Jump to Navigation

03.01.2024 г.

Памет, творчество, родолюбие!

85 години Военен клуб – Казанлък

С празничен концерт на 20 декември 2023 г. Военен клуб – Казанлък отпразнува 85 години от откриването на сградата на клуба.

Както повелява българската народна традиция, гостите на празника бяха посрещнати с хляб и сол, а емоционалното и цветно настроение бе подсилено от изложбата „Коледни вълшебства“, дело на възпитаниците на Детска Арт школа „Живопис“ към военния клуб.

Гости на тържеството бяха кметът на общината г-жа Галина Стоянова, командирът на гарнизона подп. Георги Димитров, директори на културни институции от града, представители на неправителствени организации, председателите на местните структури на военно- патриотичните съюзи, с които военният клуб си сътрудничи активно през годините, много военнослужещи и граждани. Тържеството уважиха и представители на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“.

След официалната част концерт изнесоха културно-художествените състави към клуба: Вокална група за туристически и патриотични песни „Ехо“ с ръководител Васил Узунов, Школа за хип-хоп танци с ръководител Алла Костадинова, Театрална школа „Нашенци“ с преподавател Георги Атанасов, Музикална школа „Студия за млади поп и рок изпълнители“ с преподавател Надя Тончева и военнослужещите от Фоклорна танцова формация „Роза“ с ръководител старшина Георги Георгиев.

Поздрави за годишнината поднесоха гост-изпълнителите на концерта: децата от Държавна детска градина „Детелина“, Хип-хоп формация „Елс денс“ гр. Велико Търново и Клуб по спортни танци „Роза“ гр. Казанлък.

Днешният Военен клуб в гр. Казанлък е наследник на Дом на офицера, намиращ се в сградата на полковия щаб в казармата, разположена в западната част на града. Около 1930 г. назрява идеята за строежа на нова сграда за военен клуб, през 1936 г. строежът започва под ръководството на арх. Видьо Беров и е завършен през 1938 г. За пръв път в новата сграда с офицерски бал пищно и подобаващо тържествено е посрещната новата 1939 г.

Събитието по отбелязване на годишнината е част от Кампанията на ИА ВКВПД за развитието на културно-художествената и военно-патриотичната дейност във военните клубове през 2023 година „Моята България! Моят град, град на традиции и творчество“ с мото „Памет, творчество, родолюбие!“Article | by Dr. Radut