Jump to Navigation

03.06.2022 г.

Научна конференция на тема: „Накъде Стратегическият компас ще отведе Европа?“, организирана от Военна академия „Г. С. Раковски“, посолството на Франция в България и фондация „Конрад Аденауер“, беше проведена в зала Концертна на Централния военен клуб.

Началникът на Военната академия генерал-майор Тодор Дочев откри форума с приветствено слово и подчерта, че с приемането на Стратегическия компас, Европейския съюз изразява своята твърда воля да продължи да се развива в посока на укрепване на своята сигурност и отбрана в съответствие с променената среда на континента след руската военна инвазия в Украйна.

В работата на конференцията взеха участие министъра на отбраната господин Драгомир Заков, заместник-министъра на отбраната господин Йордан Божилов, посланика на Франция в България Нейно Превъзходителство госпожа Флоранс Робин, директора на българския офис на фондация „Конрад Аденауер“ господин Торстен Гайслер, представители на военната и цивилната експертиза и научната общност в страната.

Участниците в научния форум се обединиха около идеята, че Европейския съюз, въз основа на запазването на единството и сътрудничеството си с НАТО и в съответствие с нарасналите заплахи за сигурността в Европа, ще развива мобилността и технологичното развитие на своите въоръжените сили в съответствие с приетия Стратегически компас.

 Article | by Dr. Radut