Jump to Navigation

Мероприятия

Военен клуб – гр. Самоков и Народно читалище „Младост 2003” - Самоков отбелязаха с изложба на детски рисунки и танци международния ден на детето 1-ви юни. Тържеството се проведе край басейна на хотел „Гранд” и беше открито от г-жа Лили Шуманова - председател на читалище „Младост 2003”, която поздрави малчуганите с празника. От името на Клуба, главен специалист Еленка Гълъбова честити най-хубавия празник и пожела България да има повече деца – нашето бъдеще и нашата надежда.

На импровизираната сцена, с кръшни хора се изяви танцов състав ,,Самоков” към военния клуб с ръководител Станислав Крумов. Малките художници към школата по изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов” с ръководител Иван Шуманов твориха поредните си шедьоври, които по-късно присъстващите разгледаха.


По-случай 6-и май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, служителите от Военен клуб – гр. Самоков, членовете на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в гр. Самоков и представители на читалище „Младост 2003” организираха тържество, което се проведе пред Стелата на загиналите във Втората световна война офицери, подофицери и войници, намираща се на източната стена на Клуба.

Тържеството бе открито с националния химн на Република България в изпълнение на малката очарователна певица Маргарита Бочева. Тържествено слово за храбростта на Българската армия изнесе о. з. полковник Симеон Симеонов. На тържеството присъства о. з. бригаден генерал Ангел Главев, ветерани от войните, граждани и ученици. Тържеството завърши с музикална програма, поднесена от децата при читалище ,,Младост 2003”.


С панахида пред паметната плоча в храм паметника “Света Богородица” в град Самоков на 19.02.2015 г. бяха отбелязани 142 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. Възпоменателно слово изнесе кметът на град Самоков – г-н Владимир Георгиев. Ученици от Професионална техническа гимназия “Никола Вапцаров” и Основно училище “Станислав Доспевски” рецитираха стихове на Христо Ботев. С едноминутно мълчание всички присъстващи се преклониха пред живота и делото на Апостола. Военен клуб – гр. Самоков и военно-патриотичните съюзи поднесоха цветя на паметната плоча.

 


В общоградското честване по случай 102 години от победата в Булаирската битка на 06.02.2015 г. участие взе Военен клуб – гр. Самоков. Да почетат бележитата годишнина присъстваха зам.-кметовете г-жа Сия Шехтанова и г-н Васил Сайменов, председателят на Общинския съвет - г-жа Силвия Стойчева, както и членове на Съюза на ветераните от войните на България, членове на Руския клуб в Самоков, граждани и гости на града. Кметът на град Самоков – г-н Владимир Георгиев, изнесе слово за значението на великия подвиг на участниците в Балканската война. Събитието беше почетено с едноминутно мълчание и бяха поднесени венци и цветя от името на Община Самоков, от Съюза на ветераните от войните на България и от Военен клуб – гр. Самоков.


Среща с ветерани от Отечествената война организираха служителите при Военен клуб – гр. Самоков на 16 октомври, по повод празника на авиацията и българските военновъздушни сили. На нея присъстваха и ученици от 8-ми “Б” клас на ПТГ „Никола Вапцаров” и представители на партньорския европейски проект “In memo - Да си спомним”. Този проект се финансира от Европейската комисия, а партньори са България, Румъния и Унгария, като идеята е да се създадат по-трайни връзки между съюзите и клубовете в отделните градове, както и комуникация между различните поколения.Спомени за участието си във Втората световна война разказаха г-н Лазар Паунов Георгиев – военноинвалид от войната и г-н Никола Георгиев Зографски – участник в Отечествената война.


По случай 106 години от обявяването на Независимостта на България, на 22.09.2014 г. служителите от Военен клуб – гр. Самоков организираха тържество, което се състоя на открито пред военния клуб. Слово за празника прочете г-жа Лили Шуманова - член на СОСЗР и председател на читалище „Младост” 2003. Тържеството бе открито от малката Маргарита Бочева, която изпя националния химн на България, след което концертната програма продължи с военно–патриотични песни, поднесени от Хора на ветераните с ръководител Борис Стрински. Танцовият състав на читалище „Младост” 2003 със своите танци приповдигна настроението на всички присъстващи .


С концерт, организиран от Военен клуб - Самоков и читалище „Младост 2003”, беше отбелязана 129 годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Мероприятието уважиха членове на военно патриотичните съюзи, много официални гости и граждани.


Тържествено отбелязване на 69 годишнината от Дравската епопея. и членове на военно – патриотичните съюзи. На фона на патриотична музика пред ВК Самоков на едно място се събраха млади хора и ветерани бойци. Тържеството започна с доклад от полк. Алексей Петков, който в словото си почерта че Дравската епопея оставя траен отпечатък в паметта на българския народ. Хора на ветераните с р-л Б. Стрински и малката Маргарита Бочева допринесоха за празничното настроение на присъстващите.

 


На 22.09.2013 г. пред Военния клуб - Самоков се състоя тържество по случай 105 години от обявяването на независимостта на България. На тържеството взеха участие военно-патриотичните съюзи, Читалище “Младост”, Хорът на ветераните към военния клуб, ученици и граждани. Доклад по повод на националния празник изнесоха заместник председателя на ветераните от войните - г-н Денчо Денчев и г-жа Шуманова – председател на читалището. Присъстващите на празника бяха поздравени с патриотични песни от Хорът на ветераните. За край на тържеството деца от читалище “Младост” изпълниха кратка литературно-музикална програма.

 


За първи юни – Ден на детето, Военен клуб Самоков, съвместно с читалище “Младост” и книжарница “Атлас”, организираха празник за децата. Пред военния клуб децата рисуваха и се забавляваха с музикална програма.


На 9 май - Ден на победата и Ден на Европа, пред Военен клуб град Самоков се проведе тържество с участието на кмета и зам. кмета на община Самоков, Читалище “Отец Паисий”, ветерани от войните, ученици и граждани. Паметта на загиналите се почете с минута мълчание пред ВК Самоков. Присъстващите поднесоха цветя в знак на признателност.


На 06.02.2013 г., по случай 100-годишнината от победата при Булаир през Балканската война, служители от ВК - Самоков, организираха среща на ученици от ПТГ „Никола Вапцаров” с ветерана от войните Денчо Денчев. Той увлекателно разказа за хода на войната и запозна присъстващите с героичната битка при Булаир, в която голям принос за победата имат самоковските войни.


На 20.03.2012 г. във ВК - гр. Самоков, се проведе тържество по случай 67 г. от Дравската епопея, организирано от ветераните от Втората световна война, съвместно с гл.специалист ВК-Самоков и отговорника по културно-масова работа към община Самоков. Бяха поканени заместник кметът, г-н Васил Сайменов, председателят на общинския съвет, г-жа Ирена Коцева , заместник кметът, г-н Радослав Стойчев, главен специалист, г-жа Големинова и други представители на общината. Присъстваха много граждани, ученици, членове от други патриотични съюзи. Представена бе кратка музикална програма от Читалище "Младост" с художествен ръководител Лилия Шуманова. След доклада на заместник-председателя на Съюза на ветераните, г-н Денчо Денчев, бяха поднесени цветя и венци на стелата пред ВК - Самоков от всички присъстващи.


На 16, 23 и 27.01.2012 г. се състояха и са планирани информационни срещи с изнасяне на беседи и срещи - разговори с ученици от ПТГ”Н.Вапцаров”, ПГ по туризъм и СОУ”Митр.Авкс.Велешки” за военноисторическите събития и традиции, съхранението и развитието на родолюбивите ценности и военно патриотичното отношение в подрастващото поколение подготвени от ветераните. Докладите които изнесе г-н Денчев - зам.председател на ветераните от втората световна война много заинтригуваха децата и непрекъснато задаваха допълнителни въпроси към него. За краткото време в което се правеха лекциите не можеше да отговори на всички поставени въпроси и затова планираме нови.


По случай Бабин ден и деня на родилната помощ на 20.01.2012 г., ВК-Самоков, получи покана от д-р Ковачка - директор на болницата, да присъства на тържеството им организирано там. Ще бъдат наградени последните бебета за 2011 г. и първите за 2012 г.


На 12.01.2012 г. бе насрочена работна среща за изготвяне на план за съвместната дейност между Военен клуб Самоков , историческия музей и община Самоков - отдел култура, във връзка с предстоящите годишнини и чествания през 2012 г. Направена бе програма за цялата година.


На 06.01.2012 г. се честваха 164 години от рождението на Христо Ботев. Заедно с отговорника по културно масова работа към община Самоков г-жа Георгиева и ветераните от втората световна война към 12,00 часа отидохме на паметника му в града. След тържественото слово на зам.кмета г-н Сайменов, бяха поднесени венци , изпълнен бе рецитал по негови стихове от децата на СОУ”Митрополит Авксентий Велешки”. Присъстваха ученици и граждани, които също поднесоха цветя и венци.


Новата 2012 г. започна много добре за военен клуб Самоков. Военно- патриотичните и културно- образователни програми започнаха с отложеното тържество за децата от „Читалище Младост –2003 г.”. Въпреки студеното време и не добре отоплената малка зала на ВК , се събраха родители , учители, деца и гости от община Самоков. Бяха наградени участниците в конкурса „Пея и танцувам за Самоков”, който организирахме съвместно с „Читалище Младост”. Гостите останаха изненадани от талантливите ни дечица, добрата им подготовка и добре представената програма.Article | by Dr. Radut