спортен директор инж. Димитър Илиев.

Турнирът се проведе на два етапа: отборно първенство за възрастни и отборно първенство за деца – победителите при възрастните и децата се срещнаха в супер финал.

В супер финала победиха възрастните. Всички участници получиха рекламни материали, а класиралите се на първите 3 места – купи и медали.


На 16.01.2013 г. във Военен клуб Стара Загора се проведе Анализ на Втора Тунджанска механизирана бригада град Стара Загора.

На събитието присъства командващият Сухопътни войски генерал Нейко Ненов.

Участие в Анализа взеха командирите, заместник командирите и началник-щабовете на военните формирования включени в състава на бригадата.

 


На 31.08.2012 г., с ритуал откриване на паметна плоча на Осма пехотна Тунджанска дивизия и Втора мотострелкова дивизия, започна празника на Втора механизирана бригада в гр. Стара Загора. Събитието уважиха кметът Живко Тодоров, председателят на Общинския съвет Емил Христов, народният представител Евгений Желев, заместник областните управители Димитър Драчев и Петко Карагитлиев, окръжният прокурор Константин Тачев. Гости на ритуала бяха и генералите, командвали дивизията и бригадата през годините, представители на неправителствени организации и много граждани. Тържествената церемония бе открита от командира на Втора механизирана бригада бриг. ген. Петър Петров, след което бе отслужен тържествен водосвет. След ритуала, за военнослужещите от военното формирование бяха организирани спортни състезания и демонстрация на бойни изкуства.

 


Преглед на художествената самодейност във Военен клуб – Стара Загора

На 25.04.2012 г., в Концертната зала на Военен клуб - Стара Загора се проведе ежегодният преглед на любителското художествено творчество на 2-ра Тунджанска лека пехотна бригада. Участниците в концерта: ансамбъл „Ямболски ритми”, редник Ваня Динева и полуфиналистката от „Гласът на България”, Гергана Русева, показаха артистичност и професионални музикални умения. Те доставиха естетическа наслада на публиката, която ги възнагради с възторжени аплодисменти.

Командирът на бригадата, бригаден генерал Петър Петров изказа специални благодарности на участниците за старанието в подготовката и представянето им на Прегледа.

 


Военен клуб – Стара Загора участва в посрещането на Пета рота от Кабул

На 03.02.2012 г., Военен клуб – Стара Загора взе участие в тържественото посрещане на Пета рота „Кабул”, на площада пред Община Стара Загора. Официални гости на събитието бяха: Началника на Отбраната ген. Симеон Симеонов, генерал-лейтенант Самандов – командващ на СК, генерал-майор Василев – командващ СВ, зам. кметът на Община Стара Загора – Йордан Николов, председателите на военно-родолюбивите съюзи, както и други официални лица. Беше изразена благодарност към военнослужещите, завърнали се от успешна мисия в Афганистан и бяха раздадени предметни награди на отличилите се.


По повод международния ден за борба със СПИН, на 01.12.2011 г. от 14:30, във Военен клуб - Стара Загора, през военнослужещи от 2-ра Тунджанска лека пехотна бригада бе изнесена беседа. Целта на беседата бе повишаване информираността на военнослужещите за превенция на ХИВ/СПИН. Лектор бе д-р Господинов от 2-ра Тунджанска лека пехотна бригада.

Бяха раздадени предпазни средства (кондоми) осигурени от регионалния координатор на програмата за превенция на СПИН в гр. Стара Загора, д-р Червеняков.

 Article | by Dr. Radut