Jump to Navigation

Мероприятия

На 29 януари 2024 г. служител от Военен клуб – Търговище участва в тържественото отбелязване на 146 години от историческото Освобождение от османско владичество на град Търговище. Събитието е част от националната история на България и събра жители и гости на града в специални празнични мероприятия и тържества. В памет на загиналите за свободата на града ни пред Морената в квартал „Вароша“ цветя положиха кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, народният представител Йорданка Георгиева, областният управител Гергана Цонева, председателят на Общинския съвет Тахир Тахиров, ръководители на държавни структури, културни и образователни институции, и граждани.


По повод отбелязването на 145 години от Освобождението на град Търговище от османско владичество, на 29 януари 2023 г. пред Морената в квартал „Вароша“ бяха поднесени венци и цветя в памет на загиналите за свободата. Отслужена бе панахида в църквата „Свето Успение на Пресвета Богородица“. В 12:00 ч. камбанен звън от двата православни храма огласи Търговище. Дните, предшестващи освобождението на града през зимата на 1878 година, били трагични почти като в Батак. Опожарени са панаирът, чаршията и българската Срещна махала. Заедно със стоката са изгорени около 400 дюкяна, както и повече от 50 български и турски къщи. Общият брой на жертвите бил около 485 души. Местните хора изпратили пратеници на ген. Казимир Ернрот в Омуртаг, за да извикат на помощ руските войски. Сформиран бил отряд от три батальона на Охотинския полк, една стотня казаци и две оръдия. Частта незабавно се отправила към града и на 29 януари той бил освободен.


В периода от март до юни 2022 г. във Военен клуб – Търговище бе реализирана инициативата под надслов „Моят град, град на младежи с поглед в бъдещето”, част от проекта на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело” за реализиране на дейности, свързани с развитието на културно-художественото и военно-патриотично направление във военните клубове. Инициативата е фокусирана върху младежи от потенциално уязвими групи, като основната цел е децата да бъдат приобщени към основните ценности на гражданското общество, като се насърчи техния творчески потенциал, образованост и заетост. С въображение и интерес младите хора изрисуваха стената в градинката към клуба. Рисунките са на тема опазване на околната среда, проблема със замърсяването на въздуха и нуждата от преработка на отпадъците от човешката дейност. За да стане още по приветлива градинката пред военния клуб, от палети саморъчно бяха изработени и монтирани шест броя пейки. Сериозните промени в живота ни винаги зависят от малките стъпки, които правим по пътя и от посоката, която задаваме.Article | by Dr. Radut